Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nokia 3210 MBUS-FBUS PIC kommunikáció
Lapozás: OK   3 / 7
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
Persze hogy érdekel.Minden érdekel.Bevetettem tegnap a LookRS232 programot, mert a "Terminal" nevű program nekem sem működött.Profi program.Na szóval a saját készítésű MBus kábelemet rányomtam a soros portra, majd "A","C" és "AA","CC" karaktereket küldtem ki változó beállításokkal(paritás,stopbit).Nagyon látványos eredmények születtek. Freemailben elküldtem neked. Kezd tisztulni a kép.Csak több karakter átvitelekor lehet látni a stopbitek számát. Az egyes átvitt adatok közvetlenül követik egymást.Nincs szünet közöttük.
Következtetésem a Picsimulator softuart generált jelének "Nincs" paritása. A stopbitek számának megítéléséhez fűzérben fogok adatokat kiküldeni a picről.
Ha szükséged van MBus/FBus kábel kapcsolásokra, szólj.
Azthiszem jó ötlet a LookRS232 programból kiküldeni a mobilra az SMS küldő framet.Csak most én nem tudom hogy tegyem ezt.Elfogadja-e a program a hexa adatokat?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
Szerintem minden beírt adatot karakterenként küld át tehát mondjuk 1E az neki nem egy hexa szám lesz. Ergo nem fogadja el. Szerintem az lesz a megoldás, hogy meg kell próbálni átalakítani előbb a hexa framet, binárissá, aztán ebből valami karaktererek képezni. Van több ötletem majd próbálkozom.
(#) source2 válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
AZ en megoldásom senkinek nem tetszett
(#) Gory válasza source2 hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
Ugynazt csináljuk gyakorlatilag, mint a te megoldásod, csak ahhoz nincs asm forráskód és úgy nehéz saját igényekre szabni, de a kapcsolás az majdnem az.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
Elküldtem a softuart.asm kommentekkel ellátott változatát e-mailben.
A Serout Routin nevű rész az érdekes egyelőre azt ki is emeltem majd észreveszed.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Tegnap nem értem rá a témával foglalkozni. De én azért kipróbálom a LookRS 232 programból ilyen formátumból adatot kiküldeni:0x41. Ez az "A" karakter kódja. Aztán szkópon megfigyelem a jelet. Ez kb.10 perc. Ennyit megér. Köszi az anyagot, rögtön megnézem.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Rájöttem hogy kell küldeni hexát a Look rs232-vel. Így:
beírod hogy 1E 00 01...stb, aztán a sor elején nyomsz egy space-t akkor előjön egy menü amiből kiválasztod hogy hexadecimal. Ezután így fog kinézni a sorod:
hexadecimal 1E 00 00...
Már megpróbáltam a sofware-t lekérdezni így a szervízkábellel, de nem sikerült eddig.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Köszi az infót. Munka után én is nekiállok majd bütykölni a kódot. Megpróbálok komplett framet kiküldeni MBus kábelen mobilra. Ha működni fog, az már fél siker.
Ha MBus/FBus kábel kapcsolásra szükséged van szólj. A Neten körülnézve találtam olyat is ami már első látásra sem müködött. Az FBus Tx és Rx lába össze volt kötve. Tuti szándékos volt.
Az utolsó mondatod nem értem. A sorosport Tx 3-as lábán meg kell jelennie a jelnek.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Nekiálltam kísérletezni az új szervzkábelemmel. Nokia LogoManagerre rákötöttem a telefont, és csináltam egy elosztót, ami a soros portot kétfelé osztja. Az egyiket visszakötöttem a másik soros portra, és ezt figyelem lookrs232-vel. A máaik felét meg a telefonra. gy elvileg látható lenne milyen kódot küld pl sms-nél a Logo Manager a telefonnak. De sajnos ha így összekötöm akkor már nem érzékeli a telefont. Annyit sikerült leszűrnöm, hogy a Nokia Logomanager is először szinkronizálás képen 128 db 0x55 kódot küld, utána pedig a telefon sofware információit akarja lekérdezni.
Ezután rákötöttem a look rs232-re a telefont a kábelével és kiküldtem a 128 darab 0x55-öt, meg utána a software infó kódját, de nem válaszol a telefon. Még nem jöttem rá mi lehet a baja, elvileg válaszolnia kéne.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Rájöttem. Az FBUS-hoz DTR=1 és RTS=0 kell a sorosporton. MBUS-hoz viszont mindekettőnek 1-nek kell lennie.
Találtam egy másik programot amivel ezeket is lehet állítani. Neked MBUS-os kommunikáció kell, így a look rs232-vel is menni fog, mert szerintem az alapból ezt állítja be.
A program neve: Advanced serial port monitor és minden szart lehet vele állítani, az alsó sorban például DTR, RTS és a többi bitet egyenként grafikusan.
Sikerült egy sofware infót is lekérdeznem vele. Azt hiszem a PIC-es harware-met is át kell majd alakítanom ezek alapján.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
The data terminal ready (DTR) pin must be cleared with the request to send (RTS). Ezt a mondatot az Embedtronics oldaláról ragadtam ki. Az MBus porthoz kapcsolodóan írta a szerző. Bevallom nem igazán értem. Én valahogy így értelmeztem: A DTR lábat le kell nullázni az RTS-el együtt.
Tegnap kísérleteztem én is a LookRS 232 programmal.Elküldtem MBus kábelen keresztül egy komplett SMS küldő framet a mobilra, amit az Embedtronics oldalon találtam. Csak az üzenet központ számát és a cél mobil számot változtattam meg.
A Pannon-é (36-20-930-0099)így nézett ki 63 02 39 00 90 F9
Nem történt semmi. Persze a szinkronizáció 128db. "U" karaktert elfelejtettem kiküldeni a frame előtt. Tegnap már elég késő volt mire idáig eljutottam. A 3210-es csatlakozóit kihoztam a mobil oldalára. Ezzel elég sok időt elvacakoltam. Keresgéltem valami programot amivel SMS-t tudok kiküldeni a mobilra, azért hogy szkóppal meg tudjam figyelni a jelet, de nem találtam semmit még eddig.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
Az a mondat azt jelenti hogy mindkettőnek 0-nak kell lennie. Megmértem az advanced serial port monitor jeleit. Amikor 0-ba állítom akkor -12 V van azon a lábon, ha meg 1-be, akkor +12. Én ezt a hardware-mben úgy oldolttam meg, hogy ami 1, azt a max232 V+ (2-es lábra) kötöttem, ami 0 azt meg a V- (6os lábra) kötöttem. A szinkronizációs U karakterek nélkül nem is fogod tudni kiküldeni a jeleket. A Nokia logo managerrel tudsz sms-t küldeni, csak ahhoz érzékelnie kell a telefont a kábel végén. Nem tudom ha rákötöd a szkópot is akkor mit csinál. Másrészt az sms küldő frame után szerintem még kell válaszolnia a telónak, és arra megint kell valamit küldened.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
Akkor megpróbálom ezt a Nokia logomanagert.Csak attól tartok FBus kábelre lesz szükségem.Azt meg még le kell gyártanom. Ugye a DTR,RTS lábra érted ezt a -12V és +12V értéket. Mert a szabványos sorosporti jel olyan hogy -12V=1 és +12V=0 a Tx(3-as)lábon.A szkópot én még pluszban fogom rákötni. Mivel házi gyártású a kábelem így könnyen hozzáférek a kimenetéhez. A szópom bemeneti paraméterei 1Mohm/3pF, így szerintem nem lesz gond. Ha sikerül végre megcsípni egy SMS küldő progi kimenő jelét, akkor már könnyű lesz lemásolni. A 7260-asommal a Nokia PC Suital kábelen keresztül már küldtem SMS-t. Csak hát hozzáférni a lábaihoz miközben a Popport csati fent van az bűvész mutatvány. De ez is egy lehetőség.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
Van egy elég nagy akadálya annak, hogy FBUS kommunikációt csináljunk. Erre most jöttem rá miután egy hete és egy csomó lóvét beleöltem. Az, hogy nincs olyan PIC amelyikkel a 115200 baud rate elérhető lenne, sem harware. sem software UART-al. Úgyhogy marad az MBUS. Az MBUS protokol pedig más mint az FBUS. Eddig nem is sikerült semmit kicsikarnom a 3510-esből.
(#) mspike válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
Hogy tudod ezt szkópon nézzni ???? (Méréstechnikailag ?) Ehez nem kéne egy LSA minimum ? Vagy memós a szkópod ? Én mért nem tudok vele ilyeneket Béndzsa vaok.
(#) bbatka válasza mspike hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Tárolós szkóp nélkül nem megy. Egy olcsó kis pc-s szkópom van 55e+ÁFA. 32kbyte tárral ami kb.40karakter megfigyelésére alkalmas V=10ms mellett. 2Mhz a felső határa, de még a video jelet is elég jól meg lehet figyelni vele.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Nem vagyok biztos benne hogy muszály 115200bit/s használni az FBus csatit. A másik hogy igazán még nem tájékozódtam hogy Mplab assemblyben az RS232 illetően, de pl.4Mhz mellett 1millió műveletet képes elvégezni ami majdnem 10-szer több mint amire szükségünk van, így szoftveresen mindenképp megoldható. A Dontronics-os fickónak is sikerült a mikrovezérlő-FBus kapcsolatot megvalósítani.
Egyébbként meg vettem a 7260-somhoz egy gyári FBus kábelt és kb.20s mire egy 50kbytes képet letölt a pc-re. Ez nem 115200bit/s sebesség az biztos.
Nem jutottam én sem előrébb. Sikerült végre egy olyan Logomanagert találnom ami hajlandó volt együtt működni a 3210-esemmel. Küldtem 3db. SMS-t és hangszerkesztő programmal felvettem a jelet. Majd manuálisan elkezdtem kielemezni a jelet. Talán karácsonyig végzek is vele. Mindenesetre azt megfigyeltem hogy folyamatosan kommunikál a Logomanager a mobillal még akkor is ha nem csinálok semmi műveletet vele. Egyenlőre még nem tudtam elkülöníteni a mobilról a pc -re és vissza küldött jeleket, de ez sem lesz túl nehéz. Attól tartok az MBus kapcsolat az FBus-tól nemcsak hardveresen tér el. Én nem láttam a 128db. szinkron "U"-t a jelben, igaz még nem értem a végére. A LookRS232 programból elküldtem a 128db. "U"-t + sms framet, de semmi.Majd hétfőn beszámolok mire jutottam. Egyébként a LookRS232 programból úgy kell beállítani a DTR,RTS szinteket hogy egy SPACE-t kell nyomni majd pl.property DTR On
Jó munkát!
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Az MBUS és FBUS protokoll tényleg nem csak harwware-sen tér el. MBUS-nál nem kell a 128 db U. A neten találsz komplett frame-ket kisérletezni ahhoz is. Én rákötöttem a telómat adatkábellel a Lookrs 232-re és FBUS-al csak 115200 b/sec-nél volt hajlandó a telefonom válaszolni, kevesebbnél nem. Kiszámoltam hogy 4MHz-nél átlagosan 8,5 utasításonként kell bitet küldeni. Alakulóban van már egy ilyen assembly kódom is, csak az a gáz hogy lejárt a PICsimulator IDE demóm. Szóval tegnap este azt próbáltam crackelni hex-editorral, de eddig semmi.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Hi!
Na, a kitartó munka meghozta gyümölcsét.
Sikerült megkrekkelnem a PICsimulator IDE v 5.33-at, mostmár nem jár le a demó ideje. Huhh, ez kemény meló volt.
(#) Gory válasza Topi hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Hi!
Na, a kitartó munka meghozta gyümölcsét.
Sikerült megkrekkelnem a PICsimulator IDE v 5.33-at, mostmár nem jár le a demó ideje. Huhh, ez kemény meló volt.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 2, 2005 /
 
Nézd meg a emailed. Ha találsz kifejezetten MBus framet akkor elküldöd nekem?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 4, 2005 /
 
Az MBUS parancsokat majd előtűrom nemsokára ígérem. Viszont van egy jó hírem. Sikerült assemblyben írnom egy programot egy PIC 16F84-re amivel 115200
baudrate-et is el lehet érni. Egyelőre még csak egy karaktert küld el, majd meglátom mennyire stabil folyamatos használatban.
(De rájöttem arra is hogyan kéne a paritásbites dolgot megoldani az MBUS-nak 9600 baudrate-tel.)
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Megköszönném ha elküldenéd az MBus parancsokat. Meg érdekel hogy szúrod be a paritásbiteket.
Elég tartalmasan telt a hétvégém. Enyhe kifejezéssel. Az egyik külföldi fórumon olvastam hogy mások a Portmon programot
használják a portok megfigyelésére. Meg egyébként emlékeztem rá hogy régebben nézegettem. Csak akkor még nem tudtam
hogy mire is fogom használni. Szóval ez a kis program automatikus figyeli a soros és párhuzamos portokon történő
adatávitelt. Ideális a számunkra. Két adatfolyamot rögzítettem és elemeztem ki. Készítettem egy kis MBus tutorialt
magamnak és természetesen másoknak is. Hátha még valaki kedvet kap a témához. Részleteiben már értem az SMS küldés
framjeit. Csak összességében nem tudom mi az ami feltétlenül szükséges az SMS küldéshez. Azthiszem csupán az inicializálás
parancskód = D0 . Az MBus kommunikáció összetettebb mint gondoltam. Neked már postáztam a doksikat.
Mindenkinek szívesen rendelkezésre bocsátom az anyagot.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Hi!

Kössz az e-mailt, mindjárt átnézem. Elküldöm neked az assembly kódot, nem túl bonyolult. A paritásbitesen még dolgozom, a megfelelő hosszúságú várakozó rutint még be kell szúrnom, de az nem olyan kényes mint a 115200bit/sec-nél.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Nah, kész az MBUS program is. 9600 baudrate, 8 adatbit, páratlan paritás, 1 stopbit. Mindet PIC 16F84A-ra írtam, de az tök mindegy, csak az időzítés miatt a 4Mhz-es kristály a lényeges. Elküldöm e-mailben, aztán fejlesztheted tovább.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Köszi. Várom.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Próbáld ki a Portmon FBusra. Kiváncsi vagyok miben különbözhet. Szerintem csak annyiban hogy az FBus kapcsolat jelzője 1E addig Mbusnál 1F. Meglepett hogy az MBusnál a Pc azonosítója 1D. Szóval Portmon nélkül nem mentünk volna sokra. Délután mostmár én is nekiállok egy basic programnak (Mbus-ra), de az FBus is érdekel, mert már szinte alig kapni MBus-os Nokia-t.
Szerintem a program írásánál a következőkre kell nagyon figyelni.
1, Inicializálás D0
2, Mobil adatainak lekérdezése D1
3, SMS küldés
4, Talán ACK üzenet visszaküldése a mobilnak, bár ebben még nem vagyok biztos.
5, Mivel a válasz üzenetekre nem vagyok kíváncsi, ezért kellő szüneteket kell beiktatni.
Még nem vagyok biztos ezekben, mert még csak a részletekben mélyedtem el. Az üzenetek sorszáma is folyamatosan változik és ez megváltoztatja az ellenőrző összeget. Szóval sok mindenre oda kell figyelni.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Hi!

Nem igazán értem most mi a helyzet ezekkel az MBUS meg FBUS dolgokkal a Nokián. Mert elvileg az enyémen is van MBUS, mégsem igazán akarja azt használni.
Szerintem egy Ericssonnal, vagy Siemenssel amúgy vele ennyi szarozás sem lenne. Azoknál AT parancsok vannak, és szerintem nem is kell ennyit kommunikálni a telefonnal. De azért mégiscsak inkább egy Nokia
Szerintem a mobil válaszait nem csk szünettel lehet megoldani, hanem például figyeli a program mikor jön be adat, de a tartalmát simán figyelmen kívül hagyja. Viszont ha nem küld adatot a telefon azt is észreveszi, és akkor valami gikszer van, újra kell küldeni a parancsot.

A programot szerintem félig assemblyben félig meg Basicben lehetne legkobban megrni. Mondjuk ha a telefontól jövő adatot értelmezni akarom, akkor azt Basicben megírom, a többit assemblíben. Mert a küldö-fogadó részt mindenképpen abban kell írni.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
ja írtam privátot is
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Hi!
Nézelődtem a neten és találtam jó dolgokat. Pl egy Basic fejlesztő környezetet, amiben vannak példák is stb. Többek közt 115200 baud rate-s hardware USART kb 6 sornyi programkóddal, mindenféle software usart. Stb...
Szerintem csekkold le. mikroBasic a neve. Elsőre nagyon jónak tűnik. És rájöttem hogy felesleges is PIC16F84A-val kínlódnom assemblyben, mikor az egyhetes eddigi minkámat ezzel 10 perc alatt Basicben megírom. Úgyhogy valószínű átváltok egy PIC16F877-esre és 20MHz-es órajelre. Így már öröm lesz a fejlesztés komolyan mondom.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem