Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   5 / 67
(#) csiperke válasza melcher hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
csinálj magadnak egy triple-reg antennát
(#) melcher hozzászólása Nov 30, 2008 /
 
Hogy néz ki egy olyan?
(#) csiperke válasza melcher hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Bővebben: Link

Ez itt egy 70 cm-es változat rajza, valójában bármilyen sávra felépíthető. Viszonylag szélessávú és nem igényel sem gamma tagot, sem behangolást.
Mi ilyet használtunk CB-re DX antennának.
A 11 méteres változata annyiban tér el az itt leírtaktól,hogy 2540 miliméteres minden pálca hossza.
Láttam már olyat is elkészítve aminek csak a sugárzója volt alucsőből, és a radiálok porcelándióval szigetelt kifeszített drótok voltak. Az árbóccsövet mindenképpen földeld le.A középső cső hosszának az állításával lehet swr-t hangolni.
Sok sikert.
(#) melcher hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
És egy ilyen antenna mennyiben változtatja meg a hatótávot egy 5/8 lambdás nagyjából 6.5m-es negyedhullámú alsó radiálokkal rendelkező penetrator antennához képest?
(#) And válasza melcher hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Nagyon precíz volt a kérdésed . Sajnos a válasz már kevésbé egyértelmű. A negyedhullámú triple-leg antenna nyeresége kb. 2 dBi (0 dBd), az 5/8-os penetrator-é pedig katalógus szerint 5,1 dBi. Ez a nagyjából 3dB-es különbség elméletben körülbelül 1,4-szeres hatótávot jelent a hosszabb antenna javára, ha csak a Te állomásodat vizsgáljuk. Csakhogy a hatótávot ezen kívül még egy rakás dolog befolyásolhatja: telepítési magasság, terep nyíltsága, kábel hossza és minősége, vevő érzékenysége, stb. Ezek közül a terepviszony pl. sokkan nagyobb hatással lehet a hatótávra, mint az antenna, ha az egyébként jó helyre lett telepítve.
A penetrator-nak - a nagyobb nyereségen felül - megvan az az előnye, hogy emlékeim szerint nem nagyon kell hangolni, a CEPT-es rádiók által használható 26,9...27,4 MHz-es sávon alacsony SWR-t ad. Hazai netes hirdetőfelületeken, rádiós börzéken is felbukkan néha, párezer Ft-ért.
(#) csiperke válasza melcher hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
A penetrator antenna kimondottan a helyi forgalmazáshoz készült, és ne essetek tévedésbe a gammatag miatt ,elég precíz behangolást igényel, sajnos emiatt műszer hiányában nem ajánlom. Aki mást mond az festi magát. Azonkívül egy használt penetratort tüzetesen át kell nyálazni.
(#) csiperke válasza And hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
A tripleg antenna kimondottan DX-antenna, igaz hogy csak negyedhullámú, de a sugárzási karakterisztika miatt sokkal jobban lehet vele nagytávolságú összeköttetést csinálni. És azonkívül, mivel csak a geometriai méretei az irányadóak, ezért ha precízen van kiméretezve, sokkal egyenletesebben dolgozik szélesebb frekvenciatartományban is. Ami azt jelenti ,hogy az swr-értéke 25-30 Mhz között kb 1,3 érték közelében van átlagosan.
(#) And válasza csiperke hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Igaz, hogy régen volt dolgom penetrator antennával, de sosem kellett hozzányúlni, pedig hozzám is használtan került. Mondom, nem is emlékszem rá, hogy lehetett-e egyáltalán valahol játszani az illesztéssel (de attól még elképzelhető, hogy igazad van, és lehet hangolni). Az állóhullámaránya műszerrel mérve jó volt, igaz, ez önmagában semmit sem mondott el az antenna hatásosságáról vagy nyereségéről, csak az illesztettségéről.
Azt nem tudom, hogy a tripleg mitől DX-antenna, hacsak nem pont attól, hogy nagyobb a vertikális nyílásszöge. Csakhogy éppen ebből adódóan kisebb a nyeresége, mint (azonos hullámhossz és típus esetén) a kisebb méretekkel rendelkező antennáknak általában. A nagyobb nyereségű antennák kisebb sávszélességűek, a júzerek többsége meg úgy általában nem a DX-re hajt.
(#) csiperke válasza And hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Ha nem akar áldozni egy összerohadt penetrátorra,de van benne annyi kurázsi hogy elkészíti magának, akkor ideálisabb a tripleg, mert nemtudja elrontani !!!
Ha viszont valahol kapna egy penetrátort mondjuk 5000 ft-ért, es esetleg feltételezhető, hogy a danamitcuccok nincsennek kirohadva az UV-től akkor egyből le kell csapni rá !
Csakhogy mindegyik leöregedett ócsakaság már ilyenkorra, arról nembeszélve hogy a sok idióta tekert rá gammatagot rézből, hadd legyen jó galvánelekrtomos hatása.
Ha újítottál már fel panatratort akkor tudod miről vakerálok!
Nekem 2 db Penetrator Gold-om van !
(#) melcher hozzászólása Dec 2, 2008 /
 
Hi!
Elsőként szeretném megköszönni a sok segítséget és útbaigazítást. De még nem fogytam ki a kérdésekből! Szóval, ezt (EZT) az antennát sokban kéne módosítani, hogy Egy Stalker IX-cel működjön?
(#) kendre256 válasza melcher hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
A CB-sávra itt találsz méreteket a 487. oldalon.
Ha nem akarsz alucsőre költeni egy vagyont, akkor csináld a függőleges részt pecabotra rögzített huzalból. A radiálokat pedig ki lehet feszíteni. Üvegszálas spiccbot jó, a szénszálas drágább is, meg a benne lévő szén vezetőképessége miatt eléggé kiszámíthatatlan.
(#) csiperke válasza melcher hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Csak annyi a dolgod vele hogy követsd a rajzot és minden pálca 2,54 méter hosszú legyen. Azért ajánlottam legelőször is ezt a típust mert nehéz rosszul elkészíteni.
(#) gcsaba hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
üdv!
Lécci valaki segítsen nekem. kaptam egy cb-t (autóba valót) vannak rajta különféle kapcsolók és ezeknek a jelentését szeretném megtudni, meg azt, hogy szabad e használnom vagy sem. és természetesen nem akarok senkit se zavarni vele.

szóval...
RSP (ezt zajzárnak gondolom, de ha tévednék lécci javítsatok ki)
PA vagy CB
LOC vagy DX
FM vagy AM (ezt tudom, hogy a moduláció tipusa)
ANL+NB vagy AUS


esetleg van itt vmi szabály a csatornák használatára??
előre is köszönöm a válaszokat.

üdv!

(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Üdv
Ahhoz hogy pontos legyen a válasz, tudni kellene milyen a CB - d típusa.
RSP
ezt nem tudom
PA -CB
ez egy olyan funkció, hogy a CB re kötött külső hangszórón választhatsz, hogy a CB szóljon, vagy a saját mikrofon. (jack csatlakozó a hátlapon)
LOC - DX
A vevő érzékenységét szabályozza, ha túl közeli állomással akarsz beszélgetni akkor kell abemenet túlvezérlésének elkerülésére használni a LOCal funkciót
ANL+NB - aus
Zajelnyomó kapcsolás és kikapcsolása. Az AM adások vételénél kell használni gyenge adások vételére, mert a nagy zavar beütések kellemetlenek lehetnek.
A forgalmazásról pedig csak annyit, hogy figyeld mások hogy csinálják, légy udvarias, és legyél tudatában annak, hogy amit csinélsz, mindasz, az nyilvános.
Egyébként az ilyen CB rádiót 2005 dec 31 óta nem szabad használni, csak olyat amelyik megfelel a CEPT szabványnak.
(#) gcsaba hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
köszönöm szépen válaszod.
a cb tipusa kaiser autofunk KA 9018 FM/40
van egy másik is amin van cept logó is, csak az valami miatt nagyon búg (lehet nem jó a táp neki) az Pan Mini top fm. lehet azt kéne választanom? a 4W FM és 0,5W AM teljesítmény az távolságban mit jelent kb? tudom, hogy ez sokmindentől függ, de egy kb adatot ha tudnátok még mondani azt megköszönném...

üdv!

és köszi mégegyszer!
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Üdv!
Látom, a készülékek németországból valók. Azért kerültek onnan ki, mert a hatóságok ott sokkal szigorúbbak, mint nálunk. Egy nem szabványos készülék használata esetén ott jelentős a büntetés, plusz elkobzás. Amely készülékben AM is van, az már nem felel meg a CEPT előírásainak, jelenleg csak a 40 ch, max 4W FM készülékek.
Részemről nagyon nem szeretem ezt a szót hogy hatótávolság, mert ezt rengeteg környezeti tényező sokkal jelentősebben befolyásol mint a teljesítmény.
Ha maximálni akatod a hatótávolságod, használj külső fix antennát a lehető legmagasabbra telepítve, lásd az előttem szólókat. Mivel ez nem kis méretű, még az ún triple-leg (háromlábú) antenna esetében sem, nembeszélve a penetrátor tip. antennáról, és a lakókörnyezetedtől függően még építési engedélyre is szűkséged lehet, és meg kell oldanod a villámvédelmet is.
Az eredeti kérdésedre válaszolva:
Nagyságrendileg 10 em ép tetejéről nyílt viszonylag sík terep felé 20 - 30km, (látóhatár)
Jó DX antennával, 5/8 lambdás penetrátor használatával jó terjedés esetén az 1 hop miatt külföldi állomásokat hallhatsz, kb 5 - 600km
Gk antennával kicsi rosszabb a helyzet, két kocsi között néhány km,
Beépített antennával kb 0,5 - 1,5 Km
Nem boncolgattam az egyéb összeköttetés típusokat.

Az is még probléma, hogy amely készülében AM is van, annak a vevő része nem igazi FM, mert a KF részben az AM miatt nincs határolás, és ez az érzékenység rovására megy. (szintén csökkenti a hatótávolságot)
(#) gcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Köszönöm szépen! Látom értesz hozzá. Úgy döntöttem hozatok még párat és megnézem azokat is, hogy mit tudnak. Ceptesek e stb...
köszi mégegyszer.

üdv!

(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Ok, de előbb kérdezz, aztán lőjj
Üdv
(#) gcsaba hozzászólása Dec 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Erről a tipusról tud valaki mondani valamit?

Bővebben: Link1

Bővebben: Link2

Bővebben: Link3

Bővebben: Link4


Azt tudom, hogy nincs rajta cept logó és van rajta AM moduláció, de ha én azt nem használom és vigyázok vele akkor leeht belőle bajom?
Köszi előre is mindent!

üdv!

(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Üdv!
Ahogy a képekből látom, ez nem CEPT készülék, hanem egy régebbi típusből lett átalakítva, és ezután járt egyedi típusvizsgálaton 1993 ban. Ha nem lett visszaalakítva, (AM rész) használhatod FM üzemmódban. Sajnos, ha beleszaladsz egy ellenőrzésbe, lehet magyarázkodni.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hello, nekem egy olyan példányom van ebből a tipusból, hogy az AM-FM kapcsoló be van ragasztva. Ez is megoldás lehet. (?)
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Igen, de az átalakítás után egyedi engedélyeztetési vizsgálaton kellett átesnie, (előző hsz.ben linkelt képen látható FGI-s (ma NHH) matrica), ha Te csináltad van róla dokumentum, ha így vetted (hivatalos kereskedőtől) akkor neki van engedélye, és Te a számlával bizonyítod, ha semmi sincs, akkor ne menj a napra.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Azt mondom, nem lőnek ezzel nyulat. Csak ésszel kell használni, nem visszaélni vele, és nem lesz semmi baj.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Így van
(#) gcsaba hozzászólása Dec 12, 2008 /
 
De ha AM-be elvileg úgyse lehetne beszélni senkivel akkor miért használná az ember? (a nem lehetet arra értem, hogy már nem használja senki így nincs kivel beszélni) Miért jobb vagy rosszabb az AM az FMnél? Van halvány sejtésem, hogy jobban terjed talán... de lehet tévedek.. Valaki esetleg??
Medve! Mi volt a legnagyobb táv amire használtad?
(#) And válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen más. Bár a hivatalos indok - ha jól tudom - az volt, hogy az FM kevésbé hajlamos zavart kelteni más készülékben (amivel azért lehetne vitatkozni), mivel az FM-ben kisugárzott teljesítmény nem függ a moduláló jeltől, hanem mindig állandó. Pedig Az AM-nek több előnye is volna: jóval alacsonyabb alapzaj (igaz, a zajzárat már rég feltalálták ), valamivel talán jobb hatótáv, és véges spektrum. A leghatékonyabb az SSB volna, de az aztán végképp húdecsúnyadolog..
(#) pucuka válasza And hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Üdv!
Több oka is van az FM, elnézést NBFM használatának. Az első, hogy a csatornaosztás miatt ami 10 kHz-es, (26,965, 26,975 .... 27,405) van öszzesen 10 khz sávszélességed. Ebbe bele kell férnie mindennek, a mod jel spektrumának, frekvenciapontosságnak úgy hogy a szomszéd csatornába már 70 (!) dB vel kisebb jel jusson. (ott is lehet valaki, aki szintén szeretne CB-zni) Az AM nél a kisugárzott jel teljesítményének a fele 3 dB a vivőre jut, információt nem hotdoz, csak annyit hogy hol ad az adó, ezt pedig úgyis tudod. Ennyivel jobb jel/zaj viszony érhető el. Az FM nél, (NBFM, PM) ezenkívül használható 6 dB/ oktáv előkiemelés miatt további jel/zaj javulást lehet elérni, így a "hatótávolságot" növelni. Az AM ezenkívül igencsak zavarérzékeny, az FM pedig a vevőben alkalmazott határolás miatt nem. Az FM vevőben valódi zajzárat lehet használni ami nem csökkenti lényegesen az érzékenységet, az AM vevőben a "zajzár" csak a vevő érzékenységet az AGC-n keresztül csökkentve éri el. Ezért nem jó a kattös AM/FM üzemmódú készülék, mert abban az AM miatt a KF-ben nem lehet határolást végezni. Valóban az SSB (USB LSB) lenne a legjobb megoldás, azonban a sáv eredeti és elsődleges felhasználása miatt (27,120 ITO) és a nemzetközi megegyezések miatt (FNFT) csak kis teljesítményű készülékeket (LPD) lehet használni a hatótávolgág korlátozása miatt.
Az SSB pedig azért nem engedik használni, mert a beszéd átlagteljesítménye elég kicsi, a csúcsteljesíménye nagy, a 4 W átlagteljesítmény 12 W PEP teljesítményt jelent, ami már azért jelentős. Úgy gondolom, hogy azért a törvényes keretek is elég lehetőséget biztosítanak hogy ügyesen, jó és jól elhelyezett antennával komoly eredményeket érj el.
(#) frank tibor válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hello
Beizzítottam a Stabo XM5000 Ceptes rádiómat egy penetrátor antennával. Recsegés ropogás és FM zaj a csatornákon. Mint megtudtam mindenki usb-t használ! Ismerősömnél President Grant rádió, FM recsegés ropogás és FM zaj. Usb közép 40-es csatorna fél óra alatt egy csomó stabíl mobil állomás 30-70Km távolról, Fm EGYSE! Stabo vissza a szekrénybe. 2008-December 12.
(#) csiperke válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Ez itt kérem a meztelen igazság !
Nyáron nagy terjedésben zavarban angolul lököm ,semki sem szagul rám mert DX-elek.
A kamionosok még mindig K40 USB-n lökik, mert muszály a "büféskocsik"(KPM) miatt, és valójában ez az igazi indok amiért betiltották, csak ezt senki sem szellőzteti !!! A többi szöveg az csak hóka-móka melléduma, beetetés. Ugyanis drágáim a szociban nem zavart ez nagyon senkit, pedig nem volt túl sok zártláncú tv elosztás. Ha a delikvens használta a harmonikus szűrőt, és a teljesítményhatárokon belül maradt (stabilban, mert mobilban a kutya nem vergődött vele) akkor a TTT-rendszert nem érdekelte hogyha Kovács János tiszt akár egy nótát is énekelt a 27Mhz-es drága jó hullámokon.
(#) pucuka válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Üdv!
Maradjunk csak kizárólag a technikai, esetleg forgalmi kérdéseknél. Különben azt csinálsz amit akarsz, lelked rajta.
A recsegés - ropogás az AM készülékek tulajdonsága, FM vevőkészülékben ilyet nem hallhatsz, mint már előbb említettem az FM vevő határolása miatt. Ha ilyet hallottál akkor ez nem is CEPT - es készülék. Az FM zajt pedig a zajzárral kikapcsolhatod, (kapcsolóval) ha a zajzár tekerővel működik, akkor az nem zajzár. (ha netán kíváncsi vagy hogy működik a zajzár, elmagyarázhatom)
Következő: »»   5 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem