Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   20 / 132
(#) csezoli21 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Hát ezt így hirtelen nem-tudom megmondani! De egy lényeg van, hogy az erősítőt ki tudjam teljesen hajtani rajta! És jó hangminőséget szeretnék! Szép részletgazdag méllyel, meg magas hangokkal!
De azért nem legyen eget verő ősszeg!
(#) Bassmester válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szerintem meg kéne hallgatnod jópár gyári cuccot, mielőtt bármibe is belevágnál. Olvass végig néhány fórumot, hogy mások melléfogásait ne kelljen neked is megtapasztalnod, mindenképpen legyél tisztában a lehetséges buktatókkal. Érdemesebb lenne gyárit venned, olyat ami tetszik. Ha nekiállsz egy hangfalpárnak, ahoz komoly tudás, felszereltség, tapasztalat kell hogy eredményesen be is tudd fejezni és a végeredmény pedig, még így sem garantált. Ha mindenképpen építeni szeretnél, akkor egy bevált terv pontos kivitelezésével próbálkozz. Ha lehet ne ess bele abba a hibába, mint a legtöbb lelkes kezdő, hogy a realítás talajától elrugaszkodva megálmodnak egy hangzásvilágot, mely a vásárolgatás és az építgetés során végig előttük lebeg, (drága, csili-vili, "high-end" cuccok, "minőségi" alkatrészek, "univerzális" hangváltók) aztán a kipróbáláskor jön a hatalmas pofáraesés :no:
Ja... még valami: egy végfokot semilyen hangfalon nem jó teljesen kihajtani, mert ilyenkor a végfok kimenetén már torz a jelalak, neadjisten a szimmetria sem az igazi és az ilyen használat hamarabb hazavágja a hangszórókat. :yes:

Elolvastam már sok mindent, és mindenképpen én szeretném magamnak megcsinálni! Hát jó lenne egy olyan terv amit már valaki megcsinált és le lehetne utánozni, és tényleg szépen, meg jól szól! Mégis nem tudnál, vagy valaki nem tudna ajánlani pár jó hangszórót ekkora teljesítményre, és amik passzolnak is egymáshoz? Akármilyen segítséget elfogadok! Köszönöm szépen!
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Valami olyan megoldásban kéne gondokodni, ami zenélni is ugyanúgy alkalmas, de ha kell, hangos is tud lenni, és megvan az általad várt terhelhetőség... Amire első körben én gondolok, az egy kétutas lenne, 2db 200-as mélyközéppel, és egy viszonylag érzékeny 2k-tól már használható dómot kell mellé vadászni. Vannak konkrét ötleteim is, de a dóm kicsit veszélyes terep már, mert a várt 130W-os rendszer összterhelhetőség már PA kategória...
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Megköszönném ha megosztanád velem az ötletedet! Igazából amit ajánlatok azt fogom megvenni, csak tényleg jó legyen,...
(#) Andreas89 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szeva
Egy tipp, ezzel biztos ki tudod használni, szépen is szól meg ha akarod hangosan is!
Dobozterv
Mély
Magas
ezek jó érzékeny hsz-ek jól tudnak szólni kis hangerőn is!
(#) csezoli21 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Látom ebbe a dobozba 2 mély-közép, meg 1 magas hangszoró megy, úgy nem lehetne hogy csak 1 mély-közép, meg 1 magas?
(#) csezoli21 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Meg ne kérdezzétek hogy mért, de zárt doboz párti vagyok! Pl13 te mit szólsz Andreas89 ötletére?

Hát igen... a zárt dobozt könnyebb jól megcsinálni.
Az Em. Beta 12 LTA reflexdobozba való inkább. Már én is szemeztem ezzel a tipussal, de letettem róla, pedig nemrég még 5000 Ft-tal olcsóbb volt. Hogyha hasonló az átvitele mint amit közölnek róla, akkor nehéz lesz vele lineárishoz közelítő átvitelt elérni. 1 kHz körül nem nagyon lehet váltani kétutasban (elérhető árú magassugárzót alapul véve), ha feljebb viszed a keresztfrekit akkor a középtartomány fog 6-7 dB-lel hangosabban szólni. Továb kell keresgélni. PA ládára lenne nekem is ötletem, de az audiofil igényeket és a PA szintű teljesítményt nem könnyű összehozni.

Tehát ha jól értem akkor az előbbi ötlet az elveszett!
Akkor újra elölről ugye? Segítsetek létszives én ehhez a hangszoró hangdoboz, hangváltó témához nem igazán értek, de szeretném ha egy jó dobozt össze tudnánk hozni,... Köszönöm az eddigi segítségeket!

Sajna a HIFI hangsugárzók világa az számomra is ingoványos terület. Inkább a PA cuccokkal vagyok jobban képben. Ilyen nagy teljesítményre nem egyszerű hifi minőségű hangszórópárost találni és kivitelezhető dobozt, váltót tervezni hozzájuk. Egyébként rendelkezel minden szükséges eszközzel az építéshez és a mérésekhez? Tanulmányoztad a tervező és mérőprogramokat, kalkulátorokat, satöbbiket?
Talán pl13 ajánl majd valamit...
Addig is nézelődj a többi fórumon is és böngészgesd az amcsi DIY hangfalas oldalakat, hátha találsz valami érdekeset. Mindenesetre kompromisszum nélküli megoldást szerintem senki nem fog kínálni, így neked kéne kitalálni hogy mi a fontosabb paraméter számodra, a hangminőség, vagy a teljesítmény.

És szerinted nekem melyik lenne a jobb, ill. mi a különbség a hifi és a PA között?
A dobozméretezőket áttanulmányoztam(Winisd, jbl, boxsim, unibox, Bassbox pro), nem unatkozom, olvasok rettentő sokat, de segítség nélkül nem fogok semmire se menni! Meg mivel nem vágom, igy nincs hozzá önbizalmam, és inkább ezért kérek tőletek tanácsokat, meg segítségeket! Mindenem megvan az építéshez,...
Remélem tud valami jót ajánlani Pl13!
A teljesítmény annyira nem fontos végül is, csak annyi kéne, hogy ha feltekerem a 2*130W os erősítőt akkor ne szálljanak el a hangszórók! Ha lehet inkább a minőség a cél,... És azért szeretnék inkább zárt dobozokat, mert így kisebb dobozok is elegek, de persze ha ez miatt csökken a minőség akkor majd ti megmondjátok a hangszóróhoz milyen kell!
Ja és nagy, és minél mélyebb basszust szeretnék!
Köszi
heló

Szerintem hallgass meg valahol egy ilyet.
Szépen is szól és hangos is
A szobádban úgysem engednél rá 10W-nál többet, mert az már bántaná a vájtfüledet , buliban bedig nyomathatnád 100W-tal, de úgy már brutális hangerőt produkál. Egyszer hallanod kéne hogy mi is a hangzásbeli különbség egy ilyen PA és egy hasonló árú hifi box között. Ha az elektronikus zenét és a nagy hangerőt szereted, biztos vagyok benne hogy jobban bejönne a PA doboz.

szóval ha jól értelmezem célszerűbb lenne PA hangszórókat vennem?
Hát ha igen, akkor erre kérnék majd ötleteket ha van valakinek!

Nem kell rögtön a PA mellett döntened, az viszont jó lenne ha volna valami tapasztalat útján szerzett viszonyítási alapod, hogy dönteni tudj, legalább abban hogy a PA vagy a HIFI irányába lépj tovább. Mindenképpen tisztában kéne lenned azzal, hogy a különböző jellegű és fajtájú ládák közül melyik felel meg leginkább számodra.

Hát a láda szempontjából zárt ládát szeretnék inkább, és akkor abba kéne hangszórókat találni,... Azt hogy hifi, vagy pa azt rátok bíznám, csak szépen szóljon, meg bírja a 130Wattot,... De ha valaki ajánl valami mélyközép, és magas hangszoró párost, akkor esetleg Ládatérfogatot, vagy tervet, vagy hogy a ládatervezőben hogy csináljak neki dobozt, vagy valami infót is kérnék hozzá! Meg hangváltót mert ehhez aztán végképp nem értek! Köszi

Itt van jó minőségű PA doboz, Beyma SM 112N mélynyomóval. Én is ilyet fogok építeni, színpadi oldalmonitornak, csak éppen Reflex ring magasakkal (mert ilyen van itthon bontott).
Ezt aztán hajthatod amíg a dobhártyád bírja
Az ilyen Beyma hangszórókkal szerelt gyári kompakt dobozok, 60 ezer forinttól indulnak. Ha minőségi munkát tudsz végezni, akkor érdemes ilyet építeni (de csak akkor). A hangváltó tervezéséhez csak akkor tudsz majd hozzálátni, ha már készen lesz a doboz, benne lesznek a hangszórók és külön megmérted az átvitelüket. Ha majd eddig eljutsz, mellékeled a mérések eredményét és segíteni fogunk a továbbiakat illetően.

Ha fontos számodra az erőteljes, ütős mélytartomány, akkor a reflex előnyösebb lenne szerintem.

Néztem a bele való magas hsz árát, hát nem sok érte 20000Ft? Vagy lehet inkább a hifinél kéne maradnom?
(#) Andreas89 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

1 hangszórós változatra gondoltam, de ez a hangszóró reflex nyilással lenne jó, én annál maradnék.
vagy nézz körbe a djborze.hu-n ott is van sok jó láda olcsón!
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Az életben nem fog szépen szólni (az ajánlgatott hangszórók kizárják) de hangosan, azt igen.

Más, Terveket csak úgy lehet lemásolni, ha lépésről lépésre, pontosan teszed, azonos hangszórók azonos anyagok, stb.
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

A doboz méretezése a hangszórótól függ, tehát ha zárt doboz kell, akkor ahhoz való hangszórót kellene választanod.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Nagyon PA-sodik a fórum. Azért ilyen tervek alapján, mint a Reflexes, én nem mernék belekezdeni.
(#) Andreas89 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Én arra gondoltam hogy ilyenbe raknám, nem ugyanebbe...
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hát ja... igazad van, de ezeket már nem kell megvenni. Tudom hogy ez a reflex ring nem éppen kétutasba való, a hangja is olyan amilyen, de ha nagyon gáz lenne, akkor magasat cserélni, váltót modolni mindig lehet. Egyébként a legnagyobb probléma az vele, hogy eléggé irányítottan szól. Egy biradiális lenne az igazi hozzá. Ezt a mélyet pedig azért választottam, mert kicsi, 40-50 l-es dobozban is jónak ígérkezik, és talán elbír egy 200W-os végfokot. Az erősítő előtti felüláteresztőről mi a véleményed? Terhelhetőbb lesz annyival, hogy érdemes legyen megcsinálni?
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Heló
És van valakinek Olyan kétutas dobozterve hangszórókkal hangváltóval, pontos tervekkel amit pontosan le lehetne utánozni? Az lenne nekem a legegyszerűbb! És ami birja is a 130Wattot!
Lehet inkább maradnék a hifi kategóriában, mert ez a pa drágának tűnik nekem! Azt mely hangszóró adat alapján lehet eldönteni hogy zárt vagy nyitott dobozba való?
(#) Bassmester válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

A JBL progi meg tudja állapítani hogy jó e relexbe vagy sem. Csak be kell írkálni az adatait.
(#) ngyzoli válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Bár a hifi és a PA részben átfedik egymást,de nem ugyanaz az irányvonal.Előbbinél a minőségen van a hangsúly,és 60-100W-ig lehet ebben gondolkodni.A 100W feletti telj-tartomány már inkább a hangosítás területe,némi minőségi engedmények árán.A kettőt ötvözni a legnehezebb.De hogy melyik irány lenne számodra a nyerőbb,azt csakis te tudod eldönteni...
(#) csezoli21 válasza ngyzoli hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hát inkább hifi! Ha sok a hifinek a 130W akkor meg tudom úgy is oldani hogy csak kb. a fele teljesítményű lesz az erősítő, bár nem tudom a 65-70W az mennyire hangos!? Esetleg kisebb házibulira elég azért?
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hümm, szerintem nem tud ilyet a program, mindössze az EBP értéket jelzi, nézi meg, abból meg csak szélsőséges esetekben lehet kideríteni, hogy zárt-vagy reflex. EGyébként inkább a T-S egyensúlya, és a mozgórészek mech. tulajdonságai döntenek.
Következő: »»   20 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem