Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Rendben köszönöm a kiegészítést/helyreigazítást, a tranzisztoroknál tanulnunk kellett-ről meg anyit hogy nagyon el van csúszva az osztály(bár nem olyan biztos hogy csak az osztály) így 3.közepén veszük a diódákat úgyhogy még odébb lesz hogy tanuljuk az erősítő kapcsolásokat.
Akkor ne vedd magadra, én nem tudhatom, hol tartotok. Csak az emlékekből "élek", mi már "erre az időre" túl voltunk ezen (10-ben [akkor még 2.-ba] tanultuk a csöveket, csöves áramköröket.
Hát akkor sajnos nekem is utána kell már nézni Pedig jó voltam elektroból. De mondjuk a suli óta nem is számolgattam ilyesmiket.
Na hát csövekről anyit mondott el a tanár hogy: Hát igen voltak olyanok is. Sajnos mára már nagyon leszűkítik az átadni kívánt anyagot, a +2 év technikumba meg minden be van sűrítve:/
Csak tájékoztatásul, 10nF 470k Ohm -ra kb 100Hz-nél adja a -3dB-es pontot. Szerintem, ennél "lejjebb" akarunk azért jönni.
Attól tartok, hogy a +2 évben sem fogtok a csövekről már semmit sem tanulni.
Igen de az előző képlet az hogyan alakul -3dB-nél?
A rácsellenállás fele lehet durván a kondi impedanciája az alsó határfrekin.
Már mi se tanultuk, 7 éve végeztem...
Kérdés: a cső tipusszáma után mire vonatkozik a háromszög jelölés?
Imi köszi . ..
Te is olvastad a "vitánkat" ? Visszakeresem miről is lenne szó ...
Tehát akkor ~160k lesz 100nF mellett az ellenállás?
Én pedig ápolónő képzőbe is jártam, de ott se ...
Szerencsére javítani tudom a csöves gépeket,nem bonyolult,de a tervezésben nem vagyok otthon.
CHZ mester,tud segíteni?
Ha jól értem akkor ezt a csövet szeretnéd a tápban egyenirányításra használni ?
Tródát is bekötheted egyenirányítónak . Csöves tápot RIAA-hoz , C-L-C-R szűréssel jól meglehet csinálni . Korrektor már elkészült a bemutatott kapcsolás alapján ?
Fordítva méretezünk. Először is meghatározzuk, mekkora rácslevezető ellenállást építünk be. A maximum meg van határozva a csőtípushoz. Más a helyzet, ha rácsáramos munkapont beállítást alkalmazunk, akkor akár 10M is lehet az ellenállásunk. Átlagos csőnél nem szoktunk 1M fölé menni, végcsövek esetén pedig a 220-470k az általánosan bevált érték. Mikor ez megvan, ehhez méretezzük a csatolókondit. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy alacsony frekvencián már jelentős fázistolást is szenved a jel, ezért nem baj, ha nagyobbat használsz a feltétlen szükségesnél.
Szepjoestet!
Nehany oldallal ezelott igertem, hogy teszek fel kepeket az ujraepitett es ultralinearra kotott MV3-rol. Ime:
A korrektor még nem készült el,mert 6SN7(6H8C)-et adtak 6SL7(6H9C) helyett,de szándékozom megépíteni.
Csöves tápot meg azért is szeretnék,hogy az anódfesz ne rúgja meg a csöveket indításkor,az már maga lenne a tőkéj,ha az is oktál foglalatos csővel készülne.
6N8sz nem lesz jó oda, 6N9sz kell.
Bocs, az adtak helyett akarok-at olvastam, akkor te is tudod, hogy nem jó. egy katódkövető nem ártana a végére, mert még egy bemenetválasztó kapcsoló is beterheli szerintem.
Tudom,az felel meg a 6SL7-nek Csak összekeverte a bácsi a Klubban
Khm..vmi rajz kéne,mert abszoludt nem fogalkoztam csöves tervezéssel..csak javítottam.
Bemenetválasztó nem lesz,mert ez RIAA.
A 6H9C -nek nagyobb a belső ellenállása és nagyobb az erősítése is .
Szerintem próbáld kicserélni . Csöves táp nagyon jó , de félvezetőssel is megoldható a lágyindítás . Milyen mechanikus kivitelezésre gondoltál ? Könnyebb megcsinálni ha szétválosztod a tápot és az erősítőt dobozolás szempontjából .
Kivitelezést hasonlóan oldanám meg,mint ahogy azt az eredeti honlapukon találtam(lásd a képet). Itt ajánlották a 6SL7-et is a 7025 helyett.
Szétválasztani nem tudom,hogy lesz-e lehetőségem,mert lehet,hogy csak 1 megfelelő trafóm lesz.Igaz valóban jobb lenne 2 monoblockra szétszedni az áthallás miatt .
Most néztem a kapcsolásod , a 7025 az nagyjából ECC83 -nak felel meg és ehhez valóban közelebb van a 6H9C , de ezt ennyire szabadon nem helyettesítheted .
Iminek igaza van , a kapcsolásod nem igazán terhelhető így , hosszabb összekötő kábelt sem tud igazán igy táplálni , veszteség nélkül . Én nem 2 monoblockra gondoltam , annak semmi jelentősége jó elrendezés esetén , a tápot kellene messzebb helyezni a korrektortól , mert problémád lehet a brummal . A képen az hál. trafó vagy fojtó ? Fojtó a dobozban , vagy nincs is ?
Az nem akadály,mert külön is választhatom a korrektort a táptól. A helyettesítést nem én választottam,hanem a honlapot író mérnök,aki a 6SL7-et ajánlotta,vagy ezek helyettesítőjét,megnéztem,1:1-ben 6H9C
Hát azért csak rákötöd valahogy a végfokra (vagy vonali erősítőre), amihez átjátszókábellel oda lesz vezetve, és lehet hogy a végfok (vonali erősítő) bemenetvélasztó kapcsolóval kezdődik. Persze, ha rövid (30-50 cm-es) átjátszózsinórral lesz a végfok (vonali erősítő) bemenetére dugva, ami egy többszáz kilós hangerőszabályozó potival indul, akkor az nem terheli be a min. 220 K-s bemenetű erősítőt igénylő kimenetét a korrektornak, mindenesetre ilyen nagyimpedanciás fokozatnál oda kell figyelni az illesztésre, mert egy 47K-s hangerőpoti is agyonvágja a hangját.
Én nem ezt a kapcsolást csinálnám meg .
Ennél van sokkal jobb , ez egyszerű , de nem igazán illeszthető mindenhez ... 6SL7 , az valóban 6H9C és ide jobb mint a 6H8C.
Tyűűha Nos egy integrált erősítőhöz fog csatlakozni aminek nagy impedanciás bemenete van tudtommal,egyébként Marantz PM-66 KI,kábelhossz 30 cm-es ezüstkábel.
@CHZ, azt sajnos már nem írták le,hogy a tápot hogy oldották meg,azért is kértem itt segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |