Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   49 / 607
(#) MPedro válasza zoka hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Hát, barátom, ha vetted, akkor itt lehetsz a közelben, mert kereskedelmi engedélyeket nem adtam rá (a nyáktervezés azért bizony, szellemi munka...).

Tudomásom szerint az elkészült rengeteg darabból ilyen probléma másnál nem jött elő, ezért a tiedet kell alaposan átnéznünk). Szóval, gyere be (Szombathely, Szelestey 28), és hozd az erősítődet, közösen megkeresük a hibát.

Andris !
Szintillesztő vagy kell, vagy nem. Ez attól függ, hogy előtte (mármint a végfok előtt) mi van. Mindenesetre
itt a link.

Amúgy a lustaságot nem díjazom. Ugyebár, "a letöltés ingyenes". Hát akkor legalább a kapcsolodó szöveget is nézzétek meg, de nem a hídaltnál, hanem a sima 1 IC-snél : "Az IC 2-14 lábak között lévő, (x)-el jelölt..."

Egyébként meg Boldog Új Évet nektek és az egész világnak ! (és tán itt az ideje annak is, hogy a moderátori csapatnak is megköszönjük az egész éves fáradságos, időnként nyilván borzalmas munkát !
)

Jó bulit a fellépő zenész kollegáknak és a közönségüknek, én visszamegyek leltározni :eek2: .

Morris Pedro
(#) ptesza válasza MPedro hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
De úgyis tudod ,hogy nem az erősítővel van a baj.(99%)


(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
A megadott paraméterek egymásnak ellenmondásosak!

Hát nem is csoda hogy problémák vannak. Típusmegjelöléssel többre mennénk. Az EBP-pedig felejtsed el, ha átmennél a hangfalas topikba ,ott már kifejtették páran.

A véleményem csupán annyi ,hogy alakítsuk át a dobozt reflexre .
(#) ngyzoli válasza gb197 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Üdv!
Régebben olvastam szaklapokat is,ebből kifolyólag ismerem a quad mérnökeinek filozófiáját.Ez a kijelentés meghazudtolja önmagát,-ebben teljesen igazad van... a quad elé soha nem használtam semmiféle előfokot(tök-felesleges). Hogy mennyit vesz el a zenei jelből,az erősen kérdéses,másfajta konstrukciók meg másmilyen információkat tüntetnek el ügyesen,innentől a dolog merőben szubjektív... Viszont kedvelem a jóhangú erősítőket,de hogy a 7294'-es ezek közé fog-e tartozni??Azért még adok neki egy esélyt,mert elsőre nem tudott meggyőzni.Ámbátor-ahogy írtátok is-a 1514 A-s lehet,jobb választás lenne.Ezt nem ismerem.
(#) ngyzoli válasza MPedro hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Igen,ez túlnyomórészt filozófia(szubjektivitás).Elvileg a"lineáris hangú"erősítő mindenképp jobb,és a quad,-mint tudjuk,nos,ő bizony NEM az...de elsőre nagyon idegen volt a TDA.Hozzá kell szokni(??).Megépíteni sokkal könnyebb,egyszerűbb,ez tény.Zenekari alkalmazásban egyértelműen ő lesz a nyerő,ott minden színezés,amit az erősítő visz be a rendszerbe,NAGYON nemkívánatos,én inkább otthoni hifi-re értettem a dolgot.De hogy a TDA annyira audiofil lenne,azt azért kétlem...
S engedd meg,h idézzem(nem szó szerint)egyik előző hsz-od utolsó mondatát:"Zenét a quad-on hallgatok,de TDA-kat építek"
Szóval.....
(Össze kell rakni mégegyszer,valószínűleg keveset hallgattam.Hátha...)
(#) MPedro válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Szia ! Félreértes van, nem tartom a 7294-t audiófilnak. De ez nem az erősítő, hanem a füleim hibája (műszakilag oldalról)

Csak hát tudod, amikor alacsony, ill. változó bitrátájú, néroval v. hasonlóval túlturbozott összepréselt mp3-t hallgat a jó nép többsége, és soha nem hallott még pl. direktvágott bakelitot, hát akkor mit akarhatunk ?

Mellékesen megemlítem, mintha láttam volna audiofil 7294 kapcsolást valahol, de hát ez évvekkel ez előtt volt. Ambár lehet, hogy megérne egy kis guglis kutatást.
(#) gb197 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Hello.
A hangzás megítélése valóban szubjektív dolog, ebbe nem lehet belekötni. Ezért nem beszélek le senkit semilyen dologról. Van aki esküszik a fetes erősítők jó hangjára, én 100 % ig elzárkózom ettől az eszköztől, azt vallom fetekkel nem lehet hifit csinálni, sőt az elektroncsőről is ez a véleményem, de ez csak az én meglátásom. Hozzáteszem , minden kapcsolásból elég sokat raktam össze, tehát van némi tapasztalatom.
A szóbanforgó két ic közül a 1514A -nak van jobb hangja, nem véletlen, a Linn evvel is építkezett, csak sajnálatos hátránya a kis kimenő teljesítmény. Egész véletlen -tudomásom szerint- a Dunaudió készített vele erősítőt, s az ic-k párhuzamos kapcsolásával nagyon jó kis végfokot lehet csinálni. Persze ez is relatív, mert van aki az ic-s erésítők hangjától határlódik el...
(#) zoka válasza MPedro hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Bizony a közelben vagyok, sőt, már voltam is ott ezzel az erősítővel és ezzel a problémával. Az ott kapott tanácsokat megfogadtam, kiszórtam belőle mindent, ami nélkül még szól. Már tényleg csak a táp van benn, az erősítő, meg a hangfalvédelem.

Arra gondoltam, talán műterheléssel és oszcilloszkóppal be lehetne méricskélni, hogy mit tud 4 Ohm-on, akár alacsony frekiken is, hátha abból több minden kiderül (csak sajna nincsenek ilyen eszközeim )

Egyébként ha megoldható lenne, elvinném valamikor az erősítőt, most, hogy így "(áttekinthetőbb )" talán könnyebben meg lehetne találni a hiba okát.

A segítséget előre is köszönöm!

Ja, és Kipróbáltam, a bemeneti kábel árnyékolásait kikötve sem jobb.
Készítettem egy videót, amin előre beállított hangerőn és fix frekijű szinusszal küldöm. (csak bekapcs és kikapcs, semmit nem állítok rajt). Ezen jól hallható, hogyan kezd kopogni. (a videókép nem fontos, mert nem tudja követni a membránmozgást)
(#) Máj Péter hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Sziasztok az lenne a kérdésem ,hogy már megépitettem az erősitő modulokat meg a kiv. jelzőt is de nem találok a TDA 7294-hez megfelelő tápegység kapcsolási rajzot. ha vki tudna nekem segíteni akkor rakjon fel egy képet v. egy linket. A segitségeteket elöre is köszönöm!!! BUÉK
(#) vicsys válasza Máj Péter hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
(#) ptesza válasza Máj Péter hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Itt már kiveséztük de ,azon múlik milyen trafód van.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Hát ez tényleg csattog ,mint a fene...

Kb mikor van csattanás ? Pontosabban arra lennék kíváncsi ha a membrán benn van ,vagy kint? Van egyátalán összefüggés?

Az ott alul nem egy reflexcső?

Mod: Kipróbálnám egy másik hangfallal is !
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Nincs összefüggés (lényegtelen), csak annyit tudni, hogy 10Hz-nél 10-et, 20Hz-nél 20-at csattan... másodpercenként. Nagyobb hangerőn folyamatos a csattogás (a videón csak kialakulóban van)
Zenénél, ha van egy dob ütés, annak a közepén csattan egyet. A basszusgitár az inkább már recseg.

Az ott alul tényleg reflexcső, de be van zárva, ha szükséges 2 mozdulattal reflex dobozt kapok. És úgy is csattog! Nem a hangfalba van a hiba az 1000%, mivel próbáltam, más hangfalak is csattognak tőle 4 Ohm-on. 8 Ohm-on nincs gond, ott szól, mint az állat.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Ez nagyon érdekes. Olyan minha egy kondi sülne ki , szkóppal biztosan jól látszana egy tüske.
(#) MPedro válasza zoka hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Kb hány hz lehet a kopogás maga ? Ez valóban nem mechanikai eredetűnek hangzik, tényleg olyan, mintha valami kisülne a bemenőjel ütemére...
(#) Kovidivi válasza gb197 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Csak egy egyszerű tesztet ajánlottam. Két perc alatt ki lehet próbálni, ha ez a probléma, akkor az szembe fog tűnni. De mivel írtátok többen, hogy a magas tápfeszültség nem probléma, ezért gondolkozzunk tovább. (Én azért kipróbálnám . Már csak azért is na meg kíváncsiságból )
(#) gb197 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Persze ki lehet próbálni, csak nem logikus a következtetés a hibajenenséggel kapcsolatban, ezért gongoltam azt, hogy időt lehet vele megtakarítani.
Meg kell próbálni logikai úton kizárni a hibát, erősítő majd hangfal. Az erősítőt szkóppal + 8ohos műterheléssel alacsony frekis jellel lehetne megnézni.
Ha nem gerjed a végfok, akkor hangfal hiba lesz nagy valószínűséggel.
(#) zoka válasza MPedro hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Házilag lemértem egyszerű PC mikrofonnal a hangfalból kijövő hangot. Majd kicsi zajt szűrtem, és ami a képen van az maradt belőle.
30Hz-en néztem, ahol kezdődik, ott nem csak 1 tüskét látni, kiszőrösödik rendesen.
Lehet 8 Ohm-on is fennáll a hiba, most már nem vagyok biztos benne, hogy nem, csak nincs olyan hangfalam, ami bírná a terhelést.
Lehet, hogy valami kondi szórakozik velem?

teszt.JPG
    
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
És itt van még egy bizonyíték, hogy az erősítőnél van valami gond, nem pedig a JBL-vel . Kipróbáltam: gyári 2 utas 13 centis mélyközéppel rendelkező hangfalakkal is 10 Hz-en. így csak a zaj hallható, illetve annak frekije. (féltem, hogy tönkrevágja a hangfalakat, de a 2 együtt kibírta, mindenféle torzítás nélkül .)

zaj.mp3
    
(#) Dióda válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Mondok egy csúnyát! Én fülem szerint az erősítőd gerjed mint a veszettfene de nagyon magas frekin ezért folyamatos vezérléskor leül az ic-ben a védelem és az kopog be nekem a tda1554 produkálta ugyanezt amikor majdnem max tápon volt és elkezdtem hajtani rendesen. Majd a bemeneti kondit kicseréltem átalakítottam a vezetékelését és helyrejött de most is megvan a dolog benne de csak akkor ha túlhajtom hogy bekoppan a védelem. De még egy lehetőség is fennáll, mivel benne van a külső védelem is lehet hogy az kopog neked bele a hangszórókimenetbe én elősször kifigyelném nem-e ráreagál a védelem valaminő úton módon a kimenetre ha nem akkor elgondolkodnék a helyedben azon hogy a vezetékelést kibuhantani belőle és egy átgondoltabb vezetékeléssel dolgozni mert eléggé toldott-foldott ahogy elnézem és nagyon összezsúfolt ott az a vezetékelés és lehet hogy azoknak van egymásra hatása de rendesen.
(#) Andreas89 válasza Dióda hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nem lehetséges az hogy a hangszóró védelem kapcsolgat? végülis nagyobb feszültségen megy az Ic, és mikor meghajtatja akkora teljesítmény jön ki hogy bekapcsol a hangszóróvédelem.. (erre gondoltál te is? ) meg kellene próbálni anélkül..
(#) Dióda válasza Andreas89 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Igen én erre gondoltam de ha nem is a külső védelem akkor lehet hogy az ic belső védelme szólal meg az pedig álltalában túlfesz , túlterhelés és gerjedés esetén szokott megszólalni.
(#) zoka válasza Dióda hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szerintem a hangszóróvédelem az csak a tápot figyelgeti, és ha ott van gond, 'megbillen' akkor lép közbe.
Belemegy a (+) (-) (GND) (~). Ezen kívül a kimenet egyik drótja bele a relébe és onnan ki tovább a hangfalhoz.
A relé oldja meg a hangfal lekapcsolását gond esetén, a kimenetbe szerintem nem szólhat bele, mert csak egy kapcsoló lényegében. Az erősítő bekapcsolásakor és kikapcsolásakor hallani, hogy kapcsol, de meghallgattam közelről, a hangfal csattogásakor csendben van, tehát nem kapcsolgat semmit.
Azt nem nagyon értem, hogy "leül az ic-ben a védelem" az mit jelent. Vezetékezésre nem nagyon van időm, de megpróbálhatom közvetlen bekötni a tápot az egyik erősítőre, mindenféle toldás-foldás védelem nélkül, úgy mit mutat. Ha úgy is gond van, akkor szerintem nem a tápba van gond (igaz a pufferkondikon kívül nincs semmi további pici kerámiakondi) hanem az erősítőkkel (vagy IC-k vagy kondik).
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Én már jártam úgy, hogy pont a relé volt a hibás, s néha néha megreccsent a hangszóró. Bár ez elég ritka eset, ezt sem szabad kizárni.
(#) Dióda válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Ha a külső védelmet kizártuk akkor próbáld meg a vezetékelést módosítani mert lehet hogy gerjedés miatt csinálja.Azt hogy kopog vedd szerencsének mert akkor működik a belső védelme az ic-nek ergo nem hamisat vettél. Az ic belső védelme szólal meg amikor elkezd kopogni ezt szokták úgy nevezni hogy "leül" ne kérdezd miért nevezik így mert gőzöm sincs én a közbeszól kifejezést jobban szeretem.
Hogy miért szokott megszólalni azt már leírtam így nem írom le mégegyszer.
A helyedben onnan indulnék hogy elősször is lepucolnám a tápot teljesen és rendesen összekötözném az egyenrángatót és a puffereket úgy hogy ott minnél vastagabb legyen az összekötés (ráadásul én inkább a pufferkondikat nem vezetékelném hanem csinálnék nekik egy összekötő panelt). Majd egy végfokot kötnék csak rá és megfigyelni hogy úgy csinálja-e a fent említett dolgot de valószínű úgy nem fogja.Apropó mekkora feszről jár a végfok?
(#) zoka válasza Dióda hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Hát nem kétperces munka az biztos
De nincs veszteni valóm, rosszabb már nem lehet, ha csak nem fordítva kötöm be
Egyébként +/- 41 és 42 V között, most inkább 41.
(#) Dióda válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nagyon sokallom már azt a feszültséget ennek az ic-nek ahhoz hogy stabil legyen a végfok. Nincs véletlenül egy alacsonyabb feszértékű trafód a teszt erejéig?
Jó lenne valahonnan keríteni mert ez is lehet egy probléma a védelem részéről ha túl sok a fesz és nem atomtökéletes a vezetékelés és egy kis zavar vagy ilyesmi bekerül.
(#) szabi83 válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szerintem értelmetlen, azon tanakodni mi a baj...

Hiszen zoka leírta..

Idézet:
„más hangfalak is csattognak tőle 4 Ω-on. 8 Ω-on nincs gond, ott szól, mint az állat.


Ez simán az áramkorlát :miaz:
(#) Kovidivi válasza Dióda hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Egyetértek!
(#) Andreas89 hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Szerintem az Ic valamien belső védelme kapcsolgat, mennyire melegszik az ic???
Következő: »»   49 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem