Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   7 / 93
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Ha be van forrasztva egy ellenállás akkor úgy soha sem szokás megmérni az értékét, mert a körülötte lévő áramkör beleszól a mérésbe.

Az R7-es ellenállás legyen 91k-s és a helitrimmer pedig 47k-s! (Az R8 pedig továbbra is 1MOhm.)
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Beraktam az R7nek (már nem vagyok benne biztos abban sem hogy melyik melyik) ,szóval a panel széle fele eső ellenállás... 100 kOhm,csak ilyet találtam most hirtelen. Potinak pedig beraktam az 500 kOhmos trimmert,tudom hogy 10x akkora mint kéne de nincs kisebb csak 1 kilós. Így a kijelzett értéket 3.08 4.06 között tudom változtatni.Nemtudom hogy ez így megfelelőe,megpróbáltam számolgatni a feszültségosztónál de nem jutottam sikerre.
(az ichez közelebb eső ellenállás (R8) 1 Mohm értékű.
Szóval feszültségosztónál ésszerű határok mellett az ellenállások aránya számít szóval hogyha berakok jóval nagyobb ellenállást R7-nek akkor elvileg nő a kijelzett tartomány?
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Az R7-et (ami 100k) zárd rövidre és akkor elvileg a trimmerrel már be fogod tudni állítani a pontos kijelzést.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
2.8 és 3.96 között tudom állítani a feszültséget,az áramérték meg ugrál össze vissza,potira nem reagál.
Kezdek tanácstalan és szomorú lenni...
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Nem értem. Biztos ami biztos leszimuláltam azt az egyszerű feszültségosztót és kb a helitrimmer 30%-os állásában kellene a helyes értéket mutatnia a panelmérőnek. Valami nagyon nem stimmel azon a nyákon szerintem.

De eleve hogyha ahogy írtam, rövidre zártad az R7-et, akkor 0V-tól kellene tudni állítani a kijelzett értéket, nem pedig 2,8V-tól.

Merrefelé laksz?
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Szia!
Sajnos én sem,nem jöttem rá a hibára.Mára hagyom mostmár,még egy két nekifutásom lesz ezügyben de ha nagyon nem megy,szerintem kezdem elölről. Sajnos a nyák nem lett valami jó minőségű a nyomtatás miatt,néhány helyen pöttyös lett,ott pedig lemaródott a vezetősáv egy része. Átkötésekkel helyettesítettem ezeket a részeket,átmértem mindent többször is,de lehet hogy nem sikerült 100 %osra.
Tehát ha R7 ki van iktatva akkor 0 a kijelzés? Próbáltam még sorbakötni R7tel értékeket,így már ki tudom csalni az 5 volt feletti kijelzést viszont nem pontos egyáltalán...12v helyett is 7 volt körüli érték van...szóval nemtudom.
Székesfehérvári vagyok,amúgy pedig Pesten tanulok.
Én elrakom magam holnapra,nagyon szépen köszönöm az eddigi fáradozásaidat!
holnap tiszta fejjel hátha meglátok valami banális hibát...
Üdv Kicsa
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Nincs mit.
Azért kérdeztem hogy merrefelé laksz hogy oda tudnád-e esetleg adni a panelmérőt mert már engem is nagyon zavar a hiba. De ha tényleg ilyen állapotban van akkor inkább ezt mellőzzük. Lehet hogy megépítem magamnak is és ha az működik akkor lefotózom és valami kis cikket is írok hozzá.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Szia!
Van egy két dolog amit nem nagyon értek.ísérletezgetem itt az osztóval..feszültség résszel foglalkozom egyenlőre csak.Az IC bemenetére 0.05 V megy,stabilan de a kijelzés ugál ösze vissza.Ez mitől lehet? Mostmár tudom változtatni az ide érkező feszültséget a trimmerrel,beraktam egy másikat és másik ellenállást is az egyik ágához.
Ha meg tudnám szüntetni az ugrálást akkor meg tudnám nézni hogy milyen határok között tudom állítani és akkor remélhetőleg a 10. oldalon közölt leírásod alapján ki tudnám számolni én is az értékeket.Illetőleg az IC-t ki lehet nyiffantani úgy hogy a bementére 200 mVnál nagyobb értéket kapcsolunk? Vagy úgy csak túlcsordul?
Köszi szépen
Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Igen érdekes dolgot tapasztaltam,látszatra szerintem jól működik a feszosztó. Ha R7et rövidre zárom akkor a bemeneten a trimmer állásától függő feszültséget mérek,a 0 V-tól 0.05V-ig. 10 Kohmos R7tel pedig 0.05 Vtól 0.09 Vig terjed a tartomány. A kijelző mégis ugrál valamiért elég csúnyán...
Az árammérő résznél ilyen mérést nem lehet elkövetni? Mert ugye ha nem folyik áram, akkor az ellenálláson sem esik feszültség. Viszont fogyasztót (ventillátort )kötöttem rá ami olyan 0.5 A-t vesz fel 5 Vról,ekkor az árammérő trimmerrel ugyan így kellene tesztelni a dolgot? Szóval R5 1MOhmos ellenállást zárjam rövidre és akkor elvileg az IC bemenetén 0Vtól növekedni fog a feszültség?
köszi szépen
Üdv Kicsa
(#) MolnarG válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Ha kisebb áramot szeretnék mérni, mondjuk max 50mA-t akkor a sönt ellenállás értékét növeljem?
(#) brezinajanika hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Hello!
Meg szeretném építeni őt Bővebben: Link körübelül 1 hónapon belül és nekem kellene 1 olyan műszer rajz amit oda berakhatok mármint,hogy ampert is még meg feszültséget is ha átkapcsolom,de ezt 1 kijelzővel szeretném.Valaki tenne fel 1 kapcsolási rajzot?
Nagyon megköszönném.Remélem érthető voltam
(#) Attila86 válasza brezinajanika hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Üdv.!

Ha visszaolvastál volna egy kicsit akkor biztosan találtál volna a topikban számodra megfelelő áramkört. Például én is tettem fel egy ilyen kapcsolást nyáktervvel meg mindennel. Ezt a weboldalamon is megtalálod egyébként.
(#) brezinajanika válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Hello!

Szóval ha őt Bővebben: Link beillesztem a mérőműszer helyére akkor áramot és feszültséget is tudok vele mérni?

Üdv.
(#) Attila86 hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Kicsa, MolnarG, Brezinajanika!
Nem bunkósságból nem válaszolok, hanem mert most néhány napig szinte reggeltől estig tetőteret építek apáméknál Maglódon. Ezért nincs nagyon időm jelenleg ide irkálni. Amint időm engedi, válaszolni fogok mindhármótoknak.
(#) MolnarG válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
OK, persze semmi baj, én közben már megoldottam a problémát, eljátszogattam a multisimmel... Átérzem a helyzeted, mi is nagy lakásfelújításba vagyunk... És jó munkát!
(#) brezinajanika válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Én ráérős vagyok, természetes,hogy akkor válaszolsz amikor tudsz és egyáltalán nem bunkóság.Amúgy meg,ha valami nem tetszik azt nyugodtan mond meg.Csak még elég kezdő vagyok,de mivel az elektronikát szakmának akarom így érdekel és próbálok vele egyre többet foglalkozni.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szia!
Semmi gond,gondoltam hogy nagyon elfoglalt vagy,az viszont hogy szóltál külön,elismerésre méltó.
Köszi szépen!Jó munkát!
Üdv Kicsa
(#) MolnarG hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Az áramkörben a SMD kivitelű kondikat és ellenállásokat tennék, lehet használni kerámia kondikat vagy mindenképpen fólia legyen?
(#) brezinajanika hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Attila86!
Most átnéztem a műszereket az oldaladon és,ha nem lenne nagy gond akkor el szeretném kérni neki a kapcsolási rajzát sch-ban .
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
MolnarG!
Idézet:
„Ha kisebb áramot szeretnék mérni, mondjuk max 50mA-t akkor a sönt ellenállás értékét növeljem?”

Ha 1Ohm-os söntöt teszel be, akkor 200mA-ig fog mérni a műszer.

Idézet:
„Az áramkörben a SMD kivitelű kondikat és ellenállásokat tennék, lehet használni kerámia kondikat vagy mindenképpen fólia legyen?”

A fóliakondik mindig sokall jobbak, de ebben az áramkörben nyugodtan lehet kerámia kondikat is használni. Az ICL7107 ilyen szempontból nem annyira kényes jószág.

Brezinajanika!
Idézet:
„Szóval ha őt Bővebben: Link beillesztem a mérőműszer helyére akkor áramot és feszültséget is tudok vele mérni?”

Igen. A JP1-es jumperre ha kötsz egy kétállású kapcsolót, akkor kapcsolni tudod hogy áramot vagy feszültséget mérjen-e a műszer.

Idézet:
„Most átnéztem a műszereket az oldaladon és,ha nem lenne nagy gond akkor el szeretném kérni neki a kapcsolási rajzát sch-ban .”

Sajnos nem:
Bővebben: Link

Kicsa!
Idézet:
„Az IC bemenetére 0.05 V megy,stabilan de a kijelzés ugál ösze vissza.Ez mitől lehet?”

A nyákot az alkatrészek beforrasztása után lemostad aromás hígítóval vagy denaturált szesszel?

Idézet:
„Illetőleg az IC-t ki lehet nyiffantani úgy hogy a bementére 200 mVnál nagyobb értéket kapcsolunk? Vagy úgy csak túlcsordul?”

200mV felett egy darabig csak túlcsordul. De ha az ICL7107 tápfeszültségénél nagyobb a bemeneti feszültség, akkor viszont már meghal az ICL.

Idézet:
„Igen érdekes dolgot tapasztaltam,látszatra szerintem jól működik a feszosztó. Ha R7et rövidre zárom akkor a bemeneten a trimmer állásától függő feszültséget mérek,a 0 V-tól 0.05V-ig. 10 Kohmos R7tel pedig 0.05 Vtól 0.09 Vig terjed a tartomány.”

Ez normálisnak tűnik. A feszültség-érték nem biztos, mert azt nem tudom hogy ezeket a feszültségeket a panelmérő mutatta vagy digimultival mérted-e, illetve hogy ehhez mekkora mérendő feszültség tartozott.
De az teljesen normális hogy az R7 rövidre zárásakor 0-tól állítható a feszültség, ha nincs rövidre zárva akkor pedig egy minimális értéktől.

Idézet:
„Az árammérő résznél ilyen mérést nem lehet elkövetni? Mert ugye ha nem folyik áram, akkor az ellenálláson sem esik feszültség. Viszont fogyasztót (ventillátort )kötöttem rá ami olyan 0.5 A-t vesz fel 5 Vról,ekkor az árammérő trimmerrel ugyan így kellene tesztelni a dolgot?”

Pontosan! Csak a JP1-es jumpert ekkor kapcsold át.

Idézet:
„Szóval R5 1MOhmos ellenállást zárjam rövidre és akkor elvileg az IC bemenetén 0Vtól növekedni fog a feszültség?”

Igen, az R5-öt rövidre kell zárni. De nem azért amiért az R7-et is, hanem mert elrontottam a kapcsolási rajzot.
Az R6-os trimmer 'E'-lába és az Rsönt közé kell még egy ellenállás amit kifelejtettem, mert így semmi értelme nincs az R5-nek.
Mindjárt kijavítom a nyáktervet és a kapcsolási rajzot is. Meg akkor már írok konkrét értékeket az egyes méréshatárokhoz...
(#) brezinajanika válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
"Sajnos nem: Bővebben: Link "

Bocsánat nem néztem szét az oldalon eléggé ,tényleg nem rossz szándékkal akartam elkérni.
(#) Attila86 válasza brezinajanika hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Elhiszem. Félre értés ne essék, ebben nincs semmi személyes vagy ilyesmi, elvből nem adom oda senkinek sem.



Közben frissítettem az oldalamon a kapcsolást és a nyáktervet (meg a beültetési és a 3D-s képeket). Mindjárt feltöltök egy táblázatot is az egyes méréshatárokhoz tartozó alkatrészek értékeiről.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Frissítve:
Bővebben: Link

(Ha valakinek esetleg még a korábbi képek jönnének be akkor törölje a gyorsítótárát, mert most csak felülírtam a képeket és nem adtam nekik új fájlnevet.)
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia!
Tehát akkor először is a kérdésedre válaszolva : Igen lemostam a panelt,bár nem lett 100 %ig gyantamentes.Körömlakklemosót használtam,azt tapasztaltam hogy elég szépen oldja a gyantát az is. A kijelző tokja miatt elég nehézkes művelet volt .
Holnapi nap folyamán megpróbálom 'átbuherálni' a nyákom és beilleszteni azt a plusz ellenállást. Az ellenállás hiánya tehet olyat hogy nem reagál a poti tekerésére?
Ha az IC meghalt,akkor egyáltalán nincs semmi kijelzés? Vagy milyen dolgokat produkál ha elhalálozott?
Illetve látom a táblázatot is,nagyon köszönöm a többiek nevében hogy kiszámoltad! Nagy segítség...
Nos köszönöm szépen hogy tudtál foglalkozni ezzel a projekttel is,részemről mára ennyi lesz,holnap majd jelentkezem!
Köszi szépen!
Üdv Kicsa
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Üdv.!

Idézet:
„Igen lemostam a panelt,bár nem lett 100 %ig gyantamentes.”

Lehet hogy ez a gond és emiatt ugrál.

Idézet:
„A kijelző tokja miatt elég nehézkes művelet volt”

A lemosás idejére a kijelzőket és az ICL7107-et ki kell venni a foglalatokból!

Idézet:
„Az ellenállás hiánya tehet olyat hogy nem reagál a poti tekerésére?”

Nem.

Idézet:
„Ha az IC meghalt,akkor egyáltalán nincs semmi kijelzés? Vagy milyen dolgokat produkál ha elhalálozott?”

Vagy nem jelez ki semmit és ez esetben általában melegszik is, vagy pedig teljesen értelmetlenül össze-vissza ugrál.

Idézet:
„Illetve látom a táblázatot is,nagyon köszönöm a többiek nevében hogy kiszámoltad! Nagy segítség...
Nos köszönöm szépen hogy tudtál foglalkozni ezzel a projekttel is,részemről mára ennyi lesz,holnap majd jelentkezem!”

Szívesen!

Még valami: az weboldalamon lévő táblázatban szereplő alkatrészeket cseréld ki a táblázatban írt értékek szerint!

De azt is megteheted, hogy így hagyod ahogy most van, ez esetben csak az R3-at és az R4-et cseréld ki:
R3-at 150Ohm-ra, az R4-et pedig 68k-ra. Nem mondom hogy ettől meg fog javulni a panelmérőd, de ez mindenképpen hiba hogy eddig 10k és 15k volt ott. Így ugyanis jelenleg a panelmérődben 1V referencia jut az ICL7107 bemenetére, pedig csak 100mV kellene.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Szia!
Úgy érzem hogy feladom,ez csak időpazarlás. Attól félek hogy valahol még mindig nem megfelelő a nyák és szakadás/zárlat van. A nyákterved mostmár véglegesnek mondható? Mert ha igen,akkor nekiállok szerintem egy új legyártásának és beültetésének mert ennek így nem sok jövője van
köszönöm szépen!
Üdv Kicsa
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
A nyákterveimet akkor szoktam véglegesnek mondani, amikor én magam is megépítettem és a saját szememmel látom hogy valóban működik. Ezt a panelt még nem építettem meg, de hamarosan sor kerül rá. 99%-ig biztos vagyok benne hogy hibátlanul működni fog, mert sok panelmérőt építettem már és számos ennél jóval bonyolultabbat is. (Sikerrel.) De amíg nem látom működni addig nem állíthatom biztosra hogy hibátlan az áramkör.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Értem!
A hamarosan körülbelül mit jelent? 1-2 hét? 1-2 hónap? Mert akkor szerintem még várok vele hogy nálad is feléledjen,bár a 99 % elég meggyőző.
Most úgyis van elég bajom az előlap elkészítésével sajnos,úgyhogy nem csak ezen múlik a labortápom 'kész' ségi szintje...
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Március 15.+-4 nap.
(#) ccs válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Ezen a rajzodon azICL7660 az 5-ös láb és a GND között fordítva van berajzolva a 10µF-os kondi !
Következő: »»   7 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem