Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Speciális dobókocka
Sziasztok. Segítségeteket kérném, pár dologban. Szeretnék csinálni egy dobókockát. Tudom, hogy ilyen kapcsolások 100ával lelhetők fel, de én egy kicsit másképp csinálnám. Ez a dobókocka ugyanis dobókocka formájú. Minden oldalában van egy kijelzőpanel. A kockával úgy kell dobni, hogy a csúcsára állítva megforgatjuk, és ekkor elindul benne a dobókocka program, majd a dobókocka minden oldalán lévő kijelző megjeleníti a "dobott" értéket 5 másodpercig. Eddig oké, ez könnyű, de most jönnnek a problémák:
- A kockában lévő mikrovezérlő, /talán PIC/ nem csak a kocka programot hajtja végre, hanem az Akkuk feszültségszintjét is ellenőrzi, és ha kezd merülni, akkor rákapcsolja a töltőre, ami a kijelzőpaneleken van /lásd 2. kép a szürkével jelölt területek/ a probléma viszont az, hogy a kocka oldalait vörös plexiből tervezem kivitelezni, ami viszont olyan sötét, hogy a fotoelemek hatásfokát biztos rontaná. - A kockában az akkuk az 1. kép szerinti elrendezésben lesznek, szám szerint 8 darab. Ez az elrendezés kocka súlypontja miatt kell. Mit javasoltok? Köszi a segítséget. ![]() ![]() ![]() Idézet: ezt nem értem, odamegy a kocka atöltőhöz és katt.„Akkuk feszültségszintjét is ellenőrzi, és ha kezd merülni, akkor rákapcsolja a töltőre” ![]() Idézet: ha olyan fajta ami átengedi a piros fényt akkor nem vészes a fényveszteség. Persze az akkor lesz jó ha piros ledeket akarsz használni.„hogy a kocka oldalait vörös plexiből tervezem kivitelezni, ami viszont olyan sötét, hogy a fotoelemek hatásfokát biztos rontaná.” Mekkora méretű lesz ez a kocka? gondolom ~6*6* 6 cm-es, én egy akkupakkot raknék a közepébe amit lehetne tölteni tekercses, áram indukálós módszerrel tehát nem kellene táp csatlakozó a kockára. (nem olyan bonyolut ahogy hangzik) A sarkonpörgetést meg szeritem felesleges, raknék bele egy mozgásérzékelőt és amikor megállna a kocka akkor írná ki az eredményt, ez a mozgás érzékelő egy 1*ű kis kocka lenne ( a kockában vhol) amiben egy golyó lenne, a kocka 6 oldalán 6 lyuk, amibe ha belemegy a golyó és ott is marad (pl 0,3 másodpercig) akkor kiirja az eredményt. Ez a "benne van e a golyó a lyukban" érzékelés egy sima kis kontakt lenne a lyukban.
ehhh, az a mozgásérzékelős kocka lehetne egyben a random szám generátor --úgy hogy midegyik lyuk jelentene 1-1 számot-- , mivel a pic (eddigi tapasztalatami alapján, különböző random number generator algoritmusok nézegetése után) nem tud igazi random számot generálni, minig egy ismétlődő sort nyomat ki.
Na milyen az 5let? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Igen, ez jó ötlet lehet, erre az indukciós töltésre gondolok. Asszem hasonló módon lehet tölteni a pészmékereket is. De ennek annyi a hátránya, hogy kell egy külön kütyüt csinálni hozzá, amivel töltöm. Ez viszont már olyan mintha a kockát dugnám rá egy telefon töltőjére, azzal a különbséggel, hogy ez wireless, ha jól értem, de akkoris közel kell tenni egy másik valamihez. Véletlen generátor. Igen, ez igaz, de ha a kijelzés nagy frekin történik, akkor attól lesz véletlen, hogy én megpörgetem a kockát, és pörög amig pörög. Valahogy úgy képzelem, mint amikor egy 4017esre egy 555 néhány KHz órajellel van rákötve egy nyomógombon keresztül, és attól véletlen a megjelenítés, hogy az ember nem tudja ponosan olyan ütemben működtetni a nyomógombot, hogy mindig azt az eredmény jelenítse meg a kapcsolás. A kockánál is van egy ilyen "nyomógomb" ez a "kiskocka benne a golyóval". Nos ez is jó ötlet, legalábbis jobb mint az enyém.
![]()
A töltésre csak a fotoelemes töltőt favorizálnám. Az akkuk is jó, de a panelnak is kell hely, de jók az ötleteid. Én meg... Hát tudod unatkozik az ember
![]() ![]()
szerintem pont a panel lesz a legkisebb ha smd cuccokat használsz. És valszeg muszáj lesz, mert kell 7-8 tranyó, 7-8 ellenállás vagy 14-15?. Akku fesz mérő szerintem nem kell bele, akor dugod rá a töltőre ha halvány a led vagy már nem müxik. szerintem...
Mi az a fotoelemes töltő?? ![]() please! vicsys
A fotoelemes töltő Egy napelem paneles töltő ami szilícium napelemekből áll. /pl Radio Shack 276/ Az akkuk rá vannak kötve egy ablak komparátorra, ami logikai 1 et ad ha jó az akksik töltöttségi szintje, és 0 ha az akkuk töltöttségi szintje egy bizonyos érték alá megy. Igen valszeg SMD alkatelemekből lesz ez kivitelezhető, legalábbis ha nem akarom amolyan Oroszméretűre építeni
![]() ![]()
tehát fotoelem=napelem
![]()
egy ötlet a mozgás érzékelésére, minden oldalon egy fototranyó, amiket vagy logikával összekötsz, és akkor a PIC egy I/O érzékeli, ha levan rakva az egyik oldal, ezt adott időn át megfelelően jelzi, ha már megált a kocka... és nincs benne kontakt, ami elég hamar elkophat egy monopoly alatt....
Egy másik ötlet, minek aku ? Sötétben senki sem társasozik, mehetne csak simán napelemről.... Idézet: annyi ledet sztem nem bír el egy napelem ami elfér a kockán. És mondjuk dobsz egy 6-ost akkor az 6*6 led ami min kb 450mA (inkább 600, ami már több mint fél amper!!) „mehetne csak simán napelemről....”
Mostanában akkorák a táblák, hogy egy- egy dobásnál kész tornamutatvány a kockát megszerezni. Ha meg a tábla közelében dobunk sokan tapasztaltuk már a káosszal járó eredményt. Nagyon jó a kocka ötlet, de én olyan megvalósítást szeretnék ahol infrával lehet irányítani a dobást mondjuk hat játékos esetében. Kiegészítés képen az aktuális dobó és a dobni készülő kijelzéssel. Ami lehet szám vagy” egyszerűbb” esetben a nevek beprogramozásával. :vigyor2:
Nem fontos azokat a ledeket egyszerre meghajtani
![]() Idézet: „A szemnek meg amúgy sem tűnne fel...” má hogyne tűnne fel!, 6os dobásnál 6 annyira világítana a led a szem számára... tehát jóval halványabban.... kevesebb energiából nem fog ugyanannyira világítani a led....
Hello
Talaltam ezt a Kapcsolast es ezt meglehet oldani 10 ledel es 14 ledel mind a ketto fontos lenne! elore is koszi! ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
Ha az összes diódát kidobod a kapcsolásból és minden Q val jelölt kivetésre kötsz egy ledet akkor meglesz a 10 ledes verzió , a 14 ledes változatot csak te tudod hogyan szeretnéd tehát úgy kötöd diódákkal a ledeket a kimenetekhez ahogy az általad elvárt kombinációban világítsanak....
akkor a diodak helyere ledet rakjak?
de akkor mire kelletek eredetileg a diodak? koszi ![]()
Hello! Mennyi? - Harminc! - Mi harminc? - Mi mennyi?..
Nem írtad mit szeretnél kezdeni a 10 vagy 14 diódával.. Így mire és hogyan válaszoljon valaki? Egy kockán 6 variáció van. A 4017 meg egy decimális számláló, aminek mindig csak egy kimenete lehet magas szintű. A kockán 7 Led van, ennek variációjából mutatja a számot. Nos, a diódák kódolják a decimális kimenetet (ami 10 állásból 6-ra van korlátozva), a dobókocka mutatott variációira. Vagy is a dióda hálózat egy kódátalakító. |
Bejelentkezés
Hirdetés |