Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   415 / 3972
(#) proli007 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello!
Idézet:
„(hülyén=össze-vissza)”

Akkor lenne így, ha az IC lábkiosztásának megfelelően lenne rajzolva! A kapcsolási rajzon mindig az áramkör működésének megértése szempontjából kell ábrázni az összekötéseket. Aztán majd a nyákrajz, ami mutatja, hogy ténylegesen hova mennek a vezetékek.
Képzeld el, hogy egy PC alaplapot úgy rajzolnának le, mint ahogy a nyákon van. Ki tudná azt megérteni?
Nyugtasd meg magad, hogy ez a helyes, és az ellenkezője a helytelen! :yes:
üdv! proli007
(#) csuszo_zalan hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
OK,közben megcsináltam a nyákot,és nem is annyira bonyolult.Kösz mindnekinek!
(#) Kokany82 válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Helló!De most mi nem jóebben,mert végül is az akksi nem merül a riasztó is megy?De tényleg ,ha valamiért így nem lesz jó akkor véleményezzétek,mert szeretném ha nem lenne gond vele.Proli007, Neked mi a véleményed?
(#) rictc hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Hello!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hol lehet rendelni készre szerelt 8051-es mikrokontrolleres fejlesztőrendszereket?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) Kokany82 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
A töltőt 13,6V-ra állítottam még az elején, de ha az akksi rajta van akkor az akksi feszt mutatja a multiméter ami még ballag felfelé,de már nagyon lassan.Mikor feltettem akkor még 12,2-n állt és 1-2 óra alatt felment 12,5-ig,azután éjjszaka (6óra alatt)12,8-ra és most reggeltől idáig 12,9-re.Hogy érted azt, hogy hamarabb kifekszki?
(#) qwertz0 válasza qwertz0 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
:help: Tudja valaki esetleg, hogy a kb. 100 Ft-os
erősfényű (300*-os) fehér 5mm-s LED
kibír-e 60mA-t tartósan, vagy mennyit bír ki max.
(#) Kokany82 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Igen, ráér és nem lesz mindennap igénybe véve, csakőrt áll.Igazáből jó rég volt áramszünet,de jobb ha kész.A trafómra 200mA van írva.Gondolom ez a max.Érdemes lenne annyira megemelni a töltő áramot,hogy ha lemerüne áramszünet esetén akkor gyorsabban visszatöltse,vagy fölösleges?
(#) proli007 válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello!

Akkor kicsit tolmácsolok.
Azért mondja Watt, hogy egy kicsivel nagyobb töltőáram kellene, mert..
- Van a töltőnek egy U-I karakterisztikája. Elvileg addig állandó a töltőáram, míg a feszültség el nem éri a maximum értéket. Aztán az áram hirtelen csökken, és a feszültség lesz állandó. Ilyen egyszerű kapcsolás, nem működik ilyen ideális jelleggel.
- A szabályozásnak olyan a jellege, hogy amikor közelíti a töltési végfeszültséget, csökkenni kezd a töltőáram, és ebből még levonódik,a fogyasztás. Ez nem egy meredek hirtelen levágás lesz, hanem egy ferde egyenes, melynek végpontja a 13,6V, de már a töltőáram sokkal előbb kb. 13V-ná, el kezd csökkenni.
- Ha a töltőáram egyenlővé válik a fogyasztással, a feszültségemelkedés megszűnik. Így lehet soha nem éri el a 13,6V-ot. Tehát a maximális 13,6V feszültséget akkor fogja megközelíteni az aksi feszültsége, ha a töltőáram sokkal nagyobb mint a fogyasztás.

Persze a töltőáram maximumát befolyásolhatja az LM melegedése (hűtés), és a hálózati trafód teljesítménye.

Zoli arra érti, hogy az aksi előbb ki fog feküdni, hogy nem lesz kellőképpen feltöltve, és így nem fogja leadni a ráírt kapacitásának, csak töredékét. Tehát hamarabb fog kimerülni a riasztótól. (Egyébként ha az aksi pufferüzemben működik mint itt, akkor a kapacitásának eleve csak a 60%-ra lehet számítani, mert ugye messze nincs feltöltve. Viszont a töltésfeszültséget meg nem lehet emelni magasabbra.)

ui. Az aksira és a hálózatra illik biztiket tenni állandó üzem mellett. Ha azzal kell számolni, hogy a töltő még is véletlenül rövidre lesz zárva, akkor érdemes az R4-et betenni, vagy helyére egy 1N4001 dióda is megfelelő lehet. (Azon is esik kellő feszültség az LM317 lezárásához, és nem kell változtatni, ha az R3-al változtatásával a töltőáramot "szabályzod".) A biztonság kedvéért, a tranyó bázisával sorba, egy 1kohm-os ellenállást is köthetsz. Akkor tuti életbe marad.

Remélem most már mindent kitárgyaltunk, és elmúlnak a kételyeid.
üdv! proli007
(#) vtnagy hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Szokásomhoz híven megint LED-es kapcsolást készítek. Az lenne a kérdésem, hogy 18db, LED-enként kb 1,9V-os nyitófesz, és kb 20mA nyitóáram kapcsolására milyen tranzisztort kellene használnom, hogy ne menjen tönkre?
12V-ról szeretném üzemeltetni az egész áramkört. A nyáktervben nem vagyok biztos, hogy így működőképes lenne-e, ezért csatolom a képét is, remélem nem csináltam túl nagy hülyeséget

NyÁK-terv

Ha így működik, hány VA-s táp kellene ennek az ellátására?

Segítségetek előre is köszönöm.

Üdv
vtnagy
(#) Kokany82 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Értem.Sajnos csak 200mA-ig tudom emelni (amit meg is teszek) mert a trafón annyi a plafon,mert van benne egy 0.2A es biztosíték(bár jó nagy trafó .Nem csak a bizti miatt van akkora áramleadása?És ha 0.4 A tennék bele?) .Én a kimenő pozitív szárára tettem egy diódát a visszaáramlás miatt, az R4 pedig benne van most is.
Ui:Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek,elég sok mindenre rávilágítottatok és sok mindent megértettem hála a türelmeteknek.Tudom kicsit kiveséztem, de így biztos jó lesz
(#) watt válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Én megmondtam mit csinálj, de te eldöntötted, hogy szerinted így jó, ahogy van. Ne várd, hogy ezek után bármit is mondjak.
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Egy akkun nem maradhat 14,4V. A 13,6V maradhat rajta huzamosan! Óvatosan bánjunk a számokkal.
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Mérted már? Az enyémben biztosan nem.
(#) Homeguitar hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Volna egy hihetetlenül blőd kérdésem:
Nem akarok/lehet(a kapcs. amit néztem más feszültségre van kreálva) az erősítőmhöz koppanásgátlót építeni. Vajon megfelelne -e a célnak egy kétáramkörös, kétállású kapcsoló az erősítő kimenete és a hangszórók közé, amit pár másodperccel az erősítő bekapcsolása után felkapcsolva a hangszórók rákerülnének a kimenetre?
Tudom, ez egy nagyon BaRbÁr megoldás, és senkinek nem akarok vele fájdalmat okozni..... Mit gondoltok?
(#) Doncso válasza Homeguitar hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Szóval az erősítő bekapcsolása után pár másodperccel te kapcsolnád be manuálisan a hangszórót? Erre gondolsz? Hát elviekben nincs akadálya, kárt nem teszel, és még olcsó/ egyszerű is, de azért van árny oldala is, kényelmetlen, mi van ha elfelejted lekapcsolni?
Üdv.
(#) Kokany82 válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Ha végig olvastad, akkor láthatod, hogy megfogadtam a tanácsod, csak sajnos 200mA-nél nem tud többet a trafó.De, ameddig lehet megemelem.Nem elutasítottam a tanácsot, csak leírtam ahogy én gondoltam és leírtam, hogy javítsatok ki ha nem így van.Most 13,6V-tal tölt és 200mA-rel de majd szerzek egy nagyobb trafót.
(#) Homeguitar válasza Doncso hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Köszönöm, pontosan ezt akartam tudni. A használat utáni kikapcsolást remélem észben tartom majd, mert akkor a hangszóró lehet, hogy kétszer koppan: Egyszer, mikor bekapcsolom az erősítőt, meg még egyszer a házunk előtt az utca kövén
(#) Tóth G. Péter hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Sziasztok!

Én egy szakmáját ritkán gyakorló műszerész vagyok,és egy olyan ötletet szeretnék valakitől,hogy a motoromon hogyan tudnám egy led segítségével visszajelezni azt,hogy túl magas a víz hőmérséklete.Összsségében egy olyan valami kellene,ami egy ledet kapcsol,akkor ha a hőfok-jeladó ellenállása 20 ohm alá csökken.Mindet 12v-ról.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mammut hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Pedig 14,4V is lehet!! Pl bármely újabb VW kilövi neked a kis mutatós műszerével**********

Moderálva. Frankye
(#) maTaKee válasza mammut hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
hmm... érdekes HSZ
(#) mex válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Több mint finom a fogalmazásod.
(#) watt válasza mammut hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Lehet, ezért van, hogy már 8 éve működik az akkum, nektek meg jó ha kibír 3-4et. A gyártók tojnak a fejünkre... Egyébként a retinádat nálam a 13,6V látványa tolná ki folyamatosan, mivel egy műszeren látni az értéket, a zeném miatt ez fontos, de inkább a lemerülés miatt...!
(#) watt válasza mammut hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Még egy linket ajánlok a figyelmed(etek)be, mert nincs kedvem sokat írni. - Akkumulátorokról -
Nekem AGM rendszerű akkum van, csak ilyet vagyok hajlandó venni. A leírásból kiderülhet, hogy a generátorok tönkretehetik az akkut(teszik is), valamint az is, hogy nem lehet folyamatosan 14,4V-ot rajtahagyni a kapcsokon, az csak a töltés egy időszakában indokolt(gázfejlődés beindulását nem említi a cikk). Más érdekes dolog is kiderül a töltőkről, és a használatról...

Még annyit had tegyek hozzá, hogy az a tapasztalatom, hogy a legnagyobb tévedésben azok az autószerelők vannak ,akik nap mint nap az autók adatlapjaiból olvassák ki a beállítási értékeket. Nem tehetnek róla, nem is tennék szemrehányást...
Viszont egyet nem árt tudni, hogy ha beszabályozuk a töltést 13,6..13,8V-ra, akkor többször kell tölteni az akkut az autón kívül, természetesen megfelelő töltővel. Megéri, mert dupla élettartamot nyerhetünk, és egy akku ára ma már nem kevés. Szerencsések, akiknek a garázsban a polcon figyel a töltő, és csak a motorháztetőt kell felpattintani a kábelek rácsatolásához... Még annyit , hogy több tanulmány említi, (én ki is próbáltam a gyakorlatban), hogy a 13,6V folyamatos rajta hagyása nem hogy károsítaná, de kb. 20%-al megnöveli a cellák élettartamát. Erről a belinkelt cikk némileg másképp vélekedik. Ez van
(#) gerry válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Idézet:
„Szerencsések, akiknek a garázsban a polcon figyel a töltő, és csak a motorháztetőt kell felpattintani a kábelek rácsatolásához...”


Téged mi gától meg abban, hogy ne tegyél egy polcot a garázsodba töltővel? Akinek akkora garázsa van!
Szerintem egy töltő épitéséért sem kellene a szomszédba menned.

Egyépként nekem a "Mi autónk" van és 4 és fél évet bírt a gyári akksija, hogy ez most jó vagy rossz azt nem tudom.
(#) Frankye válasza gerry hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Idézet:
„Téged mi gától meg abban, hogy ne tegyél egy polcot a garázsodba töltővel?”

Például elképzelhető, hogy nem garázsban áll az autója...
(#) gerry válasza Frankye hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Nem véletlenül mondtam, amit mondtam. Mert már voltam watt kollégánál!

Nem kell mindjárt rosszra gondolni.
(#) watt válasza gerry hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Én nem állítottam, hogy nem vagyok szerencsés.
4 és fél év nem rossz!
(#) proli007 válasza vtnagy hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Hello!
Kicsit érdemes lenne megváltoztatni a konstrukciót.
- Jelenleg 2db. 3-as csoport van és 3db 4-es csoport. Ha a diódákon 20mA mellett 1,9V a nyitófeszültség, akkor az ellenállásokra (12V mellett) kb. 10V jut.
- Ez 330ohm-nál 30mA áramot jelent. Ez oszlik el három felé (ha ugyan eloszlik, mert a párhuzamos kötés nem szerencsés.) Ez diódánként 10mA-t jelent.
- Ha 220ohm-ot számoljuk, akkor az 45mA áram, ami 4 felé oszlik. Ez 11mA áramot jelent diódánként.
- Az összes fogyasztás, 2*30mA plusz 3*45mA = 195mA.

De a diódák párhuzamos kapcsolása nem túl egészséges. Nem beszélve arról, hogy rendelkezésre áll 12V és Te abból csak 1,9V-ot akarsz használni, a 10V-ot meg a veszteségre. Ha úgy szervezed a sorokat, hogy..
- Belső kőr, 1db. 4-es soros kapcsolás.
-Középső kőr, 1db 4-es és 1db-hármas soros kapcsolás.
- Külső kőr, 1db 4-es és 1db-hármas soros kapcsolás.
Akkor összesen 5 csoport lesz, ami 20mA árammal is csak 100mA-t jelent.

Szükséges ellenállások: Re=(Ut-(Uled*db))/Iled
- 4-es csoportnál (12V-(1,9V*4))/20mA=220ohm
- 3-as csoportnál (12V-(1,9V*3))/20mA=315ohm (330ohm)
Tehát ezek az ellenállások maradhatnak is, csak át kell csoportosítani a diódákat. (minden csoportot sorosra)
Az áramfogyasztása a fele lesz, miközben a diódák árama a kétszerese. Nem beszélve arról, hogy egyformán fognak világítani.
(Több diódát is lehetne sorosan kapcsolni, de félő, ha Te gépkocsiban akarod ezt használni, vagy nem stabilizált feszültségről, akkor 14,2V feszültség mellett, túlzottan megnőhetne a diódák árama. Ez is lehetséges, csak akkor csoportonként áramgenerátort kell készíteni.)

A tranzisztornak minden tranyó jó, ami a 100mA áramot vidáman elviszi. De egy BC182, vagy BC337 már bőven elegendő. A bázisellenállást úgy kell megválasztani, hogy bekapcsolva a tranzisztor kollektor feszültsége 0,5V alatt maradjon. Ib=Ic/béta Tehát 100-as bátát számolva, a bázisáram minimum értéke 1mA. Ha a vezérlő áramkör is 12V-ról működik, akkor egy 10kohm-os ellenállás megfelelő.

üdv! proli007
(#) gerry válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Igen! Kicsit félreérthető volt a kifejezésem. Talán azt kellet volna írnom, hogy.....
... ahhoz az erölködőhöz, ami a kocsidban lapul, ahoz tényleg nem ártana egy polc a garázsba akksi töltővel. . Emberek, azt látni kellene :photo: !
(#) watt válasza gerry hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Én meg épp azt írtam, hogy aki szerencsés, mint én, van garázsa és töltője. De lehet, hogy igencsak félreértettük egymást.
Következő: »»   415 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem