Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   392 / 3997
(#) besi99 válasza tolacika hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Olyasféle jó kis könyv kellene neked, hogy Elektronika kezdőknek, vagy hasonló, akár boltban.Nyitófeszültség általában dióda jellegű eszközök jellemzője. Hiába teszel a sziliciumdióda anódjára pl+0,3V -ot áram semmi. emeled a feszt, kb +0.45V-nál elkezd kicsike áram folyni, és ha 0.6 fölött akkor hirtelen nagy lesz az áram. Germánium diódánál is, ott pl.+0.25-nél nyit , Lednél is más értékeket kapsz.
Egy tranyó bázis- emittere felfogható (nagyjából) egy diódának, ott is van ilyen. stb stb
Ha a 4,5v-ból terhelhető módon akarsz kb. 3V-ot csinálni, akkor 2db diódát tegyél vele sorba nyitóirányban, és a két dióda nyitófeszültsége levonódik a 4,5V-ból, marad 3,2V, ilyen dióda pl 2N4007, de szinte minden dióda jó, ami áramban tudja az igényeidet
(#) jdani hozzászólása Jan 22, 2009 /

hali. Tudna nekem valaki adni egy olyan oldal linket, ahol le van írva a működése az 555-ös IC-nek? érdekelne hogy hogy működik, stb.
(#) vpist hozzászólása Jan 22, 2009 /

Sziasztok!
Kérdésem: Egy Graetz-híddal egyenirányított egyenáramhoz hogy lehet kiszámítani a pufferelkó értékét? Most konkrétan nincs semmi, amit mondhatnék, de legyen mondjuk 12V 10A max.
Gondolom kell hozzá T = 1/50Hz=20 ms, Ieff? Nem tudom...
(#) vpist válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hát nem túl komoly, de van egy rajz.555
(#) jdani válasza vpist hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

ezt a sulinet oldalt én is megtaláltam a google-ba, de nekem nem nyitotta meg a böngészőm :S Amúgy nekem olyan leírásra lenne szükségem, hogy én csak annyit tudok az 555-ös IC-ről hogy egy timer ic. De én mindent meg akarok róla tudni. hogy működik, saját bekötések, ötletek, stb
(#) vpist válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hát én is csak ennyit tudok, úgyhogy azért kerestem én is.
(#) fox11 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

Köszönöm a segítséget,benézek a boltba és megveszem az általad ajánlott zenert.

Üdv Fox11
(#) vizor válasza vpist hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Régen volt egy ökölszabály: kivett amperenként 2200uF, és nagyobb legyen a feszültsége.
(#) vpist válasza vizor hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Ehhez legalább számolgatni nem kell.
(#) hapro hozzászólása Jan 22, 2009 /

Sziasztok!

Van egy fet-es végfokom, és kikapcsoláskor, borzasztó nagyot pattan a hangszóró. A hangfalvédelem nem elég gyorsan kapcsol le amikor kikapcsolom. Viszont ha a hálózati vezetéket húzom ki és úgy áramtalanítom, akkor nincs pattanás. Ugyanilyen kapcsolót használok több másik végfokomban, és ott nincs ilyen jelenség. Gondoltam a kapcsolóra kondikat tenni. Az segítene?
Vagy ilyenkor mit szokás vele tenni?

Ja és még egy gyári videoton rádióm is ugyanezt csinálja. kikapcsolom, akkor pattan jó nagyot a hangszóró.
A végfoknál viszont nem minden kikapcsolásnál van pattanás, csak az esetek nagy százalékában
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!

- Lehet a kapcsolóra zavarszűrő kondit tenni, X vagy Y kategóriás, és van benne egy soros ellenállás is.
- De lehet hibás nyomvonal vezetése is a hálózati feszültségnek.
- Ha kikapcsolod, akkor sem pattan mindig, mert nem mindegy, hogy mikor történik. Akárcsak a kihúzásnál.
- A tökéletes megoldás, talán az lenne, ha egy relé kapcsolná ki, amikor már a védelem bontott. Egyébként mindig csak a"pakk" után tud a védelem bontani, hiszen az is a tápfesz megszűnését figyeli (ha figyeli).

A VIDI rádiókban sem volt mindegyikben "puffanásgátló".

üdv! proli007
(#) proli007 válasza vpist hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!

Ez a kérdés, dalán "Egyszerű tápegységgel kapcsolatos kérdés" topikba való. Esetleg olvasd el ott a #351095 hozzászólásomat.

üdv! proli007
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

ebből pár dolgot nem értek:
mi az az X vagy Y kategóriás kondi?
Én úgy gondoltam a kondikat a kapcsolóra, hogy négy polus van, egyszerűség kedvéért alsó kettő és felső kettő, alsó kettő a bemenet, ezeket kapcsolja a felső kettőre. A kondikat az alsó és felső közé gondoltam egy-egy polus közé.
A soros ellenállás hova való ilyen esetben?
Idézet:
„Ha kikapcsolod, akkor sem pattan mindig, mert nem mindegy, hogy mikor történik.”

Miért pontosan mikor történik a pattanás?
Idézet:
„A tökéletes megoldás, talán az lenne, ha egy relé kapcsolná ki, amikor már a védelem bontott.”

Ez mondjuk azt jelentené, hogy legyen egy lágyindító benne, aminek a kikapcsolását kicsit elnyújtom?

Az esetleges hibás nyomvonalvezetés miben nyilvánulna meg ha az van?
A hálózat hibás nyomvonal vezetése lehet ez?
Vagy hibás végfok (táp, jel, kimenet) huzalozásra utal ez a jelenség?
(#) jdani hozzászólása Jan 22, 2009 /

Találtam egy oldlat, ahol le van irva a működése az 555-nek, de nem tudnátok valami ilyesmi oldalt magyarul?
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!

Pedig ez mintaszerűen kidolgozott oldal. Most szépen megtanulsz angolul. Később úgy is szükséged lesz rá. Addig meg silabizálgatsz.

üdv! proli007
(#) vicsys válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Esetleg ez segítség lehet...
Bővebben: Link
(#) vpist válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Bocs, hogy nem a jó topicba írtam.
Ezt nem igazán értem: Ub=1,5*It/Cp
I/(Q/U) = (Q/t) / (Q/U) = (Q/t) * (U/Q) => Q kiesik marad U/t => ezek szerint Ub mértékegysége V/s?
Nyugi tudom magamról hogy hülye vagyok, de légyszi magyarázd meg!

Hello!

X2

- Van olyan típus is, amiben benne van az ellenállás. De a régi REMIX C2451-02 típus is létezett. Az ellenállás sorba van a kondival. De jobb, ha eleve beépített, mert akkor impulzustűrő kialakítású is egyben.
- Magyarul az érintkezővel párhuzamosan, afféle szikraoltónak.
- A pattanás, attól függ, hogy a szinusz mely pontján bontja az érintkező a kapcsolatot, és mekkora ívalakul ki. (és nem utolsó sorban, hogy milyen gyors a kapcsoló)
- Pontosan. Esetleg a védelem tápfeszültségét kapcsolnád csak fizikailag, és az vezérelné a lágyindítót. (Ha annak tápja külön van. Így a bontási teljesítmény nem a kapcsolóra jutna.)

A kikapcsoláskor jelentős áramimpulzus mehet a trafó felé. Ez a hálózati vezetékekben jelentős mágneses teret hoz létre. Tekintve, hogy ilyenkor nem beszélhetünk 50Hz-ről, a nagyobb tranziens frekvencia, akár kapacitíven, akár induktívan eljuthat az erősítő bemenetére (vagy máshova). A toroid (primer-szekunder között), mint impulzusátviteli eszköz , mint kapacitív csatolás, mint életvédelmi leválasztás, mint menet-menet melletti feszültség szempontjából egy tragédia. Iparban, pont a zavarvédelmi szempontból száműztük.

Egységes és általános megoldás, nem írható le. De vannak szabályszerűségek a dologban. De egy erősítő esetén ez nem mindíg biztosított, vagy biztosítható.
Minden esetre azt kell átgondolni, hogy ha a hálózat felől egy zavarjel érkezik, milyen úton jut el az a GND-pontra, és milyen úton érheti azt el. (Esetleg azon átfutva "földhurkon" keresztül is becsatolódhat.

üdv! proli007
(#) vilmosd válasza vicsys hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hali
Probald ki ezt a 555-os oldalt ha jot akarsz nevetni.
Ez nem segitseg ez meg jobban megkeveri a kedves kezdo kollegat. Fele szoveg erthetetlen.
Udv Vili
(#) proli007 válasza vpist hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!

Nem fogom neked levezetni, mert mint írtam, ez egy gyakorlati képlet. Ebből sok minden hiányzik, ami hozzávetőlegesen az 1,5-ben van benne.
A lényege, hogy a kialakuló brummfeszültség nagysága, legfőképpen a kondi értékétől és a terhelő áramtól függ.

üdv! proli007
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

köszönöm a válaszod. Most már kezdem érteni. Ilyen régi szikra kioltó kondijaim meg asszem pont vannak is, amikben benne van az ellenállás, csak nem jutott eszembe, de ahogy olvastam, úgy beugrott. Azzal kipróbálom.
A poén az a dologban, hogy mindegyik végfokomba toroid trafót használok, kivéve ezt, ebben egy gyári trafó van, valami végfokban szolgált anno, úgy 10-15 évnél nem becsülném régebbinek.
Ez valami lemezmagos trafó, és egy lágyindítón amúgy is gondolkodtam, hogy be kéne építenem, mert a trafó ugyan csak 180W elvileg, mégis úgy meghúzza a hálózatot bekapcsoláskor, hogy a lemez doboz amibe beépítem rendesen hangot ad, mit amikor mondjuk megütném valami tompa tárggyal.

A hálózati GND meg a táp GND- jével úgy csatlakozik, hogy egy 10ohm 5W párhuzamosan két szembe fordított dióda, és ezekkel párhuzamosan egy 100nF kerámia kondi.

A védelem vezérelné a lágyindítót...?
Kicsit belegondoltam. Akkor a védelem szerepe kiiktatódna.
Tegyük fel a védelem tápját kapcsolom a főkapcsolóval. Tehát áramot kap a védelem, amiben van 1 relé mondjuk 3 vagy 4 morse-val. Ebből kettő a hangszórókat kapcsolja és amikor behúzott, akkor azzal egyidőben rákapcsolja a maradék 1 vagy két morse a hálózati feszt a lágyindítóra, amitől kap a végfok is áramot. Igen ám, de ekkor már a hangfalvédelem rég nem működik, mert a relé már behúzott.
Erre gondoltál?
Mert ha nem akkor valamit még mindig nem értek ebben.

Hello!

Nem arra gondoltam, hogy egy relével. Hanem, hogy ha a védelemnek tápot adsz, akkor az először indítja lágyindítót és ezután kapcsolja a hangszórót. Kikapcsoláskor először bontja a hangszórót, majd kikapcsolja a lágyindítót. Ilyenkor akár 20msec késés is elegendő.
Persze ezeket át kell gondolni mert csak egy satnya ötlet volt.

üdv! proli007
(#) vpist válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Gondoltam, h a 1,5 nem csak konstans. Mindegy, nagyjából értem, számolni tudok vele. Köszi!
(#) besi99 válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Tényleg érdemes lefordítani, persze először a belső felépítést hanyagolni kell, inkább a használatával érdemes bíbelődni. De érdemes felfogni az első szép szines rajzot.Valamelyik Rádiótechnikában is láttam egy normális leírást, ki is volt másolva, jó pár éve lehetett , még a múlt évezredben.
(#) jdani válasza besi99 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hát én lefordítottam, de jó bolondság jött ki nade megpróbálom értelmezni, de jobb lenne egy ilyen tartalmú, magyar oldal..
(#) Doncso hozzászólása Jan 22, 2009 /

Sziasztok, meg tudná valaki mondani, hogy a kvarc oszcillátornak hogy van a láb kiosztása, egyszerűen nem találom.
Köszi!
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Az ezüst téglalapra gondolok, aminek a jobb alján van egy petty, és négy lába van.

Valahol valaki már leírta itt a HE-n de egyszerűen nem tudom megtalálni.

Ez lesz az, kvarc kristály oszcillátor! Köszönöm szépen
(#) Xenen Mo hozzászólása Jan 23, 2009 /

Reggelt!
Fotodiódán mekkora maximális áramot lehet áthajtani mekkora impulzus szélességgel? Néztem Hestore-os diodákat de az adatlapjukban nem nagyon találatam erre adatot.
Köszönöm!
Következő: »»   392 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem