Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   440 / 4014
(#) sprofan válasza zs0lt hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Így kell, ahogy a képen van:

Egyszerüen meg tudod nézni legközelebb, csak keres rá a típusára a www.datasheetcatalog.com oldalon, ott megnyitod az adatlapját és már látod is hogy az első oldalon fel van tüntetve hogy a tokozáson melyik az 1.2.3.... stb. láb és hogy az mit is takar bázis, kollektor...stb. Ha nem vagy tisztában azzal hogy a kapcsoláson lévő ábrán melyik vonal mit jelent, akkor ezt is megtalálod az adatlapban(vagy ha nem, akkor csak írd be a google képkeresőjébe azt hogy PNP vagy NPN és ott megtalálod ezt is.) Amit a csatolt képen látsz, azt úgy vágtan össze, a bal oldali rész az adatlapból van, a jobb oldali pedig a google PNP keresőszóra való találatából van kivágva.

MJE2955.jpg

(#) Hujikolp válasza zs0lt hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Ha leteszed magad elé a tranzisztort így, akkor a lábkiosztása balról jobbra:

1. bázis
2. collektor
3. emitter
tok: collektor

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/2689/MOSPEC/MJE2955.html[Link][/url]
(#) zs0lt válasza sprofan hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

kössz mindkettőtöknek!
(#) Lozsa hozzászólása Márc 7, 2009 /

PIC24-es I/O kimenetein szeretnék pár ledet villogtatni a CAN kommunikációt láthatóva téve.
A gond, hogy az adatlap szerint max 4mA-t lehet levenni egy portlábról. De van olyan led aminek 2mA elég és mégis jól látható nappali fénynél is?

Vagy ha nem akkor milyen legegyszerűbb kapcsolással lehetne megoldani?
(#) Göndör válasza Lozsa hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szia!
2 mA minden LED-nél jól látható fényt eredményez. Sötétített környezettel (egy kis csőbe téve) mérésem szerint 3 uA áram esetén is látható a fény kb. 5m távolságból.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 7, 2009 /

sziasztok szeretnék építeni egy USB-s elosztót, és az a kérdésem, hogy kell valami más cucc is hozzá, vagy csak nyomjam be a hardvert a gépbe?
Arra gondoltam, hogy ilyeneket rakok fel egy nyákra, és azokat lehet már is használni, vagy kell hozzá más is?
Válaszotokat előre is köszi!
(#) bbalazs_ válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Ha csak a tapok kellenek, akkor kosd parhuzamosan, de ugysem haladhatjak meg a fel ampert.
Ha a jelet is osztani akarod, akkor ez igy nem lesz jo, hub kell.
(#) hüblerattila hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok! Annyit szeretnék kérdezni hogy a tn140es marató folyadékot fel lehet valamivel frissíteni? Tehát eléggé elhasználódott már alig mar... Köszönöm előre is a segítséget! Üdv!
(#) kiskacsa2009 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

eztet meg hogy érted???
(#) Action2K válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Így érti: kép.

USB HUB.jpg

(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Én így gondoltam: (melléklet)

01.JPG

(#) Action2K válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Jó, csak az egyenlőségi jel utáni kis dobozkában van olyan kis áramkör, mint abban a toronyban rétegenként is.
(#) szamóca válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Úgy tudom kis mennyiségben ha sósavat adsz hozzá, még egy pár maratást kibír.
(#) zacc válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

En inkabb melegiteni probalan a folyadekot maratas kozben mondjuk egy izoval.
(#) matyko_78 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok

Tudna nekem ajánlani valami oldalt, ahol a kapcsolási rajzhoz nyák tervrajz is van ? Nyák tervezésben még kezdő vagyok, meg az elektronikában, és megcsinálnám az első siker élmenyemet Ha valaki tud valami oldalt ahol mindkettőt megtalálom akkor írja le kérem !

Üdvözlettel: Matykó

(#) nagy hoho válasza matyko_78 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Helló !
Jó helyen jársz ! A Hobbielektronika a kapcsolások és nyáktervek tárháza ! Közel 5.000.000 címszó található.
Ha a Fórumra klikkelsz megnyílik előtted a tárház és több ezer témából válogathatsz.Ha választasz egy témát és elolvasod a hozzá szólásokat rengeteget tanulhatsz belőle. A fórum tagok közzé teszi az általuk megépített kapcsolásokat és nyákterveket. Ha valami segítségre van szükséged azt megírhatod és biztos többen is a segítségedre sietnek. Amikor regisztráltál a kis tranyó nem magyarázta el az oldal használatát ?
(#) matyko_78 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Szia !

Köszönöm ezt a kedves kioktatást, de már kaptam itt egypárszor a fejemre, gondolom te sosem voltál kezdő

"Amikor regisztráltál a kis tranyó nem magyarázta el az oldal használatát ?"
Nem tudom ki az a kis tranyó !

Üdv: Matyi
(#) brezinajanika válasza matyko_78 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Az a kis tranyó az aki a legelső belépésedkor össze vissza ugrál a képernyőn és egyszer felszólít(azt hiszem a szabályzatnál) hogy két percig nem mehetsz tovább és ha két perc letelte előtt kattintasz akkor újra kezdi a számlálást.
(#) SzervízMacska válasza matyko_78 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Szia! Ha már többször is kaptál, el kell gondolkodni, hogy a hiba esetleg nálad van. Ennek semmi köze nincs a kezdőséghez az elektronikában, egyszerűen a PC és az internet, valamint a kereső használatának alapismereteiről. Itt amúgy is csak konkrét kérdésekre tudunk válaszolni. Amikor még azt sem árulod el, hogy mit is szeretnél csinálni, szerinted hogyan segítsünk? És abban mi a sikerélmény, ha valaki komplett megoldásokat rak az orrod elé? Azt még mi sem tudjuk a keresőbe beütni helyetted, hogy valami kapcsolási rajz meg nyákrajz... Egyébként itt vannak az oldalon publikált kapcsolások, válogass kedvedre!
(#) Szobiati hozzászólása Márc 8, 2009 /

Sziasztok!

Volt egy hozzászólásom tegnap előtt (ez), kaptam is választ, hogy kössem be a LEDeket fordítva. Sajna csak ma reggel tudtam vele oglalkozni (időhiány miatt), be is kötöttem, de továbbra sem csinál semmit. Talán annyit csak, hogy azt a -1V-ot sem jelzi már ki. xD

Én most egy kicsit összezavarodtam szerintem fogom az egészet és megépítem még 1X lehet, hogy a forrasztásnál tönkretettem az egyik alkatrészt vagy nem tudom. (Forrasztani sem igazán tudok még)

Azért köszönöm a segítséget...
(#) vicsys válasza Szobiati hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Nekem gyanús az a 166 ohm -os ellenállás. Nem küldenél fényképeket az áramkörödről?
(#) Szobiati válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Már nem, bocs, mert szétbontottam. xD Amúgy kimértem multiméterrel és 166Ohm volt, anno. Mostmár mind1, jövő hét végén, mikor visszatértem koliból, újra megcsinálom. Ha akkor sem sikerül... :hide:
(#) bbalazs_ válasza Szobiati hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Hat, mi tagadas, nem vagy az a megszallott, maniakus elektronikazo.
Most varhatunk izgatottan a jovo het vegeig...

Az astabil tenyleg az elso szokott lenni.
A tranyo kb 10 Ft, szoval vegyel egy marekkal es a PNP-bol is. Jol kulonitsd el oket!
Szerintem azert nem mukodik, mert rosszul vannak a tranyok bekotve. Vagy szetegetted oket.

Az, hogy 4.5V vagy 5V, teljesen mindegy.
A 150 vs 166 Ohm teljesen mindegy (Ugye, nem kiloOhmost vettel???)

A muszert hogyan kotod be? Ez sima multimeter?
(#) kriszlord hozzászólása Márc 8, 2009 /

Na hát tegnap nézzegetem az alapkapcsolásokat és hát van amit nem értek.http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsolasok.html mikor az ellenálást kell kiszámolni mért kell 4,5 V-ból 1,6V-ot kivonni?
mer ezt itt nem irja le kérlek segitsetek.
(#) SzervízMacska válasza kriszlord hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

A példa szerinti 1,6V a led nyitófeszültsége, a maradékot pedig az áramkorlátozó ellenállás "hivatott" elfűteni.
(#) kiskacsa2009 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Vágom vágom!
akkor valami áramköri rajzot is tudsz küldeni??
(#) kriszlord válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

azthiszem értem kösz
(#) zoly15 hozzászólása Márc 8, 2009 /

Sziasztok!
Kaptam egy PROXXON Micromot 50 nevű panelfúrót..
Az van ráírva hogy "12-18V 40W" Gondolom ezt a 40W-ot 18V-on adja.. Mert 12V-on ha csak üresen forog 0.5A-t vesz fel ha fúrok vele akkor is 1A alatt van..
Ehhez kéne nekem valami oylan szabályozó ami elbírja a maximális áramát (ha jól gondolom akkor 18V-on ez 2.2A)
Szóval olyan 3.5-4A es FESZÜLTSÉG szabályozó kéne nekem..
Ez megfelelne?

Üdv!
Köszönöm!
UI.: Vagy ha valaki tud 2N3055 el felépített szabályozót az kérem jelezze..
(#) Medve válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Hello, megfelelne, de sokat fog fűteni. Nagyobb áramú motorok táplálásához előnyösebb a PWM módszer. LM555 egy egyszerű környezettel és egy FET-tel inkább megfelelne. Persze az általad mutatott táp más eszközök táplálására inkább alkalmas.
(#) zoly15 válasza Medve hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Szia!
Ez valóban igaz..
Valami konkrét rajzot nem tudnál mutatni?
A PWM-nél (motorszabályzás) a Felesleges "teljesítmény" hol fűtődik el?

Üdv!
Következő: »»   440 / 4014
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem