Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Pontosan mire gondolsz,
![]()
hogy a lemezek valamivel öszevanak "ragasztva" vagy csak a 4 csavart kiveszem és szét is szehetem?
Üdvözletem.Nem mai, de a trafó az most is trafó.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy ha van egy 46V os trafóm és nekem csak 36V kellen.És ha bekötnék sorba valamien 10V os fogyasztót( Pl.: izzót ) akkor az úgy kiadná e 36V ra ? Vagy esetleg valamien ellenállást. Ha valaki tudna valami hasznös ötlelet vagy tanácsot írhantna ![]() Előre is köszi: Dani
Igazábol ez egy erősítőbe kellene aminek 36V kell.
Ami egy Qouad 405 ös erősítő.Kicsit szétnéztem neten és találtam egy ijet:Bővebben: Link
És látom hogy 2X36V kell ![]()
Sziasztok!
Van nekem kis trafóm de sajnos nem tudom beazonosítani a kivezetéseit. Elvileg primer - 230 V secunder 2*12.5 V Számomra elég érdekes a tekercselés,rakok fel róla egy képet : Látszik hogy 3-3 kivezetés van mindkettő oldalon. Tudnátok segíteni a bekötésben? Köszönöm szépen előre is! Üdv Kicsa
Üdv . Csar a trafó adatlapját feltennéd újra?Valószínü sőt biztos a primer 2X110V és 2x12,5V.Semmi különös régebben 110/127/220/240V-os kivezetést is tettek rá.
Szia!
Természetesen,itt van az eredeti kép. Tehát akkor elvileg 2*110V - 2*12V lehet?
Sokat nem mond,de 110+110=220V.
Még nincs nálam a trafó szóval nem tudom milyen.De igyeksze(k)m a hétvégén elhozni és majd teszek fel képet...Majd mondtok rá valami okosságot
![]() De igazábol nekem 2X36V kellene. Abbol esetleg lehet o(j)lyat csinálni? Bocs amiért hogy i(j)lyen hülye kérdésekkel zaklatlak titeket de nem sokat értek hozzá :s Sajnos. Figyelj oda mit írsz, ezeket a betű, és szótagrész hiányokat, nem szeretjük errefelé. jav-szamóca
Van egy egyszerű módszer az azonosításhoz. A primary tekercsek vékonyabb szálból vannak tekercselve és nagy ellenállásúak, a secondary tekercsek vastagabb szálúak és kicsi ellenállásúak. Így keresztben a vasmagon mint a képen, nem mérünk ellenállást.
Legalábbis ilyen trafót még nem láttam, ahol ilyen kialakításban lettek volna a kivezetések, úgyhogy a keresztbemérést a vasmagon lehet, hogy vissza kell vonnom
![]()
Erre gondoltam én is de sajnos itt 1 ér vastagabb amit látok,4 vékonyabb,egyet meg nem is látni. Szóval nem tudom mi legyen igy...Azon gondolkozom hogy amit mértem ellenállásokat...a két szélsőre rákötöm a hálózati feszültsgéet egy 1Aos biztosítékon keresztül (127 ohmra) feltételezve a 2*110V-ot. Csak akkor meg nem értem miért 72 és 55 Ohm a 2 tekercs,elvileg akkor ha 2*110es,akkor ugyan annyinak kell lennie.
Ha a secunderre kapcsolok rá hálózati feszültséget,mi történtik? Elvileg akkor nagyon nagy feszültség indukálódik a túloldalon? Idézet: „Ha a secunderre kapcsolok rá hálózati feszültséget,mi történtik?” jó esetben old az áramvédő relé ![]()
Ez valami Cseh lemzjátszónak volt a trafója. 2*12 V-os.
A 300 ohm körüli részre megy a 230 V (150+160 ohm). A 230 V az egyik végén keresztben van (vason innen+vason tul), a közepe az egyik oldali közép. A 2*12 V ugyanígy a másik végén (24 V a vason innen-vason tul a közepe a másik közép).
A Tina szerint ha fordítva kötnéd be, 4.38KV jönne ki. Azt biztos nem bírná ki.
Érdekes kialakítású tekercselés, számomra új ![]()
Az a gond hogy nincs 300 Ohm körüli tekercs. Esetleg ilyen mórickarajzos ábrázolással tudnád jelölni a képen hogy hogy gondoltad? Mert kicsit belekeveredtem már...
köszi szépen előre is
Hát hogy őszinte legyek,foggalmam sincs. Az a 4.38 KV eléggé barátságtalannak tűnik így...
![]() Egyébként neten keresztül vettem,így nem tudom az előéletét sajnos.Lehet hogy szét kellene szednem? ![]()
Értem...hát ahogy elnézem,nem érdemes vaktában kísérletezgetni vele akkor
![]()
Ha sturbi leírásából indulunk ki akkor a vas két oldalán a 127 ohm lenne a 230V és a 72-55 ohm között lenne a középleágazás a 2x110V. A 2-2 ohm lenne a vas két oldalán a 2x12V a középleágazással és a kettő együtt kb. 4 ohm a 24V. De lehetőleg valami nagyon kicsi feszültséggel kellene kipróbálni, mondjuk 12V-al, az kezelhető lenne mindkét esetben, 12V-0.6V és 12V-230V.
Van egy 24 Vos torroidom kéznél,akkor megpróbálom azt hogy a rajz alapján bejelölt 230 Vra rákötöm a toroid kivezetését és megpróbálom megmérni hogy megkora feszültség keletkezik a túloldalon.
Nem törvényszerű,hogy az azonos átmérőjű huzalból azonos menetszámú tekercsek ellenállása ugyanakkora. Ez csak akkor igaz,ha a tekercsek egymás mellett azonos átmérőre vannak tekerve. Trafónál más a helyzet,itt a sorok egymás fölé kerülnek. Belátható,hogy a fölső sorok egy menetre eső huzalhossza nagyobb mint az alsó soroké,ezért nagyobb ellenállás adódik a felső tekercsnél,pedig a menetszám ugyanakkora.
Azért vigyázz ! 24V-nál 1.26V jön ki de fordítva már 460V körül. Azt a multiméter még elbírja
![]() ![]()
A bekötés ezeknél a trafóknál biztos úgy van ahogy lerajzoltam, mekkora a trafó(vasmagos rész hossza, szélessége, magassága) , mert ha 127 ohm a primer, akkor minden bizonnyal nagyobb, mint amekkorára én gondoltam.
Az általad készített rajz alapján a 230-as részre ~26V-ot kötve a 24V-os tekercs kivezetésen 2.6 Vot mérek.Tehát akkor elvileg jó így ez a rajz. Mindjárt kipróbálom 230 V-tal is.
Sziasztok!
Egyszere reagálnék több hozzászólásra. mex! Teljesen igazad van a keresztmteszettel,és valószínűleg ez is a helyzet. vizor és sturbi ! Vigyáztam,mérés közben semmit nem fogtam,biztos ami biztos. ![]() Tehát ezennel kijelenthetem hogy megvannak a kivezetések és köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Lenne még 1 apró kérdésem : 2*12V-ot úgy tudok csinálni hogy a középkivezetést bekötöm ide is és oda is? Üdv Kicsa |
Bejelentkezés
Hirdetés |