Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   108 / 843
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Mára ennyi, vagyis nem, már elmúlt éjfél.
(#) Doncso hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Sziasztok, tegnap találkoztam egy jelenséggel ami előtt értetlenül álltam, hátha valaki tud rá magyarázatot.
Egy barátommal éppen egy B5-élesztést hajtottunk végre sikeresen, Spafi féle labortápról teszteltük a kapcsolást, a feszültség +-36V tehát össze volt kötve a két táp, áramfelvétel 2-300 mA (teszt közben), amikor elkezdtem adni neki a bemenő jelet, egyre hangosodott a zene, úgy emelkedett az áramfelvétel, ezzel nincs is semmi gond, de amikor már 5-600mA felé közeledett és nagyobb basszusok voltak be-be villant az áramkorlát, majd még tovább adtam a kakaót, és egyre jobban kezdtek világítani az áramkorlát ledek, természetesen maximumra tekertem az áram potit, tehát legalább 3A-t ki kellett volna löknie magából a tápnak.
Azért nem értem mert a táp teljes terhelésen 3-3,5A-t tud 50-55V ig. De akkor miért kapcsolt be az áramkorlát 600mA felett? Nem is engedte tovább.
Előre is köszi az ötleteket.
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Üdv.!

Az erősítő tápjának bemenetén volt elkó? És ha igen, mekkora?
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Nem, nem volt semmi csak a táp utánna az erősítő.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Akkor azért. A labortáp elég "gyors" ahhoz, hogy a csúcsoknál túllépett kimenőáramot az áramkorlát érzékelje, és "lereagálja". A szemed meg csak 25Hz-ig látná villogni a LED-et.
Szerk: Amit a kimeneti árammérőn látsz, az átlagáram.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Ja értem, tehát a basszusoknál hirtelen megrántotta a tápot árammal és be be kapcsolt így az áramkorlát? Létezik hogy 600mA ről a mélyeknél felugrik 3,5A fölé az áramfelvétele?
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Na ná hogy létezik! Az erősítő áramfelvétele széles határom közt változik attól függően hogy a zene épp milyen. Tegyél egy-egy jó nagy elkót az erősítő tápjának bemenetére, ez a kérdés pedig mehet át egy erősítős vagy kezdő kérdések topikba.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Még annyit fűznék hozzá, hogy a tápra kötött kondi is csak csökkenteni tudja a jelenséget, hisz jó labortápnál pár mV feszcsökkenés már billenti az áramkorlátot.
(#) Doncso hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Oké. köszi mindkettőtöknek az infót!! Ma is tanultam valamit.
(#) pittyu válasza Novak hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Szia, megszületett- igaz sokat vajúdtam de - ööröm és bóódottság.Először is a programozásban voltak gondjaim . Egy nap azzal ment el miért nem jó-- ekkor tettem egy izzót a kimenetre , és láss csodát szépen szabályozta . Mennykű- a csirivili EA-DOGM kijelző nem mükszik, Ma vettem egy normál kijelzőt és pöccre indult!!! Most szerelem a tranyóra a bordát, mert egy izzóval próbálgattam és melegedett.Amit már most észrevettem az hogy vagy én vagyok gyors (kizárt )vagy a mintavételezése lassú. Mindenesetre már most látom , hogy nagyon preciz,meg leszek vele elégedve.
(#) Doncso válasza pittyu hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Képet uram, képet
(#) pittyu válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Van mostmár pár kép. Nagyon szupi , egyre jobban tetszik.
(#) Doncso válasza pittyu hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Amindenit, ez tényleg jó. GRAT!!!
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Érdekes látni a ledeknél a tizedenként változó fesz. hatását. ill. ahogy veszem vissza az áramkorlátot hogy veszi vissza a feszkót.Tényleg jó. Az egyetlen dolog ami nem túl egetrengető ,de valós, hogy 1mp alatt vált egy tizedet , tehát kell egy kis idő amig fellépked mondjuk 3V ról - 20 voltra. Meg a kijelzőben is látszik az 1 mp ütemezés.Kérdezem a professzor urakat , nem lehet felgyorsitani--.?
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Még kis árammal ledekkel. Utána bepróbálkoztam egy sima rövidzárlattal de úgyis simán leszabályzott nem engedett nagyobb áramot.

DSCF0236.JPG
    
(#) raw válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
pittyu, gratulalok a tapodhoz!
Nezegettem en is ezt a tapot es kivancsi lennek, hogy hogy viselkedik rovidzarnal. Megepitettem a tranzisztoros fesz+aram szabalyzo reszet szimulatorban es ott eleg fura dolgokat lattam ezert erdekelne a dolog. koszi!
(#) pittyu válasza raw hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Mégis mit tapasztaltál? Nekem még nem volt időm megnézni komolyabban , de rövidzárban szépen visszavette a kimenő feszt , a beállitott kimenő áramot nemlépte túl. Azt hogy túlszalad e impulzus szerűen azt nemtudom. Úgy lehetne megnézni ,hogy oszcilloszkóppal figyelni a kimenetet milyen gyors a határolás.
(#) Novak válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia pittyu! Nagyon szuper lett a tápod gratula!
Látom a hűtőbordát nem apróztad el Én tegnap megpróbáltam hozzá előlapot marni, de a CNC-nek valami nagyon nem tetszett, az egyik oldalát az előlapnak egyszerűen nem akarta megcsinálni. Lehet már túl hideg volt neki a műhelyben. Ha kicsit jobb idő lesz, akkor újból megpróbálom.
(#) Novak válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szerintem biztosan fel lehet gyorsítani mert a honlapról a forráskód is letölthető, tehát aki ért hozzá, az szerintem hamar megoldja. De én sajnos nem ilyen emberek közül való vagyok.
(#) Novak hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Ma elkészítettem a digitális táp előlapját, viszont kicsit pórul jártam vele, mert a régi LCD helyett egy háttérvilágításosat építettem be, viszont ez meg nem működik
Csak a felső 16 karakter pixelei jelennek meg... (16 téglalap). Ha visszakötöm a régi LCD-t, az mutat mindent szépen. Csak az a baj, hogy a régi és a beépített LCD méretei nem egyformák, így most nem tudom kicserélni.
Sebaj, majd egyszer...

Előlap.jpg
    
(#) pittyu válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia . Először nekem is csak a felső sor jelent meg , de tettem a nem használt vezérlő bemenetekre földfelé 10 Kohm os ellenállásokat ,meg babráltam valamit és jó lett.(Q0, Q1,Q2, Q3.)Meg még akarok egy áramgenerátort csinálni a háttérvilágitásnak , és jól belőni. Nem akarom a kis 78 l 05 re tenni , mert nem birná el.
(#) raw válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ugy emlekezem, hogy a szimulatorba nem epitettem uC-t, igy nem volt ami viszavegye a feszt, viszont rovidzarnal ugye elinultak az amperek es nem tudom, hogy ekkora aramot mennyi ideig visel el a szabalyozo tranyo, mivel a uC-nek ido kell a reagalasra. Pontos adatokkal most nem tudok szolgalni, epp kotozunk a gep meg max holnapra lesz kicsomagolva... Egyebkent, ha lesz egy kis idom megepitem en is, csak 20MHz-re gyorsabb mintavetellel (remelem van ertelme), aztan meregetek. Persze egy oszilloszkopot is meg kellene epitenem hozza ... sebaj, ugy is nezegettem mar ezeket az fpga-kat
(#) pittyu válasza raw hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Rövid ideig sokat bir. Csináltam már egy pár mesterséges rövidzárat, és a kijelzőt figyelve Szemmel úgylátom rögtön lép. A mutatós ampermérő egy kicsit feljebb lendül.
(#) Novak válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
De nekem a felső sor is csupa telt karakter. Nem ír ki semmit, hanem minden pixel aktív. Neked is így volt?
(#) Attila86 válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ez nem digitális táp, hanem analóg!
(#) Novak válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ha analóg, akkor próbáld meg beállítani mondjuk 5,23 V-ra. Ha sikerült, szólj
(#) Attila86 válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
A szabályozás analóg módon történik! Digitális tápot írtatok ezért megnéztem a linket mert kíváncsi voltam rá, és analóg!
Az már tök mindegy hogy a referencia hogyan állítódik elő, áteresztő tranzisztoros fokozat van ebben a tápegységben, nem pedig kapcsoló fokozat. Ezért analóg. Analóg tápegységben az áteresztő fokozaton feszültség is eshet és áram is folyhat egyszerre, digitális tápegységben (vagy erősítőben) vagy áram folyik, vagy pedig feszültség esik de a kettő együtt nem megy (ideális esetben persze).

Bocs, hogy most kicsit gúnyosan fogalmazok:
De attól nem lesz digitális például EZ a táp, hogyha kikopik a potméterének azon része aminél az 5,23V-ot lehet beállítani. Ha szerinted mégis, akkor szólj!
(#) Novak válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Nekem mindegy hogy gondolod, számomra ez digitális táp marad. A tranzisztoros rész hiába áteresztő jellegű, ha a vezérlőjel amit az AVRből kap digitális (mivel ellenálláshálón keresztül van össze-vissza osztogatva, nem vehet fel tetszőlege értéket).
Nekem ez digitális tápegység.
(#) pittyu válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Igen, a felső sor tele téglákkal.
Attila86:Ez nem digitális táp ?.: akkor nem is kell.!!
(#) Novak válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Köszönöm. Meg is próbálom lehúzni az LCD lábait én is, kíváncsi vagyok az eredményre.
Következő: »»   108 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem