Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   28 / 194
(#) CHZ válasza Dj TSM hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Teljesen igazad van , bármelyik AC ágra köthető az ellenállás . Sajnos hülyeséget írtam , nem olvastam figyelmesen a középkivezetéses szek. tekercset.
Felületes memóriám megtévesztett , mert utóbb épített erősítőmbe nem volt mindegy hová kötöm azt az ellenállást , mivel ott a +- táp 2db. GRAETZ volt földfüggetlen szekunderekkel .
Ezért írtam butaságot , mindenkitől elnézést kérek .
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

dbase jókat mond, de most már tedd fel a végfok rajzát, mert itt valami álruhás van!

üdv! proli007
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

Ha 40V a tápfesz, akkor nem kell tenni semmit.
(egyébként itt már nyálaztunk ezzel, ha van kedved keresd ki)

üdv! proli007
(#) Dj TSM válasza CHZ hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Az ilyesmi normalis dolog,nalam is megesik,amugy ugy is mukodik ha mind a ket agrol van egy 1n4007 es dioda huzva a kozos kimeneti minusz pontban,es azutan az ellenalas,es be az ic bem.De felesleges a ketto kombinacioja,hisz az ic adatlapja is csak az egyik agboli kivezetest adja meg.De 100 szayalekra mukodik,en eddig 4 ilyen vedelmet epitettem,2 ot +-40voltra,egyet +-45 voltra meg egy masikat +-65 voltra,es mindegyik maig pontosan mukodik,akar 10 szer is kapcsolom ki be,mindig ugyanaz a bekapcsolasi ideje,reagal plusz vagy minusz 1 volttol a vedelem,egyen fesz eseten a kimeneten.Az 1 es labnak mar egyszer megepitettem a hozza valo bekotest,mit egy gyari erositobol masoltam ki,mukodott,de igy nemlehet olyan jol a maximumig kihajtani az erositot mert lekapcsol a kimenet,ugyhogy lekotottem rola es inkabb,egy clip indikator ledet hajtok meg vele,es nem az ic t.
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Szia!
A végfok st151 különben. De! Nézegettem még nagyon, mert kerestem a suliba egy elektrotanárt(én nem azt tanulom) és vele is néztük, de sehogy se értette ő se.
Aztán neki ültem, és azt hiszem megoldottam! Hát olyan hiba volt, hogy szinte röstellem elmondani.
Szóval a kis tápba volt forrasztva két kábel, meg a hangfalvédőbe is. És hogy ne gányoljam szét a panelt mindig azt összetekertem, ha nem volt jó, akkor hangfalvédő át kistápra és így elkerültem a forrasztást. Ám de nemnéztem honna is jön ki a kábel! Mert még régen raktam össze és a tápnak nem a + és földjébe volt bekötve, hanem a föld a negatívba a pozitív a földbe. Miután megdicsértem magam átforrasztottam, beindítottam, és ha az erősítőből kijövő földet raktam a hangfalvédőhöz akkor okés volt. De ha a pozitív jelet akartam megszakítani akkor megint tiltott, mert aközött mértem potenciál különbséget. De így is jó, vagy csak így jó ugye?
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Tényleg, ha a keresőbe megkeresem azt a hsz-t, akkor ott van a többi is, ez eszembe sem jutott
köszönöm
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

Ha jól értem, a hangfalvédő, 12V-ot nem a GND és a +12-ről kapta, hanem a -12V és a GND-ről. Így ha a bemenetét az erősítőre kötöd, (ami ugye vezérlés nélkül a GND potenciálon van) olyan neki, mintha +12V-ot kapott volna és természetesen leoldott.

Idézet:
„De ha a pozitív jelet akartam megszakítani akkor megint tiltott, mert aközött mértem potenciál különbséget.”


Ezt nem értem mit csináltál, de a lényeg, hogy a bekötés akkor jó, ha úgy van, ahogyan a "mórickán" lerajzoltad. Akkor működni fog. Feltéve, hogy a kis táp és a nagy táp GND között fémes kapcsolat van. Magyarul, a végfok bemenetére rajzolt fekete vezetéked, valóban a GND-t hozza.

üdv! proli007

(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Valami csaknem stimelt, azért nemérted!
Szóval, miután bekötöttem normálisan valami csaknem volt rendben. Ha összekötöttem mindennek a tápját +4V-ot mértem a végfok kimenetén. Ha nem volt összekötve akkor jó volt. És azért gondoltam valami földelési hibára, mert ha külön táprol ment és/azaz a "rendszerben lévő föld" nem volt bekötve gyakorlatilag a védelem nem müködött, hisz ha dc is kerül ki a végfokrol nem tilt mert nem egy áramkörbe vannak. Akkor lekötöttem a földjét a bemenetnek úgy jó volt. Szóval erre gondoltam. Ám de!! Most fény derült a teljes igazságra. Bár külön a végfokot és hangszint kipróbáltam, de mivel már egyszer normálisan le lett mérve minden most annyi volt hogy hangfalat rá szól-szól, ha nem nem. És szólt, de nemnéztem semmit, igaz az feltünt hogy nem nagyon, de gondoltam azért mert csak sima mp3ra volt kötve.És kiderült hogy a hangszinszabályzonak a kimenetén valami oknál fogva(ezt még nemnéztem, bár szerintem biztos összeér egy forrasztás-remélem) a féltápfesz ott "csücsül". Ez bemegy az erősítőbe és a kimeneten márcsak 4V "marad" belőle de ott van. Na EZÉRT tilt a hangfalvédő!
Elég kacifántos! Szóval majd holnap megnézem mitöl lehet ez és remélem sikerül már végre...
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Hello!

Valahol már közelítesz az igazsághoz! Csak így tovább.

üdv! proli007
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Nah, csak egy forrasztás ért össze a hangszínszab IC-jénél. Most összvissza van kábelezve(csúnyán), de műűködik! Sikerült megöldani! Remélem így is marad
Azért köszönöm a segítséget!
(#) amplifier hozzászólása Jan 12, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy valaki tudna-e abban segíteni, hogy a mellékelt kapcsolás mekkora feszültségről működik?
A segítséget előre is köszönöm.

spgrd_htm.jpg
    
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Hello!

Idézet:
„Mert elvileg az erősítő tápjáról menne,de a BD tranyó emitterében,ott van a 12 V-os relé,ezért csak 12 adható rá,”


Bocsi, de nem vetted figyelembe, hogy a tranyó bázisában van egy zéner. Így amikor ki van kapcsolva a BC, a BD úgy viselkedik, mint egy stabilizátor. Tehát csak a hűtésétől (meg a kollektor feszültségétől) függ mekkora lehet a tápfesz.

üdv! proli007
(#) blokkmetal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Ez a kapcsolás eredetileg asszem a Rádiótechnika '97-es évkönyvében van, Urbánéknál lehet kapni. Ez a "módosított" panelrajz pedig MPedro érdeme, nála is lehet egységcsomagban kapni.
Na de lényeg, hogy elolvastam a RTÉK '97-ben a cikket róla, és jó ez, lehet használni akármekkora tápfesszel. Eredetileg egy 300W-os +-50V-ról működő FET-es erősítőhöz készült. Módosítani lehet a relé előtti zenerrel, a +Ut utáni 2,2kohm 2W ellenállással és a-Ut melletti két ellenállással. A cikk szerint ezek értékei a fenti sorrendben:
(Ut-15)/23 [kohm]
(Ut-15)/3,3 [kohm]
A zener dióda meg egyértelműen szabályozza a relé tekercsére kapcsolt feszültséget, szal nincs itt semmi gáz.

Ja, és a +Ut és a BD tranyó közöti ellenállásnál figyelni kell, hogy kb 15mA legyen a rajta átfolyó áram.
(#) csabee hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Néhány kérdésem lenne evvel a melléklettel kapcsolatba!?
Ez valóban sztereó?
Miken kellene változtatni és hogyan, hogy +-50V-ra jólegyen?
ST151-hez építeném ami +-50V-ról fog majd menni
Segítségetek köszönöm...

hvedelem.pdf
    
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Üdv mindenkinek.

Tudnátok nekem ajánlani egy jó hangfalvédelmi kapcsolást 12voltra, amiben van koppanásgátlás is???
Jó lenne ha lenne nyákrajz de ha nincs nem baj, majd ebíbelődök vele
Előre is köszi szépen...
(#) agressiv válasza csabee hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Ez valóban sztereó, és nagyon jól müködik. (én is ezt használom. A max feszültség +-40V amivel még elmegy, mivel a védelmet nem a végfok tápjára érdemes kötni, ezért javaslom hogy tegyél az erősítőbe egy 20V-os trafót amivel feszültségkétszerezővel tudsz csinálni kb+-30V-ot és az erősítő trafójáról kötnéd rá az AC feszt amit figyel a kapcsolás.
Szerintem egyszerűbb megoldás mint az áramkörrel babrálni.
(#) vendelkiraly válasza csabee hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia csabee!

Semmiképpen sem szeretnélek lebeszélni az általad belinkelt kapcsolásról, csak szeretnék ajánlani egy másikat, ami 25-60V -os tápfesszel megy. Ez a tartomány neked jó lenne. Az 52. oldalon a (#343708) hozzászólásomba, illetve előrébb vetettem fel ezt a témát.
Ebbe a kapcsolásba viszont nincs ledes kijelző, de ugyan azt tudja, mint az általad említett.
Itt 3 ellenállás értékét kell belőni a tápfesztől függően, de ezt könnyen meg lehet tenni. Az IC a HQ elektronikában 370Ft de nem minden elektronikai üzletbe kapható.
Ha érdekel olvass vissza, ha nem akkor vedd úgy, hogy nem is írtam semmit.
Itt az oldalon egyébként rengeteg ötletes kapcsolás van hangszóróvédelemre, tudsz válogatni.
(#) vendelkiraly válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia!
Ebbe a topikba van olyan (nem is egy), ami 12V-ról megy. Kattints a lap tetején található "Témea képeinek listázása" ikonra. Ott rengeteg kapcsolási rajz van. Előbb nézegettem, kapásból találtam vagy 2db-ot, ami 12V tápfesszel megy.
(#) csabee válasza agressiv hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Megfontolom a javaslatod és lehet, hogy nem variálok vele. Egy sima kis trafó jó lesz hozzá, nem? Nem kell, hogy sokat bírjon csak a védelmet táplálja?! A GND-t azt kösösíteni kell, igaz? Most +-30V-ról megy egyenlőre az erölködő, így ki is tudom próbálni. Nem?
Köszi...

vendelkirály: Köszi a tippet, de épp azért nem ezt választottam mert mostanába nem rendelek a HQ-ból.
Késöbb lehet, hogy kifogom próbálni ezt is...
Köszi neked is...
(#) agressiv válasza csabee hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Egy sima kis pár wattos trafóról elmegy az egész, a lényeg az, hogy szimetrikus táp kell hozzá, de ezt feszültségkétszerezővel könnyen meg lehet csinálni, nálam is úgy van megoldva, hogy a végfok megy +-48V-ról és a védelem egy 22V-os trafóról fesz kétszerezővel. A GND-t valóban közösíteni kell.
A tranzisztorokat sokféle tranyóval lehet helyettesíteni, nálam konkrétan BC182-vel megy 2 is ilyen védelemből.
Ami nyákterv van a doksiban nagyon jó tökéletesen működik vele a kapcsolás. Kipróbálás erejéig a végfok +-30V-ja is megfelel.

De hosszabb távon mindenképpen kell vagy másik trafó, vagy, ha nem túl nagy a tápfesz egy külön egyenirányítás és pufferelés a végfokot tápláló trafóról, de ez a rosszabb megoldás, mivel a védelemnek akkor is tápot kell kapnia amikor a biztosítékok kiégnek hiszen csak így tud védeni. Az AC-t a biztosítékok utánról kell "lecsapolni" hogy lekapcsolja a kimenetet ha a biztosítékok elégnek. GND közösítésére mindenképpen szükség van mivel csak így tudja a kapcsolás észlelni, hogy DC van a kimeneten, mind + mind - irányban működik a védelem.
(#) csabee válasza agressiv hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Na, második nekifutásra működik a dolog...
Elöször: kész volt a nyák totálisan és kezdtem volna a beültetést és akkor vettem észre, hogy ami a doksiba van az csak fotozáshoz jó
Nagy nehezen sikerült tükrözni és hajrá megint
Flottul ment minden csak nem volt BC546 ezért BC547-t raktam bele de így is pöccre indult
Annyi lenne még a kérdésem, hogyan lehet növelni tulvezérlés határát?
Még egy kérdés: ha nagyon túlvezérlik akkor nem kapcsolja le a hangfalakat?
Tényleg szuperul működik, akárki alkotta meg... Köszönet neki érte
Üdv: CSabee
(#) agressiv válasza csabee hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Nem kapcsolja le a hangfalakat, az a Clip ledes megoldás igazából csak a visszajelzés kedvéért van benne szerintem
Én úgy növeltem a túlvezérés határát, hogy az R16-os 10Ohm-os ellenállást 1.5KOhm-ra cseréltem, nálam ez így pont jó volt.
(#) proli007 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Hello!

Kizárólag a tisztánlátás kedvéért!

Az R16 ellenállás növelése is megfelelő lehet, de az igazi megoldás, az R15 csökkentése. Mert így a C4 kondi kisütési idejét 15ms-ra növelted. (Ha a túlvezérlés rövid idejű, nem fog jelezni a Clip.)

- A Clip Led akkor fog jelezni, ha a T5 lezár, avagy a bázis-emitter feszültsége 0,65V alá csökken, ami az R13-on esik.
- Így az R13-on és az R15-ön átfolyó áram: IR13=0,65V/2,2kohm=0,295mA
- Az R15 és az R13 feszültségosztót képez, mely feszültség a C4-ben jelenik meg. Ennek nagysága: UC4=UR15+UR13=IR13*R15+UBE azaz 0,295mA*27kohm+0,65V=8,6V
- Tehát a T5 akkor fog lezárni, ha az erősítő kimeneti jele, jobban megközelíti a mínusz tápot, 8,6V-nál. (Ha pld. a tápfesz -40V, a Clip akkor jelez, ha a kimeneti feszültség negatív irányban több mint -31,4V)
- Ha az R15-R13 feszültségosztó osztási arányát megváltoztatjuk, akkor csökkenthető a 8,6V feszültség. Tehát célszerűbb az R15-öt csökkenteni, mert akkor az áramkörünk tulajdonságai kevésbé változnak.
- Megjegyzendő, hogy a végfoknak, van maradék feszültsége, tehát a kimeneti jel nem tudja elérni a tápfeszültség értékét. És ha a Clip bekapcsolási feszültségét erősen lecsökkentjük, így megközelítve ezt a feszültséget, akkor már elérkezünk a maradék határára, és bizonytalan lesz a működése.
- R15 drasztikus csökkentésének hatására, a C4 időzítése is változni fog, tehát megváltozik a Clip felvillanási ideje is.

üdv! proli007
(#) agressiv válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Értem én, de őszintén szólva engem nem érdekelt a Clip led Nincs is kivezetve az erősítő előlapjára és tapasztalataim szerint nem befolyásolja a védő áramkör működését. Sajnos még korábban már volt alkalmam "élesben" is kipróbálni és tette a dolgát.
(#) toroid hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a majki féle koppanásgátlóba az R17 és R14 miért külömbözik ilyen nagy mértékben, hiszen a +- feszültség ugyanaz.
És az R5 miért olyan kicsi R17 képest, annyi feszültég esne a tranzisztoron?
Számításaim szerint akkor 7 voltnak kellene esni a tranzisztoron.
Valaki magyarázza meg ezeket.
Köszi
(#) maTaKee válasza toroid hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Üdv!
Az első kérdésedre én sem tudom a válasz, de engem is érdekelne (van egy sejtésem, de mivel nem értek hozzá 100%-osan, ezért nem akarom itt hülyíteni a népet )
Az R5-R17-es kérdéshez: nem értem ezt a kérdést! Az R17: az a D9-es LED számára állítja be az áramot; míg az R5: a T2 illetve a D7-es LED árama miatt kell.
(#) proli007 válasza toroid hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Hello!

Az R17/R14-re több magyarázat is lehet.
- A Ledek fényereje nem azonos, néha az ember a Led áramával próbálja kiegyenlíteni a fényerő különbséget. (Nekem a zöldek jobban világítanak mint a pirosak)
- A Clip kapcsolása hozzá van ollózva a rajzhoz és ott ilyen ellenállást használtak...

Az R17-nél valóban már fellép a tranyó miatti veszteség. Tekintve, hogy kollektoráramhoz bázisáram is szükséges és az feszültséget ejt az R2 ellenálláson. Plusz hozzájön a tranyó B-E feszültsége. Persze ezek a csökkenések, csak alacsonyabb tápfeszültség esetén lesznek szembetűnőek. (és az egyszerű régi sárga Led-ek még pocsékabbul égtek)

üdv! proli007
(#) toroid válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia
Köszönöm a választ. Így már érthető az egész.
Ja és még az a kérdésem lenne, hogy hogyan kell bekötni a Power Led-t, hogy csak akkor világítson, mikor a relé behúz?
(#) proli007 válasza toroid hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Hello!

Nem elég érthető a kérdés!
- A Power Led, azt jelenti magyarul, hogy van hálózati fesz.
- Ha a Relével párhuzamosan teszed az előtét ellenállás és a Led-et, (azaz a +Ut táp és a T1 tranyó kollektora közé) akkor fog égni, mikor behúzott a relé.

üdv! proli007
(#) jandark hozzászólása Jan 28, 2009 /
 
Sziasztok!
A majky féle védelemhez csináltam panelt,,segitséget kérnék a feszültség megváltoztatásának a számitásához (mi alapján változtassam a dolgokat),,ez ahogy a fórumot végigolvastam 40voltig stabil,,viszont szivesen alkalmaznám nagyobb feszre is,,50-60-70 voltra is...
Mindent szivesen fogadok...
Következő: »»   28 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem