Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"A tapasztalatok a háttérfolyamatok megértése nélkül semmit nem jelentenek."
És folytatódik tovább...... De higgy amit akarsz. Úgy használtam a programot, hogy először is bepötyögtem a hangszóró adatait. Meglett az eredmény, és fül valamint mérés alapján (ha hiszed, ha nem, még mérés is volt, bár nem profi cuccokkal, de házi körülmények között megfelelőkkel) nem is volt messze a valóságtól bár azt, hogy egy sima dobozban milyen hangja lessz a hangszórónak már membrán alapanyag és a hangszóró szerekezete alapján is el lehet képzelni, ha van valami tapasztalata az embernek ezzel kapcsolatban. Eddig minden rendben volt. Majd kíváncsi voltam, hogy vajon hogy viselkedne a hangszóró egy bandpass ládában. Gyanúsan jó eredmények születtek, hát gondoltam kipróbálom. Persze kíváncsiságból beállítottam a programban azt a doboz térfogatot amit használni szándékoztam. Ennek hatására nem igazán változott a karakterisztika. Na akkor már kezdtem reménykedni, hogy valami talán lessz is az egészből. azt is sikerült konstatálnom, hogy próba erejéig a nyílások is megfelelnek (mivel meglévő dobozkból építettem) és közben a programmal is kísérleteztem, és azt mutatta, hogy nem tudom elrontani annyira, amennyire rossz lett az eredmény. Nem számítottam semmi jóra megmondom őszintén,de azért bizakodva áltam neki a szerelésnek hátha... Sajnos az eredmény elég érdekesen alakult. Ugyanis kb. 220W hatására gyakorlatilag szinte semmi hang nem jött ki a dobozból, de azt még mérések nélkül is nagyon könnyen meg lehetett állapítani, hogy a karakterisztika olyan messze volt a várhatótól mint Makó Jeruzsálemtől. Szóval számomra sajnos megintcsak bebizonyosodott, hogy ez nem olyan egyszerű dolog és nem lehet egy programmal előre meghatározni még 30% pontosságig sem azt, hogy hogyan fog viselkedni a hangszóró egy X méretű és alakú dobozban. Ehhez tapasztalat kell akármit is mondasz nem egy program vagy számítások, ha jót akar csinálni az ember. ![]()
Tehát egyik saját szélessávú hangszóróm mérése 15 literes b-reflex dobozban 55Hz-re hangolva, és mellette a modellezés. Szerintem ugyanaz látszik mindkettőn..
Milyen csodálatos is, hogy működik az a bizonyos Thiele és Small urakról elnevezett modell... ![]() Ui: a lényeg látszik. A hangszóró neve C626NB, a T-S-t is megadom, ha kéred. A mérés meg most készült félórája. De megcsinálhatom LSPLab-ban is, ugyanazt fogod látni, csak mellé még ott lesz a sarokban a program logója. Mellesleg ezen az oldalon http://h2000.hangszoro.net/speaker/midbass.html[link][/url] az összes mérést ugyanezzel a "fehér hátterű" programmal készítettem. Csak hogy tisztázzuk a nyilvánvaló dolgokat. Esetleg, ha Te is produkálsz hasonlót, majd folytathatjuk a dialógot.
Valószínűleg elnéztél valamit, és nem figyeltél minden részletre.
Vagy a hangszóró valójában nem hasonlított a megadott T-S paraméterekre. Számtalan oka lehet, és számtalan ponton tévedhesz még egy ilyen triviálisnak tűnő számításnál is. De nem lehetsz annyira öntelt, hogy a saját hibáidat az elmélet pontatlanságára próbáld rákenni.
Nem lehetett olyan mértékű hiba ami ilyen mértékű "torzulást" okozott volna.
És azt is megjegyezném, hogy azért nem hittem ebben a dologban mivel van tapasztalatom és ismervén a hangszórót és a ládákat sosem gondoltam volna, hogy ebből valaha is jó dolog fog kisülni és ez meg is történt. Felőlem azt hiszel amit akarsz., de akinek van egy hanygyányi kis józan esze az belátja, hogy gyakorlati tapasztalat nélkül semmit sem ér az elmélet. A Grafikonodat meg próbáld valami hihetőbb környezetbe varázsolni mert eddig elég nevetségesnek tűnik. ![]()
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata a somogyi SPA 4050 - el???Ha van légyszi irjon!Strapabiró-e,valóban 93 decibel-s,vagy tud -e jobbat ebben az árban,akár 30 cm-ben is ha jobb??!
