Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brikettáló gép házilag

Témaindító: imu73, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 31
(#) fulop lajos válasza kakuk hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Üdv! kakuk
A hidraulikus brikettálókat én még ketté osztanám. Az egyik a folyamatos a másik a zárt cellás, szerintem nagyon lényeges csoportosítás. Ami a nagy lendítőkereket illeti, nem biztos hogy a mobilitás rovására megy, mert a perdületben nem csak a súllyal számolunk. A súly tényleg nehezen mobilizálható, de a fordulat az ingyen van és mint fogalom nem nagy súllyal bír. Egyébként nehéz ezek között a megoldások között igazságot tenni mert, mert az induló beruházás és a termelékenység alapján számolt megtérülési idő, a hatékonyság nem mindig objektív adatokon alapul. Mindenkinek más összetevő olcsóbb.
A csiga kérdés, komoly kérdés. Dolgoztunk egy napraforgó prés gyártó cégnek. A 77-ik csiga sem tudta az optimumot. Az egyik esetben nagyon "olajos volt a "száraz anyag, a másikban pedig megszorult a "száraz anyag". Itt a kérdés csak annyi, hogy fordulatonként a garatból mennyi anyag megy be a csigába, és a csiga végén mekkora lesz a préselt térfogat? Erre a kérdésre még SENKI sem adott praktikus, elfogadható választ.
Üdv! Lajos
(#) venom2009 válasza robberto13 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Nekem is valami hasonló jutott eszembe. Mellesleg itt a net, itt a google és még csak magyarul is milliónyi gép sematikus és elég részletes leírása szerepel. Pluszban az energiafelhasználási adtok. Mégis inkább valahogy a spanyolviasz feltalálására hajaz ez az egész. Nem áll szándékomban senkit megbántani.
(pici ötlet.... nem sok kicsi, inkább egy nagyobb és mobil gép lenne praktikus és lehetőleg nem elektromos hajtással...)
(#) fege válasza venom2009 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Milyen hajtásra gondoltál ?
(#) fulop lajos válasza fege hozzászólására (») Feb 15, 2009 / 1

Üdv!
Nem nekem szól a felvetés, bocs. Létezik egy terv ami az "önjáró" (nem egészen önjáró, vontatni kell, kb. 35 kW-os vontatóval) brikettálóról szól. Az erőforrás 1db V8 230 kW-os dizel motor. A motorra van felépítve 2db billenőlapos hidr. szivattyú. Van neki rendfelszedője és brikettzsákilója is, így tud menni a kombájn után.
Nem olcsó játék, de nagyon hatékony, 1,4-1,6 t/óra a max kapacitás.
Üdv! Lajos
(#) H-gerő hozzászólása Feb 15, 2009 /

Sziasztok! Lajostól lenne egy kérdésem!
Amit utólag irtál, annak van valahol a neten fényképes, böngészhető bemutetója? Esetleg fénykép, vagy leirás is...? Komolyabban érdekelne engem egy ilyen "önjáró" ketyere. Esetleg márkanév..?
Előre is köszönöm!
(#) fulop lajos válasza H-gerő hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Üdv!
Ilyen gép létezik egy itt a városban. Ez egy kamion-nyeregszerkezetre van felépítve. Ez még nem teljesen "önjáró", bár a helyszínre odavontatható. Ez lendítőkerekes excenter-prés. Körülményes az energia átalakítás. Dízel-aggregátor termeli a villanyt és minden villamos hajtású. Az én terveim alapján a dízelmotor hidrószivattyúkat hajt és minden hidraulikus működtetésű. Gyártását még nem kezdtük meg mert sokba kerül, raktárra nem igazán megy a mai helyzetben.
A működési elve ugyanaz mint a kicsiké.
Üdv! Lajos
(#) H-gerő hozzászólása Feb 15, 2009 /

Köszi az infót Lajos! A hidromotorok valóban kézenfekvőbb megoldásnak tűnnek, bár annak is megvannak a hátrányai. Ez pelletet, vagy brikettet gyárt? Hol lehetne megtekinteni eme "csodát"?
Én még nemrég kapcsolódtam a fórumhoz, de nagyon jókat, érdekeseket irtok! Terveimben szerepel egy brikettáló készítése, melyhez a technikai háttér és "anyagismeret" rendelkezésre áll. Viszont hiányban szenvedek rajzokból, magából a brikettálás technológiájából,... Tudna nekem ebben segíteni? Konkrétan, szalmából szeretnék brikettet, esetleg pelletet.
Előre is köszönöm!
(#) fulop lajos válasza H-gerő hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Üdv!
A fornavill honlapján lévő gépet nálam meg lehet nézni.
Illetve annak az ellen ütemű testvérét. A gép folyamatos brikettáló, és szalma brikettálásra kiválóan alkalmas.
Üdv4 Lajos
(#) fege válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Mit kóstál egy ilyen masina ?
(#) bnono válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Szia Lajos. Sikerült autómatizálni a gépet! A nedvességtartalommal tényleg vigyázni kell, az alig akar kijönni a gépböl ami nedves, és megég a külseje a brikettnek. A szárazzal viszont forgácsszínű! Tettem rá egy olyan tartályt ami kb 2 táposzsák kapacitású. kb 35-40kg ot tud óránként a száraz forgácsból! És 3kw-ot eszik meg óránként! Ezek mért adatok!
(#) fulop lajos válasza bnono hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Üdv!
Ennek örülök! A fogyasztás is elég jónak tűnik.
Üdv! Lajos
(#) Lippp hozzászólása Feb 17, 2009 /

Üdv!
Lehet, hogy hülye kérdés, de hol megy ki a levegő préselés közben?
A dugattyú nem tömit teljesen?

Ha nagyon gyökér kérdés sajnálom.

Üdv!
(#) fulop lajos válasza Lippp hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Üdv!
A tömörítő rúd kb. 1mm-rel kisebb átmérőjű a tőmörítő csatorna átmérőjénél. Ezen a koncentrikus résen hátrafelé távozik a levegő. és némi por (ha nagyon nedves az anyag, akkor még egy kis gőz is).
Üdv! Lajos
(#) Lippp hozzászólása Feb 18, 2009 /

Üdv!
Az apritott szalma halmazsűrűségére vonatkozóan elég nagy szórás van a talált infok között - 60 - 120 kg/m^3 ig.
Ha valakinek egészen véletlenül volt dolga max. 1cm szálhosszúgágú (v. hasonló) apritott szalmával és meg is mérte, közölhetné a sűrűségét.
kösz
Üdv!
(#) fulop lajos válasza Lippp hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Üdv!
Épp itvoltam és látom gyüjtögeted az infókat.
A kérdésedre azt tudom csak, hogy a szalma állaga sokmindentől függ:
-a buza fajtája
-a termőföld, ahol termett
-az időjárás
-(és a jóISTEN, bár ebben nem vagyok biztos)
Az előző évi szalmán ott vannak a levelek is, mig az az előtti évben a szalma csak egy kis rövid kóró.
Erre a kérdésre adható értéklehet akár lehet 40-150 is
A szalma boltozódásra hajlamos anyag, emiatt pl. egy 1 m3 ládába nem tud belefolyni, bele kell tömögetni és akkor a sűrűség nem természetes állapotnak megfelelő.
Február 25.-én lesz az egyetemen, ott Miskolcon egy technologiai előadás, én kb. megyek és akkor beszélhetnénk személyesen is a brikettről. Addig még irogatunk.
Üdv! Lajos
(#) Lippp válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Üdv!
Köszönöm a segitséget, ott leszek!
A sűrűséget egyébként a szükséges löket miatt kérdeztem, vagy a szükséges préselési nyomás beállitása a dugattyú nyomovezetékére tett nyomáskapcsolóval van megoldva?

Ha pongyolán fogalmazok, bocs, a rizsát az anyagban mindig szkippeltem, lehet nem kellett volna.

(Üzenetek)

Üdv!
(#) dbase hozzászólása Feb 19, 2009 /

Lehet ismerős de, lehet nem most találtam:
http://brikettalo.hu/
(#) Lippp hozzászólása Feb 19, 2009 /

Üdv!

Dugattyús, folyamatos brikettálásnál kezdetben, amikor tök üres a cső, hogy alakul ki a kellő nyomás?
Az oké, hogy üzem közben, amikor a cső tömve van kialakul, de inditáskor nem tudom elképzelni, hogy néz ez ki.
Vagy az elején a brikett néhány 10 cm hosszig még laza, azután lesz megfelelően tömör? Vagy kiköp némi tömöritetlen anyagot az elején?

Csigásnál sem világos az inditás, hogy pl mér nem kezd szimplán Archimedesi csavarként működni.

Vagy a folyamatos elvűeknél inditásnál zárni kell a nyilást?

Kösz
Üdv!
(#) dbase válasza Lippp hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Olyan gondolom mint a folyamatos prés, ami csigás, elején bekell telnie és utánna szabályozható.
(#) fulop lajos válasza Lippp hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Üdv!
Ahogy kigondoltad. Az elején laza anyag jön és később bekeményedik. dbase is jól látja. A csigásról már egyszer írtam, azóta sem tudok róla többet. A nagyon drága gyártástechnológia miatt nem is töröm magamat miatta.
Lezárni végképp nem kell. A tömörödés egy gerjedő folyamat, amit egy ponton meg kell szakítani.
Üdv! Lajos
(#) H-gerő válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Üdv. mindenkinek! Lajos! A múltkor említettél egy "önjáró" brikettálót. Fényképet közzé tudnál tenni róla? Egyébként, vásárolható ilyen? Vagy csak rendelésre gyártanak? Ára? Szeretnék valamit kezdeni, a minden évben gondot okozó szalmával. Nem is kevés, kb 4-500 hektárnyi.
Segitségedet előre is köszönöm!G.
(#) Opéter válasza Lippp hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Lippp!
Nézd meg a honlapunkat bio-fabrikett.hu.
Ha segitségre van szükséged keress meg, a honlapon minden információt megtalálsz hozzá.
Mi csigás brikettáló gépet gyártunk, komplett kiszolgáló egységekkel.

újgép.JPG

(#) Opéter válasza H-gerő hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Szép elképzelés az önjáró brikettálógép végig megy a renden és felszedi a szalmát a másik végén pedig kijön a brikett.
Mennyi a teljesítménye?
Egy hektáron 3000-4000 kg szalma terem! Hány óra alatt végez egy hektárral?
A tarlóhántást az aratás után mihamarabb el kell végezni!
Mi történik, ha esik az eső?
Azt tudjuk, hogy vizes szalma nem brikettálható. Elköltözünk a géppel olyan helyre ahol nem esett az eső, elvégre azért önjáró. Mondjuk 80-100 km-re. Holnap ott is esik, mi van ilyenkor?
Nézzük a másik esetet.
Egy körbálázó hány bálát tud elkészíteni egy nap alatt?
Ez hány hektár gyorsan, jó minőségben, szárazon bebálázott szalma.
Összegezzük a szalmának jó minőségűnek, száraznak kell lennie. Az mg-i termelés technológia pedig a mielőbbi tarlóhántást követeli meg.
A többit mindenki gondolja át.

(#) Lippp válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Üdv!
A február 25-ei előadás helyét és idejét kérdezném, mert az Egyetem honlapján nincs nyoma. Persze megpróbálom megtudni, de gondoltam, igy egyszerűbb.
kösz

Üdv!
(#) fulop lajos válasza Lippp hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Üdv!
Csak annyit írtak, hogy Egyetemváros. Többet majd a helyszínen.
Üdv! Lajos
(#) ozon válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Üdv.
A szorító pofa induláskor az elején, hogy tud szorítani ha laza az anyag ami ki jön a gépből?
Ehez tömörít nem?
(#) venom2009 válasza Opéter hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Ha jól számolom, akkor ~mázsánként 1000Ft csak az energiaigény + a gép és a nyersanyag ára....
(#) fulop lajos válasza ozon hozzászólására (») Feb 23, 2009 1 /

Üdv!
Ha egy csövet felhasítasz és a hasított végét összenyomod, akkor az eredeti méret felől nézve egy szűkülő kúpot kapsz. Ebbe a kúpba be fog tömörödni az anyag.
Üdv! Lajos
(#) fulop lajos válasza venom2009 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Üdv!
Egy 7,5 kW-os vllanymotor óránlént 7,5 kWh-t fogyaszt teljes terhelésen. Ez idő alatt készít 1 q brikettet, akkor az energia kölség ~400 Ft.
Üdv! Lajos
(#) venom2009 válasza fulop lajos hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Én a kollega által megadott címen található gépsor fogyasztási adataiból (daráló, valami keverő, felhordó csiga, brikettáló) adataiból számoltam. Ott valami 2 db. 15kW-os motor zakatol, 0.15t/h kihozatallal...

Számolni tudok... ha egy 300W-os motor lenne, az meg csak 0,3kWh-s fogyasztást jelentene....
Következő: »»   9 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem