Fórum témák
» Több friss téma |
A maximmal jó "haverságban" vagyok, tudnál esetleg picit közelebbi alkatrészt mondani, ami jó lenne erre a célra?
Köszi.
Pl.: MAX1811, ez egy USB-s (ezért legfeljebb 500mA-es) töltő IC, SO8-as tokban. Jó a 4,1 és 4,2 max. feszültségű (névleg 3,6 és 3,7V) Li-Ion cellákhoz is. Már használtunk ilyet, bevált.
A 3,4Wh a gyakorlatban azt jelenti, hogy az akku kapacitása 3,4Wh/3,6V= kb. 950mAh.
SO8-as tokot kicsit nehézkes itthon forrasztani Valami adalóg kapcsolás nem lenne? Vagy olyan amit egyáltalán meg tudok építeni.
csá
nézd meg a MAX 1501, 846, 1640 IC ket nemtudom melyik mit tud, csak föl vanank írva nekem akkutöltőnek..
A 846-jónak tünik, segítesz egy picit az építésben, ha jól néztem az adatlapot kell számolni ellenállást az akkuhoz mérten, ez nem nagyon megy nekem.
Olvastam ebben a topicban egy L200-assal működő egyszerű kapcsolást, na annak a rajza lenne még nagyon jó, de azt itt nem találtam
L200 al nem nehéz egyszerű töltőt csinálni..
áramkorlátot és feszültésget kell csak beállítani.. sőtt adatlapjában mintakapcsolást is találsz akutöltőenk..
A képek között próbáltad már?
Próbáltam, de nekem nem sima L200-as tápra van szükségem, azt megtalálom, hanem ha jól értettem a Líthiumos akkukat úgy kell tölteni, hogy folyamatosan vesszük el az áramot míg a feszültség állandó, ezt nem tudja a rajzokon szereplő egyik áramkör sem ha jól láttam. De lehet, hogy én tévedek.
Most nézem csak, hogy úgy is lehet tölteni Líthiumos akkut, hogy nem változtatjuk az áramot, hanem beállítjuk egy adott áram/feszültségre és töltjük?
Na ezért kértem segítséget, mert a Li-ion akku töltéshez nem nagyon értek.
Ez így nem igaz. Az áramot is limitálni kell, és a feszültséget is. Először az áramot, amíg a kapocsfeszültség el nem éri a maximumot ("3,6V"-os típusnál ez 4,1V). Ezután lehet stabilan tartani a feszültséget, és az áram szép lassan lecsökken nulla közelébe.
Annyit rágódtok ezen az Li töltős témán... :hide:
Itt van a téma képei között pl ez vagy ez, vagy az utóbbihoz hasonló, amit én is használok: Bővebben: Link. Üres kimeneti csatiknál beállítod a kimeneten az akkutól függő 4.1-4.2V-ot, az 1 Ohm-os ellenállás cseréjével a töltőáramot (én 1.5 Ohm-ot használok), és a töltés végén el fog aludni a LED (ez kb akkor következik be, amikor már 30mA alá esett a töltőáram).
Oké, elhiszem neked, mondom, nem értek a töltéshez, ezért kérdeztem meg. Köszi a javítást.
Naa, ez az ,ez egy használható kapcsolás, ez lesz a jó nekem!! Köszi szépen. Az utolsóval szimpatizálok, mi a véleményeg, egy 900mA-es akkunak jó lesz a 2-300mA töltőáram ?
Szívesen!
Még kevés is lesz az áram. Én 1000mAh-s Siemens C35/S35/M35 akkut töltök 450mA kezdőárammal, de még ennél nagyobbat is alkalmazhatnék: olvasnivaló.
Ez az, ilyesfajta segítséget szerettem volna, köszönöm szépen, ha tudnék most adnék pontot!! Mi a véleményed, az 1ohm-al körülbelül mennyi töltőáram menne az akkura így? Lehet nem is kell cserélni?
Ezt nem tudom, ki kellene próbálni. Vagyis én már próbáltam, de őszintén megmondva, nem emlékszem. Csak azt tudom, hogy az 1N4001 már melegedett, de 1.5 Ohm-mal nincs ilyen gond.
Szuper, ebben az olvasnivalóban, választ kaptam arra is, hogy miért melegedett egyszer amikor megpróbáltam telefontöltővel tölteni 4,9V, de szerencsére nem sokáig. Így már értem mi a lényeg. Tervezek egy nyákot az áramkörhöz aztán összedobom.
Örülök, hogy segíthettem.
Majd számolj be a fejleményekről. Sok sikert!
Összedobtam gyorsan egy nyák tervet, gondoltam felteszem, hátha valakinek szüksége lesz rá.
Jó lett a panelterv.
Köszi a pontot is!
And írta:
Idézet: „Az áramot is limitálni kell, és a feszültséget is. Először az áramot, amíg a kapocsfeszültség el nem éri a maximumot ("3,6V"-os típusnál ez 4,1V). Ezután lehet stabilan tartani a feszültséget, és az áram szép lassan lecsökken nulla közelébe.” Igen, ez pontosan így van. Az L200-as IC szerintem ez tökéletesen megcsinálja. Még annyi, hogy LiIon akksiknak szigorúan 4,1 volt max, LiPo íkksiknak meg max 4,2 volt.
Nos, a fejlemények, összedobtam a töltőt, de valahogy nem akar működni rendesen, pedig az akku jó, mert megtöltöttem labortápról 4,1V 300mA-el és szépen töltődött is, tehát jónak kell lennie.
Leírom mit tapasztaltam, hátha születik megoldás rá. Eső indításra 1,5ohm-al tettem össze, kimenő fesz nagyjából 1,6V, poti tekerésre semmi reakció, kicseréltem az ADJ körben lévő potit 470ohmos potit és ellenállást 2,2K-s potira és 1K ellenállásra, na így már szépen be tudtam állítani a feszültséget üresen 4,1V-ra, összezártam a kimenetet egy ampermérővel, erre felugrott 1,5A-re a kimenő áram, a led pedig világított, ráakasztottam az akkura, erre az történt hogy semmi, rámértem, a feszültség leesett az akku feszültségére tehát 3,6V ra és nem is tölt semmit, próbáltam tekergetni a potit de semmi reakció, üresen változik a fesz, de amint ráakasztom az akkut leesik cellafeszre, próbáltam 1ohmossal is, ugyanez a reakció. Átméregettem a forrasztásokat is, nehogy összeérjenek, de azok rendben vannak. Egy ledet akasztottam még a kimenetre, de az is elég haloványan világított, az akku ráakasztásakor erősebb volt. Nincs esetleg valami ötlet merre induljak el? Mellékelem a képeket is.
Ez felettébb érdekes. Nekem a rajzon szereplő értékekkel is tökéletes volt.
A panelterved biztos jó, azt már átnéztem tegnap. Ha jól látom, akkor a tranyók is helyesen vannak beültetve. Bár annyira nem látszik, de talán nincs sehol sem szakadás, vagy összefolyás. A többi ellenállás biztosan olyan értékű, mint a rajzon? Huh, én erre most hirtelen nem tudok mit mondani. :no:
Az összes ellenállás vadi új, még a 317 is az, az ellenállásokat zacskózva és cimkézve vettem, biztos jók az értékek, a 2n2222- viszont használtak, de rámértem dióda vizsgálóval, elvileg jót mutatott, nem értem, egyébként az lenne a feladata, hogy tartja a beállított feszt bármi történik is, és az áramot kb 2-300mA-en, ellenállástól függően nem?
Üres kimenettel a töltési végfeszt kell, hogy mérjed a kimeneten. Ezt a potival tudod beállítani 4.1V-ra. Ha rákötöd az akksira, akkor konstans árammal (amit az ellenállással beállítasz) tölt, de ahogy emelkedik az akku kapocsfeszültsége, csökken a töltőáram. Majd amikor már ilyen n*10mA közelébe esett, akkor már konstans feszültséget (a potival beállítottat) tartja az akksin.
Ez kb meg is felel annak a grafikonnak, ami azon az oldalon található, amit a lap tetején linkeltem be olvasnivaló gyanánt.
Háá, nem fogod elhinni mi volt a gond, pff, az egyik fólia kondi totál zárlatos volt, kicseréltem, visszatettem a 470 ohmos potit és ellenállást, és tökéletesen üzemel, beállitottam üresen a feszt 4,1-re, akku rá, és világít a led, feszültség jó, áram 320mA, és tölti.
Frankó lett!! Az akku jég hideg, viszont a 317 egy kicsit melegedett, kapott egy bordát aztán jónapot, nemcsoda mert 17V-ról járatom. Csak ilyen trafót találtam hirtelen ami be is van dobozolva, de jónak tünik bordával.Szerintem mostmár jó lesz. Remélem le is kapcsolja a töltés végén. |
Bejelentkezés
Hirdetés |