Ja hogy neked van valami közöd a H2000 Hangszórókhoz. Akkor ez mindent megmagyaráz. Azt is, hogy miért ajánlod mindenkinek ezeket, és miért alázol le minden mást.
![]()
Ajánlom az előző hozzászólásom végét.
Idézet: „Ui: a lényeg látszik. A hangszóró neve C626NB, a T-S-t is megadom, ha kéred. A mérés meg most készült félórája. De megcsinálhatom LSPLab-ban is, ugyanazt fogod látni, csak mellé még ott lesz a sarokban a program logója. Mellesleg ezen az oldalon [link] az összes mérést ugyanezzel a "fehér hátterű" programmal készítettem. Csak hogy tisztázzuk a nyilvánvaló dolgokat. Esetleg, ha Te is produkálsz hasonlót, majd folytathatjuk a dialógot.” Amint a Te példád is mutatja a naaaagy ![]() ![]() ![]() Elfogadható BandPass dobozt meg soha az életben nem fogsz tudni mérések és modellezések hosszú sora nélkül összerakni, és ez nem hit, ez a fájdalmas valóság. Nem tudom, hogy mered venni a bátorságot 10 hangsugárzó összeszögelése után azokkal a bizonyos hatalmas faipari tapasztalatokkal, hogy megkérdőjelezz 50 éve jól használható, és működő elméleteket, mindenféle bizonyíték, alátámsztás, érv, gondolat nélkül mindössze a hallásodra alapozva. Tényleg a mérésügyieknél mikor jártál utoljára? Idén hitelesítették már a füleidet?
Igen, valóban kettőnk közül én gyártok, mérek és tervezek hangszórókat, hangsugárzókat nap mint nap, és nagyon jól ismerem az itthoni olcsó kínai hangszórókat is, tudom, hogy melyik mire nem alkalmas, többségüket mértem már néhányszor, így talán van némi alapom a kijelentéseimre, nem csak nagy hasraütések állnak a leírt gondolataim mögött, mint nálad.
Már leírták a fórumon előttem is néhányan, hogy ilyen áron találsz jobb hangszórót is, ha keresel. Nincs olyan tulajdonsága az SPA-nak, ami miatt megérné szívni vele.
Nekem ilyenből van 2db és mélyládaként szolgálnak.
Megfelelő dobozban strapabíró. Megfelelő doboz alattt azt értem, hogy nincs se túl sem alul méretezve. Tapasztalataim szerint 200W-ig nagyon jól bírja a strapát 240W-ig még elviseli a terhelést de már nincs jó hangja, 240W felett szét akar esni ![]() Mélyládának is helyt ál (bár nem legjobb ha nagyon alacsony frekvenciákat is akarsz), viszont 2utas hangfalba nem jó, csak 3 utasba. A C-sale nevezetű webáruházban megkapod darabját 9000Ft-ért ami nagyon olcsónak mondható mivel a somogyi oldalán 12-ért árulják. Az érzékenysége körülbelül stimmel azt nem tudtam mérni sajnos, de volt viszonyítási alapom, és ha jól emlékszem láttam egyszer egy fórumon ahol valaki kb 92.5dB-t mért. Dúrván ennyi Annyi igazat adok pl13-nak hogy valóban nem könnyű jó dobozt csinálni neki, szóval, ha nem vagy tisztában a dolgokkal akkor én is másik hangszórót javaslok!
Köszi!Két utasba miért nem ajánlod??Pont arra kellett volna.
Na most aztán marha jó nagyon tudtok! Direkt azért kérdtem segítséget mert nem értek hozzá. Amikor még a hangszórót választottam megkérdeztem, hogy melyik legyen azt mondtátok nem ti de az oldalon a hozzászólásokban , hogy 0 polipropilén membrános mert annak van a legjobb mélye most meg ilyenek mennek, hogy mélyládának elfelejtheted. Most akkor ott vagyok megin, hogy nulla! Nagyon király!
![]()
A hangszóró valós T-S paraméterei a következőek voltak, mikor legutóbb mértem:
Name: !spa4050_mért Company: SAL Fs = 28.96 Hz Qms = 6.115 Vas = 261.4 liters Cms = 0.252 mm/N Mms = 120 g Rms = 3.571 kg/s Xmax = 2.2 mm Xmech = 6 mm Sd = 855.3 sq.cm Qes = 1.059 Re = 7.8 ohms Z = 8 ohms BL = 12.68 Tm Qts = 0.903 no = 0.578 % 1-W SPL = 89.77 dB Szóval gyakorlatilag nincs olyan felhasználási cél, amire alkalmas lenne (ezért nem érdemes megvenni), és ezen az áron, jobb eredményt érhesz el akár egy kisebb, 300mm-es hangszóróval is, ha nem ilyenek a paraméterei.
"(amiről annyi az összes információd, hogy nem szólt jól) azóta sem tudod, mi is volt a probléma, illetve mi az amit elszúrtál, hol hibáztál."
Nem is érdekelt, ha ez megnyugtat. Én nem hibáztam, az a doboz ránézésre sem volt alkalmas ilyesmire és nem csalódtam amikor kiderült "Tényleg a mérésügyieknél mikor jártál utoljára? Idén hitelesítették már a füleidet?" "így talán van némi alapom a kijelentéseimre, nem csak nagy hasraütések állnak a leírt gondolataim mögött, mint nálad." Bekaphatod! ![]() De azért legalább kiderült, hogy nagypofájú kollégánk csak a saját hulladékát akarja reklámozni semmi másra nem megy ki a játék. Gyanús is volt nekem, hogy miért csak pár hónapja regisztráltál ide és mégis dől belőled a butaság, meg persze folyamat linkeled a hangszóróidat hátha megveszi valaki ugye? Én legalább nem vagyok álszent....
Szerintem tulzasba viszed a "terevezest" , ez olyan "....agyuval verebre...."...minek?
Van az embernek egy akarmilyen hangszoroja , epit hozza egy reflex ladat es kesz .Behangolja es jo lessz a mely tartomanyba amig nem lessz penz vagy igeny mas meg jobra. Van egy rakas ilyen PC Media Hangszorom , sehol semmi hangszoroval gyonyoruen szol.Ugyanolyan hangszoro a taskaradioba sehogy se szol .Cserelgettem kivancsisagbol hogy lasam tenyleg hasznal az a cso valamit azon a kis hangfalon. Tehat egy adott hangszoroval az optiomumot kihoztak olcson,vacak vekony plasztik dobozba.Csipogo helyett csak egy olyan csillogo muanyag portalanito volt beragasztva kivulrol halgattam , sehol semmi , kinyitottam akkor hogy javitsam meg ......haha. A reflex dobozt elsosorba arra hasznaljak hogy a hangsavot linearizaljak .Vagyis ne vonyitson a basszus a rezonancia es a felharmonikus frekvenciakon meg a hullamhossz tort reszein, elvezhetettlenne teve egy zeneszam halgatasat . Ez mar egy nagy minosegi lepes elore. Ha nem is fog "szaz okatavval lejebb duborogni" megis valamivel lejebb is szol es nem torzit anyira a rezonancia korul .Az also hatar alatt igy is ugy is le kel szurni mert ott a membran ugy viselkedik mintha hangfal nelkul lenne de ez csak nagyon nagy ereju cuccoknal kell a normal hazi hasznalatkor nem nagyon teszed tonkre a hangszorot .Talan egy bulin mikor a nagy ricsajba es piagozbe nem hallod hogy nyog a membran. Azonkivul ez egy jo szabadido foglalkozas az ember meg tanul ezt azt es nem ul a kocsmaba dumalni a semmit.
Egyett tudsz ajánlani ami szerinted megfelelö lenne,egy két utas dobozba,akár 30 vagy 40cm-ben???Légyszi!
Nem minden hangszóró jó aminek polipropilén membránja van. Ha ez így lenne minden hangszóró egyformán jó lenne és nemlenne olcsó meg drága.
Nem lessz olyan rossz az mélyládába, de tökéletes sem.
Álszent kettőnk közül legfeljebb csak Te lehetsz, ugyanis folyamtosan információk hiányában ítélkezel, ráadásul olyan hangnemben teszed, ami túlmegy az emberi határokon.
Emellett a hangszórók működésére vonatkozó, bizonyíthatóan létező és működő szabályrendszert egy tollvonással áthúzod, és helyére a saját homályos tapasztalataid helyzed. Hát mi ez, ha nem álszentség, amikor nem tiszteled a valóságot sem. A fórumra több, mint egy éve regisztráltam, http://www.hobbielektronika.hu/profil/azon.php?id=8859[link][/url] és aztóta 3-szor linkeltem H2000 hangszórót. Mellesleg a méréseken túl, nekem semmi közöm hozzájuk. De persze Te ezt is jobban tudod látatlanban, ismeretlenül. Utoljára kérlek, hogy próbálj a lényegre koncentrálni, és velem kapcsoaltban ne merészelj hazugságokat pötyögni a fórumra. Köszönet érte.
Én konkrétan ezt a hangszórót kérdeztem a hozzászólásokban és azt mondták ez jó, de hiszek neked, hogy csak nem olyan rossz lesz. És te milyen hangszórót ajánlanál mélynek 30cm-esre gondoltam.
Ajjajj nem tudom ki az aki álandóan személyeskedet és lehordott ezek után mit vársz tőlem, hogy legyek kedves...... Pont te vagy az aki mindenkit csak cseszeget és te vagy az aki nem hajlandó értlemesen segíteni másoknak csak lehurrogsz mindenkit.
"és velem kapcsoaltban ne merészelj hazugságokat pötyögni a fórumra. Köszönet érte." Én is megköszönném, ha nem arról szólna minden kommented, hogy leosztasz. Én nem szoktam senkit sem bántani ok nélkül.
Ezek még csak a tervezés alapjai, percek alatt elvégezhető modellezések, és némi gondolkodás.
A b-reflex doboz hangolása azért nem ilyen egyszerű történet, és eleve nem használható minden hangszórónál, sőt, van amelyiknél képtelenség "linearizálni" az átvitelt. Vannak oylan hangszórók, ahol csak ront a "minőségen" egy plusz reflexlyuk.
Most komoylan attól kérdezed, aki tegnap a SAL SA2540-ét ajánlotta valakinek egy 5kHz fölött használható magashszhez?
![]()
Szerintem tisztában vagy azzal, hogy a hangját nem lehet csak a paraméterei alapján meghatározni egy hangszórónak. Ha ez így lenne akkor akár egy 20cm-es hangszóróból is lehetne olyan mélyládát csinálni ami még a hasadat is megforgatja, és ez alatt azt értem, hogy kellően lemegy mélyre konyhanyelven fogalmazva.
volt nekem 25cm-es hangszóróból méllyádám és nem voltam tőle elragadtatva pedig valamivel jobb hangszóró volt mint a somogyi! Nem poénból vettem 40cm-es hangszórókat...
Én nem "hordtalak le", de megjegyeztem a hozzászólásodból látható hibákat, hiányosságokat, hogy ha van kedved, próbálj javítani a helyzeten.
Tegyük fel, hogy már +van a SA2540. Milyen és mekkora ládát épitsek neki. Ha a láda is megvan. Akkor milyen hangváltót és hogyan épitsek??
Előre is köszönöm.
Azért ajánlottam neki, azt mert nem volt több pénze rá fogd már fel te szerencsétlen. Még azokra is sajnálta az 1500 ft-ot és valami 120 éves kitudja honnan származó magassal is helyettesítette volna!
![]()
Pedig lehetséges a dolog, egy jó 160mm-es hangszóró is képes 36Hz-től induló átvitelt produkálni jó hangnyomással.
A hangszóró mélytartománybeli viselkedését pedig tökéletesen le lehet írni a pontos T-S paraméterek ismeretében, megjegyzem, ezt ma már egyszer bizonyítottam is.
Gyakorlatilag mindegy, mert az a hangszóró azzal a magassal sosem fog elfogadhatóan szólni. És nem nagyon létezik oylan doboz, amiben jól működne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |