Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Pöcc->röff: csatoltam
Ha jól olvastam ebben 10MHz-re van beállítva a program...(legalább is az egyik megjegyzésben ott áll az érték, de máshol nem látok olyan részt, ahol ez számítana. ?) Idézet: „annyiszor kéne kiszednem az IC foglalatból ,hogy elkopna a lába szerencsétlennek Van esetleg más megoldás ?” Van. ICSP (Ez most egy "hívószó": rá kell keresni!)
Már hogy ne lenne! ICSP foglalatot kellett volna feltegyél nem LDRKEY-t. De mintha az is lenne nem? Ha nem, akkor még meg lehet oldani némi szalagkábellel...
Hirtelen ránázésre (ICSP) jó olcsó
Lehet ezt építeni is ?
Nem tudom, hogy olcsó-e, de a sógorom már evett is olyat!
Segítek: Az ICSP egy rövidítés, azt jelenti, hogy áramkörön belüli programozás. Ezt egy ICSP csatornán keresztül lehet megvalósítani. A csatorna fizikai elemei egy áramkör(égető), egy 5eres kábel, és az ICSP csatlakozó. Természetesen mindent megfelelően kell bekötni. Neked megvan az égető(még akkor is, ha nincs kivezetbe az ICSP, de lehet, hogy ebben tévedek!), a kábel gondolom nem gond(10cm-es szalagkábel), valamint a céláramkörön ki kell alakítani az ICSP csatakozást(tüskesort). Az 5 vezeték a következő: GND, Vdd(5V), Vpp(12,5V), PGD(adatvonal), PGC(órajelvonal). Röviden ennyi. Nézz fel az oldalamra, ott van néhány ICSP-s égető, ott láthatod hogy megy ez... Nézz fel a gyártó oldalára is, és keress rá a rövidítésre.
Köszönöm !
Kerestem én ,de gyári programozót találtam 400-1800 dollárig Erre mindtam ,hogy nem olcsó.... Nézem az oladaladat !
Juteszembe, a paneleden az MPLAB ICD csatlakozó nem más, mint az ICSP port!
Az égetődön pedig úgy tudsz ICSP csatit "gyártani", hogy az 5eres kábel végét egy foglalatba forrasztod, és azt fogatod bele a textool foglalatba. A bekötést a megfelelő PIC adatlapja szerint kell végezned! A kábel másik végére az említett ICD portnak, ill. szintén az adatalapnak megfelelően kell egy tüskecsatlakozó aljzatot forrasztanod(már amennyiben tüske van a panelen és nem fodítva...)
A panelemen ....azt nem vezettem ki ,de nem gond ,még ki lehet....
Nézegettem az oldaladat és a vasalós megoldásról ez jutott eszembe......(képek) Kicsit OFF ,de csodákat lehet vele csinálni..... Idézet: „A panelemen ....azt nem vezettem ki ,de nem gond ,még ki lehet....” Úgy van!
Nehezen, de talán rájövök. Ez ilyen vasuti lámpácska?
Sziasztok PIC rajongók! Találtam egy jó fórumot, ahol lehet csemegézni! Ha valaki nem ismeri annak jól jöhet, aki meg ismeri, annak meg mindegy! :http://www.sonsivri.com/forum/index.php?topic=4242.0
Error[133] C:\PICPRO~1\TRAIN1.ASM 41 : Hex file format INHX32 required
Ilyenkor mit kell tennem ?
Ez a sorrend érdekes. Nálam így van:MLRC,VDD,GND,PGD,PGC
Szerintem a PIC-el valló foglalkozást úgy lenne célszerü kezdeni hogy épitesz egy rendes programozót.
PICKIT2-t ajánlom mert olcsón kijön és szint mindent tud. A panelodon az ICSP csatit (MPLAB csatlakozó) feltétlen vezesd ki. Ha hirtelen nem tusz összedobni másik programozót akkor a MIKROPO porgramozó foglalatba tedd bele azt az 5 szál drótot ami szükséges az ICSP programozáshoz és prgramozd fel a PIC-et vele. Igy nem kell mindig kiszedned a PIC-et a foglalatból, és tudsz haladni valamint nem kell a LDRKEYT használni. A fejelsztőpaneleden úgy láttam nincs védődióda az MCLR és VCC közt, lehet hogy valami más megoldást használsz a védelemre de arra mindenképp érdemes figyelni hogy a VCC ágra ne kerülhessen fel a esetleg 13V a programozás közben az MCLR lábról. Csak azért szólok mert nálam már volt ebből gond. Ha ezeket már mások is irták akkor bocs, de talán igy egyben jobb.
Nálam ez a sorend : GND , VCC ,MCLR ,RB6, RB7
Ez lehet hogy egyedi de szerintem azért jó mert ha véletlen fordítva dugja rá az ember a csatit akkor nem hal meg a PIC.
Hát ezt most nagyon nem értem. A pickit2 amit írtál pont az én sorrendemet adja, ezek szerint te felcseréltél a szalagkábelben pár vezetéket. (Egyébként van 5 pólusú táp csatlakozó amit be lehet rakni a próbapanelbe meg a nyákba is, (ez az amin két oldalt kis vezetősín van) és még véletlenül sem tudod fordítva rádugni. Egyébiránt nekem utp kábelből van, az szép színes, és tudom hogy a narancs az mlrc.
Ez csak akkor igaz, ha a programozód vagy az égetőd programja nem ellenőrzi és nem ismeri fel a PIC-et programozás előtt. Én csak egy kezdő hobbista vagyok, de az első propic2 égetőm a winpic800-zal már tudta ezt a funkciót...
Védő dióda? Egy párszor már rányomtam az MPLAB "Program target device" gombjára, de azon a 10k-s ellenálláson nem kúszott át semmi. Ettől függetlenül neked igazad lehet... BÚÉK
kissi -é a tábla csoki
Idézet: „[quote]oda is kell felhúzó ellenállás, hogy alapból magas logikai szint legyen” Most már villog a végén is 3-at ,sőt már futott is egy tesztprogram (látványosan) 18f452 vel Igaz azóta sem ,de lényeg a lényeg ,kellett az ellenállat ! Ami bosszant ,hogy a 877 még mindig se nem villog a végén ,se nem megy.
Nem akartam rosszat , van aki csak tüskesort használ mert az akad otthon azon nincs vezetősin, és sajnos már PIC is ment ilyen csatalkoztatási probléma miatt tönkre.
Nem volt mindig PK2-m sem sajnos. A kezdetekben buta programozóm volt , de a biztonság sosem árt meg, persze nem kötelező.
Legújabb jelenség :
16f877-ről beszélünk ... Panel bekapcsolása után - van ugye 8 led és az LCD - a ledek világítanak és ha közelítek az oszcillátor felé egyszerre elalszanak ,de az RD3 -on lévő elkezd aránylag - szemmel láthatóan - nagy frekivel ,RANDOM villódzni .... Reset nem segít ! Ki-be kapcs után -közelítésig - megint jó....(már amennyire a semmitcsinálás jó lehet) Program végén még mindig nem villan hármat ,viszont most már ,ha lenyomom a resetet ,majd azt felengedem és kisvártatva lenyomom a ldr gombot ,villan 2-őt. A 18f452 -vel villan 2-őt ,majd letöltés végén 3-at ,momentán - szerintem - elindul benne a progi ,de nem fut végig.Kaptam kissi -től egy futófényt próbálni ,és pont on-line voltunk telefonon ,amikor betöltöttem.Na akkor és csakis akkor egyszer elindult ! Valami gerjedés lehet ,vagymi.....ja....a 18f452 -vel nem tapasztaltam ilyet ! De valami nem stabil.... Kicseréltem a Qaurtz-ot ,hátha ,de nem.... Idézet: „Nem akartam rosszat...” Ez még feltételezés szintjén sem merült fel bennem. Az óvatosságra és a precízségre szükség van. A biztonság pedig - kicsit ellentétesen, vagy inkább fokozva a te álláspontodat - kötelező! (Még akkor is, ha csak a PIC életéről van szó. ) BÚÉK
Én nem írtam sorrendet csak felsorolást! A sorrend áramkörönként és tervezőnként változik! Erre mindig oda kell figyelni!
Ezek a jelenségek tápellátási, MCLR felhúzóellenállás hiányra, LVP bit engedélyezésre, és PGM láb lebegésre, zavarszűrési hibákra utalnak. Nincs elég infó, hogy ezt mi innen megoldjuk, csak szerencsések lehetünk...
Igazad lehet a diódában, de én nem szoktam tenni, csak 10k-t, sőt általában kikapcsolom az MCLR-t, ha lehetőség van rá és csak Vpp-re használom egy 10n-s kondival. A dióda csak fokozza a biztonságot.
Gondolnám ebből pár darab talán kilőhető ,mert a 452 vel nem csinálja,vagy tévedek ?
Hehe......
Hülyeségből kipróbáltam PIC nélkül..... Ugyan azt a gerjedésszerű ,érintéses dolgot csinálja a panel !
Csináltam egy kis szemléltetést.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |