Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   13 / 48
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Köszönöm szépen, hasznosnak fog majdan bizonyulni!
(#) frrrrr válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Szia. Örülök, hogy segített a "tápellenállás". Szeretném azt is hozzátenni, hogy kezdőknek ritkán indulnak ilyen kapcsolások "elsőre". Ügyes vagy. Ha játszani-kísérletezni akarsz: próbáld megváltoztatni az ellenállást 1-10kohm között. Figyeld változik-e egyáltalán valami. Ezt addig tedd meg amíg nem növeled meg a hatótávot. Ha lehet úgy kísérletezz, hogy az áthidalt távolság éppen a határérték legyen (nálad 10 m). Ekkor lehet a leginkább észrevenni, ha egy kis változás történik az átvitel minőségében. Addj hírt az eredményről. Az ellenállás nem a hatótáv növelése érdekében került oda (ld. előző hozzászólásomat). A hatótávot minden további nélkül a hullámhossz 1/4-re méretezett antennával (dróttal) növelheted meg. Ezt egyedül is ki kell tudnod (gugli segítségével) számolni. Valószínűleg azért a 8 cm-es antenna, hogy csak 10 méterre tudj sugározni (házon belül). Tudnod kell, hogy gyakorlatilag már most törvényt sértesz. Eddig ebben a sávban tilos volt adót működtetni, azaz a rádióadást zavarni!!! Legújabban, ha jól tudom 50nW-ig engedélyezett, ami kb. 2-3 méternek felel meg. Ennek célja, hogy pl. a saját mp3-at vezeték nélül "ráköthesd" az autód rádiójára. DE SEMMI TÖBB!!! A panelszomszédot szigorúan tilos zavarni. Azt se feledd, hogy minél nagyobb a hatótáv, annál többen fogják majd az adást (a hivatal is).
(#) frrrrr válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Most látom, hogy a tekercseknél fura értékek vannak feltüntetve. Hogyan készítetted a tekercseket? tekercsátmérő? mementszám? huzalátmérő?
(#) kipi0804 válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Üdv frrrrr. A tekercs adatai: menetszám 5, átmérő 5, rézhuzal átmérője 0.5-0.6-os lehet
(#) Novak válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Ez így teljesen jó. Nem ezzel van a hiba. Illetve itt igazából szerintem nincs is semmiféle hiba, hanem ekkora antennával egyszerűen nem lehet nagyobb távolságra adni. Az antennád helyére köss be egy 70-75 cm-es vezetéket, és máris többszörösen nagyobb hatótávod lesz
Amennyi így lesz, annyit tud az áramkör. Nagyobb hatótávhoz erősebb adó és/vagy érzékenyebb vevő kell.
Egyébként tényleg gratula, valóban ritkán éled elsőre egy ilyen áramkör "kezdők" kezében.
Csak így tovább!
(#) Novak hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Én egyébként a héten megépítettem a Skori féle URH mikrofon 2-es változatát, és a koliablakból volt szerencsém kipróbálni a hatótávot. Az antenna nem 20 cm-es, hanem kb. 70 cm-es volt, és így egy walkman-es rádióval több mint 250 méter volt a hatótáv! (szabad rálátás esetén)
(#) kipi0804 válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
A terv lényege ez (kép), róla van szó. Tudom, hogy nem szabályos, de csak itt tudtam választ találni a kérdésimre sok -sok visszaolvasással, és itt voltak a legeggyérelműbb kapcsolások és vélemények. A tervem nem a szabályok áthágásán alapul, nem is akarok lehallgatni, csak nem értek a rádiókhoz és ez tünt nekem a legkönnyebbnek, mivel a vevővel nem kell bajlódni. Ha sikerül ráakadom majdan olyan kapcsolásokra ami komplett adó-vevő (viszonylag egyszerü és költségkímélő, és kielégíti az igényeimet) akkor át fogok térni arra, sok tapasztalatot szereztem ezzel is. Amúgy az előző alkotásom az egy egy tranzisztoros adó volt hála nektek és a véleményeknek a közvetett segítségnek. Mivel nem értek hozzá igazán azt sem tudom, hogy milyen frekvencián induljak el. ÉS VÉGÜL itt kaptam először választ a kérdésemre amit föltettem a topcba. KÖSZÖNÖM NEKED és MINDENKINEK aki válaszra méltat és segít. Ha van frekvencia ügyileg más ötleted ami legális és nem zavarok senkit a kapásjelzőmmel azt medköszönöm (végre egy kultúrált topic ahol próbálnak segíteni az emberen)

DSC01299.JPG
    
(#) frrrrr válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Vagy úúúgy! Nem tudtam mi a fene az a "doboz". Ha jól értem horgászáshoz kapásjelző. Tehát te jelet-jelzést akarsz átvinni nem pedig hangot. Erre teljesen korrekt és legális pl. az ISM(433,05 – 434,79 MHz-es frekvenciasáv). Ha már "eljutottál" 100 MHz-ig én ezt ajánlom neked. Ha komolyan érdekel, a neten kismillió komplett megoldást talaálsz, de első nekifutásra ajánlom Topi cikkét a HEn: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/434mhz_wireless.html (I.+II.rész). Érdemes ezzel a témával hosszútávon is foglalkozni, mert épp most tér át a világ a vezeték nélküli összeköttetésre. Ha meg nem érdekel a téma, legolcsóbb, ha veszel készen, bármennyibe kerüljön is.
(#) kipi0804 válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Köszönöm a linket áttanulmányoztam egy kicsit, inkább nagyon kínai . Bonyolult dolognak tűnik, de igyekezni fogok. Egyébként az adó és vevő közötti hatótávolságra föl lehet állítani egy aránypár, gondolok itt pl: 0.01mw 2méter akkor 0.02mw 4 méter vagy valami ilyesmi? Minden képpen meg szeretném építeni. A cél, hogy legális legyen és kb 100-200m hidaljon át a lehető legkisebb antennával.
(#) kipi0804 hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Elnézést kérek, hogy eltérítettem a társaságot a topic valódi céljától!
(#) frrrrr válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Azt hiszem úgy korrekt, ha az "RF távirányító építés"-ben folytatod.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
110Mhz re használhatsz 8ados antennát 32cm.ant.hosszabitótekercsel,250-300méter reális ezen fetes kapcsolással,akár házak között külvárosban is.20-30mW.RF.out.tud.kimenetre pi szűrőtag 2kondi 1tekercs és nemzavas semmit.Térerőmérős régitunerrel betudod pontosan hangolni stabil 5V.és nemhangolodik el.Párat eladtam már.
(#) kipi0804 válasza Novak hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Teljesen igazd van a kb 1m-es antennával a teljes lefedettség legalább a háromszorosára nőtt és még legalább 150m-ről is hallható volt. Én úgy gondolom ez a kis kutyü ennyit tud, meg vagyok vele elégedve. Úgy döntöttem meg fogom építeni a Skori féle URH mikrofont had tanuljak. Utána pedig a Budai41 féle mikrofon lessz a soros (kemény diónak tűnik).
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Helló nem olyan rég én is kiszemeltem itt a topicon egy adó kapcsolási rajzot, és azért azt mert másikakhoz senki nem tudott nyáktervet meg beültetési rajzot Kínálni!
És írta is valaki hogy az nem olyan jó amit kiválasztottam! Most az lenne a kérdésem látom merültek fel új, meg esetleg jobb kapcsolások a fetes, meg a Skory uhr miki2!
És az lenne a kérdésem hogy van e esetleg ezekhez vagy ezek közül valamelyikhez valakinek nyákterve?
Megköszönném, és hálás lennék ha belinkelné! heló
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
A fetesváltozatot ajánlom kezdöknek CCIR sáv végére behangolni,amikor az elsőt építettem nekem is voltak gondjaim sokszor pl.túlvezéreltem az oszcit,gerjedt+túlvezérlödőtt az RF.fokozat a nagytápfesz.BFR 91 kollektorárama 30-40mA miatt.Oszcinak elég 2-3mAmp.ezt a bázisosztokkal,/munkapontbeáll./ végezhetjük.Mikrofonjeladó készitésnél nemárt TV.t bekapcsolni VHF 3-as sávra bármilyen antennáról,képen látszódik az adó zaja tulvez.káros zavarótermékei,
Amikor az adót teszteljük hangolás/ élesztés/ a tranzisztorbázisához érve,csavarhuzóval a TV.képen +jelennek a csikok szemcsésedik a kép esetleg elsötétül,nos ekkor kell viszavenni az adott fokozatból,ha nem jelentkezik ilyesmi valoszinüleg más tv.ket rádiókat sem zavarunk.166Mhz es adóval az probálkozzon akinek van érzékeny vevője is,+nagyfrekis tapasztalata.Egyébként ugyanannyi munka van vele mint 100-112MHz-re.Én 166Mhz re 100mWattos adót épitettem 5menetesek a tekercsek CCIR.en 7menet kell 3,5mm.átméröre,3,3V LI-ion akkuról müködik 48mA.Szkennerrel is bemértük 850-1200méterig elmegy a jel.épületek közt,adó 1,5m.re volt a földtöl.Akku 2000mA. 42órát birja.szilikonbevonatudrótantenna 1es vast.g hossza 14cm.elé 3,5menet 10-es furón készitett illesztőtekercs vastaghuzalból mügyantába öntve.Bárkinek ajánlom FM.re
(#) kipi0804 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Üdv, én ezzel kezdtem:
Bővebben: Link
Ráment egy napom, de sokat tanultam és sikerült. Szerintem a vezetéknélküli mikrofonhoz csak nekünk lelkes amatőröknek lenne szökség nyákrajzra, de ha hiszed ha nem neked sincs, mert te is meg tudod építeni. A topicot érdemes elolvasni az elejétől. Én is csak kapcsolási rajzokat ,és online segítséget kaptam.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Igazad van jó rajz kell föleg kezdöknek,igy pl.Bc547 tranyóval nem érdemes oszcillátort késziteni 110Mhz es adóhoz, mert hangfrekis tranz.r.A BFR91,BFW92-93,nagyfrekis akár 1Ghz is +felelő erre fejlesztette ki a Phillips,Varicap dióda nélkül sem működik mert ez hozza létre az Fm.modulációt frekvencialöket/oszcinál.Ha sikerül adót épiteni ne 75cm.4hullámut használj,inkább 8adosat ez 28-32cm.hosszú antennahosszabitótekercs kell elébe.Neten antennák hangolása/rezgőkörök-google ban van sok cikk.
(#) csezoli21 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Akkor maradok amit kinéztem mert ahhoz legalább volt nyák terv is! Meg nem kell tekercset csinálni, mert bele van rajzolva a nyáktervébe, csak jó lessz az is! Köszi heló
(#) kipi0804 hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! Megépítettem a Skori féle URH mikrofon 2-t. Az lenne a gondom, hogy a mikrofon erősítő része megy ,mert tudom mérni a feszültség változását.(bc212c helyett bc556b) A rádión az adó frekvenciáját csak akkor tudom befogni, ha a BFR91 es tranzisztor Emitter lábához érintek egy csavarhúzót, ha igy a szabad kezemmel pengetem a tekercset a rádióban tisztán hallható. Remélem érthető a problémám, egyébként a bb105 helyett bb521-et raktam be.
(#) jacky13 hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnek én is poloskát csinálni, de csakis FM sávon működőt. A Skori-é az URH, ha jól láttam, tehát az nem jó.
Ezt csinálnám végül meg, vélemények???

Bővebben: LinkFM poloska
(#) gg630504 válasza jacky13 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Az FM a FrekvenciaModuláció rövidítése. Bármely vivőhullámot lehet frekvenciában ( is ) modulálni, tehát a modulációs módra való utalásból nem következik a vivőfrekvencia. Pontosabban az FNFT szerint az egyes frekvenciatartományokon adott modulációs módok engedélyezettek. (( Ráadásul kétféle frekvenciamoduláció van, a szélessávú ( WBFM ) és a keskenysávú ( NBFM ). ))

Az URH az ultrarövidhullámú ( angolul VHF ) sáv rövidítése. Ez a 30 MHz-től 300 MHz-ig (hullámhosszban 1 m-től 10 m-ig) terjedő frekvenciasávot takarja. Itt is bármilyen modulációs mód lehetséges.

A CCIR URH rádió műsorszóró sáv FM (WBFM) modulációval 87.5 MHz és 108 MHz között van. Egyesek ( pongyolán ) csak FM-nek vagy csak URH-nak jelölik.
(#) jacky13 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Tehát akkor a skori II-őt is fogom majd tudni fogni 1 sima rádióval?
(#) gg630504 válasza jacky13 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Igen. Különösen analóg hangolásúval.
(#) jacky13 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hát még bisztos lesz szükségem segítségre, mert borzasztó kezdő vagyok! Ez lesz az első cucc amit megprobálok összerakni, nem a legjobb választás, de nagyon érdekel, szoval remélem sikerül majd megcsinálni!
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Üdv. Van egy kis gondom és remélem tudsz segíteni. Megépítettem a Skori féle URH mikrofon 2-t és csak akkor volt hajlandó működni, ha a BFR91 bázisát vagy emitterét megérintettem egy csavarhúzóval. Az élesztését úgy próbáltam ,ahogy le volt írva, de semmi végül beraktam a feteket is. Előszö arra gondoltam, hogy a feteket raktam be rosszul (az S láb van jelölve a feten), de a tekercsek pengetése tisztán hallható volt a rádióban. Végül elfüstölt az L3. Hol hibáztam??? Megpróbáltam újra összerakni az egészet, de semmi. Ja a BB105 helyett BB521 volt és a BC212C-t kicseréltem BC556B-re (de gondolom ez mindegy, mert a mikrofont erősíti).
(#) jacky13 hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Hali!
Ismét én vagyok, azt szeretném kérdezni, hogy a Skori II féle URH mikrofonnál a tekercsek hány Henry-sek??
Várom a válaszotok, köszi!
(#) Mikrosilver válasza jacky13 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Heló itt csak a menet/átmérő van leirva remélem segitettem.
(#) jacky13 válasza Mikrosilver hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Lehet, hogy en nem kaptam meg amit mondasz, de itt a tekercsekrol semmivel sincs tobb mint a skori oldalan.
(#) Novak válasza jacky13 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Google, és kapsz több ezernyi oldalt arra, hogy hogyan kell kiszámolni egy ismert paraméterekkel rendelkező tekercs induktivitását. (ha neked nem elég a menetszám, és a két átmérő adat)
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Nemigen tudok igy látatlanul segíteni neked nem látom a panelt alkatrészeket .+hogyan készitetted el.Neten keresztül nem lehet adót éleszteni hangolni sem.Az biztos amit én építettem 2fetes kapcsolást elsőre mindig beindult.30alkatrész kb.500ft.nem sok.Ajánlom szerezz 1frekvenciamérős rádiót,vagy frekvenciamérőt ez drágább,megtudod mérni hol működik az oszci+az adó.Urh sávban.
Következő: »»   13 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem