Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Olvasd el Bandi még egyszer, mit írt öregtamás.
A második mondatodat meg nem értem.
Üdv
Egy olyan kérdésem lenne,hogy miben másabb egy vászon szélű hangszóró mint egy gumis? A vászon szélű nem szól kopogósabban?
Szerintem az a legfontosabb , hogy lefedjék a teljes sávot. 20Hz- 20000Hz ig lenne kívánatos. És az is ,hogy ne kelljen egyiket se csillapítani.
De szerintem még legalább 10 olyan szempont van amit a többiek fognak mondani.
hy. tanácstalan vagyok segítsetek rajtam. azt tudom hogy általában a 0,4-0,6 Q.ts értékig reflex dobozba kell épiteni a mélysugárzót,0,6-0,9 között zárt doboz ajánlott.van a SAL SPA 5070 mélysugáró aminek a Q.ts értéke 1,04.ilyenkor mi a teendő?mien ládába érdemes beépíteni ezt a hangsugárzót?hallotam már ilyen hangszorot szolni,csak már nem emléxem mien ládában volt,de kegyetlen erős mélyet nyomott.Lécci egy kis segítséget adjatok.annyit elárulok hogy én a reflexdobozra pályázom nagyon.KÖSZÖNÖM :idiota:
Az igaz a hullamhossz nagy relative kicsi a kulombseg.
Megent lattam hangszorot a boltba , kintrol .Mindeg zarva talalom az uzletet hamar bezar mire munkabol hazaerek zarva van ,igy lefenykepeztem a szubokat .. ami reszt kinagyitottam csak othon lattam , egy meg nagyobb volt oldalrol amit ott lattam csak hogy nem jott ki a kepeken ( csillogott a kirakat uveg ) aztan mikor nezem ithon a PC-n latom ezeket fent a JBL ladan .Jo kis mgnese van!
Sziasztok egy kis segitséget szeretnék kérni,Wláát szeretnék csinálni Eminence Omega pro 12 es hangszorókhoz,tudna e valaki tapasztalatot mondan hogy hogy szolna egy W ládábak ez a hangszoró?Mert azt halotam hogy nem a legjobb ebe a tipusba ez az Eminence ,szoval ha valaki tudna nekem segiteni megköszönném!
Hello szerintem az a sal spa 5070 es hangsugárzónak nem lenne rosz egy tölcséres mély láda,én is csak nagyábol értek ezekhez a Q.ts..stb értékekehez nekem csak anyi tapasztalatom van hogy volt egy Sal Pa 50100as hangsugárzóm,szerintem nagyon nem különbözhet a tiédtöl,és nekem tölcséres mélyládában volt,és szerintem nagyon jol szolt,joban mint egy reflexben,én most akarok uj W ládákat csak az még nem volt nekem azért akarok valakitöl valami tapasztalatot hallani hogy mijenek...
Reflexbe egyik sem való, zártban pedig túl halk lenne az a tartomány amit illő volna lesugároznia egy 18"-osnak. Talán bandpass ládában lenne jobb, melyben zárt az első kamra, de ennek a méretezésével, hangolásával sokáig el lehet játszani. Sima zárt doboznál talán egy rezonátorban, vagy egy megfelelő tölcsérben szólhatna hangosabban.
Üdv!
A rezonátorkét fő és néhány segéd elemből áll. A két fő elem: 1, tömeg; 2, rugó. Az elektronikában rezgőkörnek nevezik, ott a C (kondenzátor) képviseli a tömeget, az L (induktivitás) pedig a rugót. A mechanikus rezonátoroknál jelen esetben, a rugó a zárt térben lévő levegő és a membránfelfüggesztő rugója, a tömeg egyrészt a membrán tömege és a membrán előtti levegő egy részének tömege. Elosztott paraméterű rezonátorokban (ahol az üreg hossza a membrántól mérve a hullámhosz felét megközelíti vagy túllépi) ez egy kicsit bonyolultabb, itt már az állóhullám aránnyal is számolni kell. Üdv! Lajos
Ilyen dobozokat milyen progival lehet tervezni? Bővebben: Link
Üdv.Ez egy átgondolatlan kötözködés. Mint tanácsolták olvasd el újra a kérdést és a választ is!A hangszórónak van egy nyugalmi állapota amikor nem működik. Működés közbe vagy kifelé-vagy befelé mozdúl a bekötéstől függően (polaritás függően) . Az erősítőbe mit lehet elkötni? Elkötni lehet az erősítőbe valamit csak akkor nem működik. Gondolom bekötést és nem elkötést akartál írni! Viszont akkor ismét a leírtak az érvényesek.
Szia!
Szerintem az erősítőben kell a jelenség okát keresni, valószínűleg a tápjában. Milyen erőlködöről hajtod? Ha valamiért megbillen a tápszimmetria, vagy eleve nem tökéletes, akkor az pont ilyen problémákat szokott okozni. Hogy valóban ez e a baj, arról meggyőződhetsz. ha kipróbálod másik erősítőről, vagy az erősítőt másik hangfalon. Ha jól tippeltem, akkor meg kell vizsgálni azt az erősítőt
A melysugarzokat mindeg a[+] al a kimenetre kotik es a masik polust a foldre .
A hidba kotott erositoknel is meg van adva melyik a plusz kimenet. Az elso nagy jelnel a hangszoro nagyot ugrik ezert kell kifele ugorjon ha csak lehet , altalaban reszben kb egy 25% a tekercsnek kin marad folytonos bizonyos frekvenciaval ismetlodo nagy jelenel.( nagydob , basszus ...) nincs "ideje" visszaterni a nyugalmi allapotba. Ami visszatartja a mechanikus reszeken es a "terhelesen" ( levego) kivul az a "current dumping" az aram ami keletekezik a tekercs elmozdulasakor es ellentetes a kivezerlo arammal.Ezert jo ha a magneses ter jo eros , bar az se jo mert ha nincs eleg nagy "ugras" nincs meg a "punch" hatas es tul kereken es tisztan szol minden , az se jo. Ha forditva kap nagy jelet a hangszoro neha halhatoan odautkozik a megnesnek , vagy a tekercs vagy a membran also resze nagyokat "pakkog" , gondolom ezert kotik a ploaritast "helyessen. Forditva a kozep es magas hangszorokat kotik egyes szurok ( masodrendu ha jol spekulalok 2 x 90 fok ket kondenzator ?)utan amik a fazist is forditjak , ezeknel a hangszoroknal nincs a nagy kilenges es kb szimetrikus a kiteres a nyugalmi allapothoz kepest.. A hangszoro igencsak aszimetrikus eszkoz. Szimetrizalashoz az egyik megoldasba ket melyet szerelnek egymassal szembe es forditott polaritasal vezerelik hogy egyutt mozogjon a ket membran , ez szimetrikusabban reagal a kimeneti jelre .A torzitas is kisebb . Soha se probaltam csak lattam halottam egy uzletben , -3dB veszteseg miatt draga mulatsag de a rosz nyelvek azt tartjak hogy impulzus visszadasa sokkal jobb igy elethubb.
Helmholtz_Resonator
Helmholtz_Resonace cavity resonance es a fentibol epp a bassreflex hangfalrol roviden van meg rengeteg anyag a temarol , valahol valami "edu" lapon volt video is mindenfele kiserlettel nagyon erdekes csak meg kene talalni. Keresgelj a Google-val ...a Wiki-vel .
De itt valószínűleg nem erről van szó, láttam már olyan SAL hszt, ahol a cséve kilógott a légrésből, és előre már nem mozdulhatott (mivel kilépett volna a homogén mágneses mezőből) csak befelé.
Hja, és ilyen is összejöhet.
A mágnes legfeljebb esztétikai élmény sztem.
Idézet: „Ha forditva kap nagy jelet a hangszoro neha halhatoan odautkozik a megnesnek , vagy a tekercs vagy a membran also resze nagyokat "pakkog" , gondolom ezert kotik a ploaritast "helyessen.” Nem, mert váltakózóáramú jelnél, kitérés szempontjából mindegy, melyik végét kötöd a lengőcsévének az erősítő melegpontjához. Idézet: „A hangszoro igencsak aszimetrikus eszkoz. Szimetrizalashoz az egyik megoldasba ket melyet szerelnek egymassal szembe es forditott polaritasal vezerelik hogy egyutt mozogjon a ket membran , ez szimetrikusabban reagal a kimeneti jelre .A torzitas is kisebb . Soha se probaltam csak lattam halottam egy uzletben , -3dB veszteseg miatt draga mulatsag de a rosz nyelvek azt tartjak hogy impulzus visszadasa sokkal jobb igy elethubb.” Nem egészen igy működik, az impulzusválaszon nem segít, csak a mozgó tömeget növeli duplájára, és ezért a két hsz kb. feleakkora dobozban is működőképes lesz, mint eredetileg egy. Persze feleakkora érzékenységgel.
Elvileg TL volna az ideális, de ilyen hangszóróhoz nem érdemes csövet készíteni, esetleg ami még ilyenkor szóba jöhet az a zárt doboz, a többit felejtsd el, ha az is érdekel, hogy hogyan szólal meg.
Hello!Egy GENIUS SW 5.1 HOME THEATER hangfalból az erősítőjéről kihoztam 2 kábelt és rákötöttem.
Köszi mindenkinek a segítséget próbálkozok de ha van még ötlet lécci írjatok!
inkább a keresztezési feki környéke az érdekes, nem biztos, hogy a sávszéleknek mindig nagy jelentőséget kell tulajdonítani.
Üdv. Hát nem mindig pólushelyesen kötikbe a hangszórókat. AUTÓHIFI ! Erősítő hibáról nem beszéltünk . Egy hangszóró nem tud csak befelé vagy kifelé mozogni kivéve ha egyenáramú telepet kötünk rá. Minden másnak van periódusa és igy visszatér a hangszó az újabb impulzus érkezéséig anyugalmi álapotába. Az meg hogy koppan a hangszóró az túvezérlés( hibás működés - müködtetés) polaritás helyes bekötésnél. Fordított bekötésnél :felakad a csévetest vagy leszakad a membrán. De ekkor is hibás működtetésről beszélünk. A 90% ba a kifelé mozdúló hangszóró túlvezérelt állapotban felakad mert a litze kivezetés fére billenti a membránt és mivel a mozgás megszünt igy rögtön pirul is . Gondolom bővebb magyarázatot nem igényel.
Sziasztok!
Vettem hangszórórácsot és leszorítókörmöket a mélynyomómhoz. Rátettem a rácsot a hangszóróra, de észrevettem, hogy ha a körmöt is ráteszem a rács peremére, akkor a körömnek az alsó része nem ér le - nem fekszik neki a hangfal falapjára, csak a vége ér gyakorlatilag hozzá. Használhatom így a körmöket? Esetleg húzzam meg erősebben a körmök csavarjait? A hangszóró peremén olyan szivacsszerű anyag van körbe, lehet hogy összelapul az annyira? Üdv. Bővebben: Link
Mindegy hogy kötöd be, ugyanúgy koppan.
De az azért már igencsak tervezéshiányos hangszóró, aminél képes kilépni a cséve a légrésből, és fennakadni a vason.
Egyik ismerősöm aki ezzel foglalkozik azt mondta hogy a SAL AHX 2530-as típusnak gyárilag befelé kell mozdulnia!Most már nyugodt vagyok csak remélem az "erőlködőm" sokáig fogja bírni!Köszi mindenkinek aki segített! Üdv: deagle
A baj ott kezdődik, ha egy hangszórónak "gyárilag" csak befelé mozdulós a membránja, akkor az a hangszóró nem hangszóró..
Haveromnak van 2 ugyan ilyen hangszóró és neki is befelé mozog!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |