Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   395 / 3998
(#) _JANI_ válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Az áttekerés csak akkor éri meg ha!

1: Megfelelő a trafó teljesítménye.

2: Ha megvan a szekunderhez a szükséges keresztmetszetű huzalod. S a szükséges menetszámot is meg tudod határozni.

3: Ha biztonságosan le tudod végezni a munkát! S itt nem csak a szekunder menetzárlatára gondolok.

Ha a három feltételből egy nem teljesíthető akkor új trafó beszerzése célszerű!
(#) dtomi86 hozzászólása Jan 25, 2009 /

sziasztok!
Építettem egy órát (6db 7szegmensen kijelzőből), ami elemről tökéletesen működik, viszont tápról (graetz-híd, pufferkondi, 7805) az "1 óra" szegmense olyan 50-100Hz-zel léptet folyamatosan. Ha hozzáérek a + vagy a - hoz, vagy megfogom a szigetelt kábelt, akkor tökéletesen működik. Zavar szűrni kéne valahogy?
(#) _JANI_ válasza dtomi86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

100N kondenzátort tegyél a stabilizátor közvetlen
bemenetére és a kimenetére is! Valamint az IC-k
tápcsatlakozásainál is kellene bekötni egy egy
10-100nF-os kondenzátort. (A videó alapján 10DB-t. )
Lehetőleg induktivitásszegény
kerámia tárcsakondenzátorokat alkalmazz.
Esetleg a GND és (+5V) TÁP-vezetékek keresztmetszetét
is megnövelheted.

Ha CMOS IC-ket alkalmazol, akkor annak a nem használt
bemenetei is össze szedhetnek zavarjeleket!
Szóval ezeket határozott logikai szintre kell kötni!

(#) Sir-Nyeteg válasza dtomi86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Tudnál kapcs rajzot meg miegymást küldeni róla, szeretnék egy ilyet csinálni.
(#) dtomi86 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

bocsi, de csak paint-be van meg. Még nincs programom gépen, amiel lehetne áramkört tervezni.

óra.JPG

(#) dtomi86 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

A pufferkondit ne vegyem ki, csak kössem vele párhuzamosan? Nem fogja 'elnyomni' az puffer kondi a zavarszűrő hatását?
(#) DuMatyi válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igen, jó. minden trafót lehet tekercselni. Kérdés, érdemes-e! Még egyszer megkérdezem: hova lesz? Lehet hogy Te is meg tudod tekerni! Csak meg kell határozni a voltonkénti menetszámot (10 menet a tekercstestre - szétszedés nélkül a vasmag és a tekercstest közötti résen 0,1-0,2 es huzalból, majd pontos feszültség mérés. Szétszedni a vasmagot. Letekerni a régi tekercset, fel a másikat. Egyszerű. Ja, és toroid, hypersil, vagy EI, esetleg M magos? Toroidnál a kézi az felejtős. Ha impregnálva van, akkor lehet, hogy megoldható, lehet hogy nem! Géppel kell tekercselni! Pontosítsd légy szíves hova és minek kell, milyen feszültség, és áram adatra. Megmondom, lehet-e vagy sem.
(#) DuMatyi válasza dtomi86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

A világért sem! akkor nem lesz, mi szűrjön! Puffernek funkciója, hogy tároljon. A 78xx sorozat monolit IC-k gerjedékenyek! Az adatlapon úgy van, hogy szükség lehet gerjedésgátlásra, de a gyakorlatban MINDIG szükség van Ott az van, hogy 0,47-4,7 µF közötti kapacitású tantál ELKO, de a gyakorlatban a csillám 100 n jobban bevált... Ebből is láthatod, ami a papíron le van írva, nagyon sokszor nem úgy van a gyakorlatban!

Magyarázat: A kondenzátor váltóáramon impedancia, illetve rövidzár (Ez a körülményektől függ: mekkora a kapacitás? Mekkora a frekvencia?). Az ELKO sajnos megszűnik rövidzár lenni nagy frekvencián (De már pár kHz-en is) , nagy induktivitása miatt. A 78xx meg szeret gerjedni. MHz nagyságrendű frekvencián. Ezért kötünk a be-, és kimenetekkel párhuzamosan 100 n-kerámiát, mert az rövidzárnak tekinthető MHz nagyságrendben, és megakadályozza a gerjedést.
(#) MolnarG hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy digitális órát LM8560-as icvel (adatlap), de az adatlapban duplex kijelzőt használ, az ic egy kimenetéhez több szegmens is tartozik a kijelzőn.
Nos tehát:
1.) Pontosan mi is ez a duplex kijelző?
2.) Használhatok e helyette szimpla 7 szegmens kijelzőket?
(#) KLiFF hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok,
Gondom akadt egy telefonnal, eltörött az usb-s csatlakozó aljzata. (nincs töltés és adatátvitel)
link
link
Hol lehet kapni ilyen usb-s aljzatot, illetve cserélhető-e úgy, ha kiforrasztják egy másik telefonból? (különleges eszközök szükségesek "irda", vagy egy egyszerű forrasztóval is megoldható?)
Válaszotok előre is köszönöm.
üdv.

Képeket nem szúrunk be a hozzászólásokba, jó a link is.
Módosítottam.
-- kobold.
(#) Sir-Nyeteg válasza KLiFF hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Ezt nem értem: "IRDA".
Mi törött el benne? Merre laksz? Budapesten tudnám cserélni másikból, ha már van neked, de lehet h egy kis gányolás is megoldja a rögzítést.
(#) Action2K válasza KLiFF hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szia! Ezért kár volt új témát nyitni!

Idézet:
„cserélhető-e úgy, ha kiforrasztják egy másik telefonból?”

Miért ne? Hiszen ha szabványosak...

Idézet:
„különleges eszközök szükségesek "irda"”

Az meg mi? Én azt infra kommunikációnak ismerem.
Egyébként sima "weller" pákával lehet, ha ügyi aki csinálja.

Idézet:
„Hol lehet kapni ilyen usb-s aljzatot”

Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Duplex = kettős.
1) Két-két számjegy katódjai össze vannak kötve.
2) Igen, a 4 számjegy 4 katódját párosával összekötöd.

Szokásos bekötésnél 7 anód és 4 katód van.
Itt 14 anód és 2 katód.

2) += És az anódokat is... ( párosával )
(#) MolnarG válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hu, egyelőre nem teljesen világos, de majd csak szerda felé lesz időm komolyabban belemélyedni, majd akkor csinálok hozzá egy ábrát, hogy hogyan gondolom.
köszi
(#) KLiFF válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Helló,
IRDA WELDER-re gondoltam, ami tipikusan mobil telefon javításhoz való. (tudomásom szerint)
Sajnos vidék vagyok, ha nem sikerül találnom valakit aki kicseréli, esetleg postai úton elvállalnád?
üdv.
(#) KLiFF válasza Action2K hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Helló,
Nem találtam témát ezzel kapcsolatban, de úgy látom átrakták a kezdők kérdéseihez.
irda= IRDA WELDER (infravörös szerviz eszköz)
én erre gondoltam.
Egyébként Köszi az infókat.
Remélem megoldódik a problémám.
üdv.

Jobban megnéztem. Valószínű a minimális egyrétegű vezetékezéshez lett tervezve a IC és így a kijelző is. Hagyományos közöskatódos ( közösanódos ) kijelzővel nem lehet megcsinálni. Csak olyannal, aminél minden dióda minden kivezetése ki van vezetve, vagy belül ennek az IC-nek megfelelően van drótozva. Bocs.

itt van bővebb leírás a kijelzőről
(#) MolnarG válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Nekem van egy komplett ilyen órám csak 10 év után megadta magát valószínűleg a 8560-as és gondoltam csinálok helyette egy saját ébresztőórát de VFD csöves kijelzővel. Majd a nyákot megpróbálom visszarajzolni és megfejteni a kijelzőjét ha lesz rá idő aztán akkor majd megint írok.
(#) Kokany82 hozzászólása Jan 26, 2009 /

Helló!Segítenétek nekem?Csak annyi lenne a kérdésem hogy a rajzon pirossal bekarikázott ellnállás az ugye egy állítható ellenállást jelentene?És még annyi, hogy a graetz hídhoz milyen egyenirányító kell?
Előre is köszi.
(#) Imi65 válasza Kokany82 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igen, az állítható ellenállás. A trafó adatait nézve ez elég izmos töltőlészülék, ezzel nem ajánlatos napi szinten akkut tölteni, mert elég "akkugyilok" paraméterei vannak. Egyébként ide célszerű lenne egy legalább 35A-es diódahidat venni, és jó nagy hűtőtönkre szerelni.
(#) Kokany82 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igazából ,Én egy 12v -os riasztó akksit szeretnék tölteni úgy ,hogy felügyelet nélküli töltő legyen.Hogy állandóan rajta lehessen.tudnál ajánlani valamilyen akkutöltő rajzot?Az akksi még nincs meg ,tehát ha konkrét x ah-s akksira tudnál akkor olyat vennék hozzá.
(#) Imi65 válasza Kokany82 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Keress rá, biztos találsz valamit.Bővebben: Link
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 26, 2009 /

egy dolgot nem értek. Az van a trafómra írva hogy 380volt megy bele de csak két kábel van. az egyik a nulla de mi a másik? Meg tudja nekem valaki mondani. Előreis köszi
(#) Imi65 válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igen. Hazánkban a fázisfeszültség 230V. Tehát egyik kivezetés sem a nulla, mert ahhoz képest bármelyik fázisban csak 230V van. 380V (ma 400V) csak bármelyik két fázis között lehetséges. Tehát az egyik kivezetés az egyik fázis, a másik kivezetés pedig a maradék kettő közül bármelyik.
Vigyázz, mert ez bőven életveszélyes feszültségszint.
(#) dtomi86 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Tettem 2db 100nF kondit a 7805-re: egyiket a bemenet és a gnd, másikat a gnd és kimenet közé. Az a baj hogy még most is zavarja valami. próbáltam kondikat a 'bezavart' ic táplábaira, de ez sem segített.
Az a poén, hogy ez a második, (kapcsolásra) ugyan ilyen órám, és az elsővel semmi gond sincs, pedig nincs benne zavarszűrő. Próbáltam annak a tápjával hajtani, de így sem lett jó. Van vmi ötletetek? felraktam youtube-ra egy kis videót róla
(#) hapro válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Ez jó...most értettem meg a miértjét a kis nanofarados kondiknak tápokhoz.
köszi.
(#) fandika hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok!

Egy hozzáértőnek valószínűleg egyszerű kérdést tennék fel.

Nátriumlámpás rendszert építek ki. Minden kellék megvan hozzá.
Vettem egy működtető dobozt (150W nátrium és fémhalogén izzóhoz) amiben az előtét, gyújtó, és még valami stabilizátor van, illetve E40 foglalatot, 150W diffúz nátrium izzót, és szereztem egy lámpatestet is neki. Kábel is megvan, tehát "csak" össze kellene rakni. Kérdésem az, tudtok esetleg egy kapcsolási rajzot, vagy leírni mit hogyan kössek be. Hetek óta keresek a neten nem találok semmit, villanyszerelő ismerősöm nincs, akit felhívtam nem vállalja.

Az összerakásban kérnék segítséget, illetve abban szükség még valamilyen alkatrészre van-e? Pl. gondolok itt biztosítékra.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv.
(#) DuMatyi válasza dtomi86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Ha van szkópod, akkor terheld le izzóval a 7805 kimenetét (6,3 voltos skálaizzó, esetleg 6 V / 0,3 amperes kerékpár hátsó helyzetjelző) és szkópolj rá. A kimeneten 1-2 mV-nál nagyobb brummot nem szabad látni. Az is mérhetetlen szkóppal, mivel érzékeny szkóp kell hozzá. Nekem a legérzékenyebb állásban is 10 mV/DIV... Tehát nem lehet látni semmi extrát. Amit látni kell: egy szimpla egyenes DC vonal AC csatolt állásban, az érzékenységet csökkentve. Bármiféle nagyobb "szőrösödés" az ernyőn, az gerjedés. Ekkor ajjaj van! Nyákot át kell tervezni, az segít. A többihez nem tudok hozzászólni, mivel én a tápokban, hanggenerátorokban, és a "csöves" cuccokban igyekszem "otthon lenni". A digitális körökhöz nem értek.
(#) Imi65 válasza fandika hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Van egy "lámpatest és fényforrás gyűjtők" topik, ott vannak az igazi nagy "lámpamesterek". Az Ő hatalmas tudásukat próbáld kamatoztatni.
Következő: »»   395 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem