Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   30 / 122
(#) epyn válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 6, 2008 /

sync out:master-slave vezérléshez használt párhuzamos kimeneti csatlakozó.ugyanaz a jel van rajt,mint ami a bemeneten.Sorba tudsz kötni ezen módon akár 4 darab strobit is hogy egyszerre villogjanak.A maximális sorbafűzhető eszközök számát a vezérlőberendezés terhelhetősége adja meg,amit a gyári adatok,leirás tartalmaz.
Ajánlani nem tudok,csak konkrét megvalósitást.Az optocsatoló galvanikusan(érintésvédelmi szempontból) elszigeteli a stroboszkóp vagy egyéb berendezés minden egyes alkatrészét,beleértve a készülék fémházát is az optocsatolót meghajtó/vezérlő cucctól(PC,gyári vezérlés,a keverő kimenete...)Tehát ezt ne nagyon berheld,még saját felelősségre se,mert életveszélyes lehet.
fogalmam nincs miért hal meg a LED az O/C-ben,tegyél egy 4,7k ohm vagy picit nagyobb ellenállást,ugy ahogy azt én is "lerajzoltam".Ha meg van előtte és igy is megszalad akkor csökkentsd a rájutó feszültséget.Valószinű hogy vmi keverőről van hajtva és annak jóval nagyobb a kimeneti feszültsége mint amennyit a LED elbirna.Szal hiába teszel elé egy aluláteresztőt,a jel akkoris ugyanakkora lesz,csak épp a mélyhangok jutnak az optocsatira.De ez csak az én elképzelésem a miértre.
Van itt egy egyszerű cucc,remélem a "szerzője"-Skip-megengedi hogy csatoljam.próbáld ki EZT
(#) magnusz hozzászólása Dec 7, 2008 /

250Wos csőhöz melyik kapcsolást ajánlanátok, ami jól működik, olvastam hogy aki ilyennel épített strobit, motorkondikat kell betenni, de konkrétan melyik kapcsolás vált be? A képét csatolom.

250W_cso.jpg

(#) epyn válasza magnusz hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

A csatolt rajzot tudom ajánlani.A villantó 12µF-os kondit növelheted is(40µF fölé nem nagyon mennék élettartam szempontjából),de ez esetben a bemeneten levő áramkorlátozó ellenállás értékét csökkentsd,viszont a disszipálható teljesitményét növeld(legalább 20-30W)Sokan fénycsőfojtót tesznek ide,én még nem próbáltam,de szerintem azzal sosem fog max feszültségre tölteni a kondenzátor és gyorsabb villogásoknál,átlag 2-4/sec(már ha "diszkóstrobit" szeretnél)nagyon le fog csökkenni a fényerő.
Nemárt azért a villanócső egyirányitó diódáit kicserélni nagyobb áramúra.pl BY299(800V/2A),vagy BY399(800V/3A)
(#) magnusz válasza epyn hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Köszi, diszkóstrobi lenne, igen, mi lenne a 250W-os csőhöz az ideális kapacitása a kondenzátornak és az ellenállásérték? mindkét kondenzátort meg kell növelni, vagy csak az egyiket? Diódák közül csak kettőt érdemes kicserélni nagyobb áramúra, vagy mind a 4et? Van ehhez nyákrajza esetleg valakinek?
(#) DMZ válasza magnusz hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Szia!

Én építettem már ilyen 250W-os strobit és nagyon jó!
Csatolok egy bevált kapcsolásrajzot és nyákrajzot!
Sikeres utánépítést kívánok!
Üdv.: DMZ
(#) DMZ válasza DMZ hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Na meg a többi kép!
De itt megtalálsz mindent!Bővebben: Link
(#) Georgee válasza DMZ hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Lehet hogy velem van a gond de a csatolt kép full fekete...
(#) magnusz válasza Georgee hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

nekem is fekete, de a linken megvan:
nyakterv:nyakterv
(#) Georgee válasza magnusz hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Megnyugodtam, hogy nem én vagyok ilyen sötét, hogy nem látom
(#) epyn válasza magnusz hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Ideális értékek?Ez sok mindentől függhet.De ha folyamatos terhelésnek teszed ki a csövet,akkor érdemesebb kisebb kapacitású villantókondit használni,ezt meghálálja majd cső.(20-24µF már kellőkép megdolgozza a csövet...)
A bemeneten levő ellenállás az áramlökést csökkenti a hálózat felől,amikor a kisütött kondenzátorok újratöltődnek(ill. amikor a cső elsül).Ez nagyban befolyásolja hogy milyen gyorsan töltsék újra fel öket.Minél nagyobb ez az érték,annál lassabban töltődnek fel teljes kapacitásukra,de persze ez függ a villanás sebességétől is...(ez elsősorban a villantó kondira vonatkozik,ez határozza meg a villanási energiát a feszültség függvényében)Lényeges szempont még ennek az előtétnek a terhelhetősége.Minél nagyobb a töltendő kapacitás,minél gyorsabban dolgozik a Xenoncső,annál nagyobb áramok folynak keresztül ezen.(de ha engem kérdezel,én nem tennék ide semmilyen ellenállás sem,mert csak fűt és a bajok vannak vele ,az utána levő 12µF kondi is lekorlátozza az áramlökést)
A feszültségkétszerező körben cseréld csak a diódákat,a módosított schémán minden látszik.
Sikeres épitést!

(#) DMZ válasza Georgee hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Szia DjGeorge

Igazad van a csatolt kép fúll fekete,bárcsak tudnám mért? Pedig nálam látható a kép!

(#) DMZ hozzászólása Dec 11, 2008 /

Sziasztok!

Nem tudja valaki véletlenül, hogy az Xop 15-ös villanócsőnek melyik a + és a - oldala? Mert adatot nem nagyon találok róla!

Segítségeteket előre köszönöm!!
(#) Georgee válasza DMZ hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

amelyiket gondolod de általában a gyujtáshoz közelebbi a minusz, bár nekem mindkét variációval kivállóan villan.
(#) epyn válasza DMZ hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

ugy tudom az XOP** csöveknek nincs azonositható pólusuk,mert alapvetően nem is DC-re vannak tervezve.Sok profi eszközben simán csak lóg a 230V-on és azt szaggatják rá.Persze a gyújtásához kell egy minimális 5-600V egyenfeszültség is,de ez nem játszik sok szerepet a teljesitményben.Nekem pl. felizzott az egyik elektróda,amelyik a negativ kapocsra volt kötve.Hatalmas teljesitményeknél szó szerint megeszi az elektródákat az egyenfeszültség.
(#) DMZ válasza Georgee hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Szia DjGeorge!

Köszi az infót,gondolhattam volna hogy teljesen mindegy hogy hogy kötöm rá,csak akkor tudnám hogy mért nem működik a 1500W-os bika strobi nyákom!!!
(#) DMZ válasza epyn hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Epyn ,külön neked is köszönöm az infót!
(#) magnusz hozzászólása Dec 11, 2008 /

Az egyszerűbb megoldást választottam, beszereztem a kész panelt és az alkatrészeket. Az R5 ellenállást rövidre kellett zárni, addig nem gyújtotta be a csövet. Egyébként frankón működik, a trimmert kell még kicserélni, köszi a tippet.
(#) epyn válasza DMZ hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szia!Hogy félre ne érts,lerajzoltam hogy "lóg" a cső a hálózaton.Feszkókétszerezéssel megkapja a gyújtáshoz szükséges 600V egyenfeszejt,a teljesitményt pedig magáról a hálózatról veszi fel közvetlen,ekkor kezd rajta komolyabb áram folyni. Attól függően, hogy a nullátmenethez képest mikor kapcsoltad be(adod rá a gyújtóimpulzust) a csövet,a hálózati szinuszhullám kisebb vagy nagyobb "területei" alatt fog világítani a cső.Ezt mutatja a rajz is.
A fázishasitás rajzát egy kollégától kaptam,utólagos engedélyével továbbitom neked is.
(#) DMZ válasza epyn hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Köszi epyn!

Így minden tiszta és köszönöm az infót,nem rég építettem egy bika turbó strobit,sajna nem működik a impulzusgenerátor benne, viszont a gyujtás működik!
Meg kell találnom a hibáját,de nem tudom hol kezdjem!
Magnusz!!
Örülök hogy az egyszerübb megoldást választottad!
Üdv.: DMZ

kapcsrajz.jpg

(#) epyn válasza DMZ hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

vagyis külső vezérlőimpulzussal begyújt a cső és fényerőszabályozható is?Ismerem,vagyis láttam már ezt a kapcsirajzot,de még nem próbálkoztam vele,és hogy őszinte legyek nem is találkoztam olyannal akinek sikerült volna életre keltenie...Próbálkozz meg simán egy külső multivibrit rákötni és ne foglalkozz a belsővel.
Térképezd fel az áramkört kapuról-kapura,rajzold le,csak igy fogod tudni hol lehet a hiba,mert lehet hogy aki a rajzot készitette az hibázott vhol....
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

van itt egy rajz,talán már találkoztál vele.Fázisszög vezérléssel hasogatja a 230V-ot,amivel szinkronizálva van.Kipróbáltam,működik és iszonyat megrántja a hálózatot,de a fényereje lelök a székről
(#) bányaman válasza epyn hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

hello mindenkinek!
Úgy nem lehetne megoldani hogy (ezt csak láttam) hogy az égőre neonbegyújtót kötünk?
(#) Georgee válasza bányaman hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

de ha 20századi diszkófényt akarsz, az csak villogni fog
(#) DMZ válasza epyn hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Szia epyn!
Gondoltam én is hogy meghajtom egy multivibrivel a gyújtóáramkört,de jobban örűlnék neki ha működne az impulzusgenerátor is! Ezt a kapcsolást már megcsinálta valaki, voltak nála is gondok és most a mai napig pöpecül működik!
Erről a kapcsolás rajzról nincs nyákrajz meg beültetési rajzod?Ahogy elnézem erre a kapcsolásra xop 25 cső kell,gondolom még ráfér az xop 15-ös is?
Biztos brutál fénye lehet tőle!
(#) epyn válasza DMZ hozzászólására (») Dec 14, 2008 / 1

sajnos nincs se nyák se beültetési rajzom.PRóbálkoztam a Tina-val és az Eagle-vel,de feladtam,kézzel csináltam hozzá egy kisérleti panelt.XOP15 csövet kötöttem rá,és ipari áramről próbáltam ki(400V-ről szedtem hozzá áramot).
Ha valakinek sikerült működésre birnia azt a "bika" kapcsolást,kérhetnél tőle is segitséget,bár nekem akkor is gyanús ahogy le van rajzolva.Sok sikert!
(#) Georgee válasza epyn hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Anno a suliba kielemeztük a rajzot ez csak azért van hogy legyen (bika kapcsolás), szóval működésképtelen
(#) epyn válasza Georgee hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

maximális egyetértés...
(#) Georgee válasza epyn hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

amugy is ugy érzem kár lenne megsütni ezzel a kapcsolással egy XOP csövet. Én a dragon 1700at építettem meg bár a beépített időzítő nem működik, igy nekem külön vezérlője van azaz kihagytam belőle a 4093as részt, a gép adja az ütemet a tirisztornak, igen csak itt van a gond a fázishatás, bár nekem bejön az hogy néha pislákol a cső néha őrült nagyot villan, és a legjobb bele építettem a sokkoló funkciót is, bár a cső elektródái vörösen izzanak, és a cső élettartama is erősen csökken, de megéri nagyon vad amikor folyamatosan húzza az ívet a cső
(#) epyn válasza Georgee hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Én is kipróbáltam a sokkoló funkciót egy 100Hz-es fűrészjelgen.-nel,na bazz,az tényleg lesokkol...Az elektóda nekem is beizzott és 5sec után az üveg is narancsszinűre váltott!Még 5sec és elcsöppenik az üveg XD képzelem hány száz amperecske futkoshat ilyenkor a csőben...
(#) Georgee válasza epyn hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

nekem ez a sokkolás a Tiesto koncerten tetszett meg csak ott ha jól tudom 2500wattos cső volt és 8 strobi, azért az nagyon feelinges ha a 8 strobi véletlen szeűen villog, vagy éppen sokkol. Most 6000Wattos csőre vadászok
Következő: »»   30 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem