Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   404 / 2208
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Rendben köszönöm a kiegészítést/helyreigazítást, a tranzisztoroknál tanulnunk kellett-ről meg anyit hogy nagyon el van csúszva az osztály(bár nem olyan biztos hogy csak az osztály) így 3.közepén veszük a diódákat úgyhogy még odébb lesz hogy tanuljuk az erősítő kapcsolásokat.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ez a -6dB-es pont. Arra jó.
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
Akkor ne vedd magadra, én nem tudhatom, hol tartotok. Csak az emlékekből "élek", mi már "erre az időre" túl voltunk ezen (10-ben [akkor még 2.-ba] tanultuk a csöveket, csöves áramköröket.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Hát akkor sajnos nekem is utána kell már nézni Pedig jó voltam elektroból. De mondjuk a suli óta nem is számolgattam ilyesmiket.
Na hát csövekről anyit mondott el a tanár hogy: Hát igen voltak olyanok is. Sajnos mára már nagyon leszűkítik az átadni kívánt anyagot, a +2 év technikumba meg minden be van sűrítve:/
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Csak tájékoztatásul, 10nF 470k Ohm -ra kb 100Hz-nél adja a -3dB-es pontot. Szerintem, ennél "lejjebb" akarunk azért jönni.
Attól tartok, hogy a +2 évben sem fogtok a csövekről már semmit sem tanulni.
Igen de az előző képlet az hogyan alakul -3dB-nél?
A rácsellenállás fele lehet durván a kondi impedanciája az alsó határfrekin.
(#) Malfox válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Már mi se tanultuk, 7 éve végeztem...
Kérdés: a cső tipusszáma után mire vonatkozik a háromszög jelölés?
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Imi köszi . ..
Te is olvastad a "vitánkat" ?

Visszakeresem miről is lenne szó ...
Tehát akkor ~160k lesz 100nF mellett az ellenállás?
(#) llaci56 válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
Én pedig ápolónő képzőbe is jártam, de ott se ...
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2009
Igen, láttam, hogy "beszélgettek".
(#) Malfox válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Szerencsére javítani tudom a csöves gépeket,nem bonyolult,de a tervezésben nem vagyok otthon.
CHZ mester,tud segíteni?
(#) CHZ válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ha jól értem akkor ezt a csövet szeretnéd a tápban egyenirányításra használni ?
Tródát is bekötheted egyenirányítónak .
Csöves tápot RIAA-hoz , C-L-C-R szűréssel jól meglehet csinálni .
Korrektor már elkészült a bemutatott kapcsolás alapján ?
Fordítva méretezünk. Először is meghatározzuk, mekkora rácslevezető ellenállást építünk be. A maximum meg van határozva a csőtípushoz. Más a helyzet, ha rácsáramos munkapont beállítást alkalmazunk, akkor akár 10M is lehet az ellenállásunk. Átlagos csőnél nem szoktunk 1M fölé menni, végcsövek esetén pedig a 220-470k az általánosan bevált érték. Mikor ez megvan, ehhez méretezzük a csatolókondit. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy alacsony frekvencián már jelentős fázistolást is szenved a jel, ezért nem baj, ha nagyobbat használsz a feltétlen szükségesnél.
(#) mackomester hozzászólása Feb 12, 2009
Szepjoestet!

Nehany oldallal ezelott igertem, hogy teszek fel kepeket az ujraepitett es ultralinearra kotott MV3-rol.
Ime:
(#) Malfox válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2009
A korrektor még nem készült el,mert 6SN7(6H8C)-et adtak 6SL7(6H9C) helyett,de szándékozom megépíteni.
Csöves tápot meg azért is szeretnék,hogy az anódfesz ne rúgja meg a csöveket indításkor,az már maga lenne a tőkéj,ha az is oktál foglalatos csővel készülne.
(#) sturbi válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
6N8sz nem lesz jó oda, 6N9sz kell.
Bocs, az adtak helyett akarok-at olvastam, akkor te is tudod, hogy nem jó. egy katódkövető nem ártana a végére, mert még egy bemenetválasztó kapcsoló is beterheli szerintem.
(#) Malfox válasza sturbi hozzászólására (») Feb 12, 2009
Tudom,az felel meg a 6SL7-nek Csak összekeverte a bácsi a Klubban
Khm..vmi rajz kéne,mert abszoludt nem fogalkoztam csöves tervezéssel..csak javítottam.
Bemenetválasztó nem lesz,mert ez RIAA.
A 6H9C -nek nagyobb a belső ellenállása és nagyobb az erősítése is .
Szerintem próbáld kicserélni .
Csöves táp nagyon jó , de félvezetőssel is megoldható a lágyindítás .
Milyen mechanikus kivitelezésre gondoltál ?
Könnyebb megcsinálni ha szétválosztod a tápot és az erősítőt dobozolás szempontjából .
Kivitelezést hasonlóan oldanám meg,mint ahogy azt az eredeti honlapukon találtam(lásd a képet). Itt ajánlották a 6SL7-et is a 7025 helyett.
Szétválasztani nem tudom,hogy lesz-e lehetőségem,mert lehet,hogy csak 1 megfelelő trafóm lesz.Igaz valóban jobb lenne 2 monoblockra szétszedni az áthallás miatt .

table.jpg

Most néztem a kapcsolásod , a 7025 az nagyjából ECC83 -nak felel meg és ehhez valóban közelebb van a 6H9C , de ezt ennyire szabadon nem helyettesítheted .
Iminek igaza van , a kapcsolásod nem igazán terhelhető így , hosszabb összekötő kábelt sem tud igazán igy táplálni , veszteség nélkül .
Én nem 2 monoblockra gondoltam , annak semmi jelentősége jó elrendezés esetén , a tápot kellene messzebb helyezni a korrektortól , mert problémád lehet a brummal .
A képen az hál. trafó vagy fojtó ? Fojtó a dobozban , vagy nincs is ?
Az nem akadály,mert külön is választhatom a korrektort a táptól. A helyettesítést nem én választottam,hanem a honlapot író mérnök,aki a 6SL7-et ajánlotta,vagy ezek helyettesítőjét,megnéztem,1:1-ben 6H9C
(#) sturbi válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
Hát azért csak rákötöd valahogy a végfokra (vagy vonali erősítőre), amihez átjátszókábellel oda lesz vezetve, és lehet hogy a végfok (vonali erősítő) bemenetvélasztó kapcsolóval kezdődik. Persze, ha rövid (30-50 cm-es) átjátszózsinórral lesz a végfok (vonali erősítő) bemenetére dugva, ami egy többszáz kilós hangerőszabályozó potival indul, akkor az nem terheli be a min. 220 K-s bemenetű erősítőt igénylő kimenetét a korrektornak, mindenesetre ilyen nagyimpedanciás fokozatnál oda kell figyelni az illesztésre, mert egy 47K-s hangerőpoti is agyonvágja a hangját.

Én nem ezt a kapcsolást csinálnám meg .
Ennél van sokkal jobb , ez egyszerű , de nem igazán illeszthető mindenhez ...
6SL7 , az valóban 6H9C és ide jobb mint a 6H8C.
Tyűűha Nos egy integrált erősítőhöz fog csatlakozni aminek nagy impedanciás bemenete van tudtommal,egyébként Marantz PM-66 KI,kábelhossz 30 cm-es ezüstkábel.
@CHZ, azt sajnos már nem írták le,hogy a tápot hogy oldották meg,azért is kértem itt segítséget.
Gondom,problémám az,hogy ehhez vettem meg az alkatrészeket. + kifejezetten a Thorens futóművekhez ajánlották..nekem meg az van
Következő: »»   404 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem