Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   74 / 507
(#) watt válasza mjoy hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Jó ez a feszkétszerető is, de az még jobb lenne, ha bármilyen feszültségből ki tudnánk nyerni a rendelkezésre álló maximális töltőáramot, 90..95%-os hatásfokkal. Belátom ez kissé komplikáltabb, ezért a feszkétszerező megoldásod is sokkal jobb, mint a semmi!
(#) Villanypasteur hozzászólása Jan 2, 2009 /

Léteznek már frankó hatásfokú, nagyon széles sávban működő DC-DC konverterek, hála a Maxim profi IC-inek, így ma már házilag sem túl bonyolult összedobni ilyent. A jó öreg relé nagy találmány, de én ebben az esetben próbálnám kihagyni. Tartóáram, napi akár több 100 ki-be kapcsolás, pogácsaégés, átkapcsolás közti "lebegő" állapot esetleges negatív hatásai...
(#) Villanypasteur válasza lehar hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Igen, a jó öreg szelén sok mindent elviselt, bár nem tudom, hogy gyártanak-e még ilyeneket. Az "áramsűrűsége" nem volt éppen magas, de ettől függetlenül elég megbízható eszköznek számított.
(#) watt válasza Villanypasteur hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Építettél már ilyet? Sokan vannak akik egy komplett terv alapján is képtelenek egy sima DC-DC-t összehozni 400W felett!
(#) Villanypasteur válasza watt hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Bocs, ha kicsit sarkosabban fogalmaztam volna. Tény, hogy bonyolultabb egy ilyet házilag összehozni, mint egy ledes villogót, vagy mittomén. A hozzászólásom inkább arról szólt, hogy ebben az esetben inkább relémentes megoldás(oka)t próbálnék alkalmazni.
(#) Villanypasteur válasza lehar hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Egy néhány napja feltett eszmefuttatásra szeretnék választ kapni, légy szíves írjátok meg, hogy mit gondoltok róla (bírom a negatív kritikát)

Üdv! Szélkerék tervezéssel, építéssel kapcsolatos dolgokban várnám építő jellegű hozzászólásaitokat:
mivel Magyarország erős széllel viszonylag kevéssé "ellátott" ország (a hegyek vonzáskörzetét kivéve), így úgy gondolom, hogy otthoni megvalósításokra (különös tekintettel a házilag kivitelezhető alacsonyabb beépítési magasságok miatt) szerintem célszerűbb a nagyobb lapátszámú (5-6) kerekek építése. Ezek alacsonyabb szélsebességeken nagyobb hatásfokkal és nyomatékkal dolgoznak, mint 2-3 ágú társaik, kisebb sebességnél indulnak, így alacsonyabb az áramtermelés mentes órák száma és nagyobb szélben jobban "önfékeződnek", mint 2-3 lapátos társaik. A házilag kivitelezhető síktárcsás generátorral kapcsolatban: ha két koncentrikus körön helyezném el a tekercseket, mágneseket (a belső körön arányosan kisebbeket, és úgy tervezve az összeköttetéseket, hogy a két kör galvanikusan ne legyen kapcsolatban egymással), ezzel elvileg nagyobb energiasűrűséget tudok elérni ugyanakkora felületen, erős szél esetén pedig intenzívebben tudom elektromosan fékezni a kereket. A mágneseket/tekercseket taró tárcsák átmérőjét így nem kellene növelnem, így ezek kevésbé lógnának be a szél útjába.

Igen, a relémentesség az nem ártana, csak mikor 70A körül jönnek az áramok, akkor sok embernél a nagy mágneskapcsoló ugrik be, mint egyszerű megoldás.

Én is azt mondom, hogy FET-el meg lehet oldani, de igencsak sokat lehet bukni, ha nem sikerül a megfelelő kapcsolókört megtervezni(nem csak a FET-ek válhatnak füssté, hanem a ház is!). Egy ilyen feladat még egy hozzáértőnek sem menne nehézség nélkül. Ezért sem merek rajzokat kiötleni és kipróbálatlanul ajánlani, pedig van elképzelésem a megoldásokról. Nagyon sok kivitelezési ismeret szükséges, hogy valami kifogástalanul működjön ekkora teljesítménynél, nem elég egy rajz, még ha az jó is! És ahogy tapasztaltam, a szélkerék építők között kevesebben vannak az elektromos szakemberek, amivel alapjában semmi gond nincs, amíg egyszerűek a megoldások és nem túl nagy a tét.

Erre minden bizonnyal azért nem reagált senki, mert ebben a topicban mindez ki lett már tárgyalva korábban, ha jól emlékszem többször is elemeire szedve és levonva a végső következtetéseket. (én azzal kezdtem, hogy elolvastam az egészet!)
(#) Villanypasteur válasza watt hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

watt, te haragszol rám, de nem tudom, miért? E fórum több, mint 100 oldalát elolvastam, ami - tudom, hogy nem a 100 százaléka - de mégis több, mint a 2/3 része. Ebben nem kaptam választ az eddig még fel nem tett kérdésemre, hogy pl. nem lenne-e nekem jobb 6 lapáttal, mint kettővel, vagy hárommal, mi lenne, ha két sor tekercsem/mágnesem lenne az egy helyett, stb. stb. Ha a 147 oldalból 1-2 elolvasása után tettem volna fel ezeket a kérdéseket, most erősen szégyellném magam, de így...
Tényleg, melyik oldalon volt válasz a maradék 47-ből, hogy érdemes-e/csinálhatunk-e 2 koncentrikus körön mágneseket/tekercseket? Remélem segítesz ebben, mert én bizony a választ nem lelem.

Idézet:
„nem lenne-e nekem jobb 6 lapáttal, mint kettővel”

Most nem tudom idézni neked, de hidd el volt róla szó, és ugyanaz volt a következtetés, hogy igen, jobb lenne. Sőt pudding1 ki is próbálta a saját kerekén(3 segédlapáttal), hogy ez bizony milyen sokat számít. Ez nemrég volt.

Idézet:
„ha két sor tekercsem/mágnesem lenne az egy helyett”

A kisebbik sugarú körben, ha ugyanolyanok a menetszámok, kisebb feszültség keletkezne, ami olyan, mint ha ott se lenne(főleg, ha fázisban lenne a felette lévő tekerccsel). Nagyon nehéz lenne kivitelezni, hogy vékonyabb vezetékkel(a kisebb áram miatt) nagyobb menetszámmal megtekerve ezt a különbséget kompenzálni lehessen.
A kisebb fesz egyébként az alacsonyabb kerületi sebesség miatt indukálódna a tekercsben. Elvileg a mágnesses erő növelésével is lehetne ezt kompenzálni, de szerintem ezek a megoldások nem érnék meg.

Idézet:
„watt, te haragszol rám, de nem tudom, miért?”

Hidd el nem haragszom, csak van mikor olyan dolgokat ajánlasz, vagy mondasz, amivel vagy nem tudok egyetérteni, vagy bohóckodásnak érzem(pl. 150mA egy szélkerék topicban!)
(#) gulyi88 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

ha nem így konkrétan ezt tárgyaltuk, de én írtam ilyesmit, amikor a páros páratlan mágnes + vasmagos tekercsű síktárcsás generátoron vitatkozunk.
3 vagy több tárcsa egy tengelyen, így a közbenső tárcsák mágnesei mindkét oldalra dolgoznak! kevesebb mágnes kell -> olcsóbb, egyforma tekercseket kell csinálnod -> egyszerűbb, a látszólagos felület ugyanakkora marad
(a térfogat nől )
(ehhez jött még a geometria és a vas hatása.)
6 lapát szerepel nálan is a terven, túlpörögni nemigen tud, ha a lapátok síkak, mert a nagyobb sugárhoz nagyobb kerületi sebeség tartozik, a lapát szöge uganakkora mindenhol, így a sebeség növekesésével egyre nagyobb felület áll át ventillátor üzemmódba!
(kerületi sebességük és lapátszügük miatt már a szelet hajtják, és nem a szél hajtja a felület egy részét)
ezért lassú fordulatúak ezek a kerekek, és ugyanezét is indulnak kis szélsebességnél.
egyenlőre lapát síkgeometriát fontolgatom, mer ugye
P = omega * M ..
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Idézet:
„3 vagy több tárcsa egy tengelyen”

Ebben a formában szerintem is érdemes gondolkodni, de nem ez volt a felvetésben. Ott egy tárcsán több(2) eltérő átmérőjű körben lettek volna a tekercsek, (ha jól emlékszem), én arra reagáltam az előbb.
(#) gulyi88 válasza watt hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

jó igazad van kihagytam, hogy akkor már inkább 3 vagy több tárcsa..
szóval egy síkban ,több sugáron elhelyezett tekercsek nagyon problémásak -> felejtős
(mait az elöbb előnynek soroltam több tárcsás mo.-nál az a többsugaras megoldásnál mind hátrány, gondoltam nem kell külön magyaráznom...)

Ja értem, azt hittem nem ismerted az eredeti felvetést.
Na mindegy, lényeg, hogy ez a több tárcsás dolog jó.
Igaz nálam nem okoz problémát a tárcsa átmérője(horizontális kerék), sőt, én törekszem a minnél nagyobb méretre, hogy kis fordulaton nagy legyen a kerületi sebesség!
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Jó-jó a több egymás mellett lévő tárcsa,de számolni kell véleményem szerint az ilyenkor előálló egyenlőtlen gerjesztéssel is.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

szerintem 3 tárcsánál még egyátalán nem jön elő a gerjesztésben különbség, feltételezem a lehető legjobb szimmetriát azonos légrést stb..
4 tárcsánál a középső és a 2 szélső tekercsmagban előfordulhat ilyesmi, de ha van benne VASmag akkor szerintem ez nem lehet jenetős ( 2 szélső tárcsa feromágneses anyag hogy zártabb legyen a mágnsekör) (mert ugye a gerjesztébeli különbség a szórás miatt keletkezik..)

Bővebben: Link

innen töltsétek le a A szélenergia hasznosítása ( Ledács Kiss Aladár) című könyvet
sok okosságot írtan benne ahogy belenéztem, watt neked az 57. oldal utolsó bekezdésétől van egy kis negatívum ...

az oldalon a többi könyvet nem néztem még de biztos hasznosak lehetnek..
(#) mjoy válasza Villanypasteur hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Szia !
3 lapátos kivitel szerintem a mi szélviszonyainkhoz mérve elfeljthető.Az első kerekem 6 lapátos volt ,nem volt stabil.
Utána áttértem a 12 lapátos kivitelre,kisebb átmérőben.Ez szinte mindig forog .mostmár 4-5 km/h -tol töltöget.Tulpörögni nem tud.

A probléma az ,hogy erős és mellette könyü kereket
házilag nehéz késziteni. Ehez sok tapasztalat kell.Ha most épitenék generátort , az 6 lapátos lenne és nagy átméröjű. A gyári 3,2 m -es lapátokat raknák rá.(permamentől vennék 2 lapátszettet) Ezek könyüek ,formatervezettek.A max. fordulatot egy röpsulyos kuplunggal 400 -ra állitanám be.

Generátor : a siktárcsás generátotrokat nem ismerem.
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Az egyszerre gerjesztett tekercseket fázishelyesen sorba kell kötni és kész. A fázis eltérés mértéke 1% alatti, ha mm pontosan van szerelve, a többi meg nem számít.
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

A fluxuseloszlásra gondoltam,de a tekercsek megfelelő kötése megoldja a gondot (ha egyáltalán létezik fluxuskülönbség)

Elolvastam és lenne egy kérdésem. Találtál (illetve valaki talált) olyan részt, ahol a nemrég csatolt méréseimet megmagyarázzák?
A mérések szerint a kerekem takart állapotban kétszeres teljesítménykivételre képes és még nem is állítottam be a terelő lapátot a megfelelő pozicíóba.

Nem vitatom a leírtakat, csak azt gondolom, hogy ezt a kivitelt nem vizsgálták az eddig(általam) látott tanulmányokban. Az elején megemlítik, hogy a takart megoldás volt az ős kivitel, érdekes, hogy ezt később úgy elvetik, mint ha nem is létezne.

Említést tesz még a szerző a változó fordulatszámú energiakinyerésről, hogy mindig a legjobb hatásfokkal működhessen a kerék. Erről beszéltem én is végig. Ezt a megoldást azzal vetik el, hogy nagyon drágák a kiszolgáló berendezések, amik a hálózathoz szinkronizálnák a termelt feszeket.
Ha otthoni körülmények esetén nem kell törekedni ilyen szinkronizációra, akkor a fordulatszám beállítása hozhat pluszt. Ehhez persze szükség van a kerék gyorsjárási tényezőjének ismeretére, és a szél sebességét is mérni kell.
Van talán egy egyszerűbb megoldás is, ahol a kivett teljesítményt mérnénk és a szerint szabályoznánk a kerék fordulatát. Ha a teljesítmény görbének van egy csúcsa és megfelelő függvény szerint változik előtte és utána, akkor megoldható a szabályzás.

Viszont az az érzésem, hogy ez módszer sokkal kevesebb haszonnal jár, mint a megfelelő takarásból nyerhető hatásfoknövekedés, ezért csak kiegészítheti a fő vonalat.
Én arra számítok, hogy ugyanakkora felület esetén több mint kétszer nagyobb teljesítményt lehet kivenni, mint a takaratlan megoldással. Erre mérési bizonyítékokat fogok szolgáltatni.
Az eddigi mérések is erre utalnak, holott még nem állítottam be a terelőlapát helyzetét!
Hogy ez hogyan vethető össze a vízszintes tengelyűek hatásfokával, az majd egy külön kör lesz, de az biztos, hogy a könyvben látható geometriai arányok valamelyest csökkeni fognak.
(#) Matuska Lajos válasza SD hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Sokszor a legegyszerűbb megoldás a legnagyszerűbb.

A megoldást az állandó mádneses generátorban látom.
Azt csak forgatni kell és az aksit sem meríti le a gerjesztés. Nem is beszélve arról, hogy egy szélgenerátor egyébként sem ad le túlzottan nagy teljesítményt és a megtermelt eneria tekintélyes hányadát a gerjesztő tekercs felzabálja. Ilyen állandó mágneses generátorokat a szovjet gyártmányú DT lánctalpas traktorban használtak. Négy kapcsa van, egy csillagpont és három fáziskivezetés. Ezekre hat diódát kell kötni és máris töltheti az akuumlátort.
(#) watt válasza Matuska Lajos hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Egy 2006-os hozzászólásra válaszoltál. Lehet, hogy egy kicsit megkésett!
(#) Villanypasteur válasza mjoy hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Kösz, a válaszod is megerősít abban, hogy 3-nál több lapátban gondolkodjam. Ahogy olvastam, a fórumos tapasztalatok a síktárcsás megoldást részesítik előnyben, nekem is ez a megoldás tetszik inkább a könnyebb házi kivitelezhetősége miatt. Az egymás melletti több tárcsás módszer is jól hangzik, kéretik hozzá mellékelni egy mágnesgyárat. Magyar viszonylatban hol lehet a legbarátibb áron neodym mágnesekhez jutni? A legnagyobb árverős kínálata messze nem fedi le a teljes választékot.
(#) Villanypasteur válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Téglalap alakú, vagy középponttól kifelé keskenyedő síklapátokban gondolkodsz? Van valami jó tapasztalati arány a lapát szélességére, hosszúságára és a tengellyel bezárt szögére?
(#) pudding1 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Ki is lenne az az "árverős"?
(#) mex válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

(#) Villanypasteur válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Hát vével kezdődik és aterával végződik...
(#) Villanypasteur hozzászólása Jan 3, 2009 /

A kerekem kb. 50 m-re lesz a háztól, az akkumulátoroktól, a távolság és az alacsony generátor feszültség miatt vagy nagy keresztmetszetű kábelt használok (legalább 6 mm2-est), vagy az árbocnál inverterezek egyből, 230V a házig, ennek visszatranszformálása / egyenirányítása az akkutöltéshez. Melyik megoldással lesz kisebb az energia veszteség? (persze a kábel különbségekből adódó költségtényező sem mellékes)
(#) fege hozzászólása Jan 3, 2009 /

Szeretném megkérdezni,hogy milyen méretű az a mágnes amivel már érdemes foglakozni ha valaki generátort szeretne építeni mert ahogy nézegettem ezt a Vaterás oldalt hát...........
(#) mjoy válasza Villanypasteur hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

A 6 mm2 az nem nagy .Azon vinni a házig áramot nem érdemes .Sok lessz a veszteséged.
A toronyról 12 V esetén min .10 mm2 jöjjön le .A torony mellé teném az aksikat ,invertert ,elktronikát .Egy szigetelt dobozba.
Következő: »»   74 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem