Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   96 / 507
(#) tralala válasza mex hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Nézd meg az oldalt (www.magnet-magnete.eu), de szerintem jól "állnak" a pólusai, a= 40mmX b= 18mmX h= 10mm!
(#) mex válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

A pólusok OK,viszont nem láttam csak N45-ös anyagút.
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Szerintem akár telóval is fotozhatsz,elégendö lesz a felbontás,hogy a lényeg látszodjon.
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Az általam ismert hasonló méretű mágnes árak, és az általuk kínált méretek:

PLANETNEODIM:
N42 40X20X10=1499 Ft
N52 40X20X10=1990 Ft

EUROMAGNET:
N35 40X20X20=2900 Ft
N35 40X10X10=845 Ft
N35 40X15X6 =985 Ft

magnet-magnete.eu:
N38 40X18X10= 19db-ig 2,90 Eu
20db-tól 2,81 Eu
50db-tól 2,71 Eu
N52 40X18X10= 19db-ig 3,56 Eu
20db-tól 3,44 Eu
50db-tól 3,32 Eu

Remélem segítettem!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Rendben megoldható, van micro sd kártya a telefonomban és van micro sd-t befogadó pendrive-om, mert a sz. gépemen se infra, se a telóhoz adatkábelem nincs. Idáig ez eszembe se jutott, hogy így is megtudom oldani, természetesnek vettem a fényképezőgépet, talán azért, mert én a telefonnal telefonálni szoktam! Érdekes!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Én Bloototh-tal szoktam letölteni a képeket a telomrol.Volt digi fényképezögépem,és vannak unokáim,akik ,,,kezelésbe,,,vették,azóta csak unokáim vannak.

Linkeld már be légyszives a pontos oldalt ahol az N52 anyagút lehet venni 3.56Eu-ért a 40x18x10 méretből,mert nekem csak N45 anyagút ad és a kettő közt elég nagy a különbség.
(#) SZIA válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Mennyivel erősebb az N52-es az N38-asnál?
Vmi szemléltető példán vki elmondhatná!
kössz
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Sajnálom!

Szerintem jó helyen jártál én írtam el, de kezdetektől fogva. Igazad van N45!!! Bocs!

Nem is csesztetésnek szántam,csak kezdtem megörülni mert tényleg nagyon jó ára lett volna....
(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

A pontos megjelölések közötti arány egyenlőségeket nem ismerem, viszont vannak mágneses oldalak, ahol megadják a mágnes "erejét" Gauss-ban. Szerintem kérdezz valaki mást én mechanikus- gépész vagyok, nem elektromos! Alapismereteim vannak, de ez már a tudásomon felül van!

Nem vettem "csesztetésnek", nagyon elnéztem, belezsongott a fejem a sok szám nézésébe biztos! Örülök, hogy kiszúrtad! Az ára szerintem így is a legversenyképesebb!!!!

Jelölések.:
N35=1,17 Tesla
N38=1,22 T
N42=1,28 T
N48=1,38 T
N50=1,4 T
(#) SZIA válasza tralala hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Ahha, már csak vmi viszonyítási alap kéne :S
(#) mex hozzászólása Feb 23, 2009 /

Végzett már valaki a tekercs alakjának optimalizására szimulációt,kisérletet? A különböző szeles oldalakon tesznek róla emlitést? Milyennek kellene lennie ideális esetben egy téglatest alakú mágnes által gerjesztett tekercsnek pl a Hugh-Pigott rendszerű kerekeknél? Nem lenne jobb a trapéz forma (ahogy a lapmotorok tekercsei)? A tekercsszélesség viszonya a mágnesszélességhez mikor a legmegfelelőbb? Hogyan befolyásolja a gerjesztett feszültség alakját a mágnes helyzete a tekercs fölött különböző takarásban? Mi történik,ha a tekercs két "függőleges" oldala nincs a mezőben mert a mágnes keskenyebb,viszont a "vizszintes szakaszokat teljes egészében befedi az erőtér? Hol van a feszültségmaximum? Ha csak az egyik oldal gerjesztődik,vagy akkor következik be,ha középre ér a mágnes,esetleg akkor,ha a külső széle a tekercsnek a mágnes középvonalával egybeesik?
Ezeken a kérdéseken túljutott-e már valaki?
(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

A viszonyítási alap: A teljesítmény (W) tekercsenként kb. 35-50W légmagos tekercsnél (info Lehár), ez függ a két tárcsán lévő mágnesek erejétől és egymáshoz viszonyított távolságától. Gyengébb mágnes kisebb réssel korrigálhatónak tűnik! Remélem nem írtam hülyeséget! A feszültség a mágnesestér erőssége, változás intenzitása, és a menetszám függvénye. Befolyásoló tényező a tárcsák vastagsága (szórás) és a tárcsák mágnesoldali felületi érdessége. ezekből következik, hogy nem csak a mágneseken múlik a használható minéltöbb üzemórát működő (töltő) szélgenerátor! A tekercsszám növelésével a teljesítményt növeled a mágnesek darabszámának növelésével a változás intenzitását növeled a menetszámot jól eltalálva a kihasználtságot tudod befolyásolni az adott környezetben jellemző szélsebességhez képest, és akkor még a lapátokról nem beszéltünk. Nagyon komplex dologi tényezők játszanak össze egy ténylegesen jól működő relatíve jó kihasználtsági átlagú szélgenerátornál! Mérni,mérni, mérni, kisérletezni!

Úgygondolom, ha már a mechanikád, lapátok csapágyazás, tárcsák, mágnesek összeálltak akkor a tekercsek számával, menetszámmal és a tekercsek vastagságával (esetleges kisebb légrés) lehet játszadozni! Ha kisebb a légrés a teljesítmény növekedésével a fékező (önindukció) erő is nő! Ez kevesebb pénz és munka befektetés, mint az egészet előről kezdeni!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A féktárcsa képek.:
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A lehetséges elrendezés.:

Kép013.jpg

(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Összefüggések:
1Tesla=10000 Gauss
(#) delmur82 válasza tralala hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia!

Érdekelne honnan sikerült szerezned olcsó mágneseket?
(#) tralala válasza delmur82 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Lapozz vissza egy oldalt! Egyébként relatíve olcsók, a többihez képest, legalábbis az a méret amit kinéztem magamnak! Még nem vettem meg, mert függeni fog a felhasznált tárcsától a méret és a darabszám!
Megvárom míg minden alkatrész összhangba kerül, hiszen ez tűnik a generátor rész legdrágább alkatrészének!

az oldal:www.magnet-magnete.eu
(#) SZIA hozzászólása Feb 24, 2009 /

Egy-két dolog nem tiszta a tekercsekkel és a mágnesekkel kapcsolatban!
Miért akkora mágnes kell, mint a tekercs belső átmérője?
Így a tekercs alja és teteje lényegében nem dolgozik, nem?!
Nem lenne jobb, ha akkora lenne a mágnes, mint a tekercs, legalábbis olyan "magas" ?!

Másik, az a tárcsa amin a mágnesek vannak, "teli"-nek kell lennie, vagy meglehet csinálni úgy mint egy felnit, tehát küllőket kimarni, mert ezzel lehetne a súlyt csökkenteni!

tekercs.jpg

Ezekből a tekercsekből "kiesett"a lágyvas mag, ezért légmagos tekercsek. Vas nélkül nincs indulási, forgási ellenállása, mivel nincs mágneses vonzás mint a vasmagosnál.
A tárcsa természetesen lehet "kűllős", és erre példa is van a neten, csak a mágnesek alsó-felső széleinél kell hogy tömör legyen

Néhány fotó a "küllős" tárcsáról.

További fotók!
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Mivel a tekercsek légmagosak,ezért egy bizonyos szorodás jelenik meg a mágneses erövonalakban ,ezeket kell befogja a tekercseknek.Ezért kell kezdödjön a tekercs belseje a mágnesek szélétöl.Amugy meg ugyis ,,,elvonulnak,,, forgás közben a mágnesek a tekercsek elött.És igy mindenképp metszik az erövonalak a tekercsek meneteit.

Kész alkatrészek kaphatóak a neten.
Lapátszett, 300mm tárcsa pár, 9 tekercses 3 fázisú státor.
Ráadás kép egy 9 tekercses 3 fázisú státor fordulat-teljesítmény diagramm!

Diagramm.
Következő: »»   96 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem