Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energia takarékosság

Témaindító: wg_kezdo, idő: Jan 15, 2009
Lapozás: OK   2 / 14
(#) wg_kezdo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Az szép pénz, 5 hónap és máris pluszban vagy....

Azt én is tapasztaltam, hogy kikapcsolt állapotban is megy amit az usb-re kapcsolok. Már gondolkodtam is rajta, hogy erről lehet lámpát üzemeltetni a számítógép bekapcsolása nélkül
(#) dcsabi hozzászólása Jan 15, 2009 /

Az energiatakarékosságnak több oka lehet.
Öntudatosság és a föld erőforrásaival való takarékosság...Ha ez így van ez egy önzetlen figyelemre méltó dolog...
Viszont ami miatt legtöbben arra kényszerülnek, hogy a pénztárcájuk nem birja, és nem tudják megvenni a 2000e ft-os 15W kompakt fénycsövet ami akár 6-7 hónap alatt megtérülhet, ez ... meg elszomorító.
Aztán, hogy miért drágul még: aminap "villanyosok" élménybeszámolójának voltam részese...
Vannak "népesen" már akik nagy "kanállal lopják"... az órát rég leszerelték, sebaj hosszabbító, drótkampó bot végére, oszlop, légvezeték, odabenn meg 3-4 db 2kwos olajradiátor izzad, aztán lehet gatyában pólóban járni...
a kollégák meg trafót cserélnek mert nem birja a hálózat...
egy ilyen megoldás akár 10-15 legálisan vételező energiáját elfogysztja!!! Van olyan környék ahol egymást érik ezek a " megoldások" A kárt a hálózati elosztó engedélyes (E-ON a "fizető" fogyasztókon fogja bevasalni.

(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 15, 2009 /

Hát körülnézve 4.000 és 10.000 Ft között találtam fogyasztás mérőket.
A 4.000-esnél 10W a minimum vagyis, ha jól értem ez alatt nem érzékeli a fogyasztást.
A 10.000 Ft-nál 1,5 W
A legjobb egy olyan volt aminek a saját teljesítményfelvétele 18W volt

(#) wg_kezdo válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Hát igen és ezt mindenki csak "becsukott" szemmel nézi.

Én szerencsére főleg a környezet miatt próbálok takarékoskodni. (nem sokat tehetek, de azt azért szeretném megtenni...).

(#) _ampervadasz_ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Az biztos! Viszont az én laptopom nekem is sokat fogyaszt 2,3W/h Ami egy hónap alatt ~1,6kW.

Egy nagyon egyszerű megoldást alakítottam ki, amikor a lakást felujítottuk. A szobámba jutó dugaljak 10A kismegszakytóval van biztosítva. A szobában viszont egy dugalj kapott egy 6A -eset külön, ami a számítógépet biztosítja külön. Ezt a kettőt egy kismegszaktó formájú kapcsoló biztosítja. Amikor elmegyek itthonról, akkor fogom és ezt a kapcsolót lenyomom és már semmi kóboráram nem kószál a szobámban. Mivel ébresztőóra nincsen a szobában, és az LCD tv-m nem feljti el a beállításit, és az időt sem, ezért az áramtalanítás nem társul majd a munkából valól elkéséssel!

szerk.: azt nem mondtam, hogy a kapcsoló lenyomásakor a még a világítás sem üzemel, vagy is teljesen izolálva van ilyenkor a szobám a hálózattól.
(#) svebis.zoltan hozzászólása Jan 15, 2009 /

sziasztok.van egyféléves samsung lcd tv-m,sajnos a régi crt s képcsöves lett 7 év után igy nem lett volna a javitása rentábilis!Nos az lcd tv nek is van kikapcsolója az előlapján mint a réginek ,de az ujj készülék gombja nem kapcsol ugy mint a régié a régi biztosan áramtalanitott mert a standby led elalutt a kapcsolás után,de láss csodát az lcd kikapcsolója szerintem sima nyomógomb mindha a távirányitóval kapcsolnád ki,kérdésem ha teljesen ki akarom kapcsolni akkor kapcsolós elosztó?de akkor minek a készüléken a kikapcsoló/áramtalanitó .vagy ha mindig áramtalanitom a hosszabitót nem nyirja ki hosszutávon a készüléket .próbáltam már kihuzni de bedugásnál vág olyan szikrát a háloózati csati hogy netovább ,gondolom a kondi töltödik fel akkor?
(#) szsrobert válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Én 95-ért vettem a gépet, és 125W-ot spórolok vele.
(#) szsrobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Fogyasztásmérő 18W! áramfogyasztással.
Háháhá.
egy picit kevesebb smile is megteszi. köszi deguss
(#) szsrobert válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Te is olvastad a romantikus alkatú villanyszerelők igaz történetét?
Az ő szakszervezetüknek mindent szabad.
Mi pedig kifizetjük.
(#) szsrobert válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

2,3W-os fogyasztású laptop?Ilyen nekem is kell.
Mostnéztem a minilaptopokat.Kicsi, de 15-20W-ot az is eszik.Nem fogyasztkeveset, de legalább rosszabbul használható,mint a normál.
(#) deguss hozzászólása Jan 15, 2009 /

Egy kósza gondolatommal odáig jutottam, hogy vajon megérné-e egy olyan "kapcsolót" építeni, amit a TV-távirányító egy bizonyos gombjával tudok ki, illetve bekapcsolni. Ezzel nem kéne a kényelemről lemondani, és mégis ki lehetne kapcsolni a régebbi több 10W-ot fogyasztó TV-ket.
Az elgondolás a következő:
Egy parazita táplálású, igen egyszerű mikrovezérlő, amire egy fotodióda csatlakozik, és a kimenetén egy tirisztorral egy relét húz be, hogy még trafó se kelljen neki. Egyszerűen a távirányítót ráirányítva bekapcsolom, utána megnyomom mégegyszer a bekapcs gombot, hogy a TV is bekapcsoljon, és a kikapcsolásnál meg erre irányítom, és kikapcsol.
Az ötlet egy pár hetet született meg a fejemben, de idő hiányában még semmihez nem láttam hozzá, de valamilyen formában meg fogom építeni, ugyan is ezzel a kapcsolással kiváltható pl. a nagymama régi tévéjének a bekapcsolási procedúrája, aki nem fog odatotyogni a TV-hez, hogy kikapcsolja, de ennek a kezelését megértené, és használni is tudná. Szerintem beválhat az ötlet. Persze a kapcsolós hosszabbító az én számítógépemnél is jelen van, Norbertóval egyet értek.
(#) szsrobert válasza deguss hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ha a lustaság fájna...
(#) oldman válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Azért ne felejtsd ki az uszodavilágítást, liftet, télikert temperálást lopott áramból megoldó egyedeket, valamint a klf. vállalkozások "energiaracionalizálását" eltűnését sem. Ezeket nehéz felderíteni és/vagy bevasalni az árát.

A dolog környezetvédelmi részével kapcsolatban erős kételyeim vannak!
Egy energiatakarékos "izzó" előállítása lényegesen bonyolultabb mint egy hagyományos, ráadásul a periódusos rendszer szinte összes elemét tartalmazzák (pl.: Hg) ami a kukába jobb estben a szelektív gyűjtőbe kerül.

A gépek lecserélése is hasonló dilemmát okoz.
Minszk hűtőm fogyasztott napi 2 kWh -t Az új "A" kat "Örvény" 1,2 kWh és nincs igazán hideg a mélyhűtőben. Kiadtam érte 5 éve cca 60 000 Ft-ot és már rozsdásodik, zörög, szörcsög, a régi meg már nagykorú, és vígan hűt a szomszéd öregasszonynál azóta is.
El lehet gondolkodni melyik takarékos és a kevésbé környezetszennyező!
A fogyasztásmérőkről annyi hogy többhöz volt szerencsém és a hobby kategóriában a Conrados 9000 Ft-os a legkorrektebb. De úgy tudom az elmű-nél lehet kölcsönözni is.
(#) deguss válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Nagyimnak mindene fáj, szóval nem a lustaság miatt nem kapcsolja ki a tévéjét. Szerintem igen is megér ennyit egy ilyen kapcsolás, mert a 24 órából talán felet nézi naponta, 23.5-ben pedig zabálja a 12W-ot. Megmértem, ennyi a hatásos fejvett teljesítmény, a cos phi 0.4!!! szóval ha fizetnénk a meddőt is, akkor vagy 30W után kéne fizetni. Jelentős summa mindkettő, ha évekre kiszámljuk...
(#) Virgil hozzászólása Jan 15, 2009 /

hi mindegykinek

egy fénycső nagyon sokáig képes üzemelni, de tönkre lehet tenni 2-3 hónap alatt is.....

a kompakt fénycsöveknél figyelembe kell venni azt is hogy abban a helyságben ahol lecseréled a hagyományos izzót milyenek a fogyasztási szokások, pl milyen gyakran kapcsolod fel a villanyt és az akkor milyen hosszú ideig ég, mert a kompakt fénycsövek nagyon érzékenyek a kapcsolgatásra, azt szeretik, ha bekapcsolod és hosszú ideig úgy marad ez igaz a hagyományos fénycsövekre is illetve a hagyományos izzóra is a különbség csak annyi, hogy a hagyományos izzók sokkal kevésbé érzékeny rá mint a neon féleségek. Magyarán wc-be, előszobába, lépcsőházba illetve spejzba, ahova csak beszaladok kiveszek (vagy kiteszek ) valamit oda nem érdemes kompakt izzót rakni.
Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezek a neon féleségek induláskor sok áramot vesznek fel, tehát ha csak tényleg rövid időre van a lámpára szükség gazdaságtalan is lehet a használata, az is igaz, hogy a közszájon terjedő 5-10 perc helyett ez az idő csak kb 23 másodperc, magyarán egy kompakt izzó bekapcsolásakor felhasznál egy csomó áramot, amit csak 23 másodperc alatt dolgozik le az energiatakarékossága folytán és csak az első 23 másodperc után lessz ténylegesen takarékos (típusonként eltérő lehet ez az idő....)
Ezt sokan úgy küszöbölik ki pl konyhában, hogy a többizzós lámpatestbe az egyik foglalatba normál izzót tesznek és azt külön kapcsolóra teszik, ha csak beszaladok a konyhába valamiért egy pillanatra akkor azt kell felkapcsolni, ha meg huzamosabb ideig tevékenykedem ott akkor a kompakt fénycsöveket..... ezt gyorsan meg lehet szokni....
Korábban én csak gagyi kompakt izzókat vettem, de rájöttem, hogy nagyon nem kóserek, sok a probléma velük, pl a színhőmérséklet soha nem stimmel, a fényerejük sokkal kisebb mint a márkásoké álltalában és az élettartamuk is sokkal rövidebb (persez kivételek vannak és lesznek is mindkét oldalon) mostmár csak márkásat vásárolok, de azt is megnézem.....
mindenkinek javaslom, hogy nézze meg, hogy hány lumenes az az izzó amit vásárol, a dobozon rajta van valahol, bárnéha nagyon elrejtik ugyanazon teljesítményfelvételhez komoly leadott fényerő tartozhat és ha már takarékoskodunk akkor takakoskodjunk úgy is hogy az adott felvett teljesítményből a lehető legnagyobb fényerőt vegyük ki

deguss: erre én is gondoltam most a topic olvasgatása közben, de nekem az jutott az eszembe, hogy lehet a nagy áruházakban venni ezeket a távirányítós aljzatokat, feltételezem, hogy ezek klasszisokkal kevesebbet fogyasztanak üzem közben mint a tv a videó, dvd esetleg hi-fi meg egyebek amik egy nappaliban fellelhetőek kb egyrakáson, ezeket mind rákötöd egy ilyen távirányítós aljzatra, vagy esetleg kettőre (egy a tv meg egy a többinek, de ez tetszés szerint skálázható aszerint, hogy ki mit milyen gyakran használ) és tudom távirányítva kiiktatni vagy bekapcsolni ezeket a "vámpír" fogyasztókat
(#) deguss válasza Virgil hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Használd a válasz gombot légy szíves!
Nem tudtam róla, hogy lehet ilyet kapni, de utána fogok járni, köszönöm az infót. Érdekelne, hogy hogyan néz ki, és hogy ez önmagában mennyit eszik...
(#) djyuri válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

SZia

A nyáron újítottunk fel pár házat és én is találkoztam és ajánlottam is szerencsére sok tulajnak megújuló energiával készített vagy megújuló energiát használó vagy simán energia takarékos eszközöket otthonukba.

Legelterjedtebb az energiatakarékos izzó használata.
Ámbár vigyázni kell.

GONDOLOM ARRÓL NEM KELL BESZÉLNEM,HOGY:
Izzószálas égő ki/be kapcsolása 0,3sec áramot igényel.
Neoncsövek ki/be kapcsolása 27sec!! áramot igényel.
Energiatakarékos izzók (nem emlékszem---> Mythbusters sorozatot érdemes nézni)

tehát amivel vigyázni kell:
Nem szabad mindig bedőlni a túlzottan olcsón kapható energia takarékos izzókkal. De ne is csak a márkanevet vagy a marketinget fizessük meg.
Mint jelenlegi főként építőipari munkakörömben látottakból az ilyen 300-400ft -os izzók még egy évet sem bírtak. Hiába a 8000 óra...800ft körül az volt a tapasztalat,hogy 2 éve bírják a sorozatos ki/be kapcsolgatást. Úgy érzem a 2-3ezres kategória felesleges,mert lehet nem a ki/be kapcsolgatás fogja megölni az izzót,inkább egyes esetekben a fizikai sérülés vagy feszültség megugrás,ami ritka,de még nekem is sikerült véletlenül elcsípnem a munkáim során ott,ahol nagy teljesítményű gépeket használtunk,mert kis idővel utána megugrott a hálózati feszültség 15-18V-al egy rövid időre...éppen egy biztonságtechnikai eszközt építettünk be a munkálatokkal párhuzamosan és az is és illetve a közben mérő műszer is kimutatta az emelkedést.

De térjünk a lényegre:
Barátomék nagyon jó példája,amikor több hűtőszekrénnyel rendelkező háztartás. Ahol van nagy fagyasztóláda vagy arra használt általános hűtőszekrény,de már csak az is,amit ritkán nyitunk ki vagy nem esne a lakás dizájn nehezére,ha hidegebb falhoz tennénk. Ugyanis egy bezsúfolt meleg légtérben a hűtők jelentősen többet fogyasztanak.

Következő példa:
Saját magamból is kiindulva nem egy háztartást látok,hogy 2-3-4-5-6 izzó is üzemel egy szobában...pláne,ahol még nem is tartózkodnak...Arról ne is beszéljünk,ha egyik sem energiatakarékos.
Ez végtelenül pazarlás.
Indokok:
-Ha az egyén(mint pl.: én) órákig a gép előtt ülök,de nem látom a billentyűzetemet lámpafény nélkül és igen valószínűen nem kívánok járkálni akár a szobában,akár a lakásban,akkor nálam igenis a 4 nagy neoncsövemből 3 inaktív. Egyik ugyan kézzel van eltekerve,hogy ne érintkezzen,de a másik kettő egyenként van kapcsolva a neonlámpám oldalára szerelt kapcsolóval. De ez csak egy példa.

Ezzel kapcsolatban az egyik tetőtérben,ahol villamosságot szereltünk be nulláról, 500ft plusz költség árán kerül egy plusz vezetékszál és a normál kapcsoló helyett csillár (kétmorzés) kapcsoló a szobához. Így nem kell ott sem az összes égőnek világítania. És ez csak 500Ft és garantálom tavaly nyár óta ezresben mérhető a megtakarítás.

Számítógép terén is lehet takarékoskodni.
Ismertessük drága letöltő embertársainkat.
Szeretném kiemelni,hogy az átlaghoz képes alacsonyabb letöltési sebességgel rendelkező embertársaik esetéről szól ez a sor. Több esetben sikerült beajánlanom a háztartásba egy kisebb P3-as számítógépet a már meglévő nagyobb (esetleg játék) erőműgép mellé. A háztartásnak egyszeri 15ezer ft-os beruházása volt,de a 24 órás nettöltések költsége megharmadolódott.

És a jól ismert világító ledek/visszajelzők a készülékeken.
Erről két oldalt ismerni meg.
Fontos tudni,hogy nem minden készülék viseli el a napi többszöri áramtalanítást. Pláne akkor,ha az ember huzigálja a dugót és nem elosztón lévő kapcsolót használ.
Nem egy számítógép tápegységet tudok,ami ettől ment tönkre,mert bizonytalan kezű embertársaink képtelenek voltak határozottan bedugni a készülékbe a hálózati kábelt. De már plazma tv-ről is tudok,amit gariztatni kellett.
Egy kapcsolós elosztó 600ft-ért már itt kapható a lakóhelyemen. Itthon van minimum 9 belőle. Abból 5-nek az a célja,hogy takarékoskodó üzemben segítsen.

Térjünk át az áramfogyasztásról a mindennapi életbe:
Szigetelés:
-Erről lehetne a legtöbbet mesélni. Elég a felméréseket figyelemmel követni,hogy hogy is áll magyarországon a lakások megfelelő szintű (elfogadott) szigetelése....hát mit ne mondjak botrányos. Ha mindenhol elérné a 80%-ot,már ingyen mehetne az összes tömegközlekedési eszköz az országban.
Egy-egy házon is lehet javítani,ha már felújításra nincs pénz. Kezdjük csak ott,hogy mit-hogy-meddig fűtünk. Miért kell atlétában ülni télen? De a rövid gatya sem értett számomra. Akkor az elsődleges nyílászárók alap szigetelése. kapható egy öntapadós gumi/szivacs csík. Felragasztja a józan ember közbe a nyilászáró és a tok érintkezésénél (esetünkben,ahol nem ér össze és ezért húz ki a légáramlat) Már Ft-ok takarítódnak meg.

Akkor a mindig áramtalanított tv-k és társaik energiájából a közvilágítás szintén ingyen üzemelhetne.
Országos szinten ezek már akkora számok,hogy sokan azért nem hiszik el,mert nem tudják,nem tanítják nekik ezt. Már pedig nem csak országos,hanem a lehető legnagyobb szinten össze kell fognia az emberiségnek,ha a nagy álomlétezést valóban meg akarja élni az emberiség. De ne arra várjunk emberek,hogy majd ha a szomszédok is,akkor én is.... Most az ilyen kijelentésekre mit mondhatnék,amikor szemtől-szembe hallom
Erre négy közmondás juthat eszébe az értelmesebb félnek,de ki akar vitatkozni egy makacs emberrel.
Én ahogy a jogosítványhoz való hozzájutást,ugyanúgy az erkölcsi bizonyítványhoz való hozzájutás megszigorítanám.
Megszigorítanám? Ezt így hívjuk? Csak azért,mert szeretném,ha nem lenne ennyi pancser az utcákon? Mert szeretném,ha tudná a nép legalább az alap dolgokat az energiatakarékosságról? Ez szigorú? Ha igen,akkor máris elbukott az emberiség.

Azt hiszem a kérdésedtől már kicsit kezdek is eltérni,de úgy érzem ezek összefüggenek.

Az a baj,hogy nagy embercsoport a,ha hallja,hogy millió tonna széndioxid kibocsájtás,akkor maximum azt érti meg,hogy tonna és azt is abból,hogy emlékszik,hogy minél könnyebb kocsit keresett megvételre,hogy kevesebb súlyadót kelljen fizetni. Ma már ugye a lőerő adó van,ha jól emlékszek.
Sokak azt se tudják felmérni,hogy óránként,percenként,másodpercenként....
Szörnyű

Elfáradtam

fogyasztásmérő: én spec a lidiben vettem, ha jól rémlik asszem 3000 huf-ért. 5W-tól 4416W-ig mér

a tv 5W-ot
a dvd 6W-ot
a videó 7W-ot eszik nálam nyugalmi álapotban

a laptop 52-54W-ot eszek működés közben ha lehúzom tápról a laptopt semmit nem jelez ki, valszeg kisebb a fogyasztás mint a mint a tűréshatára, bár 4W-os fogyasztást már mértem ezzel a készülékkel

szerintem megéri venniegy ilyen kütyüt, be tudod írni a kWh árát is és költséget is tud számolniaz adott időszakra (ezt az időszakot stopperolja...)
(#) szsrobert válasza deguss hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A TV tápkábelét a székhez/ágyhoz húzod hosszabbítóval, és ott ki-be tudja kapcsolni.
(#) deguss válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ez valóban elviekben kivitelezhető, ha annyira rá lenne szorulva, akkor indokolt is lenne, de ez a megoldás újabb veszélyforrásokat rejt magában, előbb-utóbb hanyatt esik valaki a kábelban.
(#) Virgil válasza deguss hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

sajna mivel nekem nincs ezért nem tudom mit eszek, de mivel nince benne nagy elektronika, meg nagy tápegység stb stb ezért nem hiszem hogy sokat eszik

nagy áruházakban lehet venni mint pl a bauék max-ában vagy a praktiék kerében álltalában 4 ahoz hasonló kütyüt csomagolnak egy csomagba mint pl az időzítő vagy a fogyasztásmérő, meg egy távirányítót amin van 4 gomb, állítólag olyan 50 m a hatósugár de asszem senkinek nincs akkora nappalija itt errefelé, hogy ezt a távolságot tudná feszegetni
(#) deguss válasza Virgil hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ja ezt ismerem! Ez a kapcsolható konnektor, ez egy rádiófrekvenciás modul (433MHz), én infrásra gondoltam, amihez nem kell külön távirányító, azzal csak a gond van (nem találom).
(#) szsrobert válasza djyuri hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

"Több esetben sikerült beajánlanom a háztartásba egy kisebb P3-as számítógépet a már meglévő nagyobb (esetleg játék) erőműgép mellé. A háztartásnak egyszeri 15ezer ft-os beruházása volt,de a 24 órás nettöltések költsége megharmadolódott."

Ezt nem igazán értem.Egy gép helyett 2 az magasabb fogyasztás.Nem?
(#) djyuri válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia

Kihagytam két sort...nem tudom miért...lehet nem nyomtam ctrl+v-t

A lényeg: Nincs otthon az illető (dolgozik vagy bármi)
A nagy gépe bekapcsolva eszi a 230-250W-nyi energiát.

Este hazaér benyomja a monitort és megnézi hol tart a gép...pötyög...kiír és monitor ki és a gép tölt.

Saját magamon tapasztaltam,amíg kicsi volt a netem,hogy bármit szedtem is le,komoly órák voltak.
Én úgy oldottam meg,hogy a P3-as gépem leszedte,amíg nem voltam otthon...majd átmásoltam a nagygépre a lejött cuccost és kikapcsoltam a kisgépet....elvégeztem a munkám a nagygépen (legyen az játék vagy írás vagy üzleti munka,de a tanulás is)
Majd vagy visszakapcsoltam éjjelre a kisgépet,ha kellett vagy elég volt csak reggel.
A lényeg,hogy abban az időben,amikor úgysincs senki otthon,csak a gép,ami tölt,akkor minek egyen a rendszer 200W+ nyi pluszt,ha a 75W-ommal még a majd 8 éves kis gép simán elfutott. Én 125W+ -t spóroltam meg egy éven át óránként,amikor a töltés idő ketyegett.

Remélem így már érthető voltam.
(#) Norberto hozzászólása Jan 15, 2009 /

Míg el nem felejtem: azt szeretném kérdezni, mivel nekem per pillanat itthon nincs fogyasztásmérőm: vajon mennyit fogyaszthat igazából egy 22 colos lüküdü (LCD ) monitor működés közben? Megtenné nekem valaki, akinek van fogy. mérője, hogy leméri a sajátját? Csak nagyságrendileg lennék rá kíváncsi.

Most olvasom tovább djyuri korábbi irományának második felét... hát hogy valaki tud írni és grafomán, az egy dolog. djyuri egy másik dolog Egyébként semmi bajom a hosszú írásokkal, el tudom olvasni azokat is
(#) deguss válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Már csak a márkát mondd, és pontosan megmondom. Nekem acer 22" van, egy évesnél fiatalabb, ha teljesen fehéret, ha teljesen sötétet mutat, 33W, és cos phi 0.65 (tehát 51VA, ha fizetned kéne az induktív áramot is). Készenlétben 3W illetve 3VA. Tehát ez abszolút jó, de egy szerencsétlen fázisjavító kondenzátort beépíthettek volna.
(#) Norberto válasza deguss hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Samsung 2253LW.
(#) Virgil válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

simpi:
djyuri írta: Izzószálas égő ki/be kapcsolása 0,3sec áramot igényel.
Neoncsövek ki/be kapcsolása 27sec!! áramot igényel.
Energiatakarékos izzók (nem emlékszem---> Mythbusters sorozatot érdemes nézni)

és ez műszeres méréseken alapult, vagyis az izzószál felizzásához szinte nulla töblet áram kell, míg a kompakt fénycsövek begyújtásához azért már sokkal több áram kell.......

amúgy meg nem baj ha más a véleményed ez viszi előre a világot a kötekedést spec nem szeretem, de te nem kötekedtél
(#) Norberto válasza deguss hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Idézet:
„egy szerencsétlen fázisjavító kondenzátort beépíthettek volna”

Ez egy fogós témakör. Ezeknek a kütyüknek már kapcsolóüzemű a tápellátása. Namármost azt tudni lehet, hogy ezeknek a szerkezeteknek nem egészen szinuszos az áramfelvétele, és amúgy is teleszórják még pluszban a hálózatot mindenféle felharmonikussal.

Ezek után a kérdésem: ezeknél a kapcsolóüzemű tápegységeknél is minden további nélkül alkalmazhatóak lennének a fázisjavító kondenzátorok?
Következő: »»   2 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem