Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kemencevezérlés

Témaindító: Satterhand, idő: Szept 30, 2005
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Satterhand hozzászólása Szept 30, 2005 /

Lenne egy olyan jellegű problémám hogy van egy kísérleti üvegolvasztó kemencém és annak kellene egy ollan vezérlését összehozni ami 6 v. 8 lépcsőbe tudna fűtzeni!
Ez azért kell mert az üveg olvasztásánál nem mind1 hogy millen görbe szerint melegítjük mert a felülketi feszültség miatt egyszerűen szétreped!
Lehet kapni illet kb 70000 ft de nincs kedvem!
A lényeg lényege hogy kellene egy ollan kütyü hogy meg tudjuk adni neki a lépcsőket hogy pl 48perc alatt fűtsön fel 400 fokra és így tovább!
Ha van valaki nem valami használható 5lete az megköszönném!
Várom kérdéseiteket és észrevételeket!
Üdv: Satika
(#) mspike válasza Satterhand hozzászólására (») Okt 1, 2005 /

Hello, nekem lenne ötletem, de sok minden hiányzik Pl. mivel fűtesz ? Gondolom egy zárt kemenece, az ötlet a következő. Egy PIC lesz az agya az egésznek, arra kötsz egy hőmérőt ami visszaadja a belső hőt, az időzítő adott a picbe... a fűtést is valahogy rákötöd (itt a kérdés... milyen a fűtés, egyáltalán mivel fűtesz) és a többi már csak program kérdése. a belső számlálóval csinálsz egy órát amit betudsz állítani (+ kijelzés és gombok / RS232 számítógéphez és akkor gépről vezérelsz... ) és kb. ennyi, csakhát ugye ezt meg is kell építeni, lényegesen olcsóbb mint 70000 persze ha gázzal fűtesz akkor lesznek problémák... (a fűtés vezérlés akkor csak valamilyen elektromosan vezérelhető szeleppel megy ... ami viszont drága, de pl. ha villannyal fűtesz egyszerűbb lesz kapcsolgatni ki/be ahogy a hőmérséklet túllépi a megadott hőt... ha pontosan szeretnéd csinálni lehet elkell mondjuk 4 hőmérő és a négy átlagát figyelve nézzed a hőt... pl. De ezen még rengeteg apróságot ki kell találni.... +persze más mikrovezérlőt is használhatsz, de szerintem a pic az egyik legegyszerűbb... szerintem erre a feladatra elég egy p16F877 de használhatod a nagytesó 16f452-t is. persze árba is más de lényegesen többet tud... ha késöbb akarod bővíteni a dolgot, és persze rakhatsz rá egy csipogót is ami jelez ha kisült már az üveg...). Nos röviden kb. ennyi gondolkozz el rajta és tervezgess asztán itt vagyunk többen ha elakadsz...
(#) Satterhand válasza mspike hozzászólására (») Okt 1, 2005 /

Egy jól szigetelt zárt kemence ami 380-ról műzik!
A 3 fázis úgy van bekötve hogy mindegyike 1 oldalt fűt kivéve a 2 oldalsónál mert az sorba van kötve!
A fűtőszál az 30ohm-os ellenállásvezeték ami fel van tekercselve!
Nekemis megfordult a fejembe a számítógép vezérlés de nem a legjobb szerintem!(bár elgondolkozok rajta)
Elég pontos a hőmérőnk (mostani) azzal nincs baj szóval 4 nem kell!
Különben az 5let tökéletes nekem nem jutott volna eszembe csak mostmár az én szegényes tudásommal kell "megépíteni"
De ha van valakinek egy illen kapcsrajza szívesen veszem!
sziasztok még1x köszike mspike!
(#) mspike válasza Satterhand hozzászólására (») Okt 2, 2005 /

Nos, akkor egyszerű a móka, a hőmérő milyen jeleket ad vissza ? (Hogy tudod csatolni, mi a szabványa a kommunikációnak ? Szóval mi a protokolja... ? I2C SPI ... vagy CAN ? Izé, érted. A fűtés vezérlés akkor egyszerűen 3 darab bika relé... esetleg valami REED v. Opto kapcsoló... De szerintem nem kell túl nagy cucc... csak ami elbírja a fűtés áramát és feszültségét...) Gyakorlatilag neked csak a PIC kell, az kitesz egy régi sz.gépet és vezérli ezt... esetleg egy LCD modul és egy nyomógombsor... és kész is a nagy cucc, max 4000HUF de lehet még annyi se... + ugye a program ! Ha szeretnéd én kifejlesztem neked, anyagárba megcsinálom... a többit privibe, v. mail. v. msn.
(#) hg12345 válasza mspike hozzászólására (») Nov 8, 2005 /

max végkitérés 40mv 1Cfok=41uV semmi busz meg egyébb, ja hidegpont kompenzáció is szükséges ez már a masodik analog bemenet. Vigyázz az olcsó müveletierösítők drifftje nagyobb mint 1Cfok. Ha nem akardod széttörni az üveget akkor PID algoritmus ajánlott, ezt a PC-ben is megirhatod, de kérdes mennyire üzembiztos a PC? 4K anyag árban nehezen lehet kihozni egy darabot szerintem, a program irása is eltart egy darabig. 4K-t szivesen kifizem egy ilyen berendezésért
(#) dorgan hozzászólása Feb 14, 2010 /

Üdv!

Kemenceépítésre adtam a fejem - olcsóbb, mint vásárolni egyet. Max 16A, 230V-ról, a fűtőszál méretezésére csináltam egy excel munkalapot, mely a belméretek és a fűtőszál tulajdonságai alapján automatikusan kiszámolja a szükséges fűtőszál hosszát és keresztmetszetét. A kemencét egy Haga KD48D2-es PID szabályozó
szabályozná. Mivel fontos lenne az azonos hőmérsékleten tartás lengés nélkül, így nem jön szóba
a mágneskapcsoló, marad a tirisztoros vezérlés.
A szabályozónak van analóg feszültség kimenete (0-10V) a tirisztornak pedig van analóg feszültség bemenete (0-10V), szóval máris kommunikál a kettő.
A tirisztoros pdf harmadik lapján lehet kiválasztani a rendelési kódot. Ehhez kérnék némi segítséget. Az 5-7, a 10-13 és 15-16 -os pontokban vagyok bizonytalan. A 14es biztos, hogy LTCL, mivel Kanthal-A1 lesz a fűtőszál.
Előre is köszönök minden segítséget!

üdv: Dorgan
(#) tonyo68 válasza dorgan hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1

Szia Dorgan!
Én tavaly lettem kész egy saját készítésű kemencével ,de nagyon megszenvedtem vele.Most már tudom,hogy másként csinálom a következőt.Röviden a " kanosza járást" 65mm falvastagság szerintem elég a habsamott téglából ha belül legalább 5cm Alumínium szilikát szigetelőt teszel! 4,5nm 13000ft de megéri!! Kivülre én még 10cm kőzet gyapotot tettem.A kanthal számításhoz csak annyit hogy a Kanthal book nagyon sokat segít .Én 2mm vastagságú huzalt használtam 3,6kw a kemencém.Belső mérete 67x42x25 cm.Én a tetőben helyeztem el a fűtést nem az oldalában.Kerámia csövekre tettem az általam tekercselt fűtőszálakat.A legtöbb dolgot a Rath hungariánál megtudsz nézni.Én agy Omron vezérlőt vettem a Vaterán és simán mágneskapcsolót vezérlek vele.A vezérlő szintén pid szabályzós ,de én nem értek annyira hozzá ,így maradt a sima mágnes kapcsoló.A hőntartásról csak annyit ,ha jó a szigetelésed akkor az nem probléma.Nekem 5-6 darab borosüveg + a kerámia formák simán felmelegednének 1,5 óra alatt 850 fokra ha hagynám! vezérelve ez majd 3 óra .Viszont a kihülést én simán hagyom a kikapcsolás után és 12 óra múlva még 150 fokos belül .A felfűtésnél lévő hőntartás meg nagyon keveset mászkál .350 foknál ha tíz percre kikapcsol a cucc csak 2 fokot csökken .Szerintem az építésnél a hőszigetelés a legfontosabb.Aztán a kanthal számítás.

Ha gondolod átküldöm azokat a dolgokat amiket találtam a neten + egy pár képet a kemence építésről.

Üdv Tamás.
(#) dorgan válasza tonyo68 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szia Tamás!

Köszönöm szépen az infókat, nagyon sokat segítettél. Pont ma bontottam ki két kerámiaégető kemencének a szabályozóját, és láttam, hogy szintén mágneskapcsolóval működnek, így le is tettem a tirisztoros vezérlésről. Rath-ékat én is ismerem, a kérdés, hogy mekkora mennyiségtől szolgálnak ki... Én a falvastagságra 125-130mm-t számolok (a téglákra), utána jönne egy viszonylag vékony (2,5cm) szálas szigetelőpaplan, végül két, barázdázott égetőlap, melynek a barázdáiba jönnének a fűtőszálak. Jó lenne, ha tudnál fotókat küldeni! Elküldöm privátban az email-címem! A fűtőspirál méretezésénél hogy számoltál a spirál felületével? Fűtendő felület = fűtőszál felülete?

üdv
Dávid
(#) mrgrassy hozzászólása Jún 5, 2011 /

sziasztok valakinek meg vannak a régi deguss.hobbielektronika.hu ról az ottani aluminium kemencének a tervei ?
(#) SZOBOSZ hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Szia , valaki !
Van nálam javításra egy BASFER ( ITALIA ) vezérlés !
Én villanyász vagyok , ami rossz volt benne , kicseréltem , de még mindig nem működik helyesen !
Állandóan fűteni akar !
Én előttem , senki nem tudja ki , valaki belepiszkált ! ( látni a vezetékeken ) !
Itt olvastam , hogy a folyamatos hőn tartáshoz tirisztort használnak !
Ez egy két lépcsős modell , ahol állíthatóak az idők ( a hőn tartás ) és a hőfokok .
Ezen kívül van rajta egy általam ( gyors gomb ) ami a doboz belsejében lévő időkapcsolót indítja !

A kérdéseim a következők :

1-Mire szolgál a gomb , ami indítja a belső időkapcsolót ?
2-Ezt milyen értékre kell állítani ? ( szétesve kaptam , összeraktam , működik )
3-Ki tudja megjavítani , ha nekem nem megy ?

Gondolom az előző valamelyik tulajnál elromlott ! Oda adta egy szakinak , az meg össze vissza kötözte a vezetékeket hogy " működjön " , én viszont látom , nem mükszik !

Adok képeket róla és minden segítséget szívesen fogadok ! Íme !
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem