Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
attól függ, melyik hsz.
Van amire érvényes, van amire nem. Nincs rá pontos szabály, csak ha külön darabonként kérdezed, akkor tudok válaszolni.
nincs benne semmi misztikum.
A rózsazaj egyébként ua. kb. mint a fehér, csak nagyobb a mélytartomány energiatartalma, pont ezért lehet vele akár hangszórót bejáratni is.
Üdv!
nekem az lenne a kérdésem hogy a hangláda méreteit hogy kell kiszámítani? eredetileg egy S.A.L-es hangfalterv alapján készült volna a dolog de nincs megfelelő anyagi háttér:p ezért jelentősen csökkentem a tervezett hangerőt:p olyan hifihangfal 3/4-ére gondoltam. csak nem tom hogyan kell a méreteket számítani. előre is thx
Még egy
Idézet: , „:p” Idézet: , meg „tom” Idézet: , hogy a sorkezdő nagybetűk hiányáról ne is beszéljek, és Mikulás alkalmából pirosba öltöztetem az oldalaid hátterét... „thx”
Töltsd le pl. a JBL speakershop hangfaltervező programot! Bár ehez konkrét T-S adatokat kéne tudnod a hangszóróról.Ha komoly segítséget vársz, akkor informatívabban érdeklődj
Akkor csak jól tudtam.
Rózsazajjal érdemes bejáratni. A "barna zaj" meg lejáratja az embert. :smile: Sikerült megkeverned ,habár feláltam ,hogy megyek hallgatni ,egy kis rózsazajt, csak a családtagok ezt így reggel nem nagyon értékelik.
igazad van, de ez még elméleti szinten van. eddig ugy állok hogy 3 utasra szeretném én olyan 100w teljesítményre darabonként. azt nem tudom hogy milyen hangszorokkal számoljak, mert ha SALos akkor ahhoz elég nagyok a dobozok sztem azokat belepakolni egy kicsibe nem lenne jo. ha meg veszek auto hangszorokat azokat nem vágom hogy mért speciálisan auto hangszorok...
szal vannak még fehér foltok a dologban de minnél hamarabb elkezdem az info gyujtést annál jobb lesz a majdani végeredmény
Autós hangszórók autóba valók ,nem dobozba.Gyakorlatilag nem kell hozzájuk doboz se.
Szerintem 2 utas bassreflex hangfalat építsél , 1 mélyközép ,és 1 dóm magassugárzóbol.
Otthoni zenehallgatásra kell? Tudod már hogy mekkora szobában lesz és milyen erősítő fogja hajtani?
A mai hangszóróknak köszönhetöen érdemes kerülni a passzív háromutas kialakítást, főleg otthoni célra. Az autós hangszórók szinte semmit nem szólnak egy nagyobb szobában, így ezek felejtősek.Azt javaslom, hogy a megcélzott 100W helyett inkább nagyobb érzékenységű hangszórókat keress, mivel egy normálisabb 90 db-es hifi hangszóró 25W-tal szól akkorát mint egy gyenge 84 db-es 100W-tal. Ha majd kialakul a kép hogy mit is szeretnél valójában, ird le konkrétan, itt biztosan kapsz segítő ötleteket.
gyakorlatilag számítógépről lesz majd jel küldve neki...koli szobában (közepes méret) meg egy jack-el felszerelve hogy lehessen fejesről is tolni, meg esetleg egy kivezetett poti amivel távolról lehet végezni a hangerő szabályozást...
mivel annyira még nincs kompetenciám a témával nem vágom hogy milyen erősítő lesz alatta....
Színpadi oldalmonitorokat szeretnék építeni, ebből a hangszóróból, és valamilyen "ring" magas sugárzóból. Kb 55 literes reflexben lenne, 3 kHz-en lenne a keresztfreki. (A két dobozt 50ezerből kell kihoznom mindenestől) Megkérném a hozzáértőket, hogy véleményezzék az elképzelésemet
hogyha meglesz a láda irj, az Én fantáziámat is izgatja ez a mély kiváncsi lennék hogyan szól. magasnak én ezt tudom ajánlani, én vettem 2 ilyent és nem bántam meg, nagyon szépen szól, és van hangja rendesen!! amugy letervezted már e mélyet valameik progiban??
Persze, már számolgattam vele. JBL-progival néztem. 60 liter körüli reflexben, 60 Hz-es hangolással ígéretesnek tűnik, a görbék szinte tankönyviek.
Azért is szimpi a hsz, mert tölcséres, 5kHz-ig felmegy, tehát egy ring simán elég hozzá. Hallottam már hasonló kétkónuszos hangszórókat kétutas kompaktban, az ének és a gitár gyönyörű természetességel szólalt meg rajta. Időhiány miatt már nem állok neki idén, de ha egyszer kész lesz be fogom mutatni, ahogy az előzőt is :yes:
Mi a véleményetek erről a szubszűrőről?
Hajthatom 12V-os szimmetrikus tápról?
Nem értem miért ne. Csak nem az a 3V aggaszt?
Üdv! rakok fel egy képet, egy mélyet ( illetve kettő darab ) terveztem két külömböző űrtartalmú ládába, az lenne a kérdésem hogy szerintetek meik lenne jobb top ládának, inkább diszkó és rock zene menne... zöld a kisebb űrtartalmú láda..
Ez a görbe csak a Gain? ...ha jól látom.
Ez sajnos igen csak egy hozzávetőleges adat. Az hogy ebből a görbéből a valóságban milyen görbe lesz az még sokmindentől függ. Nézd meg a fázismenetet, az impedanciamenetet, a várható akusztikai teljesítmény görbét, stb. Az elérhető programok közül a JBL az szerintem pontosabban saccol mint ez. Ha a térfogatot és a hangolást saccolgatod, akkor nézegesd az imbedanciamenet görbét is, hogy nagyjából azért "egymagasságban" legyen az alsó és a felső. Legalább elméletben
oksi köszi.. majd megpróbálom jbl-el..
Ezt eltudnád magyarázni .egy kicsit szájbarágósan is ,mert nekem sem tiszta a dolog , különössen a görbék tekintetében , hogy mi a jó. (fázis ,imp menet viszaonya stb)
:dumcsi:
Arra akartam utalni, hogy a térfogat meghatározásához nem elég csupán az SPL görbét alapul venni. Érdemes abból a térfogatból kiindulni amit a program szerint optimális. Sajnos ez gyakran elfogadhatatlanul nagy. Ilyenkor másik hangszórót célszerű választani, mivel a nagyobb térfogat sajnos kisebb terhelhetőséggel is jár, de kisebb térfogatban meg másmiért lenne behatárolt a hangsugárzó használhatósága (imp.,fázis, frekimenet).Sok hangszóró van a piacon, de nem lehet mindegyikhez dobozt tervezni, jobb esetben is csak erős kompromisszumokkal.Az számit jónak (szerintem), ha elfogadható térfogatban, a számított görbék megfelelnek a támasztott követelményeknek, vagy legalábbis jól megközelítik az optimumot.
Hát valami szörnyű. kb 15dB-t kell majd elvenni a középtartományából...
butaság. A program nem tudja, mekkora térfogat optimális egy hangszórónak. És egyáltalán nem figyel a fázisra, impulzusválaszra, terhelhetőségre az ajánlásainál.
Butaság? Akkor nézd meg légyszi a JBL progit hogy milyen görbéket rajzolgat! A program tudtommal számításokat végez, (mérést hogy is végezhetne ) és eredményképpen megjeleníti a várható paramétereket a grafikonon. Amennyiben nem így működik a progi kérlek helyesbíts, valami konkrét magyarázattal!
Ha szerinted szörnyű a tölcséres mélyközép hsz és tényleg 15 db-t kéne elvenni belöle, akkor mit ajánlanál helyette? Ha már veszed a fáradtságot hogy butaságnak tituáld a hozzászólásomat és szörnyűlködsz egy szimpla elképzelésen, akkor már egy bővebb, elfogadható magyarázattal is alátámaszthatnád a kérdésekben foglalt álláspontodat. Ha valóban olyan jól tudod ezeket a dolgokat, akkor leírhatnád hogy mi alapján határozzuk meg az optimális térfogatot, milyen görbéket kell figyelembe venni és melyikeket nem...stb. Ha időnként tartalmasabb hozzászólásokat is olvashatnánk Tőled, az ilyen tőmondat szerű vélemény nyilvánításaid helyett, akkor az igazi segítség volna, aminek sokan örülnénk.
Nem kell néznem, láttam már eleget. Aztán már vagy 40-50-szer leírtam kb. azokat, amiket te számonkérsz most tőlem, és ez nem csak egy nagy szám amit bedobtam, ez kb. a valós helyzet.
Nem fogok minden egyes tévedést tételesen helyesbíteni, arra rámenne az életem.
Na tessék! Újabb "segítő" hozzászólás, újabb kitérő válasz. Na mindegy...gondoltam hogy nem fogod felülmúlni a várakozásaimat
Legalább egy hivatkozást biggyessz oda a hozzászólásodba ha már egyszer "butaság" jelzővel illetsz egy másikat. Ez azért még Tőled is elvárható azt hiszem. Egyébként semmit sem kérek számon rajtad, és nem is fogok, megígérem. Az viszont tényleg jó lenne, ha több értékelhető tartalom lenne abban amit írsz, ha már egyszer fontosnak érezted hogy hozzászólj az adott témához.
Nos rendben, kezdjük hát az elejétől. A személyes részeket hagyjuk, semmi közöd hozzá.
Egyetlen program sem képes meghatározni, egy adott hangszóróhoz az ideális dobozméretet illetve hangolást, mert pro primo, nem erre készítették őket, pro secundo, nincs képlet vagy függvény, ami alapján kiszámolható lenne, a programok pedig nem képesek gondolkodni. Egyetlen dologra jók, hogy helyetted számoljanak, és ne kelljan lapokat teleírni, de a kompromisszumokat mindig neked kell megkötni, a számítások eredményeit neked kell értékelni, és az egészből talán ez a legnehezebb feladat. Másik, a választott hangszóró. Ha van némi igazságtartalma annak, ami az adatlapból látszik, középtájon kiemel 6 dB-t, és ha ehhez hozzávesszük a BS kompenzálásra általában kényszerűen felhasznált másik 5dB-t, már 10 körül járunk. Ha pedig össze akarjuk vágni egy magashangszóróval, akkor meg csak öszejön a 15, amit középen csillapítani kell. Más. Az ilyen mechanikailag kétutas rendszereknek, ha a Beta12-LTA adatlapján láthatóhoz hasonló átvitellel bírnak, nagyon kérdéses középtartományban a dinamikus viselkedésük, illetve torzításuk, és minden jellemző rájuk, csak a gyönyörű természetesség nem. Ekkora méretben az iránykarakterről meg már ne is beszéljünk.
Üdv!
Oké. Én sem szeretnék személyeskedésbe torkolló vitába kezdeni veled, se másokkal. Köszönöm a hangszóróról adott magyarázatodat.Már kapizsgálom hogy "honnan fúj a szél". Tudsz ajánlani összeillő hangszórókészletet, színpadi oldalmonitorhoz / topládához? - 2x 150W-os erősítővel lesz hajtva. - maximum 60 liter lehet a térfogata - minél egyszerűbb kétutas felépítésű kell hogy legyen -a pár anyagköltségére max 50e Ft fordítható
Hi !
Ahol kinézted a hangszórót, ott letölthető hozzá 4 külön (szöveges) dobozterv (diagramákkal), amit az Eminence mérnőkei követték el. A piros szócsőre klikk... Magasnak vagy azt, amit Andreas89 javasol, vagy ezt (nálam ilyen szól a front-ban). A mérnők úrral pedig ne vitatkozz, úgy is mindent mindenkinél jobban tud. A sok szép görbe, vetület, vektor, diagrama mögül viszont nem látszik, hogy a PA az nem hifi. És hogy nekünk - buta zenészeknek - pont középen kell kiemelés... Idézet: „A sok szép görbe, vetület, vektor, diagrama mögül viszont nem látszik, hogy a PA az nem hifi. És hogy nekünk - buta zenészeknek - pont középen kell kiemelés...” Aham, egész biztosan, hogy aztán a param, EQ-n meg lehessen vágni a közepéből, és/vagy hozzáemelni a mélyeket. Az Em. terveivel kapcsolatban csak annyit, hogy előbb szeretném én látni a valódi T-S-t, aztán ahhoz méreteznék dobozt. Idézet: „A mérnők úrral pedig ne vitatkozz, úgy is mindent mindenkinél jobban tud.” Ezt meg kicsit fura olvasni, mi is késztette ezen gondolatok maradandóvá tételére? Szóval érthetőbben.. hol az indoklás? Vagy olyan nem kell? Büntetlenül lehet baromságokat írni valakiről? Erről szól a fórum? Nem hangszórókról folyt véletlen a dialóg míg közbe nem szólt?... diagrama hja... |
Bejelentkezés
Hirdetés |