Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   46 / 206
(#) gulyi88 válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Így néz ki a gyújtás. A szekunder tekercs bekötésében nem vagyok biztos, csak gondolom, hogy így takarékkapcsolásba kötik, megfelelő menetiránnyal (de itt ez most nem is számít).

szóval ha a piros részt ráapplikálod a megszakítóra, akkor bekapcsolva nem lesz gyújtás, kikapcsolva meg lesz..

névtelen.GIF

(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Bocsi, hogy nem emlékeztem, hogy a rajz tőled van, de már régen volt, meg azóta egy vizsgaidőszak is eltelt.
A tranzisztor bázisellenállását kicseréltem, a tirisztor kapujánál pedig csak az optos résznél lévő alkatrészek vannak. A kistrafó teljesítményét nemigazán tudom megmondani. A primer tekercsre 1,6V került, és amikor járt a motor 1A-t vett fel, a vasmag keresztmetszete kb. 1-1,5cm2 lehet. Számításaim szerint a vezérlőrés 23 fok. A lendkerék átmérője 11,5cm, és 2,3cm a fényvisszaverő csík rajta.
(#) Szergej86 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

köszönöm a választ. az én kapcsolásomban a a két tekercsen és a mexán kívül nem volt semmi de értelemszerűen kihagyom a kondit és kész. mert szerintem az benne van a gyújtórészben.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Még az is lehet,hogy az optot a kelleténél többször megvezérli valami zavar... Próbáld ki motor nélkül,vezéreld meg az optot egy tárcsára ragasztott csikkal (vagy többel) amit fúrógéppel,vagy valami alkalmas motorral forgatsz,és közben figyeld a szikrát,van-e kihagyás,gyengülés stb.
(#) gulyi88 válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Mit értesz gyújtórész alatt? A gyújtás alaplapját, amin a tekercsek vannak stb..?

Ha ez a kondi hiányzik (vagy beteg! persze úgy hogy hibátlannak néz ki ), akkor a megsza szikrázik, beégnek a pogácsák , kimaradozik a gyújtás -> dadog a motor...
(#) Szergej86 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

nincs mechanikus megszakító. egy kis elektronika van.
és abban van egy 1 µF kondi. ezért kérdeztem.
ez az elrendezése a lendkerék és a tekercs helyzetének és kialakításának

IMG.jpg

(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

A rajzod alapján szkóp nélkül ugyan,de ilyen lehet a jelalak:

Jelalak.pdf

(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

csak az a két mágnes van. miből gondolod hogy sinusjel?

Gondolkozz! Nem lehet más alakja. Fokozatosan közelitenek,illetve távolodnak a mágnesek. Nullátmenet akkor van,ha a mágnesek egyforma távolságban helyezkednek el a vasmag középső és az egyik szélső szára közt. A rajzon a kicsi szinuszpúpok azokat a helyzeteket ábrázolják amikor csak egy mágnes közeliti még meg a vasmag szélső ágát. Egyébként most tudatosult bennem,hogy ezeken a helyeken is van nullátmenet,itt is van egymás mellett pozitiv,illetve negativ szinuszpúp is,tehát a rajz csak részben jó....

akkor a fv gent sinus jelre állítsam? de az nem ugyanaz. a bekötést még mindig nem tudom...
Vagy már dolgozol rajta?
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 2, 2009 1 /

Nem folyamatos szinuszra van szükség. Első megközelitésben egy pozitiv és egy negativ félhullám kell,utána szünet,mégezután ismétlés. A kisebb púpokat hagyd ki. Lehet,hogy nehezebb lesz szimulálni mint gondolod. Egyébként a kapcsolás ismerete nélkül nem tudok mást mondani. Annak a gyújtásnak a rajzát amit feltettél nemigazán tudtam értelmezni,de nem is mélyedtem bele.

nekem ez jött ki. igaz hogy impulzus négyszögjelet kapott pluszt és közöst, de legalább látható a változás

Igen látom,kérdés mennyi köze van a valósághoz.

nem tudom... a gerjesztett rendszerekben nem vagyok otthon. arra viszont éppen megfelel hogy lássam nem hülyeséget akarok megépíteni egy vagyonért.
minden segítséget köszönök.

OK. Sokba kerül az elektronika?

nemcsak az. az csak 1000 péz lenne de be kell öntenem műgyantával (vagy nem?) és a huzal sem olcsó, meg a gyanta sem.ezenfelül rohadt sok idő megtekerni 8600-12000 menetet 0.1 es huzalból kézzel.
és mint tudjuk az idő pénz.

Idézet:
„ezenfelül rohadt sok idő megtekerni 8600-12000 menetet 0.1 es huzalból kézzel. és mint tudjuk az idő pénz.”

Majd belejössz.
Az ilyen tekercseket én is kézzel hajtottam,igaz akkor még sokkal jobban láttam.. Soronként kondenzátorpapirral+lakkal szigeteltem-mit mondjak nem labilis idegzetűeknek való munka.
Jó ha még ezenfelül kiöntöd,ha teheted vákuumot használj.

kondenzátorpapírt honnan szerezhetnék?
gyárilag valami nejlonfólia volt benne.
arra gondoltam hogy trafóolajjal kezelt pénztárgépszalag.
gyantát milyet vegyek és hol?
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Valószinűleg az a nejlonfólia hosthaphan lehetett,ilyen van például a régi tv sorkimenők primer tekercsei között is. Kondenzátorpapirt nem tudom honnan lehet venni,bontani lehet régi fénycsőkondikban található. Az újabbak már ilyen hosthapannal vannak szigetelve,ez is jó,csak nehezebb vele bánni,mert csúszik.Az irógépszalag nem jó.
(#) cannabis83 hozzászólása Feb 3, 2009 /

Nagy valószínűségel az italjetnek gyujtás problémája van kis fordulaton szabálytalan járása van és nehezen emelkedik a fordulat. Kihagy néha és kis erőltetés után helyre áll minden de magasabb tartományban megint kihagy. Ha jól vettem ki az elektronika egyben van a gyujtó trafóval és csak a jeladó megy bele nincs gerjesztő tekercs vagy +12. Ehhez valaki tudna ajánlani kapcsolást. Illetve van e valakinek ötlete hogy mi is lehet a gond én a CDI re gondolok. A töltés sem igazi mértem analóggal és 11 v - 20v között tőlt tehát a feszszab ot is csrélnem kell de ezt megoldom van egy tartalék jog feszszabom .
(#) cannabis83 hozzászólása Feb 3, 2009 /

A jeladó csúcsfeszültsége az italjet-nek 84v ezt tudtam mérni és a jeladó egy szála testre van hozva. Valami 12v -os trafót szeretnék rá tenni.
(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

régi mosógépkondiban esetleg??
én egyébként pénztárgépszalagot áztattam volna transzformátorolajba, de a fénycső gyújtókondi sem rossz ötlet

Abban is lehet,de főleg a régiekben. Keresni kell,megéri mert nagyon jó vele dolgozni.

találtam egyet
megbontottam és olaj volt benne meg nejlon, de nem baj mert elég könnyen lefejthető. egyébként soronként egy réteget elég feltekerni? egyben kell hagyni vagy soronként el kell vágni? elég ha lakkal rögzítem?
nem biztos hogy nejlon mert szakad mint a papír de átlátszó?!
(#) kurtyka hozzászólása Feb 3, 2009 /

Üdv! Gulyi valamit elhibáztam a logikai ic-kkel majd csütörtökön folytatom vele, de azonban a jelformáló része gyönyörűen müködik első kép a tranyó kollektorán mérve, második a tranyó bázisán. A fölső szinusz volt a bemenő jel, négyszög és fűrész jel esetén is szép négyszög lesz a tranyón!

Az újabbakban van műanyag,a szigetelés szempontjából kiváló,de nehéz vele dolgozni,mert csúszik. Ezért jobb a papir. Talán vékonyabb is valamivel~0.03mm. Egy sort feltekersz szépen menet-menet mellé és lakkozol,erre pedig rásimitod a papirt és rátapad. Leheletvékonyan belakkozod,és mehet rá a következő sor,és igy tovább. Arra ügyelj,hogy a menetek csakis egymás mellé kerüljenek,keresztezni nem szabad,mert kész a menetzárlat. Ha kész száritsd ki alaposan. A sok rétegnek idő kell,de megéri.

a nejlon szakad?mint a papír?mert ha nem akkor papírom van.

A nejlon ellenállóbb,mint a papir. Ami nekem van papir az enyhén barnás szinű,de áttetsző,valamilyen parrafinszerűséggel lehetett kezelve,de ezt nitrohigitóval lemostam róla.
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Csá biztos ilyen alacsony a jeladók csúcsfeszültésge?
(1,5V max)
Akkumlátor gondolom van (12V)

csá
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia.
Önindítós tehhát aksi van jó is és a régi gyujtás is a jeladó + az aksiról ment.
A jeladót megint megmértem úgy ahhogy mondtad.
1.4 - 1.6 - 1.8v ennyi mikor jobban forgat az önindító akkor picit több mikor lasabban akkor majdnem 1 volt lex. Kell még valami?
Következő: »»   46 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem