Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia!
Nézd át a nyákot,lehethogy van egy kis zárlat rajta.És az sem árt,ha a nyákot,egy jó erős ecsettel /nitotróval/ lemosod. Üdv!
Átnéztem! kivettem a pic-et és úgy néztem minden ágat külön volt olyan led ami parázslott kicsit de amint lehuztam testre a pic-lábánál egy több10kilós ellenálással elaludt ha pozitívra huztam akkor kigyulladt. minden ledet és ledcsoportot leellenörizem és így müködik. Nem lehet hogy kevés a 3,6 volt? hogy lehetne azt növelni? lehet álítani valahogy a trafó kitöltési ideén?
Elméletileg már 3 volton kellene működnie.De akkoris iszonyat kevés az a 3,6 volt.
Kitöltést lehet állítani,a prop.asm-ben.
Ha megkérnélek tudnál álítani benne? én nem tudom, hogy hol és mit kell, meg annyira nem értek a program íráshoz?
A legegyszerűbb megoldás,ha visszaolvasol.Sok hex-et fogsz találni mellékletként különböző kitöltéssel.
Ha mégsem megy a dolog azokkal a hex-ekkel,persze segítek.
Találtam 2 filét egyikkel 8 volt volt a kondin a másikkal 15. eggyikkel sem indult el a moci. a pic mindkettővel megkapta az 5 voltot. a propelleren a ledeknek nem kéne villognia mikor bekapcsolom? mert azok ugyan úgy világítanak mindig!?
Ha elolvastad a cikket, láthattad, hogy ki-be kell kapcsolni a távszabályzóval és csak a megfelelő fordulatszám elérése után fog megjelenni a kijelzés.
Itt a minta: Bővebben: Link
természetesen elolvastam a cikkedet sőt a te modosított hex-eidet használtam fel, ezzel be is kapcsol meg minden, egy kicsit kicsi a fesz 4,1 van most a pic táplábain. ezekszerint az lehet a problémám, hogy nincs elég fordulat? pedig már a forgás jónak tünik.
A fesz független a fordulatszámtól. Csak a kijelzésnél fontos a fordulatszám.
A 4V elég karcsú... Olyan 12-15V körül kéne lenni. (a zener miatt is)
Ki vettem a propellerböl a pic-et és így is pont olyan mint amikor benne van szóval a ledjeim valamni zárlat miadt világítanak, de már ezerszer átnéztem és nem találtam semmit.
probálgattam más hex-eket, volt olyan amivel meg volt a 15 volt a téneren, de azzal nem indult a moci.
Szia!
Azért nem indult,mert ilyen szempontból kétféle progi van a bázishoz.Az egyiknél ha áramot adsz az órának,nem indul el a moci,csak ha bekapcsolod a távirányítóval,és ekkor már rögtön megkapja a propeller a teljes tápfeszt.A másik fajta bázis progival áramot adsz az órának,és az rögtön felpörög,de ilyenkor csak a készenléti feszt kapja a propeller.Ezért a távirányítóval ki kell kapcsolni,majd be.Ekkor már megkapja a prop.a full kakaót.Az igazság az, hogy a készenlét és az üzem között nem a feszt állítjuk,hanem külön-külön a kitöltést. A nyákot nézd át,és mosd le.Magad tervezted a nyákot,vagy kaptad a tervet? Üdv!
Hali! Vicsys módosított hex-ével indul csak el a moci a többi progival van áram a propelleren de a moci egyáltalán nem idul el. A nyákotEz alapján csináltam levilágítással, szerintem szép lett, és nincs sehol zárlat. este lemostam a propellert de valamiér ha nincs benne pic akkor is világít pár led de van ami csak nagyon halványan parázslik. ha a pic hez menő lábat lehuzom negatívra akkor kialszik mind, ha pedig pozitívra akkor világít minden külön kör rendesen. Elvileg itt a pic huzná le 0voltra? Olyan mintha a prop pic je nem menne egyáltalán. A pic-nek a 2es lábára nem kell kötni semmit? mert ki van vezetve a nyákterven?
Még hányszor kell leírnom, hogy az azon az oldalon leközölt nyákrajz hibás?
Pont itt ajánlották pár oldallal előrébb. Ki lehet javítani? a kapcsrajz jó? esetleg tudsz másik nyáktervet ami smd-s mert smd cucok megvannak hozzá.
Ilyen halványan világítós hiba nekem is volt. Érdekes módon azzal sikerült orvosolni, hogy a légmagos trafó primer szálait felcseréltem. Ugye egyértelmű, hogy a primer semmilyen kapcsolatban nincs a propellerrel, mégis a trafón keresztül valami zavar jutott be.
Próbáld meg, nem tart semmiből az egész.
kiprobálom Köszi!
Szia! A rajz jó, a beültetés hibás. Bővebben: Link
a zéner probléma már megoldódott hamarabb azt megtaláltam mert én is dc táprol járattam először
Sajna ugyan az.
Hi!
Ha jól emlékszem,a zénert fordítva kell beforrasztani,nem úgy ahogy az csibe rajzán látható. Na ezért mondom hogy az a legjobb,ha mindenki magának tervezi a nyákjait,mert az mindig az ő észjárása,elképzelése szerint készül. Próbáld megfordítani a zénert,persze előbb ellenőrizd a kapcs.rajz alapján,aztán teszt. Üdv!
Azt már beültetéskor megtaláltam. másképp nem is lehetett volna 15 voltot mérnemi rajta. szerintem valamiért nem pörög rendesen kb mekkora fordulatnál kell bekapcsolnia? megmérném valahogy a fordulatát. Akkor ha áll a moci kb 5,5 volt van a kondin és kb 4,2 a picnél. ha megy a moci akkor ez növekedik a Vicsys modosított progiában, akkor az jó kell hogy legyen? és azért hittem azt hogy bekapcsol a prop pic-je is mert felerősödött a led fénye, pedig az csak a megnövekedett fesztöl van? Akkor először a fordulatra kell rámennem. 16 voltos 500mA-es trafórol járatom, annak gondolom elégnek kell lennie?mindegy azér megprobálok egy nagyobb trafót hátha.
Hááát, lehet, hogy a tápod vékonyka. Labortápod nincs?
Minden alkatrész típusa stimmel? A FET milyen típus?
fet irfz44n annyi a különbség, hogy az smd82 ohmos ellenálás az 100ohmos most fogok nagyobb tápot adni neki
Üdv:
Csak sikerült, a bázisban és a propiban is lecseréltem a hex-eket, azóta megy a gyári távival! Úgyhogy köszönöm mindenkinek! Ja és:552!
Méregettem az új táppal. Ha forog a moci akkor a bázison az egyenirányítás utánn 18 volt. ha áll a prop akkor 19 volt, a propelleren kondinál 8 volt pic táplábakon 5 volt. mégsem kapcsol a prop viszont most csak 1 led világít azis egész halványan. kicsit alakítottam a prop felfogatáson, most nem üt már semmit a középső ledet állni látom eddig picit ütött.
Szia Peti.Janka!
Ahogy visszagondolok a fordulatszámmal kapcsolatos problémákra, ott nemigen van gond. Ha a motor egyenletesen póróg már, (ez akár 500-800 F/min), bekapcsolja a PIC a LED-eket. Nyilván az a jó ha ez a fordulatszám legalább 1200-1500 F/min, vagy mégnagyobb lenne. A LED-ek fényerejét a tápfesz erősen befolyásolja, ezért a mérhető feszültségnek 12-14V körül kellene lenni. Ezt mindenképpen egy külső tápról próbáld meg először, és mérni-mérni. U.i.: A LED-ek milyen tírusúak? (Mcd!). Szia.
Jól megszopattam saját magam! a fototranzisztort fordítva tettem bele a propellerbe. megfordítottam egyböl el is indult. megy a távirányító is már a funkciók is megvannak hogy meik gomb mit csinál. Még annyi a bajom, hogy 2 led nem csinál semmit azt meg kell néznem, és az, hogy mikor kikapcsolom az egyik led parázslik a mutató közepén.
Szia Peti.Janka!
Most próbáld meg amit Krisz03 javasolt. Lehet hogy kialszik az a parázs... A két LED hozzávezetését, stb próbáld le csekkolni. Szia.
megprobálom rögtön. olyan kérdésem van, hogy digit kijelzésnél hogy lehet azt beálítani, hogy fellül legyen az óra és ne srégesen, gondolom ugyan ez a helyzet az analóg órával is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |