Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
egyszerű a hibakeresés, ugyanazt a jelet adod mind a két oldalra, és minden fokozatnál felcseréled a jelet. (csatolókondival ) ahol átmegy a hiba, ott a bibi.
Ha sorbakötöd az se jó, mert az egyenáramú ellenállásuk nem egyformák, tehát kb 20kohm ellenállást tegyél a kondikkal paralel. Ha párhuzamosan kötöd a kondikat akkor semmi gond nincs, A ráírt fesz érték-25% az üzemi.
Táp és egyéb kondenzátorok? A periodikusság a töltődésre és a kisülésre emlékeztet...
Igen, én is ezekre tippelek, kicserélek minden kondenzátort a tápban, hátha az segít...
Üdv!Mi az oka annak hogy egy TDA2006 Ic-s sztereó erősítő (Csak egyik IC kimenetén van hangszóró) Szép tiszta hanggon szól bekapcsoláskor, DE Rövid időn belül torzítani kezd és végül már érthetetlen.
Mi a megoldás?
Sziasztok!
Szerintetek hogyan tudnám kideríteni, hogy az: STK432-090 típusú sztereó végfok IC, hány Watt-os, mekkora fesz kell neki stb. Nincs sehol datasheet-je, már kerestem :nemtudom:
Pufferkondi van előtte? Illetve rendesen van hűtve az IC? Tápfesz a megengedettnél nem nagyobb?
HY
Szerintem a 442-es újított típus néven fut. Úgy próbáld... olyan 50W körüli lehet és ezek olyan 42V-ig egészségesek kb.
Egyébként hifimben van ez az IC és csak úgy kíváncsiságból érdekelne, hogy ténylegesen mit tud, gyár szerint 80+80 W 6Ohm-on 10% THD mellett.
De trafója szerintem nem támogat ekkora teljesítményt, mivel 160W-ot vesz fel max. Lehet, hogy azért is írták 80 + 80, hogy az erősítő tudja a 80-at, de csak ha egy oldal szól, egyébként 2x40 reálisnak tűnik. Amúgy nagyon jó IC, gyönyörű hangja van és nagyot szól.
Van 1uf, Hűtője elég nagy, táp 12V.
Már bekapcsolásnál is kezdi. Eleinte ha megérintettem a kondi lábát akkor megint jó volt. Már hiába!(Véletlen tapasztalat)
Üdv!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy Robson DS-100 típusú erősítőm.Sajnos a minap történt vele egy kis baleset. Elég jól meghajtottam és egyszer csak az egyik kimeneten elkezdett csúnya hangokat kiadni.Recseg ropog már nagyon kicsi hangerőnél is.Mi lehet a baja? Mit méregessek nézegessek rajt?Előre is köszönöm a segítő szavakat, tanácsokat!
A jelet árnyékolt kábelen viszed neki? Én földhurokra gyanakszom. Minden földelés össze van kötve rendesen?
Először is kapcsold le róla a hangsugárzót, és kösd át a jó csatornára (miután a másikat lekötötted). Ha itt is ugyanaz a helyzet, megmaradt az erősítőd, viszont "kilőtted" a hangfalad. a a hangfal a másik csatornán jó, akkor erre ne köss semmit, mert tönkreteheti a jó dobozt is. Addig, amíg az erősítőről nem tudunk semmit (IC-s, Tranyós, csöves, stb), addig nem tudunk semmit mondani.
Bocsi, most látom, hogy ez gitárerősítő. Akkor is lehet hangszóró, és erősítőgondod. Valószínű, hogy tranyós. Egy fényképet kérünk a belsőjéről.
Sziasztok!
BD243 244-gyel szeretnék erősítőt csinálni. Nem tudtok kapcsolási rajzot hozzá? Kb mekkora teljesítményt tudnak leadni ezek a tranzisztorok?
Üdv!
Ez egy darlington páros komplementer erőlködő TIP 147 és TIP 140 típusokkal.(Nem értettem miért így vannak párosítva holott nem párok más a feszültség amít kibírnak de csak ennyi a kül.)Amikor hozzámkerült a végfokok mentek el benne ezeket ki is cseréltem benne. Most ugyanez az oldal halt meg. Íme a képek:
Kapcsolast nemtudok hoza viszont ez jó.Csak a végfok helyett bd-vel felcsereled.A tejesitményt az kb 40-50w körüli +-25v esetében töbet nem ajánlok csak ha párhuzamositol még hozá még attól füg hogy milyen tipusu bd-k (A,B,C) mert a normál csak 55v-ig birja mig a C valtozat 115v-ig
:yes:
A félvezetős erősítőkkel az a baj, hogy a tranzisztorok elektródái össze vannak kötve, ezáltal szinte kiszámíthatatlan, mi történik egy végtranzisztor zárlata(szakadása) esetén. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem elég a végtranzisztorokat kicserélni, mert nagy az esélye annak, hogy az áramkörben más elem (aktív, és passzív) is meghibásodik. A végtranzisztorok cseréje után ezek a fennmaradó hibák rövid idő alatt (sokszor azonnal), újra tönkreteszik az egész áramkört.
A csere alkalmával nem árt - legalább a nagyjelű fokozatokig - átmérni, vagy cserélni az összes tranzisztort.
Ez mit is jelent pontosan?
Üdv!
Mult héttől nálam van egy házi erősítő, szerintem valamien Quad ha megnézem milyen tranyók vannak bent, akkor ki tudjuk deríteni kb. mekkora teljesítményt tud? pénteken használtam buliba 4ohmon, meleg volt nagyon, de megérthető mert picinyelem a bordáit, viszont még akkor is szépen szólt! és elég jó teljesítménnyel bír! Előre is köszönöm a segitséget! Andreas89
Szia !
Ne a tranyókat nézd, hanem a tápot mérd. Abból már lehet tudni. Ha tényleg QUAD, akkor nem baj, ha melegszik, mert a kapcsolából fakadóan ez normális (van előírt üzemi hőmérséklete) P.
Üdv!
Most nem vagyok otthon, majd csütörtökön leszek, akkor megnézem a tranyókat is, de 52V-körül mértem alapjáraton, a puffereken.
akkor gondolom mérjem ki a végtranyókat és az előtte lévő tranyót ami van?vagy mit érdemes meglesni még?
Egy erősítő kapcsolási rajzra lenne szükségem. A lényeg, hogy +-50v-ról menjen lehetőleg műveleti erősítővel nem kell bonyolult, valami egyszerű. Olyasmire gondoltam mint a VF2 csak tranyósba és kvázikomplementer legyen a vége. Valakinek van valami ilyesmi rajza, légyszíves tegye fel. Üdv.
"Épits egy Quad-ot és megjön a bajod ! " de a kritériumaidnak szinte tökéletesen megfelel.
Van, csak nem fér be a dobozba. Bővebben: Link ezen az oldalon találtam valami ilyesmit.
sziasztok!
Érdeklődtem a haveroknál is kapcsolási rajz után. Hát kapcsolási rajzot nem tudtak adni, de egy kész erősítőt igen ezekkel a tranzisztorokkal. Viszont mivel nincs meg hozzá a kapcs rajz ezért nem tudom kisilabizálni, hogy melyik a bemenet, a kimenet stb. Felteszek pár képet, nem tudnátok megmondani hogy kb mekkora teljesítménnyel bír és hogy a kiálló tüskék közül melyik mire jó? köszönöm
itt van még egy kép
a bal oldalon bejelöltem a tüskéket a jobb oldalon pedig letükröztém a maratott oldalt, tehát az alkatrészek ugyanoda kerültek |
Bejelentkezés
Hirdetés |