Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Idézet: „2*12V-ot úgy tudok csinálni hogy a középkivezetést bekötöm ide is és oda is? ” A középkivezetést nevezd ki 0V-nak a kettő másikra pedig köss egy graetz kockát. A negativ és a pozitiv kivezetések lesznek értelemszerűen a tápegység +,és- pontjai a 0V-hoz viszonyitva. Egymástól teljesen független tápot csak a középkivezetés fizikai szétválasztásával tudnál csinálni.
2*12 V váltóáramra lenne szükségem. Az egyenirányítás az áramkörön belül történik. Ezt elfelejtettem az előbb írni
Üdv . Elkéstem.Tehát megoldódott. Örülök. Öreg T
Üdv!
Igen közben sikerült megoldani a problémát. Azért köszönöm szépen a te segítségedet is! Üdv Kicsa
Sziasztok.
Van egy toroid trafóm 100VA 12V egyenirányítva pufferelve 16V (10000uF) ezitán az egyik erősítő egy 7812vel stabizálva egy másik simán puffer után van rakva. Az a baj hogy mindkét erősítő folyamatosan búg. Kellene nekem vali szűrő amivel ezt ki lehet venni. Köszi
Sziasztok!
Lerajzoltam hogy mi van és hogyan bekötve. mellékeltem a stab IC szűrö kapcsolást is ami meg van csinálva. Meg mellékeltem egy képet amin két valami van egy monitorból bontottam a 230csatlakozó után volt én úgy tudom hogy tápszűrő tekercs! Ezeket hogy lehetne felhasználni?
Szia!
A TDA1554Q maximum 18V-ot bír el. Én kivenném a helyedben a stab IC-t előle, ha a táp nem mászik 17V környékére terheletlenül! A stab IC nem tudja egyébként elég árammal ellátni szegény erősítőt... Jól látom, hogy 4X20W-od (TDA7386) , és 2X20W-od (TDA1554q) van? Szűrésnek én több fajta kondit raknék a tápba. 10.000uF, 100uF, 2.2uF, 100nF, 100pF Ennek elégnek kell lennie tuti , esetleg egy pc tápban található sárga toroidra tekerhetsz fojtót (10-20 menet, sorosan a táp pozitív ágával). Vagy leárnyékolhatod a 100VA-s toroidot, lehet, hogy nagy a szórása.
Szia!
A stabic bírja az ekkora terhelést? És a torroid? Van olyan hogy mind a kettő erősítő be van kapcsolva? Mert szerintem akkor kicsi lesz a trafó....Vagy tévednék? :hide: Egyébként Kovidivi írását fogadd meg mert tényleg hasznos lehet,én még raknék egy zavarszűrőt is a primer ágba (mint a pc tápokban - LRC tag) és akkora aztán tényleg ki van szűrve minden zaj.
A stab IC, típustól függően kb. 1-2A-t tud leadni, az erősítőnek ez kevés. Főleg, hogy stab nélkül nagyobb teljesítményt ad le egy kicsit. Ha mindkét erősítő megy, és max. kivezérlésen, akkor tényleg kevés hozzá a 100VA-es trafó. Viszont elképzelhető, hogy 8ohmos hangszóró van hajtva vele, ekkor már feleződik a teljesítmény. Meg nem is pontosan 20W az a 20W. Tápfeszültségtől függően változik.
Sziasztok!
Nos a helyzet az hogy csak 4 ohmos hangszórók. Nem fogom maxon használni mert ez csak szobába az 5.1 es rendszernek az erősítői. 4x20W első pár és hátsó pár. a 2x20W pedig a centerben lévő 2x40W os hangszóró erősítője hangszórónként. meg van egy mélynyomó is de azzal nincs gond. Megcsináltam hogy a trafó szekunder oldalára az előző hozzászólás első képén lévő szürőket bekötöttem megpárhuzamosan és még egy 100nf kondit. most csitult a dolog de most is búg. Most akarok szerezni egy számítógép tápot állítólag abba van valami jó szűrő. Vagy esetleg valami más? Köszi
Szia!
Értem,akkor nem voltam annyira tévúton. ZPKing! Nem muszáj külön pc tápot használni a zavarszűrés miatt,lehet kapni külön ilyen csatlakozót.
Az igaz de ha ingyen és bérmentve kapok egy tápot akkor kiszedem abból
Amúgy ez amit linkel tél ez mennyire biztos hogy segít mert már én is néztem? Ezekkel amik a képen vannak meg még pár alaktrésszel nem lehet valamit kezdeni. Egy monitorból bontottam és a 230as oldalon voltak. Ezt csak be kell kötni az ágakba? Vagy erre valami kapcsolás esetleg? Köszi
Üdv. mindenkinek!
Van egy trafóm TK 222-A típusú. Nem ismeri valaki véletlenül? Azt szeretném kérdezni,hogy melyik kivezetése a 220V,és a többin hány volt jön ki? Vagy egyáltalán 220V-os-e. Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia!
Ez egy Beag APT-100 vagy hasonló végfok illesztőtrafója. A végfok kisimpedanciás kimenetét illeszti 100V-os hangrendszerhez. Ebből kifolyólag nem hálózati trafó, tehát csak újratekercseléssel csinálhatsz belőle ilyet.
Egyszer se biztos, mert ebben légréses vas szokott lenni. Azt meg kell előbb kuksizni. Ebben "M" lemez van, amit elég pocsék szétszedni, ráadásul szinte mindig impregnált is.
Szóval egy lemezt kiveszel (épp az első a legnehezebb), és megnézed, hogy a belső lemeznyelv érinti e külsőt, vagy hézag van közötte (kb 0,8mm). Ha érinti, akkor jó hálózati trafónak, ha nem, akkor ebből nem tudsz jó trafót csinálni.
Ennek a trafóak így van értéke, szétszedni vétek szerintem. Eladni, venni olyat ami kell.
Szia!
Jah értem...Elvielg ha olyan a táp,abban van komplett zavarszűrő egység,akkor használd azt. (emi filter a neve úgytudom) Nemtudom hogy neked ez jó-e de szerintem igen : Ebbe a topicba linkeltek be egy rajzot ai jól jöhet.Itt Üdv Kicsa szerk.:az emi filterről is van kép a totyikban
Lehet hogy rosszul emléxek de nem egy tv-ben van ilyen trafó? Mert azt hiszem volt egy ilyenem és lehet hogy tvböl berheltem. üdv!
Sziasztok. Arról szeretnék érdeklődni hogy egy transzformátor primer és szekunder oldalának tekercselés irányai milyenek?
tehát ha ránézek a vasmagra tengelyirányból a menetek balra-v jobbra emelkednek e és a tekrecselés irányai egyeznek vagy különbözőek? előre is köszi a válaszokat
Szia! Rendszerint a tekercselési irányok megegyeznek! Ez főleg amiatt van, mert a tekercselőgépről nem szoktuk levenni a csévét tekercselés közben. Először a primer megy a helyére. S utána ugyanazzal a menetiránnyal a szekunder - szekunderek. Persze semmi akadálya sincs elvileg az ellentétes felcsévélésnek, csak hát fölösleges. S annak sincs jelentőssége (általában), hogy balról jobbra vagy jobbról balra kezded a meneteket...
Egy helyen fontos a tekercsek menetiránya! Ez pedig a tekercsek soroskapcsolása.
köszönöm a választ.
egy menetzárlatos gyújtótafót tekerek ujra és nagyon nem voltam benne biztos. azért sem mert a primer és a szekunder rendelkezik egy közös kivezetéssel.
Ha van rá lehetőséged, akkor a menetirányokat feltétlen jegyezd fel! S úgy tekerd vissza az új huzalt ahogy az volt... Mivel gyújtótrafót még nem tekercseltem ( a biztos kudarc lehetősége miatt ), ezért ebben nem tudok tanácsot adni neked. Én hagyományos (hálózati) transzformátorra gondoltam a leírásomban...
köszönöm. a menetszámokat olyantól kérdeztem meg aki már bontott ilyet mert nekem nem volt lehetőségem megszámolni az összeégett 0.08 as huzalt. :no:
tanácsot szeretnék kérni 0.1 es huzal tekercseléséhez. egyfolytában elszakad és nem tudom miért.
10 menetnél többet nem tudok feltekerni pedig 10000et kellene menet menet mellé.
Tisztelt Forumozók!
Lenne egy problémám, amelyben segítséget kérnék. Nem vagyok szaki csak van egy kis érzékem az elektronikához. A probléma a következő: Egy pertier modulos hűtést tervezgetek és rakok össze, melynek egy 120 literes akváriumot kellene lehűtenie, illetve egy adott hőfokon tartania. A meglévő elemek a következőek: -pertier modul 267w 62*62*4,8 Imax=15,5v U max=30A -Höcserélők -Vízforgató szivattyú kb 600-800L/h A problémám a következő: Egy megfelelő tápot kéne kreálni a lehető leg kevesebb pénzből. Már próbálkoztam egy elfekvőben lévő pctáppal, amely 12v-on hajtotta kb. 5A -rel. Az elem kb 5 fokra hűlt le úgy hogy a hideg oldalon nem vólt leterhelve a hőcserélő a meleg akváriumi vizzel. Ez szerény számításaim szerint kevés. Így egy megfelelő tápra kell beruháznom. Az ötleteket várom. Már nézelődtem és találtam 12v -os 300VA -es toroidot 10000Ft ért. De ezmég nincsen simitva egyenirányítva stb..... és csak 12V-os. Ebben kérem a segítséget.
Az I es az U fel van cserelve.
Ezek valami sarkvideki halak lesznek, hogy 5 fok nem eleg? A Peltier onmagaban nemsokat er, annak FELTETLENUL kell a mindket oldali hoterheles ahhoz, hogy barmit mondhass a mukodeserol, ugyanis ahogy elkezd elterni a dT=0 koruli oldalhofok-kulonbsegtol, a hatasfoka gutautott solyom modjara zuhan. A trafot valtoaramra adjak meg, egyeniranyitas utan no a feszultseg. Simitani nem nagyon kell, Peltier birja, csak az Umax-ot ne nagyon lepd tul. Szoval kellene a teljes rendszer beuzemelve (kis hutokor a vizbe, nagy futokor mashova - celszeruen tropusi halak akvariumat futheted siman vele Es mivel azert 120 liter vizet lehuteni nem fel perc, en a rendszer beallasi idejet es a lengeset is neznem...
Nos az i és az u tényleg felcseréltem.
Azt elfelejtettem leírni, hogy a rendszer két körös! ( hőcserélők) A meleg oldal vízzel van hűtve és egy skoda sárgaréz fűtőradiátorán keresztül hül vissza a víz. (Az utobbi sajnos még nem áll rendelkezésemre.) A "nagy"körön pedig az akvárium vize. Mint már lejebb leírtam a mérés terhelés nélkül ( nem keringett víz a hideg oldalon a hőcserélőben) kb 30 perc járatás után hűlt le 5 fokra. Ezalapján keveslem én azt a hőmérsékletet és sokallom azt az időmenyiséget ,ami ahhoz kell hogy lehűtsön egy kb 210g súlyú sárgaréz üreges hőcserélőt. A tápra vonatkozóan pedig több oldalon is azt írják, hogy a ha a táp nincs "simitva", akkor rosszab a hatásfoka a modulnak. Rgo: Nem hűt megfelelően. Kérdés hogyan tudnám meg hogy a lentebb említett toroid kb hány ampert fog leadni az egyenirányítás után. Tudom hogy ez egy több tényezős kérdés. Egyébként az elérni kívánt cél az, hogy a nyári 35 fokban satbilan tudja az akvárium vizét 28 fok alatt tartani ugyanis az aranyhalak és hidegvizi társaik nem nagyon bírják az e feletti hőmérsékletet.
Jo, de most mondom meg egyszer:
A ket oldalt nagyjabol azonos homersekleten tartva tudja MEGKOZELITOLEG a rairt erteket. Tehat elobb kellene megcsinalni a rendszert es utana meg raersz novelesen gondolkodni. A PC-tapon volt terheles az 5V-os agon? A simitas gondolom ugy ertendo, hogy a csucsok teteje ne haladja meg az Umax-ot, igy valoban kicsi a hatasfok. De ha nem megy at rajta a max aramerosseg, akkor az azert van, mert leejti a feszultseget, ergo a hullamossagnak sok szerepe nincs itt (az extrem eseteket kiveve). Max beleraksz egy bika 25V-os elektrolitkondit a Graetz utan....
Nos már értem!
A pc táp oldalon volt egy 5v os 1.4A es hőfokkapcsoló ami a majdani rendszert fogja ki ill. be kapcssolni. Felmerül egy kérdés bennem! Mégpedig: "A trafot valtoaramra adjak meg, egyeniranyitas utan no a feszultseg. Simitani nem nagyon kell, Peltier birja, csak az Umax-ot ne nagyon lepd tul." A következö Némi kutatás után találtam a háztájiban egy toroidot ami 2*24v ot ad le és 100VA es.. Abban tudnál, tudnátok segíteni, hogy hogyan lehetne elveszejteni azt a 9v-ot és hogy mekkora lesz egyenirányitás egy graetz es egyenirányítás és egy 25v oltos 10000 mikrofarádos kondi felhasználása után? Nem tudom, hogy több kondival jobb eredményt érhetek e el. Nem vagyok szaki csak próbálkozom! Elméletileg ha jól értem ezzel egyenírányitom a váltóáramot és simitom a váltakozó áram hullámzásait? De mág mindig nem tudom, hogy hány ampert tud majd leadni..... Ebben tunál segíteni, hogy érdemes e ezzel foglakoznom vagy keressek egy másik tápot sok sok pénzért?
A 25V-os pufferkondenzátor feszültsége nem elég!
Jóval a várható szűrt csúcsfeszültség fölé kell méretezni! S az valóban gond, hogy eléggé megemeli a kondenzátor a kapocsfeszültséget. S ellene nem igazán tudsz tenni! Vagy újra kell tekerni a szekundert 18V AC-ra. :yes: Ekkor a pufferkondenzátor névleges feszültsége MIN 30V legyen! Vagy egy nagyteljesítményű áteresztőtranzisztoros ( esetleg DC - DC kapcsolóűzemű tápegységgel ) stabilizálod 24V-ra a nyers 33V bufferfeszültséget. A gondot itt a levehető legnagyobb teljesítmény - áram okozza. Persze a transzformátor névleges teljesítményéhez kell igazodni a méretezéskor. Esetleg, prímeroldali fázishasításos teljesítményszabályzóval is belőheted a kimenő feszültséget. De ekkor a hasznos kimeneti teljesítmény is csökkenni fog. Én az áttekerést javaslom! Persze a toroid szekunderének újratekerése sem lesz egyszerű feladat! Kis szerencsével talán az is elég lesz, a 24V-ot visszabontod 18V-ra! |
Bejelentkezés
Hirdetés |