Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
[/quote]Attila86:Ez nem digitális táp ?.: akkor nem is kell.!![quote]
Azért én elfogadnám... [/OFF]De,ha szigorúan vesszük akkor ez bizony egy analóg táp akkor is ha a kimeneti feszültséget,áramot mikrovezérlő álitja be diszkrét lépésekben. Nekem is van egy labortápom,ez 0.1V-os lépésekben szabályozható fokozatkapcsolókkal 30V-ig,a terhelhetősége10A. Azon sem lehet folyamatos szabályzást elérni,mégsem nevezem digitálisnak. [OFF]
Azért tettem ellenállásokat, mert ha véletlenül egyszer valamikor nemcsak kiiratára használnád a kijelzőt (R/W láb nem test ) adatkéréskor sérülne a HD belső IC.
(leirnád pontosan mi is a középső gomb? sejtem ,de erősits meg.)
Ha netalán valamikor sikerülne valamit kiokoskodni légyszi oszd meg velünk.
Na megpróbáltam a lehúzó ellenállásokkal is, de sajnos ugyan az a helyzet. Felül végig tégla, alul semmi. Nem értem
A középső gomb a "storage", mint tárolás. Tehát ha beállítasz X értéket a feszültségre, Y-t meg áramkorlátra, és utána megnyomod a középső gombot, akkor ha legközelebb bekapcsolod a tápot, X és Y értékekkel fog indulni a táp.
Tény, hogy egy áteresztő fokozat van felépítve a tranzisztorokból. De hogy most csak a tranyókat nézem és ezért analógnak hívom, vagy a tranzisztorok vezérlését nézem és digitálisnak nevezem, szerintem mindegy. Egyszer az áramkör egyik feléről, másszor a másik feléről nem veszek tudomást.
Igy igaz,ezért nem kell nagy feneket keriteni az egésznek.
Próbáld meg újra égetni a procit, az nemlehet hogy nem megy.Még utólag :valahol olvastam , hogy ha lassan emelkedik fel a kijelző tápja, akkor ki kell valami utasitást adni az egységnek . Nemtettél valami jó nagy kondikat a tápjába ? Meg hogy a ledek külön delejről mennyenek.
Lehet hogy nagy baromságokat irtam.
1 db 1 µF elkó van a 7805 előtt, más nincsen. (meg egy 100 nF mindkét oldalán)
A LEDeket pedig még be sem kötöttem. Kezdek kicsit elszomorodni...
Újra gondolom , én mit csináltam a hibajelenség után . Négy HP után már nem is olyan könnyű. Irtam egy nagy tudású ismerősömnek , hátha tud segiteni.( öt -tiz DB CNC marózott előlapért URI GELLER -t is elhivom. :yes:
A szabályozó fokozat és annak működése a fontos!
Például a referencia vagy annak előállításának módja szerint is meg lehet nevezni egy tápegységet. Például nevezheted "hőkompenzált kimeneti jellemzőjű" tápegységnek. A kimeneti jellemző (feszültség/áram) jelalakja szerint nevezheted "egyenáramú" tápegységnek. A kimeneti jellemző (feszültség/áram) és a terhelés és/vagy a bemeneti jellemző (feszültség/áram) tekintetében nevezheted "stabilizált" tápegységnek. A kimeneti jellemző beállításának módja szerint nevezheted "lépésekben állítható"-nak. Nézheted a tápegység dobozát is és mondhatod hogy műanyag dobozos táp, de ez érdemben nem jellemzi a készülékedet, úgy mond nincs információ-értéke. Ahogyan egy autót is nevezhetsz piros autónak, a működésére mégis inkább a "belsőégésű" a jobb szó. Idézet: „Egyszer az áramkör egyik feléről, másszor a másik feléről nem veszek tudomást.” A szabályozó fokozat és annak működése a lényeg, minden más csak sallang. (Kijelző és kezelőszervek, kiegészítő áramkörök stb.) Digitálisnak legfeljebb a kijelzést nevezheted mert az valóban nem analóg. Bár felőlem aztán annak becézed aminek csak kedved tartja, de azért nem árt ha tudod hogy mégis mit raktál össze. És igen, nevezzünk mindent csak annak aminek akarunk, hiszen ez csak egy "hobbi"elektronikai portál nem pedig a NASA. (Ezt is mondta már valaki...) De ettől még legyen már annyi szakmai 'tartás', hogy legalább nevén nevezzük a dolgokat. Egy idő után az ilyen és ehhez hasonló "biztosíték" meg a "230V az nagyfeszültség" szavaktól a falra mászik az ember.
Én a labortápegység topicban rátaláltam erre a kapcsolásra (végig olvastam a 220 oldalt , kétesélyes dolgokról olvastam , volt mindenféle megoldás )Egyszerű felépítés akármilyen vezérlés, akármilyen végrehajtó ,és az én szerény tudásommal megépithető tápegység,ami illethető a "labor "jelzővel : MEGSZÜLETETT!! Ne azon tépelődjetek már , hogy digitális vagy sem , hanem egy fórumtársnak nem megy a kijelzője. Ha ennyire okosak vagytok inkább javitsatok a programozáson, vagy MUTASSATOK be egy digitálist ami így működik.!( Több órája van bekapcsolva egy nagyáramú leddel Párszor rövidrezárva és még mindig tizedes pontossággal tartja a kimenő feszt, és áramot. Elnézést a kirohanásért,akinek nem inge ne vegye fel.
Na még nem kellene aludni menni!! Átgondoltam a hiba utáni dolgokat :és megvan . Én két atmega 8 at égettem be és most betettem a másikat UGYANÚGY téglatestek vannak a felső sorban !! Tehát égetési gond !!
Idézet: „Ne azon tépelődjetek már , hogy digitális vagy sem , hanem egy fórumtársnak nem megy a kijelzője. Ha ennyire okosak vagytok inkább javitsatok a programozáson” A mikrokontrollerek programozásához nem értek, de azt tudom javasolni hogy tegye fel a kérdését egy mikrovezérlős témájú topikban. (Szerintem ott hamarabb kap segítséget.) Idézet: „vagy MUTASSATOK be egy digitálist ami így működik.!( Több órája van bekapcsolva egy nagyáramú leddel Párszor rövidrezárva és még mindig tizedes pontossággal tartja a kimenő feszt, és áramot.” Mutatok egyet: Bővebben: Link
Visszatettem a "1 "számú IC t és gyönyörűen megy tovább mint előtte.
Attila86 : légyszi ne fárasszál, had figyeljek Novak problémájára. Köszi. pittyu.
Megkértél hogy mutassak egyet, mutattam. Bocs!
Arra is megkértél, hogy segítsek Novak-nak a programozásban, erre válaszoltam hogy nem tudok. Bocs! Legközelebb ígérem hogy nem válaszolok, nehogy megzavarjalak. Most ezt is kicsivel és halványan írom, nehogy véletlen eltereljem a figyelmedet a válaszommal és ezzel még fáradtabbá tegyelek.
Oké. Bíztam a bölcsességedben.De hát ez a fórum a tapasztalat megosztására és egymás segitésére is szolgál.Ha tudok segiteni irok, hanem halgatok. Most egy jóideig halgatni fogok.
Idézet: „De hát ez a fórum a tapasztalat megosztására és egymás segitésére is szolgál.” Olyasmi, de ettől még a kérdésünkre érkezett választ lehet normálisan is fogadni, nem pedig így hogy "ne fárasszál". Úgy gondolom, hogy én normális választ adtam (#339011). Idézet: „"hobbi"elektronikai portál nem pedig a NASA. (Ezt is mondta már valaki...)” Szólítottál mester??
Srácok! Nagyon kérlek Titeket, ne ezen kezdjetek vitát! Aki tud, segít, és ez így van rendjén!
(Természetesen nem csak Attilának szól, de az Ő válasza volt a felső.) Köszönöm!
Üdv!
Ebben a tápban (Bővebben: Link) hogy tudom megoldani hogy egy másik ugyanilyen táp kövesse a másikat, mármint a beállított feszültséget? Sztereo potira gonodltam de ugye együttfutás meg mindenféle alaktrész eltérések vannak, ezért nem ugyanaz a fesz fog megjelenni a kimeneteken. Ha az IC pozitiv bemeneteit összekötöm az működhet? nekem ez tűnik a legjobb módszernek, de nem tudom biztosra. Soros és párhuzamos működéshez kell az együttfutás és a Master-Slave funkció... köszönöm előre is. -ToXeN-
Üdv!
Bocs, de nem tudom a kérdésedre a választ :no: , de szeretném megkérdezni, hogy volna-e ahhoz a kapcs. rajzhoz NYÁK rajzod?
SZerintem a "követő-"ből hagyd ki a potit és fő táp a potijának a kivezetését kösd a másik táp 10k -jára
(remélem érthető voltam )
Azért ez nem ilyen egyszerű ennél az "orosz kapcsolástecnikájú" megoldásnál!
Én 10perc filózás után még nem tudok korrekt választ adni. Az is kérdéses, hogy kettőstápnak (+,- közös GND) kell-e, vagy más az elképzelés/cél.
Igazad van én a kérdésre válaszoltam : de az sem biztos hogy nem jó az "orosz " kapcsolástechnika
(lásd MÍR)
Soros módban a "+" össze lesz kötve a másik táp "-"-ával. Én azon gondolkozom már egy ideje, mivel a sztereó poti maga nem elég -mert 100% hogy nem ugyanaz a fesz fog megjelenni mindkét tápon- megkellene valahogy oldani hogy a követő tápot finombeállítani lehessen, kompenzálva ezzel a sztereó poti szétfutását. Ez a legegyszerűbb módszer az összes többi létrehoz egy újabb kapcsolatot a két táp között (ami ha jól tudom nem lenne a legjobb párhuzamos módban), márcsak az a kérdés hogy lehetne finomhangolni a követő tápot.
Sebi: Az elképzelés 2 teljesen függettlen táp ami független, soros illetve párhuzamos módba kapcsolható
A 2002-es Rt Évkönyvben jelent meg egy ilyen tudománnyal bíró rajz. Nyilván, nem a szóbanforgó kapcsolás, de - esetleg - lehet "ihletet" meríteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |