Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   32 / 194
(#) MolnarG válasza toroid hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szerintem az a jó, amelyikben a kondi negatívja a GND-n van...
(#) vicsys válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Ez persze nagyfoku tévedés, mert ha megnézed az előtte lévő diódát, láthatod, hogy a negatív félperiódusokat juttatja át.
Tehát a kondi + oldala néz a föld felé!
(#) MolnarG válasza vicsys hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Elnzést, elnéztem...Még szerencse, hogy van aki jobban odafigyel...
(#) didyman hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Nekem egy hóteccerű védelmem van. Annó akartam hővédelmet is belerakni, meg ezt meg azt, de ezt végül elhagytam. Blokkonként így néz ki:

-DC: Két tranzisztor, a klasszikus megoldásban, egyik bázissal, másik emitterrel a földre kötve, másik B, másik E összekötve egy feszosztón és a normál üzemi AC-t földre kötő kondin keresztül figyeli a DC-t. Kimenet a két kollektor.

-Ki/bekapcsolási koppanásgátlás: Az eredeti, jól ismert AC-figyelést + tranzisztort elhagytam. Az ok marha egyszerű, ha az AC megszűnik, a hangfalvédelem különálló tápellátásában lévő puffer olyan hamar kiürül, hogy gyakorlatilag a kikapcsolást intéző relével együtt megszólal a hangfalvédelem reléje is. Bekapcsoláskor időzítés van a relét nyitó tranzisztor bázisellenállása és egy 470µF-os kondi révén.

-Állapotjelzés egy CA kettős-LED-del működik, a zöld LED-et a relét is meghajtó tranzisztor húzza földközelbe, a pirosat pedig egy NPN tranzisztor kezeli, melynek nyitását a relét vezérlő tranyó zárt állapota esetén a relé tekercsellenálása (plusz egy pár kOhm-os ellenállat) biztosítja.

A relé meghajtása egyetlen BD441 (ez az NPN? Nem tudom most hirtelen), ez egy Omron G8JR-t kezel (tekercse 2W-ot fogyaszt). A tranzisztor bázisát egy zener emeli fel, hogy a zárása-nyitása egyértelmű és határozott legyen, maradékfeszektől függetlenül. A védelemhez kapcsolódik egy CMOS kimenet, mely a hangfalak nyomógomb általi ki-bekapcsolását intézi el, egy diódán keresztül van összehuzalozva a relét kezelő tranzisztor zenerdióda "előtti" pontjával. Itt lehetne bonyolítani a zöld LED bekapcsolásával, hogy ilyenkor a hibajelzést helyett narancssárgán, vagy sötéten jelezze, hogy csak ki van kapcsolva az oldal, de mivel ez a lehetőség ritkán használt (teszt, diagnosztika), nem láttam értelmét, amúgy egyszerű a megoldása. A védelem aktívvá válása természetesen a CMOS kimenetét érvényteleníti, aktív védelemnél nem kapcsolható vissza a relé.

Emlékezetem szerint ez így 4db tranzisztor, 5db ellenállás, 2 dióda, 2 elektrolitkondenzátor (plusz a relé diódája és fóliakondija, ezek a relére épültek, ne mászkáljon el róla semmi tüske). Az egyszerűsítés, felesleges körök kikerülése elsősorban a megbízhatóság és üzemkészség fényében minél kevesebb alkatrész használata szemléletem, ésszerűség és takarékoskodás okán van jelen, a védelem már hónapok óta tökéletesen teszi dolgát, számos tesztelgetésen ment keresztül részeiben, egészében. Kapcsolódik mellé egy VFL-szintkijelzőhöz szükséges egyenirányítás-pufferelés-feszosztó-zenerdiódás védelem is, ennyi alkatrésszel, amit épp felsoroltam .

Ha esetleg érdeklődésre tart számot, megrajzolom valamiben az áramkört, tulajdonképpen semmi nagy újítás nincs benne, egyszerűen a tranzisztorok, diódák sajátosságaira épülő, egyszerű logika megvalósítása az egész, jól ismert alapkapcsolásokból valaha merített ötletekkel.
(#) vendelkiraly válasza didyman hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Engem érdekelne a kapcsolási rajz, ha van rá lehetőség próbáld meg lerajzolni.
(#) didyman hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
...Apróság, de tápfeszfüggetlennek nevezhető, hiszen egyedül a relét kezelő tranzisztor bázisellenállása látja a tápfeszt, ezt a relé tekercsáramához és a tranyó áramerősítési tényezőjéhez lehet méretezni, és a bekapcsolási késleltetéshez így számolni a kondit. No és a LED előtétellenállását is értelemszerűen változtatni kell. Ennyi az egész .
(#) didyman válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Nincs valakinek Tango SCH-hoz valami bővebb library? Nem szoktam használni az SCH-t, csak a PCB-t, papíron rajzolok elvi rajzot...
Kereseg guglival valamit, vagy elmélyedek benne, ha van part editor része, mint anno orcad alatt..
(#) Alkotó válasza toroid hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Igaza van vicsys-nek. Én hibáztam el, a rajzomon lévő kondit meg kell fordítani. Bocsi!

Alkotó
(#) didyman hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Sikerült megrajzolni (ez nem volt nehéz, miután a Polláknak hála, van egy bővebb könyvtáram) és kinyomtatni pdf-be (sajnos itt vannak hibák, A4-re sehogy sem húzza ki a PDF készítésekor, most nem akarom nagyon kitalálni, hogy miért, a lényeg látható).

Blokkonként: A koppanásgátlás időzítése bekapcsolás során az R1-R2-C1 komplexumban zajlik. Amint a kondenzátor eléri a BD441 szükséges nyitófeszültségének, D2 szükséges bázisáram-erősségnél jellemző feszültségének összegét, Q3 nyit és a relé meghúz. R2-ről nem esett szó, ez a relatív nagy kapacitású kondi kisülését hivatott kicsit nyújtani, ekkora kapacitás elég tekintélyes áramot eredményez Q1, Q2, vagy a CMOS IC felé a kb. 3,5V-os feszültségen. A védelem belépését ez nyilván nem befolyásolja. Az AC megszűnésekor a védelem végfoktól természetesen különálló tápjában mértékkel méretezett pufferkapacitás és a relék(k), mint fő fogyasztó(k) adják meg az időállandót, ahogy korábban írtam, nálam a két G8JR kb. 360mA-es összes árama egy 2200µF-os (ami itt több, mint elég) kapacitást képes a katalógus szerinti 30% alatti tartófesz alá vinni kb. "azonnal".

R3-R4-C2-Q1-Q2 a DC figyelés. C2 pozíciójában a szépérzék alapján bipolár elkó lenne használatos, de a normál elkók a tranzisztorok által maximált 0,7V körüli DC feszültséget ellenkező polaritással károsodás nélkül képesek elviselni (tanulmányaim alapján). A kondi és R4 (valamint a tranzisztor h11 paramétere és a végfok viselkedése szerint R3 is) időállandót alkot, ami a DC megszűnésekor a védelmet alaphelyzetbe állítja. R3 és R4 viszonyával a megszólalási küszöb állítható be (ez jelen esetben nagyjából 2V köré adódik, vélhetően a használt tranzisztoraim h11, h21 értéke és a söntölni kívánt áram miatt).

D1-en keresztül egy CMOS IC kimenete kötött, ahol a védelem aktiválható, nálam ez a lehetőség nyomógombos hangfal ki/be kapcsolását hordozza. Ebben a felállásban a CMOS kimenet "L" szintje a védelmet aktiválja, az elfolyó áramok a CMOS IC-t nem károsítják. A közölt zenerrel ez a pont 5V, TTL kompatibilisnek mondható.

Q3 a relét vezérli, bázisa D2-n keresztül csatlakozik a DC figyelés, koppanásgátlás és külső vezérlés közösített pontjaira. A zener szerepe a tranzisztor felé közömbössé tenni a maradékfeszültségek hatásait és így a tranzisztor zárását határozottá tenni.

Kijelzés: Q3 ezenkívül az R6 ellenálláson át táplált, közös anódú kettős LED zöld tagjának katódját is földközelbe húzza, így a relé meghúzásakor a zöld LED világít. Amennyiben a védelem aktívvá válik, Q3 lezár, így a zöld LED kialszik, ezzel együtt Q4 bázisa az R5-ön és a relé tekercsén keresztül nyitóirányban előfeszül, így a kettős LED piros tagjának katódját a föld közelébe húzza, ezzel jelezve a védelem aktív állapotát. A korábban említett megoldás, hogy külső beavatkozáskor ne világítson, vagy sárgán világítson, a CMOS ki/be címkéről D1-gyel egyező irányban leágazott diódán keresztül megoldható a zöld LED katódján. Ekkor a zöld LED katódja és Q3 kollektora közé is egy dióda kell kerüljön, megelőzve a relé közbelépését. R5 Q3 kollektorára csatlakozik továbbra is, értelemszerűen. Az "L" szinten aktív külső beavatkozás ekkor a védelem aktívvá tételével a zöld LED katódját is föld felé viszi, így narancssárgán világít. Ha nem akarunk kijelzést ekkor, a Q4 bázisára fog csatlakozni a CMOS címkéről elvezetett dióda anódja és vélhetően egy zener itt is kelleni fog a tranzisztor bázisába.

A közölt kapcsolás 12V-on működik, ahogy írtam, R1, C1 és R6 átméretezése szükséges mindössze, ha nagyobb feszültségen kívánjuk használni. A közölt alkatrészértékek nem kritikusak, célszerűen a relé környezetére érdemes figyelni (C3, D3, Q3). Q3 normál G2R jellegű reléknél BC639 is lehet.

Az áramkör saját fogyasztása minimális (nálam a relatív bika relé és az így szükséges tranzisztor miatt van viszonylag kisebb R1), gyakorlatilag a relé és a LED által adott összeggel egyező. Az áramkör elődje 10 évet szolgált az erősítőmben, erre alapozódva egyszerűsödött, célszerűsödött erre a formára.
(#) toroid válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Köszi a választ.
Igaz már beraktam, így is működik, de mivel most tudom, hogyan kell, akkor megfordítom.
(#) proli007 válasza toroid hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Hello!
Sima elkónál nem sok probléma van ha fordítva lesz. Mert amikor az AC megvan, akkor kb. -4V a feszültség, amikor meg kikapcsol, akkor +0.6V. A kondi meg 63V-os. (Nem azt mondtam, hogy így helyes, hanem hogy ha fordítva is van nem veszed észre. :banplz: )
üdv! proli007
(#) didyman hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Módosítottam is,e gyelőre teszteletlen. Q4, R5 kikerült a kapcsolásból, R6 visszaszámozódott R5-re .

A működés a kijelzésben módosult. A zöld LED továbbra is kapcsolódik Q3 kollektorára, az eddigiek szerint. A piros LED katódja pedig a DC-figyelés, koppanásgátló és külső vezérlés közös pontján van. Normál működés során a zöld LED világít, a piros LED katódja viszont a zöld LED+Q3 maradékfesze felett van jóval, így nem képes világítani. A védelem aktívvá válásakor a zöld LED előfeszítése Q3 zárásával megszűnik, a piros LED így képes világítani és jelzi az eseményt. A külső beavatkozáskor ezesetben a narancs verziónál a két LED két diódán keresztül párhuzamosan kapcsolódik, amiből a piros fog kijönni "nyertesen", de persze egy soros ellenállással, vagy két diódával lehet trükközni.

hfved21.pdf
    
(#) vendelkiraly válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Ez tényleg egyszerű kis kapcsolásnak tűnik, de én azt a CMOS IC-s dolgot nem értem. Azt hova kell kötni, mi az, mit csinál?
(#) didyman válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Opció. A relé működésébe tudsz beleavatkozni (ki-bekapcsolni a hangfalat) anélkül, hogy a védelmet érintenéd. Mint írtam, nálam erre egy egyszerű, CMOS IC-kből épített, nyomógombbal kezelt ki/bekapcsolás megy rá.
Egyszerű is és teszi a dolgát, nem megy tönkre és megbízhatóan működik. A DC-figyelés megvalósítását például sose értettem, miért kell bonyolítani PNP+NPN tranzisztorral, soros diódával, egyéb ellenállással, nem látom előnyét, ugyanakkor magasabb lesz a küszöb, a maradékfesz, és több alkatrész lesz benne.
(#) Subwoofer hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Hali!
Szeretnék az erősítőmbe rövidzárlatvédelem építeni, de olyat ami ha tartossan fenáll a zárlat akkor is védje a végfokot. Na most én találtam egy elvi rajzot kérdésem az lenne,hogy alkalmas lenne-e a fent említett feladatra. Meg,hogy alkalmazható-e Fetes erősítőbe. Az erősítő egy komplementer fet-es erősítő.
Kérdés,hogy itt a védelmi szint életbe lépést az R19 és R18as ellenállás értéke határozza meg? És a kondi értékének mekkora kéne,hogy legyen? Vagy esetleg valami képlet ami alapján tudnám illeszteni az erősítőmhöz..
(remélem nem csak engem érdekel ez a dolog, mert sztem más is hasznát venné.)

védelem.JPG
    
(#) proli007 válasza Subwoofer hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hello!
A Quad405-ben lévő védelem, visszahajló karakterisztikáját érdemes nézni, annak több értelme van. Ha a hangszórón totál zárlat van, akkor kb. 1/3 a korlátozó áram, mint amikor a végfok ki van vezérelve. (Tehát a hangszóró feszültsége képes emelkedni.
üdv! proli007
(#) Subwoofer hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Rendben!
De ez nem jó nekem, mert engem nem quad-os megoldás érdekel, hanem,hogy ezzel amit linkeltem lehetne-e kezdeni valamit, és,hogy működne-e. Ráadásul zártam már véletlen rövidre quad-ot és tönkre is ment.... Akkor milyen rövidzárvédelem van benne???
(#) proli007 válasza Subwoofer hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hello!
Oké, Te tudod mit akarsz. De azért csendben elárulom, hogy ennek is visszahajló karakterisztikája van.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza Subwoofer hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Te valami nagyon extrém elképzeléssel állsz hozzá a rövidzár védelemhez. Olyan nincs (pontosabban én még nem láttam), hogy valamilyen elektronika hajszálpontosan leszabályoz egy bizonyos áramnál. Sokkal valószínűbb, hogy már jóval előbb beleszól a hangzásba, és az se biztos egyáltalán, hogy amikor tényleg rövidrezárod, akkor elég hatékony a védelemhez.
És ami a lényeg, ezek az elektronikák nem az erősítő után kapnak helyet, mint valami őrszem, hanem a végtranyókon (nálad feteken) folyó áramot kell nekik figyelni, azaz már eleve részei az erősítőnek.
Én is zártam már rövidre Quadot, véletlenül is, meg direkt is. Abban a védelem elég jó ahhoz, hogy kiverje a biztosítékokat.

Ha túl bonyolult védelmet csinálsz, akkor már fennál annak a veszélye, hogy maga a védelem is elromolhat. Pl egy túlbonyolított, de igen megbízható megoldás lehet, ha áramkorláttal rendelkező tápegységet használsz. Csak úgye jóval bonyolultabb lesz a tápegység, mint az egész erősítő.
Lehet, jobban jársz ha vigyázol rá inkább, és nem zárod rövidre!

Alkotó
(#) Subwoofer válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hello!
először is köszi,hogy válaszolsz!
Igen ezekkel én is tisztában vagyok,hogy ezek a védelmek visszhatnak a hangzásra esetleg egy komplex terhelésre is életbe léphetnek amit mondjuk egy bonyolult hangváltó és a hangszóró együttes komplex terhelése jelent... mert ugye nem tiszta ohm-os terhelés gyilkolja az erősítőt..
Már arra is gondoltam,hogy a táp áramkorlátja lenne a legtisztább megoldás arra,hogy a végfeteket megvédjem, Persze ezáltal a Dinamikai csúcsokról is lemondhatok... Igazság szerint ez a kapcsolás ami nekem van 8fettel épült volna én 12öt használtam éppen ezért,hogy legyen egy kis tartalékom... Igazság szerint nem számítana az ha egy kicsit belenyúlna a hangzásba de a lényeg az lenne,hogy esetleges rövidzárlat ne tegye tönkre a kimeneti fokozatot..
És mivel több fetem van ezáltal nagyobb áramot lehetne megengedni, szerény elgondolásom szerint lehetne valahogy úgy méretezni,hogy a normál használat után lépjen életbe de még nem a fetek határteljesítményén.. Talán ezt meglehetne a több fet miatt.. eleve túlméretezve van a dolog. Szerinted?
(#) Alkotó hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
A sokat emlegetett Majki-s védelemmel kapcsolatban, sokan kérdezték a felső feszültséghatárt. Erre jöttek a bölcs, és kevésbé bölcs ideológiák, de most itt van egy konkrét megvalósítás.
A saját Quadomba kötöttem be a védelmet, azzal próbáltam ki.
1- tápfeszültség: +-56,5V
2- jelfogó: RE-CO GPM-4 DC24V 800ohm. (eredetileg két darab párhuzamosan kötött relé-kockát akartam használni, a nyák is ehhez készült, de ez nálam nem vált be, túl kicsi volt a tekercsellenállás)
3- a kritikus ellenállásokat azért dupláztam meg, hogy ne legyen gond a melegedéssel. A rajzon lévő értékek nálam beváltak, semmi gond nem volt velük.
4- mint az jól látszik, mindkét csatorna kapott külön túlvezérlést figyelő részt. ÚGy terveztem, hogy ezt majd nagyon precízen be fogom állítani, de nem kellett. A rajzi értékekkel, 1khz-el vezérelve, és 8 ohmos műterheléssel lezárva a Quadot, az egyik csatorna 97W-nál, míg a másik 98,5W-nál jelez túlvezérlés közeli állapotot. Ez tökéletes érték, nem kell hozzányúlni.

Ha valamit kihagytam, ami érdekel valakit, az kérdezzen.

Alkotó
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hi! Esetleg a panelterv meg van? Ha igen akkor közzé is teszed?
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Szia!
Már fent van ITTa nyákterv!!

Csak akkor még nem volt kipróbálva, de most már ki van!
És még egy fontos!! C1 kondi fordítva van, a pozitív lábát kell a GND-re tenni!! Bocsi, elnéztem.
Ezen a nyákon éppen a jól működő jelfogó van.

Alkotó
(#) didyman válasza Subwoofer hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Ilyen védelmet nagyon nehéz építeni. A FET-eknél nagyon egyszerű dolgod lehet az áramkorlátozással: G-S között egy zener dióda elegendő, amit (gondolom, IRF sorozatű kapcsoló-FET-ekről van szó) ha a zener esetleg kb. 6,8V feletti, jó hőkontaktusra kell hozni a FET-ekkel! Normális esetben 6,2V alatti zenereknél a zener legyen minél távolabb a FET-ektől (lévén ezek a zenerek negatív hőfoktényezőjűek!) és a küszöbfeszültségbe kerüljön bele legalább kettő 1N4148 nyitófeszültsége: Ezek kerüljenek a hőhídra, így kellően nagy hőfoktényezőt adva a FET-ekhez. Így a védelem hőfokfüggését meg lehet oldani viszonylag egyszerűen, és a FET-ek miatt alacsony forrásimpedancia miatt viszonylag kevés ráhatással a hangra. Dinamikafüggést egyszerű RC taggal bővítve lehet adni a komplexumnak (diódákkal soros párOhm+csak a zener-rel párhuzamos pártíz uF+párszázOhm, kísérletezni érdemes vele). A FET-nél ennyi elég is, az áram elég jól korlátozható az Ugs fékentartásával, aztán a többi a sok párhuzamos FET (és remélem, egyedenként meglévő Source-ellenállás!) révén kontrollálhatóan lekezelhető.

Hopp, keverek. 6,2V alatti Uz esetén a FET mellé mehet a zener (hiszen a FET hőfoktényezőjét így ellenkező előjellel igyekszik kompenzálni), afölött tőle távol. Hajnal van.
(#) Subwoofer válasza didyman hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Hello!
Először is köszi,hogy válaszoltál és építő jellegű volt a hozzászolásod
Másodsoron valóban Irf fetek vannak benne, de nem az irf sorozat hanem az IRFP konkrétan 240 és 9240..
Igazság szerint ilyen zéner dióda már be van iktatva(1n4737 7.5V-os) az erősítőbe de azoknak egyik vége a kimenetre másik meg a gatekra csatlakozik a gate ellenállások elé. Ha úgy vesszük a másik vége a Source-ra van kötve csak a source ellenállás is sorba van vele! De én úgy tudtam,hogy ez a Gate feszültségnek a korlátozására való. De biztos,hogy az én jártasságom nem kielégítő még ilyen téren..
meg igazság szerint kicsit bonyolult nekem amit leírtál még át kell tanulmányozzam.
Amúgy meg természetessen egyedenként van 5W/0.22ohm Sourceellenállás.
Másik kérdés ez a módszer megvédi a végfeteket a rövidzárlattól?
(#) toroid hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Sziasztok

Én is megépítettem a Majki féle koppanásgátlót egy St151-nek, és az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudom kimérni azt, hogy hány vattnál kapcsol be a túlvezérlésjelző?
(#) Alkotó válasza toroid hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Azt nem tudom miként kell precízen és hivatalosan csinálni, de azt igen, én hogyan mértem meg.
Összerakod az erősítőt. Rákötsz egy műterhelést és 1khz-el vezérled. Addig növeled a bemenő jelet, ameddig ki nem gyullad a LED. Ekkor a műterhelésen méred a feszültséget, és a rajta folyó áramot. A kettő szorzata a teljesítmény.
(én más értéket kaptam 4 és 8ohmnál, de a bemenő jel frekvenciája nem okozott változást).

Ha van rá lehetőséged, akkor még egy oszcillosztkópot is használhatsz, és akkor azt is látod, mennyire vagy távol a tényleges torzítási határtól. Mármint, hogy az alatt kapcsol-e be, éppen akkor, vagy esetleg jóval utána.

Fontos! Az erősítő legyen rendben műszakilag, mert a műterheléses mérés az határon fogja járatni. Ha gáz van vele egyébként, akkor ez a módszer elcsattinthatja.

Alkotó
(#) toroid válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Köszi aválaszt
Még azt szeretném kérdezni, hogy hogyan hozom létre az 1khz-es jelet és a műterhelést?
(#) Alkotó válasza toroid hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Hát..., elmondom, de remélem nem csak tréfálkozol velem.

Az 1khz-et azt úgy találod meg, hogy bekapcsolod a függvénygenerátort, mondjuk beállítasz egy színusz jelalakot, és 1kHz-es frekvenciát, és letekered az amplitúdót, amit majd utána szépen felcsavarsz, ameddig kell.

A műterhelés az nem más mint egy megfelelő értékű és teljesítményű ellenállás. Nálam 3 db 24ohm/50W-os huzalellenállás van párhuzamosan kötve, aminek a csuszkái középre vannak állítva, és azok is össze vannak kötve. Aztán lehet tovább ragozni még ezt, ha ilyen-olyan kondikat is használsz, szimulálva ezzel a hangváltók komplexitását. Ez utóbbi most lényegtelen, ne bonyolítsd vele a dolgot.

Alkotó
(#) toroid válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Köszi a választ.

Sajnos nekem csak egy egyszerű multiméterem van és gondoltam, hogy valami egyszerűbb módon is ki lehet mérni.
Mégegyszer köszi
Következő: »»   32 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem