Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
nagyon szépen köszönöm a segítségedet
te megépítetted ezt a labortápot??
Használd légyszives a válasz gombot, mert így nem nagyon tudjuk kinek írsz, de egyébként nem ezt építettem meg, viszont a kapcsi rajzán fel van tüntetve a trafó, illetve minden fontos infó róla.
Nem ugyan az. Ugyanis a 22 vagy 24 V-os változathoz a 7805-öst simán rákötheted a tápra, 30 V-osnál pedig már nem árt neki egy Zener dióda. A rajzon egyébként ezek az információk ott is vannak. Írja, hogy melyik változathoz mit kell beültetni, illetve mit kell rövidre zárni. Nem kell hozzá különösebb angol tudás
Az AVR-t én a PonyProg2000-rel programoztam, soros porton keresztül.
Való igaz, köszi a javítást. Egyébként AVR-t az avr-doperrel kell/ lehet programozni? Gondolom a pickit2 nem jó erre a célra.
Parancsolj, töltöttem fel képet a forrasztási oldalról is. Nem tudom mennyit segít, szerintem nem olyan szórakoztató feladat visszafejteni. A nyák mérete egyébként 5,5X5 cm volt nálam, és pont ráfért minden. Nagyon nem gondolkodtam a dizájnon, az alap felállás az az volt, hogy egyik fele a panelnek az AVR-é, a másik a teljesítmény fokozaté. Az SMD ellenállások nem 1 %-osak voltak, nagyon nem számít szerintem. Úgyis 1 tized voltonként tudod állítani a kimenetet, arra meg a 8 bit elég sok variációt kínál, szerintem több kohmos eltérést is korrigálna az AVR (mivel figyeli a kimenő feszt, nem csak egy előre beállított értéket kinyom, aztán annyi amennyi).
A fuse biteket hogy állitottad be Ponyprogba?
Őszintén szólva sehogysem. Ez volt az első alkalmam az AVR-ekkel, letöltöttem a Ponyt, telepítettem, beállítottam hogy a soros portot használja, utána meg megnyitottam a hexet és betöltöttem az ATMEGA-ba. Semmit nem bántottam.
Köszönöm a képeket.Mivel rajzról lépésről lépésre fogom megtervezni az áramkört,azért kell a kép hogy az elrendezést lássam.Még nemtudom SMD vel vagy hagyományossal fogom csinálni. Boldog karácsonyt mindenkinek. :pittyu
Én most vagy ma, vagy holnap bedobozolom a tápot, és kicserélem a kijelzőt egy minőségibb darabra, mert ez a legócskább amit venni lehet És akkor lesz rajta háttérvilágítás is, ami sokszor hasznos. Ha elkészültem vele, akkor töltök fel képeket róla, addigis ha esetleg valakinek életre kel a táp, én is szívesen látnék róla képeket.
Szia Skori,
Koszonom a valaszodat. Idokozben szimulatorban elkezdtem epiteni a tapot es ami a transzformatorokat illeti bennem is nagyjabol ezek a kerdesek fogalmazodtak meg es en azt sem tartom kizartnak, hogy egy dupla buck-boost konverterrel is tobbre mennek. Mert sztem kevesebb es egyszerubb alkatreszekbol meg lehet epiteni (melyek 95%-ban a fiok melyerol mar most is eloashatok), skalazhatobb, a meglevo muszerdoboz pedig tobb mint nagy hozza. Ami kicsit korulmenyes lesz, hogy biztonsagossa kell tenni. (pl. ha 5V-ot akarok a kimenetre es egy MOSFET vagy IGBT kapuja kifekszik kozben akkor mondjuk ne kapcsolja ra direktben a 360V DC-t a kimenetre ). A kapcsolo egyseg egyebkent valszeg IGBT lesz, a fent emlitett HGTG18N120BND szemelyeben, buffernek egy (vagy ketto legyen? ) 400V-os 2200µF-os elko, impulzust pedig ket NCO adna az IGBT-nek (LTC6904 1khz-68Mhz) ES kapukkal osszekotve. Nem tom mennyire ismered, eleg ritka alkatresz. Ennek frekvenciajat I2C buszon lehet digitalisan kivalasztani amit az erre a celra szant AVR kodom mar most is kezel. Termeszetesen a kivalasztott kimeno feszultseghez es aramerosseghez szukseges impulzushossz ertekeket mindig ugy allitana be az AVR, hogy eleve csak annyi delejt vagdosson le a bufferbol amennyi szukseges. Az LTC6904 eleg gyorsan programozhato, tehat akar minimalis hullamzasu DC-t, vagy tetszoleges AC jelet is tudnek vele a kimenetre kuldeni. A kerdesem az volna, hogy ez igy uzemeltetheto biztonsagosan/gazdasagosan? (csak azert toprengek rajta, mert gondolom ha ennyire egyszeru volna mint amilyennek latszik akkor ez egy eleg elterjedt megoldas volna, ezzel szemben en meg hasonlo kategoriaban nem lattam buck-boost konvertert) Koszonom ismetelten. Kellemes karacsonyt Neked es a Tobbieknek is! Rigidus
Szevasz!
Tudnál készíteni egy kapcsolási rajzot a 30V-os változathoz?? és a transzformátort hogyan kell beültetni mivel 3 csatlakozó van feltüntetve kössz boldog karácsonyt neked és a többieknek
Szia!
A kapcsolási rajz kompletten az, amit pár hozzászólással korábban feltöltöttem Schematic.pdf néven. Ha a 30 V-os változatot építed meg, akkor semmit sem kell kihagynod a rajzról, hanem ami ott van, azt egy az egyben építsd meg. Azon a rajzon csak akkor kell módosítani, ha a 22 V-os változatot építed. Illetve amire figyelj, hogy a rajzon az R10-es és R8as ellenállásoknál a szögletes zárójelben lévő értékeket építsd be. A trafót erre közvetlenül nem kötheted rá, előbb egyenirányítani és szűrni kell a trafóról kapott feszültséget. (Graetz híd és egy 4700 µF-os, 50V-os elektrolitkondival) Ebbe az áramkörbe már csak az egyenfeszültséget vezetheted bele. A rajzon a felső részbe jön a pozitív táp, a középsőbe pedig a GND. Az alsóvan ha nem akarsz, akkor nem kell foglalkozni, az egyébként a falon lévő 230 V-os aljzatnak a védőföldelését takarja.
nagyon szépen köszönöm a segítségedet most már nekiállhatok tervezni még egyszer kössz
Igazából édes mindegy, hogy demo-e vagy sem, mert a demo is teljes értékű, a panelméretet leszámítva. Ennél a kapcsolásnál pedig a demós panelméretbe is bőven elfér a terv, akár többször is
A demó változattal nem mostanában volt dolgom, de ha jól emlékszem, akkor 8X10 cm-esnél nagyobbat nem engedett rajzolni. Illetve vezető sávokat húzhattál ezeken a határokon túl, de alkatrészeket már nem engedett elhelyezni.
Szóval ennyi helyen még igen kényelmesen megtervezhető a táp, szerintem még aki csak most ismerkedik a nyáktervezéssel, az is kétszer rá tudná tervezni erre a méretre.
Nem kimondottan erre a tápra szeretném használni, igazából mindennapos használatra kell, nem most ismerkedem a nyáktervezéssel, egy-kettőn már túl vagyok , volt tört verzióm, de mindegyikkel csak a bajom volt, sprintet használok, de abban meg sematikus ábrát nem lehet bevinni, így nem lesz DRC-sem, ezért próbálgatom az eagle-t vagy a CM-et.
Kicsit szégyellem magam az "óriási panel "miatt. 75*100 mm. Miliméter papiron terveztem , kézzel rajzoltam. Pár alkatrész azóta már felkerült. De kiváncsi vagyok a ti panelotokra.
Ne viccelj már!!! Miért kellene szégyellned magad? Nincs ezzel semmi gond, jó ez! A lényeg hogy működjön, pláne dob az értékén ,hogy kézzel tervezted, mert így töb munkád van benne, de hadd kérdezzek valamit, hogyhogy kézzel és nem géppel??
Ja, nekem sosem lesz ilyen panelom, mert nem áll szándékomban megépíteni, lehet valahol félreérthető voltam, de nekem van saját dupla labortápom, és ezt a kapcsolást nem építem meg. De a tiédre annál inkább kíváncsi leszek, remélem megosztod ahogyan haladsz vele.
Szia. Remélem kellemesen telt a karácsony. Most akadtam meg a labortáppal Ugyanis nincs itthon IC foglalatom, és hát a programozás... Soros porti kábelem sincs, úgyhogy holnap beszerző körút lessz. Programozásban alfa-béta vagyok , ne haragudj ha hü..kérdezek. Tehát soros porti kábel,megy a CONN 1 be. Letöltöm a PONI progit, installálom, Valahogy beleteszem a ddcp.hex -et.Ahhoz hogy betöltődjön a prociba be kell kapcsolnom a táp panelt, vagy feszmentes állapotban tölti fel? A poni-ban milyen beállitások kellenek.??
Egy AVR programozó minden képpen kell a CONN1 és a soros port közé például ez Bővebben: Link
Szia! Remélem neked is kellemesen telt ez a pár nap.
Szóval a PonyProg2000-ret töltsd le valahonnan, ingyenesen elérhető. Programozó alatt nem kell semmi komolyat érteni, én ezt építettem meg, szinte elszúrni sem lehet: AVR programozó + Pony settings Erről az oldalról építsd meg a programozót (középtájt megtalálod a rajzot, egy tranzisztor és 2 zéner dióda + pár ellenállás. Kb. 2 perc ráforrasztani ezeket a soros csatira. A rajz alatt pár képen láthatod is, hogy hogyan kell beállítani a Ponyt, hogy tudd programozni az IC-t. Én egy az egyben ezt a leírást követtem, úgyhogy biztosan menni fog neked is, ha végigköveted. Az "AVR Socket PCB" bekezdésben van egy rajz az ATMEGA8-cal... na ez neked nem kell. Erről a rajzról csak azt nézd le, hogy a programozó melyik kivezetését az IC melyik lábára kell kötnöd (reset, 5V, sck, miso stb...) És így csatlakoztasd az AVR-re, úgy, hogy az IC már a pnelben van, a helyén. A tápnak nyugodtan adhatsz tápfeszültséget, és közben kell programoznod (illetve nem adhatsz, hanem adnod kell neki, mert csak táp alatt tudod programozni). Én egyébként úgy csináltam, hogy a tápnak még nem adtam meg a huszon egynehány voltos feszültséget, hanem csak külön az AVRnek adtam 5 V-ot (a 7805 bemenetét leválasztottam a többi cuccról, hogy csak az kapja meg a 9V-ot => az AVRnek ott volt az 5V de a teljesítménytranyókon nem volt fesz.). Elindítottam a Ponyt, rámentem a programozásra, és ahogy végzett, utána egyből élt az LCD, ott voltak az adatok. Levettem a gépről, helyreraktam a 7805 környékét, és már ment is rendesen, ahogyan kellett Ha valamiben mégis elakadnál, akkor szólj, hátha tudok segíteni (az én nagy 1 alkalmas AVR tapasztalatommal ).
Ezaz , már mióta keresek egy ilyen komplett leirást , tényleg kezdőnek való (remélem felfogom ) Köszönöm mégegyszer.
Nincsmit, várom a fejleményeket Bízom benne, hogy könnyedén életre tudod kelteni.
Én lehet, hogy holnap elkészítem a dobozolást is. Ha igen, akkor majd rakok fel pár képet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |