Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 148
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Régebben csináltam teljesen zárt dobozban is csöves korrektort . Itt már védettek a csövek.
Ez jobb megoldás szerinted ?
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

jól néz ki! de mivel feliratozod a dobozaidat? mert nagyon jól néznek ki!
most olyan munkahelyem van ahol adva van a dobozkészítéshez minden, ezért néhány "kütyümet" újradobozolom.
sajnos ami korrektorom van annak eltűnt a kapcsolási rajza, de ma nekiállok és a nyák után újra rajzolom, aztán közzé teszem itt! nagyon szeretem, már vagy 20 éve használom. kicsit a kondikkal játszani kellett, de megérte. semmi zaj, csak a zene!
pink floyd-al hallgatva nagyon jó, de andreas wollenveider-el is tökéletes a szitár zenéről nem is szólva....
a lemezekről: a hungaroton lemezek elég tré vágásúak. nekem a jugoszláv lemezek jöttek be, azok megközelítik a nyugati minőséget. ritkán hozzá jutottam eredeti hanglemezekhez, példáúl a szitár zenéhez. sajnos néhány lemezem gallyra vágta a kristály hangszedő, mert dinamikus hangszedőn hallgatva nagyon sz....l szól, brutális torzítás, főleg a lemez vége felé.
de most nekiállok a rajznak, ha készen van akkor egy szimulációt is lefuttatok. kíváncsi vagyok milyen karakterisztika jön ki a fülre hangolt korrektornál..
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Mint a nyákot , úgy csinálom.
Sima géppapírra kinyomtatott szöveget +20 lakkal festett előlapra üveglappal rászorítva ... átvilágítva, majd előhívás és a kész felirat ráégetése , hogy tartós maradjon , így már oldószer sem veszi le .

(#) vologya válasza CHZ hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

gyönyörü..mást nem tudok mondani
(#) sturbi válasza bgsf hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Szerintem te erre gondolsz a másik Sipos könyvből, de ez is 30 V-os, 3 db 9V-os elem kell neki sorbakötve.

RIAA-k.jpg

(#) CHZ válasza vologya hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Köszi .
Érdemes kipróbálni , könnyen megcsinálható .
(#) bgsf válasza Z_zoli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Szia!
Itt ugyan az a rajz, csak kicsit másképpen! A két kondi ami párhuzamosan van kötve (C1-C2), az azért van hogy ki lehessen játszani a pontos értéket, ami 3nF! A két kondi cserélgetésével az átviteli karakterisztikát be lehet lőni a pontos értékre! Remélem segítettem!
Ha nyák rajz is kell akkor megoldható, bár egy ilyen passzív osztó nem nagy dolog!
(#) bgsf válasza sturbi hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Szia! Egyik sem az. Tegnap is és ma is leszedtem a nyákról a rajzot, de ami lejött az úgy nem működhet!!!!!!
A TINAPro programmal teszteltem, az meg elküldött hogy hülye vagyok....
Fel sem merem rakni a rajzot mert nem tudom mit gondoljak róla.....
De itt egy másik rajz amit teszteltem a TINA-val. Megcsináltam egy átviteli karakterisztikát is a frekvenci/erősítés függvényében. Ennél a kapcsolásnál látszik a RIAA lejátszási görbe, igaz nem a legszebb, de hát ki tökéletes? Felteszem Tina-ban is a rajzot ha valakinek van kedve akkor az alkatrészeken módosíthat, és elenőrizheti a frekiátvitelt.

RIAAkorr.SCH

(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Fenébe lemaradt a kapcsolási raj, meg a diagram! Pótolom...
uA741 helyett bármilyen opa mehet bele, a két bc109 határozza meg a kimeneti zajszintet ami minimális. Mehet bele tl071 vagy bármi.
(#) bgsf válasza sturbi hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Leszedtem a nyákról a rajzot! Remélem jól sikerült, vagy hatszor megcsináltam mindig ez jött ki!
A 890kOhmos ellenállás egy 330k és egy 560k-sból van összerakva. Lehet hogy oda eredetileg egy 910k-s kellett volna de valószínű hogy olyanom nem volt. Mint említettem a kapcsolási rajz, az eredeti, az elveszett. Nekem ez 20 éve szól, a 470p kondi az egyik oldalon 430p, mert így szól egyformán a két oldal. 9V-os elemről torzítás mentesen szól, hónapokig!
Tinával próbáltam egy szimulációt de a program nem bírt megbírkózni ezzel az egyszerű rajzzal..... Nem tudom mi lehetett a hiba, lehet hogy én bénáztam valamit....
A korrektorról csak annyit hogy a lemezhallgatásnál a bass gombot nem kell feltekerni, és lehetőleg csak finoman járkálni a szobában, mert jártam úgy hogy felvételkor a lépések szépen hallatszottak.

korrektor.jpg

(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Kis módosítással ezt az átvitelt kaptam :

Ha IC-vel csinálod , akkor jobb lenne a passzív korrektorral próbálkozni , van nyáktervem is .

RIAA.wmf

Ettől sokat nem várnék , elhiszem , hogy működik , de az igen kevés .
Ha már hagszín is kell hozzá az nekem nem lehet nyerő .
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Nem kell hozzá hangszín, ez benne a jó! Néhány lemezzel brutális mélyhangokat produkál, főleg a Pink Floyd albummal (jugó vágás). Próbáltam feltenni ide olyan felvételt amit ezzel készítettem és átkonvertáltam mp3-ba de nem fért fel. Az hangszín nélkül készült, csak a'la natur! Felteszem a datára és akkor onnét meg lehet hallgatni akit érdekel!

Próbafelvétel
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Óóóó a tranyós riaa

Nekem is itt van az oristerböl kiszedet...de nem müxik
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

pff ez ez naggyon !

Milyen lemezjátszód van?
Nekem a surround és a Pioneer PL-750-el nem ilyen jó!!!!

Grat!
Valamint még a nem karcos lemezek is eléggé recsegnek...
Nincs benne gondolom normális szűrés.
Amúgy basszus rendben van STK4121 II van benne,de nem tetszik a hangja akkor sem!!!!!

Pirossal javítottam a helyesírási hibákat. Sürgősen tanulj meg helyesen írni! --vicsys
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Aszem én is csinállok egy ilyet
Ha ez az amit te csatoltál!

Bővebben: Link

Nekem megy a szimulációja a TINA-ban .
Próbáld ki .
Bemenetén a 100n kevés , a kimenete nem igazán terhelhető .
(#) gambler válasza bgsf hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Nagyon jó lett! Ez a tranzisztoros kapcsolás? Végre egy nem hallhatóan digitális felvétel.

Módosított és az eredeti kapcsolást is szimuláltam .
Az eredeti közel 10dB belül , a módosított már jobb mint 3dB eltéréssel egyenes átvitelt mutat .
Fázisátvitel még többet javult .
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Szerintem ez
télleg nem lehet rossz,és a TL 047 is egész olcsó,csak nem tudom miért kell 4 csatornás műveleti ic???

Vagy csak azért,hogy egyet kelljen rá rakni?
Akkor gazdaságosabb!

Nyákrajzot ki tud küldeni,vagy adni???
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Ez már egész jó korrektor .
Paszív RIAA , 2 müv. erősítő közé van helyezve a töréspontokat kialakító hálózat , jól terhelhető kimenettel .
Nyák tartalmazza a tápot is , csak AC-t kell bekötni .
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2009 / 1

Szia!

Köszi a nyákot,ez is profi
Gondolom te csináltad
Amúgy Müszi is ezt a korrektort javasolta!

Mondjuk tápot ahogy BGSF-töl hallottam nehéz lessz normálisat csinálni/adni neki...

Mivel +/- 15V,ez nemfog elpötyörögni egy 9V-os elemmel
De lehet nem lessz gond
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Ezt kipróbáltam , jó javaslat .
Táp LM317 /LM337 stab. IC -vel megoldható az van a nyákon is , brumm nem lesz , csak 2x 12-14 V AC kell neki , de a trafó külön , esetleg dugasztáp , amiben csak a trafó van .
C1 kondi csak ezen a nyákon van rajta , az előzőn nincs ..
Nyugodtan vágj bele , megéri .
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ha ennyire javaslod akkor bele is fogok!
Egyenlőre a műhejjel foglalkozom,aztán még műszerek is kellenek! Amúgy van hi-fim abban is van korrektor,véégül is jó az is,de elég torz meg stb...
És nem is olyan jó a basszusa,úgyhogy erősítőt fogok építeni HI-FI erősítőt phono,rádio,tape,aux bemenettel!
Abba lessz benne a riaa
Amúgy én is dugasztápra gondoltam kapcsolóüzeműre...
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szia!
A kapcsolóüzemű tápot felejtsd el! Felesleges zajt viszel be a korrektorba és ráadásul magas frekvencián.
Szerintem csak sima stabilizált tápot építs neki. Nekem most készül a lemezjátszómhoz az erősítő. Az említett korrektor és egy TDA IC-s végfok. A korrektor teljesen külön tápról lesz hajtva (kistrafó és stabkocka). Az erősítő 2X25W a hangdobozok két ruszki S-30 (70 centivel a padlótól függőlegesen és egy méterrel a faltól vízszintesen), a lemezjátszó LENCO L-300 dinamikus hangszedős. A tűnyomást még kísérletezni kell, hogy minnél jobban kövesse a barázdát, de kicsi legyen a torzítás. Hangszínszabályzó nem lesz benne.
A nappali 25-30m2 akusztikailag egészen elfogadható elrendezésben. Szerintem teszteléshez megfelel. Az erősítöt már házimozihoz használtam, a korrektort meg egy másik erősítőhöz, kíváncsi vagyok a kettő mit produkál!
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

TDA2030-at hídbakötöd az nemjó?
elvégre az csak 100Ft és 2x30W

Vagy mien IC-t akarsz? én PL:magamnak a TDA2005-öt néztem ki
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

TDA IC-ket felejteném , esetleg LM1875 vagy LM3875, előző olcsóbb , de még használható kategória .
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Báttyámnak LM3875-böl készült erősítője van,és naggyon tiszta a hangja!

Az jó választás lenne!!!
Ki lehet belőle húzni a 2x50W-ot is...és szerintem van olyan hangja mint a csöves erősítőnek!
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Van már ötleted miböl csinálod majd az erősítőt?
Én találtam egy alkalmas IC-t

Ime az adatai: TDA7265-ST Integrált áramkör erősítő PWR 2x25W+Mute SQL11 | RoHS

Szerinted?
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Szerintetek a TDA7560-nak kell a kétoldalas nyák?
Vagy BGSF áll még az ajánlat hogy küldöd a nyákot??? :lookaround: (tda7560) megvannak az alkatrészeim hozzá,márcsak nyák kell
Következő: »»   6 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem