Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   364 / 3959
(#) Gyurix hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Üdv! van valami bolt ami az ünnepek között nyitva van?
(#) totti91 hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok
Egy olyan kapcsolást szeretnék összedobni aminek annyi lenne a dolga hogy az adón levő gomb egyszeri lenyomásával a vevőben levő kondi feltöltődne ami majd meghajtana egy 555el felépített astabil multivibrátor viszont az adó és vevő részére kellene nekem ötlet hogy mivel lehetne a legegyszerűbben megcsinálni.
A közeg amin át kell hogy hatoljon a jel az viszont fal tehát infra vagy egyéb fénnyel kapcsolatos dolgok nem jöhetnek szóba
(#) gambler hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok! Találtam a neten egy kit előerősítőt és hangszín szab. -t csak ahogy néztem 20Hz-en és 15Khz-en szabályoz. Egy most készülő quad 405- höz használnám. Jó hozzá ezek a frekvenciák, vagy melyiket mennyire változtassam meg az értékeket, hogy pl 50-60 Hz és 10KHz-en legyen. Amugy jo paraméterekt írtak hozzá.
Köszönöm.
Bővebben: Link
(#) Babó22 hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Üdv mindenkinek! Nem szeretnék követelőzni, de a kérdésemre nem érkezett válasz. A kérdésem itt található. Remélem sikerül rá válaszolni.
(#) Istike88 válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Azt hiszem kivitelezhető amit mondasz. A puding próbája az evés....

üdv
(#) Istike88 válasza gambler hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Nem hiszem hogy bele kellene nyúlnod a kapcsolásba, mert a freki átvitele a leírás szerint 10-25000Hz. Ez lefedi a teljes hallható tartományt.

üdv
(#) tiger hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek! Nem tudom, hogy jó Topic-ba írok-e, ha nem akkor elnézést és írjátok meg, hogy hol lenne a helye?

Szeretnék készíteni egy kijelzőt. Mivel nekem erősáramú végzettségem van így nem igazán értek az elektronikához olyan szinten, hogy tervezni tudjak áramköröket, ezért számítok a segítségetekre! A melléklet fájlba küldtem egy animációt amit el kellene készítenem, de nem tudom megtervezni. Ebben szeretném kérni a segítségeteket, hogy tudnátok-e nekem tervezni egy ilyen áramkört. Ha az „.exe” fájlt elindítjátok akkor látjátok miként is kellene működnie a vezérlőnek. („BE”, aztán válaszd ki a programot és „Megnéz”. A pótméter az animációban nem működik, mert azt elfelejtettem megcsinálni. ) A tápfeszültsége 12 V egyenáramnak kell lennie. Van bent „Ki- Bekapcsoló”, valamint 6 programválasztó nyomógomb, ami ha egyszerűbb a tervezés folyamán akkor 1 db- al is lehet helyettesíteni és értelemszerűen annyiszor kell megnyomni ahányadik programot szeretnénk választani. 8 db led- et kell vezérelnie. Van még rajta egy pótméter (lehet más „pl.:fel, le nyomógomb” is csak a funkciója maradjon meg ) is ami természetesen csak a 3,4,5,6 programon kell hogy működjön. Szeretném ha valamilyen PIC- el lenne megoldva mert ha későbbiekben változtatni szeretném a programokat akkor azt könnyebb átírni, mint egy új áramkört készíteni. Kérnélek benneteket, hogy csak szimulációval letesztelt áramkört küldjetek, mert Én nem tudom a hibáit megtalálni. Nyák rajz nem kell azzal talán megbirkózok Én is. Valamint a PIC- be égetendő program (és egy ha lehetséges magyarázattal ellátott forráskód is) kellene, mert még PIC- et nem tudok programozni sajnos. A rajzokat itt a HE honlapon valamint privátban a ************ email címen is szívesen fogadom.
Segítségeteket előre is szeretném megköszöni!
Köszönettel: B. László

Ha nem akarod Magad spam-ek dömpingjének kitenni, SOHA ne írd ki az e-mail címedet! Frankye

vezerlo.exe
    
(#) WaRL0 hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok van 1 darab bontot AZ7500BP IC-m nem tudnatok nekem adni valami kapcsolast ehhez?12v bol szeretnek 36voltot csinalni ! autoba kellene!

Koszi
(#) moltam válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ezzel szerintem nem tudsz dc-dc t csinálni ha jól tudom pwm controller ic motor impulzusszélességmodulációs fordulatszámszabályozásra vagy lámpafényerőszabályozásra jó szerintem
Bővebben: Link
(#) slow.gabor hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Hali! Tudnátok segíteni? Elszállt egy 100V-os zener (BZX85C100), de nincs itthon másik. Hogy csináljak 100V-ra stabilizálást. Kb 160V egyenből.
(#) istvanpal16 hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Hello!
egy nagyon banalis kerdes
Mire jo a kapcsolouzemu tapegyseg?
(#) moltam válasza istvanpal16 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Fel és letranszformálásra magas frekin ezáltal elég a kis ferritmag is elég a trafóra mivel nem 50Hz hanem több kHz a primeren folyó váltóáram frekije.Remélem érthető
(#) istvanpal16 válasza moltam hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
akkor a pc-kbe ilyen van? ha igen akkor ertem az egeszet
(#) san398 válasza feri19 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Szerintem itt folytssuk: Bővebben: Link
Elöljáróban annyit, hogy ne számíts sok jóra!Sajnos semmit nem találtam hozzá!(megfelelő firmware-t se találtam)Az a gond hogy ilyenkor nem látja a PC se és nem lehet már a jó firmware-t se rátölteni.Tuti, hogy rossz firmware lett rátöltve!Ha szét tudod szedni akkor készíts képeket a paneljáról, hogy lehessen látni milyen chipek vannak benne.Volt egy mp3 ami szintén hibás frissítésben hunyt el annál az egyik chip két lábának rövidre zárásával felismerte a win és lehetett rá tenni másik firmware-t.
(#) besi99 válasza slow.gabor hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Holnap nem kapsz? Bár van itthon 3db ZL33 teljesítményzener a régmúltból, nem azt ajánlom, inkább csinálj egy tranzisztoros áramgenerátort:2db 5,6V, vagy 6,8V -os Zener sorba az emitterbe,(ezek a legkevésbé főfokfüggők ) beállítassz kb 5ma emitteráramot, 60/5= 12k a kollektorba. Ott 100V lesz. Persze ehhez 200V-os tranyó kell.
A ZX150-em nem hinném, hogy tetszik.
(#) kusik hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok!!

csak egy egyszerű kérdésem lenne.
Fényerőszabályozó kapcsolóm van a nappalimban és most cseréltem le az egyik lámpámban az izzót energiatakarékosra.
Meglepve tapasztaltam, hogy az azonos körön lévő két lámpám közül a régi hagyományos izzót szabályozza a kapcsoló, a másikat nem.
Szeretném, ha valaki elmagyarázná nekem a fényerőszabályzó működését.

Előre is köszi és bocs a hülye kérdésért!!

(#) moltam válasza istvanpal16 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Igen angolul SMPS switching mode power supply.
Ott sincs nagy vasmagos trafó ami a több tiz ampert le tudná adni csak egy sárga ferritdarab
(#) moltam válasza slow.gabor hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Glimmlámpa? Bár lehet hülyeség.
(#) besi99 válasza kusik hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
úgy szabályoz, hogy a szinuszos feszültség-ill áramból lehasít egy darabot a szabályzó, azaz onnantól megszűnik az áram, ha még lejjebb csavarom, mégnagyobbat hasít le , és igy tovább, míg el nem alszik a lámpa
(#) dngrs hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok, autóban kellene egy második akkumulátort tölteni és korlátozni kellene ennek a töltőáramát, hogy ne kelljen a generátortól áthúzni az egész autón egy brutál kábelt, hanem mondjuk egy hátsó szivargyújtóról tölteném, és ezért kellene korlátozni, hogy max 5-10 ampert vehessen fel, bármennyire is le van merülve.
(#) zoly15 hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Adott egy PUSKÁS trafó (2X 110V/ 2X 9V 35VA) Erről szeretnék egy erősítőt táplálni... Már csak össze kell kötögetnem..
Az a kérdésem hogy a 35VA-es trafónak a fesze hány A után kezd el csökkenni? Az egész (ha párhuzamosan vannak a tekercsek) 3.8A.-t tud...
Én egyenirányítottam puffereltem kaptam 14V-ot amint megterhelem 1.5A-al a fesz drasztikusan leesik. 4V ot esik 1.5A mellett azaz 10V ködül van rajta..
Miért lehet ez?
Vagy nem is jól gondolom azt hogy 35Va- nyi kimenő teljesítmény után kéne esni a feszültségnek?

üdv!
(#) googa hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Halihó! Kamionosok által használt CB rádiót be lehet szerezni mindenféle hókusz-pókusz nélkül legálisan? Igazán sokat segítene a trafipaxok korai észlelésében.
Városon bellül meg inkább a taxisok segítenének, de az talán más dolog. Valaki érdemben tud ehhez szólni? Köszi!
(#) feri19 válasza san398 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Tessék a képek remélem tudunk vele valamit kezdeni!
Köszönöm a segitséget
Feri
(#) WaRL0 válasza moltam hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
En nem dc-dc-t akarok hanem egy kapcsolast ami 12V dc bol csinal xxKHz negyszogjelet es azt feltransformalom pl 24V AC-ra ezt egyeniranyittom pufferelem
(#) Dudus válasza kusik hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
A működése során a hálózati feszültséget csökkenti oly módon, hogy az izzóra egy periódus alatt a periódusidőnél kevesebb ideig kapcsolja a feszültséget. Minél kevesebb ideig kapcsolja be az izzót a periódusidőhöz képest, egy periódus alatt, annál kisebb az izzóra jutó effektív feszültség, ezáltal csökken a fényerő. Az elektronikus előtét, ami a kompakt fénycső előtt van, egy darabig képes ezt kompenzálni, de emiatt előfordulhat, hogy vibrálni fog a fénye.
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ok Koszonom
(#) besi99 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
egyből kaptál 5Volt fórt!
A 14V csak azért sima, mert nincs rajta terhelés, és a kondik a Csúcsfeszültségre töltődnek, nem az effektívre!!!Amig az effektív alá nem esik, addig ne panaszkodj, mert csak onnan kezdődik a belső ellenállásból eredő esés!!!
(#) dngrs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Szia, hát ezért ennél kifinomultabb megoldást keresek De ezt nem is értem, ehhez ugyanúgy kell a brutál kábel, csak te még az izzót is eteted 10-12 amperral. Én a kábelezést akarom megúszni.
(#) mex válasza dngrs hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Az biztos hogy nem a legkifinomultabb,viszont egyszerű,biztos megoldás. Félvezetősben olyat késziteni amin nem disszipálódik sok hő,vagyis kapcsiüzemű,nem is olyan egyszerű. Az analóg szabályzásnál meg tetemes veszteséggel számolhatsz.
Az izzós megoldásnak meg megvan az előnye is:állandó áramot biztosit,és ezt az izzó teljesitményével beállithatod.
(#) zoly15 válasza besi99 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
áhá értem...

A Tda 1554Q Bővebben: Link
10V-ról Kb hány W-ot adhat le 9 Ohm-on? (Hidalva)

Üdv!
Következő: »»   364 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem