Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Hello!
Igen,én hülye Utána vettem észre hogy a mesterlemezt utána eldobják... A nikkellel összesütött cuccot nyomják a "sütivel",és az az igazi bakelit... Az ember azthinné hogy a mesterlemez a bakelit,köben az csak a lenyomata
Elnézést , ezt elszúrtam , nem neked címeztem volna , bgsf lett volna a címzett..
Ne haragudj !
ha már nekem írtad akkor válaszolok rá!
minden szabványos(!) erősítőnek 47kOhm a bemeneti impedanciája! amatőröknek el lehet térni ettől, de mivel minden készülék kimenete ehhez van illesztve, nem érdemes. erről ennyit...... piezo vs. dinamikusról csak annyit hogy a kristály kb(!) 10%-os torzítással nem éppen a legjobb! a legjobb piezók sem tudnak 1,5% alá menni. amúgy meg utálom a kristályhangszedőt mert a nagy tűnyomás vagy 20 lemezem tette tönkre.
Gyerekek!
Van egy könyv Degrell Lászlótól, érdemes elolvasni. Van benne matematikai bizonyítás is A lényeg, a kristály, piezo hangszedők kommersz célzattal készültek, és csak gagyi "táskalemezjátszóba" építették be őket. A levegőn illetve a használattól maguktól tönkremennek. A tűnyomás is hatalmas, hogy "rezegni tudjon". Ez miatt a tűalak is adott. A mozgó mágneses hangszedő (MM) élettartama szinte "örök", nálam csak úgy megy tönkre, hogy leejtem ... Tűt lehet cserélni egy kézmozdulattal. Az ún. dinamikus hangszedő a mozgó tekercses MC - ha jól emlékszem. Itt a tekercsek mozognak állandó mágneses térben. A tűt nem lehet cserélni, a gyárak általában visszaveszik a működöképes hangszedőt, és beszámítják az újba. A MC-k követési tulajdonságai általában jobbak, viszont ugye drágábbak is, és az üzemeltetésük is jóval drágább. Viszont ha belegondolunk, hogy egy tű normál körülmények között 1000 órát bír ki - specifikáció szerint - akkor ez azért nem kevés.
Láthattad abból a könyvből tettem fel a kristályhangszedők adatlapját .
Sajnos bgsf -ra a tények sem igazán hatnak , továbbra is állítja butaságát .
Nem baj ha Te azt hiszed , hogy a kristály PU illesztése 47k , de ha ezt terjeszted is nyilvánosan az már igen .
Az nagyon amatőr a szó rossz értelmében aki ilyet állít. Tévedni lehet , de ragaszkodni a tévedéshez , az már nagy hiba . Kevered az MM hanszedők illesztésével , az valóban 47k ... Nem kötözködni akarok , de a fórum szakamai hitelességét ásod alá ezzel . Tények sem számítanak , nézd meg az adatlapot ! Idézet: „bgsf írta: minden szabványos(!) erősítőnek 47kOhm a bemeneti impedanciája! amatőröknek el lehet térni ettől, de mivel minden készülék kimenete ehhez van illesztve, nem érdemes” Ez nem igaz, más a bemeneti impedancia az erősítő különböző bemenetein, kristály lemezjátszó bemenet pl. 1 Mohm-os szokott lenni pont azért, hogy a kristály kapacitások kiegyenlítsék a frekvenciamenetet, ha a kristályt kis ellenállással (pl 1 Kohm) zárod le, akkor ezek a nagyimpedanciás kapacitások nem érvényesülnek (kvázi nem is lesz egyenes a frekvenciamenet) és a kristály által leadott feszültség is leosztódik 2-3 mV-ra, ezért ilyenkor azt is RIAA korrektorra kell vezetni. Rádió bemenetnél gyakori az 500 Kohm és a 100 Kohm is, mikrofon bemenetnél gyakori a 220 Kohm is. Az MM lemezjátszónál legtöbbször 47 Kohm, de olyan is van, ahol kapcsolható a lemezjátszó fejhez megadott impedanciára az erősítő phono bemenete. Nem kell mindent elhinni, amit a neten irkálnak.
Hanglemez lejátszási problémák. A mellékelt cikk megjelent az 1984-es RT évkönyvben.
Kisokosok! Akkoriban csak a kőgazdagoknak volt mm hangszedőjük. És egy agyoncseszett nem volt jobb, mint egy kristály. Zsenikéim közben 50 év telt el , és a PPP-t nem ti csináltátok 1957-ben és nemhogy hangszedőm, nem volt ---- lócica se. De amit lehetett kihoztam a technikából, az irodalomból és a pénztárcámból. Miért kinek volt magnója közületek1957-ben? Sok a jelentkező? Nekem volt egy és előtte az adapterem is volt és a magnó volt az elsődleges, mert lemezt lehetett szerezni kölcsön. És nem az volt a lényeg, hogy milyen a vágási karakterisztikája, hanem hogy egyáltalán volt mit hallgatni, és jókat zsugázni táncolni !!!!
Erre mit is mondhatnék .
Korbeli előnyöd úgy látom vitathatatlan . Nekem soha nem volt kristályhangszedőm , de nem is lesz , volt alkalmam már hallani mit is szolgáltat , főként azért nem szeretnék . Magnóm is volt néhány , ma is van parlagon . PPP-t csináltam már , igaz nem az idézett években . Köszönöm a múlt idézését ... , én befejezem , gondolom elég az off-ból .
Az én nagymamám nem volt "kőgazdag", de volt mit aprítania a tejbe - pártvonalon. Ennek ellenére kristály hangszedője volt. Lehetett volna jobb, de ilyent "csinált" neki László bácsi (Pestúlyhely tévészerelője) Nem lett volna olyan sokkal drágább, csak az igény hiányzott! Ez is sokat számít. Ez számít leginkább.
Besi99! Ez a stílus itt nem elfogadott! A korban elfoglalt helyed nem jogosít fel ilyen hangnemre, és Tőled ez nem is megszokott! Kérlek, hogy a továbbiakban se vedd fel ezt a rossz szokást!
Köszönöm.
Hello
Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogyan csináljak a rendes jelből egy RIAA korrector előtti jellet. Tehát olyan jelet ami egyenesen lejön a lemezlejátszóról? A válaszokat előre köszönöm. üdv. Zoltán
ha megmondod mire kell, akkor meg tudom mondani hogy hogyan lehet!
a riaa korrektor előtti jel az erőteljes méllyvágás és magas kiemelés! netán a lemezjátszó bemenetre akarod kötni a cd lejátszót? van ilyen kapcsolás csak elő kell ássam. ha erre gondolsz akkor megkeresem.....
nagyot fordult a világ azóta! mi itt próbálunk egymásnak segíteni ebben-abban.....pl. riaa korrektor! hogy kinek milye volt 57'-ben az sztem másodlagos kérdés itt ebben a fórumban. anno én egy calypso m10-el kezdetem és kristály pick-up-pal. bánta is néhány lemezem......aztán jött egy dinamikus hangszedős lenco ami a mai napig jó tranyós korrektorral. persze közben volt tesla magnóm meg olyan is amit én építettem (csak a mechanika volt gyári a többi nem!).
ha segíteni akarsz másoknak akkor tedd azt, ha nem akkor ne foglald le a tárhelyet ide nem illő hozzászólásoddal.....
Szia!
Ezt CD-hez találták ki, 1/100 leosztást csinál.
lefuttattam egy diagnosztikát. nekem is ez a rajz van meg. a hobbíelektronikában jelent meg. jónak tűnik, csak be kell tartani a pontos értékeket mert különben felemásan szól majd a két csatorna.
Készülget a másik csöves RIAA , csak a fa oldalait kell megcsinálni . Táp külön dobozban , 410V DC -ből FET stab. 330V amit kap az erősítő , anód lágy indítással , DC fűtéssel .
ezt te építetted? mert ha igen akkor szép munka!
a csöveket én nem lógatnám ki, mert ugyan látványos, de törékeny! kipróbáltad már? hogy szól? én inkább a tranyós/ic-s változatnál maradok, mert olcsóbb a táp (általában bontott cuccokkal dolgozok). a csövesnek külön trafó kell, amit magam szeretek tekercselni..... bár inkább a trafótekercselést mellőzöm. időigényes meg macerás.....
Köszönöm.
Ez házilag készült , még a trafó is a tápban . Én is használok bontott anyagot , pl. a hál trafó videóban volt , szekundere lett áttekerve. Már a másik csöves korrektoromnál is említetted , hogy nem raknád ki a csöveket , nem okoz ez gondot , nem tört még el .. Ezt még csak méregettem , de az elődjét amit kölcsönöztem és nem kaptam vissza (mert annyira megtetszett a tesztelőjének ), azt sokáig hallgattam , nekem nagyon bejött a hangja , ezért is csinálom meg ismét. És itt van a tápja is belülről ..
szia! építettem anno egy korrektort... 2 db BC109-es tranyó oldalanként meg a visszacsatolás. a rajz amiről építettem fénymásolat volt és lekopott a papírról, aztán meg költözködés után nem találtam. a Sipos Gyula könyvben jelent meg. ha meg van neked akkor elküldenéd? nincs kedvem nekiállni a kész nyák után a kapcsolásirajzot levenni.....lustaság fél egészség!
Szia !
Könyv megvan ,de több infó is kellene mivel abban több tranyós is akad , ezekkel a tranyókkal.
Vagy esetleg ez ?
Ezeknél azért ma már jobbat kellene csinálni , nem ?
ahogy emlékszem több korrektor volt egy oldalon... asszem 3 db abból egy IC-s volt. kb 20 éve építettem meg, csak az a baj hogy elég gány lett a panel és most újra szeretném építeni, na meg dobozolni, mivel erre is van "ócsón(!)" lehetőség.! tápot továbbra sem építek hozzá mert egy 9V-os elemről hónapokig elketyeg! így aztán semmi brumm meg más zavaró tényezők, csak a zene jön meg a sercegés!
csak olyat nézz aminek 9-10V a tápfesz, és két BC108-109 van benne. de az lesz a szívás ha nem is ebben a könyvben volt......akkor tényleg neki kell ülljek a nyák után kapcsolási rajzot csinálni!
A mellékelt kéttranyós kapcsolás milyen minőségben szól?
Már csak ez a 2 tranyós van benne .
A többi már 3-4-5...tranyóval van . Szerintem azt máshonnan szerezted , mert 9-10 V -ra nincs benne , az nem is lehet jó , kicsi a kivezérelhetőségi tartomány az alacsony táp miatt .
Használható , de nekem nem tetszik .
Ha hallottál már DANKS 3F nevezetű rádióerősítőt a, akkor tudod , abban is ilyen volt .. |
Bejelentkezés
Hirdetés |