Fórum témák
» Több friss téma |
Másik kábellal nézve is ilyen..
Akkor most már elvileg jól megy?
Még frekit kellene mérned a szekunderen .
DMM -el is lehetne , sok alkalmas akár 200KHz-ig is .
Dmm alatt digitális multimétert értesz igaz?
Az van de sajnos a könyvében nincs leírva hogy hány Hz is bírja.. A szekunder két szélső kivezetésén 247mV Ac-t mérek.. mennyit kéne mérnem? Üdv!
Igen arra gondoltam , ha van fereki állása próbáld meg.
100KHz-et mivel mérted? , Szkópról tudod leolvasni az amplitudót p-p , vagy kell hangfrekis mV mérő , sima műszerrel nem tudod mérni .
Az akkori 100KHz et a frekimérővel mértem..
Sajnos hangfrekvenciás mV mérőm nincs.. Lehet hogy mégis igénybe venném hogy küldd el azt a tekercset... Avval tuti működne? Üdv!
Van frekimérő állasa a DMM -nek ?
Ha van azzal mérd a frekit , amplitudó nem lényeges , mert sokkal több lesz mint ami kell és le is lesz osztva bőven .. Szeintem ezzel is menne , de elküldöm , ha kell .
Sajnos nincs fekimérő állása :no:
Akkoriban ezt vettem... Még meggondolom hogy elküldd-e mert evvel csak szívásnak látszik az egész...
Jó hírem van! (legalább is azt hiszem)
Találtam egy Videoton rádiósmagnóban egy tekercset.. Igaz csak 5 kivezetésű.. ilyenkor azt a szélső kivezetésről kell a 100KHz et elvinni ami nem a földön van igaz? Én azt kötöttem oda (most még a drótokkal van benn)... Igaz még 6xx.xxxHz et produkál.. Gondolom kondicserét kell alkalmaznom.. Ja jól értem szinuszjelnek kell a kimeneten lenni? Nekem van egy csodaszép igaz a szkópba nem fér bele mert kicsi az osztója.. üdv!
Az 5 kivezetés bőven elég .
Mérj frekit és beállíthatod kondival. A leosztott amplitudót nézd meg a szkópon a 100k és a trimmer közös pontján , ott már mV van tuti .
Tehát akkor evvel a tekercsel már jó?
A kimeneti jel elég szép nem? Üdv!
Igen úgy tűnik , de lépj tovább a beállításban .
oké megyek játszok a kondikkal...
Ha kisebb frekvenciát akarok nagyobb kondi kell igaz? Most 270pF al megy.. A primer és a szekunder oldalon is növellek? üdv!
Akkor fog csökkenni , ha növeled a kondi értékét .
Ezen a héten nem igazán volt időm foglalkozni a témával..
Most jön a hétvége és van időm.. Így hogy már sikerült beállítani a 100KHz-et és Szinuszos a kimenet elvileg jó az oszcillátorom.. De egy kicsit mászkál a frekvencia.. Ez baj hogy egy kicsit mászkál? Később zavarni fog a működésben? De egyáltalán mitől mászkálhat? Üdv!
Ezt az üzenetet CHZ -nak írtam volna csak most nézem hogy nem "címeztem"
Mennyire mászkál , mert eltérés lehet , nem lényeges a pontos 100KHz .
Nekem nem változott , lehet hogy méréskor történik valami hiba .. Tegnap barátom volt nálam , Ő is megépítette és jött hogy állítsam be a frekijét , teljesen pontosan sikerült beállítani és a szinusz is szép .
Most megnéztem..
Először mikor indítottam 100.466Hz volt.. Ezután oylan 10Hz-el kezd felfelé számolni.. Ez szerintem nem jó ha így számol akkor egy idő után ki tudja mennyi lenne a feki.. Üdv!
Ha + - 10KHz eltérés is létrejön az sem számít .
Nézd meg a jelalakot az fontosabb , hogy ne legyen torz .
Szia!
Nem torz gyönyörű szép sehol nem látszik torzulás nyoma.. Akkor nem is foglalkozom avval a "mászkálással" Üdv!
Elkészült a készülékem. A mellékelt doksiban összefoglaltam.
Gratulálok a műszeredhez!
Profi lett.
Köszönöm a köszönetet, és hadd köszönjem meg a projektet nektek ezúton is.
A leírásból kifelejtettem: én egy bolti kis induktivitást használok. Eleinte kondenzátor nélkül használtam, de frekimérővel kiderült, hogy 130kHz-en megy, ezért végül 110pF párhuzamosan beállította a 100kHz-et Nagyon érdekes tapasztalatokat gyűjtöttem. Pl már minden kész, behitelesítve a készülék. No beteszem a nyákot a dobozba a helyére, erre totál meghülyül. Nyák ki, rendben. Be, hülye. Kellett egy kis idő míg rájöttem, hogy az induktivitás túl közel került a műszer nagy mágneséhez... Érdekességképpen a sztori: úgy indult, hogy be akartam üzemelni egy Primo számítógépet, ehhez kellett egy kis TV. Elő a VL100-al, de azt meg kell javítani. Sok a régi elkó, a megjavításhoz építettem meg az ESR mérőt. De építés közben gondolkodtam el, hogy milyen jó lenne egy frekimérő (de régen vágyom rá). No azt is megépítettem. De a benne ketyegő PIC beégetéséhez kellene egy égető (ez is már tervben volt), no akkor azt is megépítettem...
Conan kérésére küldöm az általam elkészített műszer kapcs rajzát.
Az általam elkészített műszer kapcs. rajzát frissítettem. (Kérem egy mod törölje előző hozzászólásomat)
Továbbá küldöm az új nyák tervet. Ezt még nem építettem meg, kérem ellenőrízd mielőtt használod. A kapcsoló állítólag Conrad típus. Eagle-ben van, ha valaki módosítani akarja azt is tudok adni.
Üdv.!
Nekem is sikerült elkészítenem az ESR mérő műszert. Az eredeti, elektrorudi leírásának megfelelőt. Alapműszernek egy 32 éves szovjet multimétert reinkarnáltam. Annyi gond volt vele, hogy a 4 kOhmos belső ellenállása miatt "patkolni" kellett egy ellenállást és a 12 Ohmos is. De ami nagyon kellemes benne, hogy az ellenállás skálája úgy, ahogy van jó, csak 5-el kell osztani. Az oszcillátor nem akart menni a viszonylag nagyméretű fazékvasmaggal, de amióta vastagabb vezetékkel tömtem meg, már szépen működik. Úgy látszik kicsi volt az (I)Q-ja . Féltem a felületszereléstől, de a megfelelő pákával, nagyítóval ha csúnyán is, de sikerült működőképesre forrasztanom. Csatolok egy képet tanulságul: elég lett volna csak egy piros pötty is a skálára, nem kellett volna annyira összemaszatolnom.
Sziasztok!Érdekesnek találom ezt az esr mérő dolgot! Sok bosszúságot okoznak az elkók nekem is Az érdekelne ,hogy nincs e ilyen mérő számítógépes program formájában?? Természetesen gondolom,hogy kellene valami külső hardver féle hozzá mivel a hangkártya nem tudja a 100MHz-es frekit!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |