Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Üdv az oldalon! Jó a képed, a vasutas... Egyébként egy olyan kérdésre válaszoltál, ami már 1 éve történt, és úgy látom, meg is oldódott.
Hát egy kedves hölgy ismerősöm bízta rám,hogyha tudok leheljek bele életet.Nem adott hozzá semmit,de megkérdem nincs-e hozzá valami használható papíros!Küldök róla használható képeket,de majd csak holnap,mert nyolcig dolgozom.Amúgy meg kezd tele lenni a t...m ezzel a rádiós magnós izével!
Egyébként a szétégett ellenállást megmártem,és 14,4 kohm az értéke még mindig.Lehet hogy nem is égett el teljessen????
Van egy dióda a \"nyújtott\" tranyó mellett, forraszd ki, mérd ki. Nem zárlatos?
Megkaptam a képeket, már sokkal jobban átlátom. Ami most be van forrasztva az ellenállás helyére, az az eredeti? Mert nekem induktivitásnak tűnik. Mi a poziciójelzése a panelon? (A két piros vezetéken elvileg hangjelnek kell lennie, legalábbis úgy tűnik, hogy az előfok olyasmi részéhez megy. Ebből kifolyólag elég furcsa, ha melegszik.) (..és ahogy elnézem, szerintem az, és a két kis tranyó, valamint kicsit odébb a harmadik a NÉMÍTÁS-ért felelősek...)
Diódát kivettem,nem zárlatos,ellenállást kicseréltem,jele R316.Megint megnéztem vagy ötször,és biztos hogy a két piros vezeték tűz forró kb 5másodperc után.Bármi van rajta attól fűtőszálként viselkedik!!!!
Valami más ötlet?1,7kohm az ellenállás a rádió háza és bármely pozitív ki,bemeneten!Szakadásmérő majdnem sipol.Mintha az egészbe zárlat lenne.Vagy én gondolom rosszul?!Még mindig semmi életjel!!!!!!Bekapcsológomb mikrokapcsolójáig már nem jön fesz!
Üdv.
A Dansk 3535 (dán gyártmány) rádióerősítő javításához keresnék kapcsolási rajzot. (Végfok, magnóbemeneti hibákhoz) Ha valakinek lenne megköszönném.
Na akkor induljunk ki onnan, hogy autórádióknál elég gyakori hiba, hogy a végfok zárlatos lesz.
Kellene egy kis infó a végfokról. (Hátsó panelel lévő IC) Megnézzük az adatlapját, hogy melyik lábon kapja a tápfeszt, majd azt a lábat időlegesen kiiktatjuk, és megnézzük, hogy indul-e a szerkezet.
OK.Már mondom is,és nézem is.KIA6282K
Más nincs rá írva!
Az IC 3-as, és 12-es lábát kell kiiktatni.
Ezt úgy csináld, hogy a nyáklapon szakítsd meg a fóliát. Pl. egy kis csavarhúzóval. (Ezt majd később egy kis forrasztással újra átlehet hidalni.) Majd csinálj egy próbát, hogy még mindíg melegedik-e.
Hy
IC 3-12-es lába leválasztva,és igen ugyan úgy forrósodik.Semmi életjelet nem mutat még mindig. Most már komolyan kezdem unni!!!
Akkor valószínű, nem a végfok zárlatos.
De akkor sem értem, hogy miért forrósodik a két piros vezeték... Megtutod nézni, hogy hol kapja az előlap világítása a tápot? Azt kellene még ellenőrizni, hogy nem ott van-e zárlat. Van egy másik "nyújtott tranyó is az alapon, nézd meg azt is. Ill. a hátsó panelon is van egy nagy tranyó azt is mérd ki! Ha ezek is rendben, akkor további részeket fogunk levállasztani ideiglenesen (hasonlóan a végfokhoz). Egyszer csak meglesz a hiba. (Az a baj, hogy a jelenségek amiket tapasztalsz, szinte paradoxonok, főleg ami a piros vezetékeket illeti, így egy kicsit nehézkes egyértelmű diagnózist mondani.) Na a lényeg, előszöris nézd meg a világítás táprészét. Esetleg egy képen bejelölhetnéd nekem. (Ez a kép nem muszály, hogy nagy felbontású legyen, csak lássam.) Aztán majd lépünk tovább. Ja, és "nyugalom, a hosszú élet ritka"
Sziasztok!
Egy Videoton RM5642S -t javítok. Meg tudná valaki mondani, hogy a táp panel 11-es kivezetésén lévő vezeték másik végét hova kell forrasztani? A rádió totál halott, és ezt a sárga drótot találtam benne lógva. Ha valakinek van hozzá normális kapcsolási-, panel- és/vagy huzalozási rajza, annak nagyon tudnék örülni! A segítséget előre is köszönöm!
Köszönöm, de ezzel a kapcsolással már rendelkeztem, csak nem túl jó. A csatolt képen látszik, hogy két AC 128-as tranyó van a rajzon, amik viszont nincsenek egyik panelemen sem (van tartalék). Ezzel ellentétben a panelen van a jelölt 10 és 11-es pont, ami a rajzon nincs (vagy nem találom). :no: Közben elszakadt az ékszíj is, de az lenne a legkisebb gond...
Ez a Mono-Sztereo-Matrix kapcsoló. a 10-es pont a végfok panelre megy zöld vezetékkel, a 11-es sárga nem tudom hova.
Amúgy igen, de a rádió részt csak a magnóval lehetett bekapcsolni, szóval csak akkor ment a rádió, ha a kapcsoló rádió állásban volt, és a magnó is áramot kapott.
Akkor az ISOSTAT kapcsoló érintkezője égett be (rádió/magnó ) .
Szereld szét (óvatosan , mert az arretáló golyók kirepülnek, csak kicsit nyomd túl a csúszkát , hogy az utolsó érintkezők kivehetők legyenek ) és az utolsó érintkezőjét vedd ki , pótólhatod a mellette lévő érintkezővel , mert az nincs használva . Ha kitolod a csúszkát látni fogod a beégés nyomait a kapcsoló lemezén .
Köszönöm, ezt meg fogom csinálni. Csak most a magnó rész egyáltalán nem kap áramot, nem boldogulok vele.
Szia!
Totál véletlenül van egy pont ugyanilyen rádiós magnóm, amit már évek óta nem használok, de szuperül működik.... Nézzem meg Neked hogy az a bizonyos vezeték hova van kötve?? (Mondjuk eddig nem volt még szétszedve egyszer sem, de nem lényeg)
Micsoda véletlen! Annak nagyon örülnék, szeretném végre visszatenni a helyére. Előre is köszönöm.
No megnéztem ezt a rádiót belülről is...
A táppanel 10-es pontja az alatta lévő végfok panelre megy, a végfok IC körül van egy axiális elkó C522-es alkatrészszámmal és egy R521-es ellenállás, ezek mellett/között (ott van a közelükben pár mm-re) ott kell lennie egy furatnak, oda csatlakozik az a vezeték. A 11-es vezetéknél ugyanez a helyzet, csak a kondi száma C517, az ellenállásé R516. Nézegettem a rajzt ami magnósok évkönyvében is van és amiől Te is "idéztél", nem véletlenül az "a" és "b" pontok lennének ezek?? Mert a rajzon a végfok környékén is ott vannak ezek a pontok. Azért kérdezem, mert én nem nagyon szedtem szét a rádiót, csak amennyire a vezeték engedi... Sikeres javítást!
Szia!
Sztereo rádiók szervízkönyve II. ezzel kezdődik. Kb 20 oldal terjedelemben foglalkozik vele. Ha kevesebb is elég, akkor az 1980-as Magnósok évkönyve is tartalmaz kapcsolási rajzot jóval kisebb méretben és csak alapszíntű bemutatással. Nagyon jó kis készülék, nekem szerencsére jól működik, csak a rádió szokott zavarba jönni néha a sok adó miatt. Remélem a következő 30 évet is kibírja még. Sikeres szerelést. Még annyit, hogy a kapcsolási rajzot keresekben szerintem hamarabb válaszoltak volna, mert ez nem éppen "Rádiósmagnó javítása" téma és én is csak véletlenül találtam rá a kérdésedre. Üdv .
Sziasztok
Adott egy mini hifi, melynek a rádiója nem tökéletesen működik. Az egyik csatorna hallkabban szól. Cd lejátszás, ill. magnó lejátszásakor ez a probléma nem jelentkezik. Több fórumot átvizsgálva oda jutottam, hogy egy poti lehet a lúdas. A SONY HDC-H701 hifi-hez találtam szervice manualt, csak nem tudom, hol lehet ezt a trackinget állítani. Szeretném megkérdezni, hogy találkozott e már valaki ilyen hibával, és valóban ez volt az ok e? Köszönöm
Üdv. Ha a magnó és a CD is jó akkor a hangerő potencióméternek biztos hogy nincs baja. A hibát a Rádió és a funkció választó fokazat csatlakozásánál kell keresni. A gép és a kapcsolási rajz ismerete nélkül konkrétabb tanácsot nehéz adni , csak találgatni lehet. A hiba szerintem mindenképp a sztereó dekóder előtt van, mivel a magnó és a CD jól működik. Öreg T
Szeretném megkérdezni, ha időd engedi, hogy a hcd-701 sony mini hifi service manual-ja alapján, megnéznéd-e nekem, hogy mit kellene állítanom.
köszi Mellékelem a pdf elérhetőségét. http://rapidshare.com/files/211787421/SONY_HCD-H701.pdf.html Elnézésedet kérem, ha tolakodó voltam. Szia
Sziasztok!
A mai napon regisztráltam, úgyhogy teljesen új vagyok az oldalon; köszöntök Mindenkit! Javítási témában tennék fel kérdést; van egy jócskán nem mai gyerek (kb. 25 éves, vagy még több is) SANYO rádiósmagnóm, ami nagyon szép külalakú, jó állapotú és szeretném rendbetenni. Kapcsolási rajz nincs hozzá (nekem). A hibajelenség az, hogy bekapcsolás után hallani, hogy sistereg az erősítő, csak éppen a rádió nagyon halkan, a magnó egyáltalán nem akar szólni. A tranyókat végigellenőriztem, ezen felül szakadások után kutattam a panelon, de nem jutottam előbbre. Tudna ebben segíteni valaki? Előre is köszi!
Sziasztok!
Van egy Videoton RM5642 tip. rádiósmagnóm. A gond az, hogy a kazettás része nem működik. Hiba jelenség a következő: ha bármelyik gombbal elinditom a magnót, balra-jobbra cséve, és lejátszás akkor szaggatva erőtlenül tekeri a motor a mechanikát (megáll-elindul-megáll) és amikor megáll a motor megszólal a rádió! Váltó kapcsoló tape állásban. A szaggatás kb. másodpercenként 2. Forrasztásokat átmelegitettem, kötések rendben... Valaki tud segiteni merre menjek tovább? Köszönöm szépen! Norbi
Szia!
Köszönöm a tippet, de közbe már néztem a mechanikát és ha adok áramot direktbe a motornak akkor működik tökéletesen a mechanika, tehát gondolom nem mechanikai a hiba. Egyébként a szij nem laza, és szerintem a kuplung is stimm. benne. Mértem a feszt a motoron 2,43V- 0,32V között változik. Gondolom ebből ered a szaggatott üzem, csak nem tudom mi csinálhatja... Még várok tippeket! Köszönöm Zoli!
Sziasztok! Én is most munkálkodok egy ilyen magnó felújításán. Nekem nem rémlik, hogy benyúlna egy fémnyelv a szalagpályába.. úgy vettem észre, hogy a szalagvégre kikapcsolást a felcsévélő orsó megállása generálja. Szerintem valami elektronikai gebasz lesz. Érdemes átnézni a motorvezérlő panelen a kis értékű ellenállásokat, valamint a táp-panelen a két 4,7 ohmos ellenállást. Az egyiken keresztül az áteresztőtranzisztoros 10V-os stabilizátor kapja a betápot, a másikon keresztül pedig a motorvezérlő elektronika kapja ezt a stabil 10V-ot. Valamint a magnó helyzetkapcsolóit is érdemes átnézegetni. Én, amikor összeraktam az egészet, nem ment a magnó, hanem csak zabálta az áramot, melegítette a stab utáni 4,7 ohmost, valamint meghúzta a stab kimeneti feszültségét. Elkezdtem prückölgetni a helyzetkapcsolókat, és egyszer csak elindult.. most a sebességszabályzó potival kéne kezdenem valamit, mert menet közben néha rájön az 5perc, és erősen ingadozik a fordulat.
És ha már ennél a magnónál tartunk, az nagyon jó, mert nekem is lenne egy kérdésem, igaz, az elektronikájával kapcsolatban. A rádió tökéletesen működik, a rádióról való felvétel is.. azonban magnó lejátszás üzemmódban mintha földhurok lenne valahol.. mert erős búgás van.. kis hangerőn nem hallatszik, maximum hangerőn erős, dohogó-búgó hangot hallatnak a hangszórók kazetta nélkül..kazettával is megvan ez, csak ugye értelemszerűen rá van modulálva a zene. A magnópanelen átnéztem az 1u-s kondikat.. azok nem tűnnek száraznak, megvan az értékük.. szóval szerintem a többinek sem kellene száraznak lennie. De még majd megnézem, de másra gyanakszom. A búgás egyébként akkor is marad, amikor rövidre zárom a fejek becsatlakozását lehúzott csatlakozó mellett. Emellett olyan problémám van vele még, hogy bár a magnó bekapcsolt állapotában külső forrást téve a magnóbemenet-dinre, szól szépen (igaz a búgás akkor is bezavar), de a felvétel arról a csatlakozóról nem működik.. csak halk zenecicergés, valamint hatványozott búgás hallatszik vissza a szalagról. Ha valakinek volt ezzel hasonló problémája, várom a tapasztalatait
Egyébként a rádiórészt kapcsoló isostat érintkező hibáját meg lehet oldani úgy, hogy a vele szemben lévő lét lábra átkötni, mert azok nincsenek használva.. nekem bevált ez a módszer .
Egyébként láttam, hogy többeknek problémája van a rajzzal.. először nekem is az volt meg.. de olvastam rajta, hogy az alap rajz az 5632-é.. De találtam egy 5642-es rajzot, amelyik már helyénvaló.
Sorry.. átméretezte.. itt van nem méretezve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |