Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, kb. ez a helyzet vele. nekem egyszer sikerült tönkretenni ilyen IC-t (nem építettem ebből a típusból sokat, pedig azt hittem, fogok ), amikor a hűtőkengyelt sikerült földre tennem egy csavarhúzóval (meg is veregettem bal kézzel a jobb vállamat), azon kívül mindent kibírt, 33V-os tápról, kb. 250-300W-os trafóval, 40.000µF pufferrel. A fólia szakadása szerintem már az elhalt IC miatt jött létre, a Vsignal lábakról az előfokozatok kapnak tápellátást, amikor egy végeszköz tönkremegy, akkor "szeret" a szubsztrát felé átcsattanni, jó eséllyel lesz zárlat arrafelé és így kialakul az áramút.
Nekem egy máig működő 7294-es a panelján, a pozitív táp pályáját repítette el a puffer mellett. De szerintem csak túl vékony volt maga a pálya, mert tudom, hogy ott valahol alámart a maratószer. De tisztességesen felkaparta, mikor kakaót adtam neki.
Azóta azon a helyen 3db ellenállás levágott lába figyel jól megónozva. Bírja.... Ja, és a "letestelés" igaz. A hátát a földre csukod és van egy kék lángú gyertyád.
Így van :yes:
Én az egész panelt vastagon leónoztam. A megbízhatóság többet ér mint az esztétikum.
Ma vettem újabb 7294-et mivel a belerakott 7293 is elszált.Azon hogy az új ic is elszált nem is csodálkozok.Minden jó és mégis elszálnak sorba az ic-k.Már 10ezrembe van egy 3000forintos végfok kap még utolsó esélyt új nyákkal és ic-vel ha akkorsem akkor én nagyívben elkerülom az összes icvégfokot és soha többet,már ígyis nagyon utálom őket minden akármi kis nyűgje van rögtön elszáll az ic a tranyósak sokkal többet kibírnak.Pl egy 2másodperces zárlattól mibaja lesz?semmi.Ezmeg rögtön elszáll.
Hány voltrol megy?
Valami ott nagyon rossz lehet. Alkatrészek rendben vannak? Szigetelések? Tápfesz rendben van? Értelmetlen dolog az icét okolni, mert a 7294 egy nagyon strapabíró és üzembiztos cucc, de csak akkor ha minden más is rendben van körülötte.
Tanúsíthatom, 2 éve van meg az én erősítőm, átélt már egy-két kelemetlen dolgot, de a mai napig semmi baja. Ott akkor valami nagy gond lehet
Tápfesz jó minden jó.Elszált az ic gondoltam majd kicserélem és megy de nagyon nem így történt.És mostanra a nyák is szétment ennyi forrasztástol.Énsem értem milehet a baj má fogalmam nincs.Az új panel élt 1hónapot kb és ennyi.
+/- 33v-ról pufferelve.
Ha gondolod adhatok kit-es nyák és beültetési rajzot, még amikor én vettem a végfokok alkatrészeit kit-ben (mert így olcsóbb volt, de a nyákot persze én csináltam) adtak hozzá ezt is. Meg szerintem először nem 33V-ról kéne indítani. Maimum 20V, aztán ha oké és tényleg oké, akor rá lehet indítani. Meg a leg fontosabb tanács mindenkinek: SOHA! DE SOHA! ne babráljunk a hangszóró kábeleivel ha rá van kötve az erősítőre és az közben be van kapcsolva, én is csak úgy szoktam egy erősítőt bekapcsolni amikor még darabokban van, hogy a táp, bemenet iletve kimeneti pontokat bomba biztosan rögzítem, érdekes módon ebből eredő károm még soha nem volt, persze ha valakinek sok pénze van új IC-t venni akkor nem szóltam
Melyik nyákot csináltad meg? Dobj egy linket, vagy valamit. Egy hónapig működött? Üzem közben hallgatott el? A tápfesz az rendben van. Ha valóban ennyi... jól mérted? Polarítás is renben van?
Én ezt a panelt építettem meg és még nem tudtam elrontani. +/- 40V -ról megy és SAL PA 40100 -as hangszórót hajt.
Nagyon elkeseredetten írogat. Szerintem még nem szólalt meg neki. Ha meghallja akkor sokkal lelkesebb lesz.
Ne add fel ,csináljál másik nyákot ,és alaposan teszteljed mérjed vissza a kapcsi rajz szerint ,és akkor tuti biztos ,hogy jó lesz.
Nyákrajzot nemtudok adni kitt-ben vettem.Táp tuti hogy jó mindent átnéztem legalább 5x.Mikor összeraktam a kitet ahogy volt bekapcsoltam és vagy 6órán keresztül fullon szólt és ment is szombat estig amikor is összértettem a kimenetet.És nemleszek lelkesebb ha meghallom már hallottam Nemvagyok elszálva tőle a mélyemhez képest a teljesítménye hátt.... nemsok.Tervezem is nagyobb végfok építését de miel csak nyáron tudok elmenni dolgozni ezért örültem volna ha addig kitart.Kap egy utolsó esélyt új nyákkal+ic-vel ha ismét elszáll részemről ennyi.Bezzeg mikor csak simán összedobtam akkor rögtön szólt és terheltem is amennyit csak bírt,mivel szeretem a hangos zenét az 500 rms-es mélyem pedig nemsajnálom(esetleg a torz jeltől).Már énse mtudom mit kéne átnézem egyszerűen nemértem.Elsőnek a negatív tápfesz miatt sült meg még az előző panel.Ok én hibám rájöttem,ekkora fogtam és szigeteltem el teljesen az egész bordát a doboztól.Majd az előző panelba is cseréltem ic-t ismét elszállt.Akkor vettem ezt de ez is arra a sorsa jutott.
Csináld meg azt a hidaltat amit az előbb linkeltem. Brutális, falbontó teljesítménye van. Szerintem a nyákodon lesz valami kis hiba, zárlat, vagy szakadás, csak még nem vetted észre. Nem lehet? Vagy valamelyik alkatrész hibás. Ez a sorozatos icépukkanás nem lehet a véletlen műve.
Nemakarok ic-s végfokot elég nekem a sima 100w-os ugysincs a hidalthoz trafóm már.Mostani 160w-os,4x4700mikros kondival.De mit nézzek meg?Kondik jók ellnállások is semmi égés vagy puklisodás nincs semmin a nyák mintha új lenne.Igaz mostmár kell egy másik mert följöttek a forrszemek a sok forrasztástol.
Kisütötted a kondikat mielőtt rákötötted az új IC-t?
A féltápfeszt nagyon nem szereti. Nálam akkor durrant el egy, amikor ezt elfelejtettem megtenni. Bár ha nálad nem akkor durrant, akkor ez felejtős.
Sziasztok!
Sikerült megépítenem nekem is, nagy meglepetésemre nem vált füsté az alkotmány. Ami problémám, hogy eléggé jelentős a torzítás. Keverőről adom neki a jelet, s érdekes módon csak körülbelül "fél hangerőn" kezd el szólni a hangszóró torzan. Tettem egy próbát és rákötöttem a laptopra a bemenetet, de úgy meg sem mukkant. A kapcsolási rajzból kihagytam a 22 k (más kapcsolási rajzban 100 k) és a kondenzátort a 3-ik lábról. (valahova jól elraktam és a kollégiumban nincs túl nagy készletem). Ez befolyásolná?
Igen kisütöttem márcsak azért is mert szerelés közben nemszeretnék hozzányúlni Ismét lemértem minden ellenállást,kondit és a tápot.Minden jó.Ha az új nyákkal és ic-vel nemfog menni én már nemtudom milehet a baja.Tápot sokszor végignéztem hátha áthúzna valahol a 0 a dobozra vagy a -/+ de semmi ilyesmi minden jó pontosan 33.4v van mindkét kondin szval az tökéletes.Bordát is megnéztem nem-e érhet véletlen a dobozhoz de nem.
Sziasztok! Nekem is 7294 es ic van és megvagyok vele elégedve. Én egy körting 100 erösitöbe raktam bele mert a sajátjai kifüstöltek éshát elég vacak is ehezz képes ugyhogy aki TDA 7294 es icbol akar végfokot csinlni annak cak ajánlani tudom ha érdekel rakok fel képet is a panelrol meg az egészröl.
Nekem sem volt vele különösebb bajom amíg ment de akárhányszor halt be egy ic soha nemazvolt hogy kicseréltem és élt tovább pedig semmi másnak nemlett baja és ezt nemértem.Én csak szívok vele.Végül mire fölkaptam a vizet hogy újabb ic-nek annyi nekinyomtam a pákát a nyáklapnak és szétégettem.
Azt ugye nem mondod komolyan, hogy a harmadik lábról elhagyod a csatoló kondit, aztán csodálkozol, hogy nem szól.
Szerintem rakd bele az összes alkatrészt, amit beleterveztek. Minden alkatrésznek megvan a szerepe. A 22k-ra nem jöttem rá, hogy melyiket hagytad el. A bemeneti ellenállást, vagy a visszacsatolót. A visszacsatoló ellenállás felelős az erősítés nagyságáért.
akkor az a pindur kicsi kondenzátor lenne a probléma forrása? A problémám az, hogy van több kapcsolási rajzom és több értékkel... és sajnos nem tudom, hogy melyik az igazi, jó érték. a 22 k ellenállást bekötöttem, mert találtam hirtelen egyet. Bár attól sem javult a minőség.
Tennél fel képet? Különösen a Táp-ról mindkét feléről.
Szerintem 470nF-10µF jók az értékek.
Földhurok, nagyfrekis "pufferelés" hogy van? Valaminek lennie kell ott, ami nagyon el van baltázva. Az IC hajlamos gerjedni, ha nem j a panelterv, vagy a földvezetékezés, hiányos a nagyfrekis szűrés.
De előtte minden gond nélkül szólt.
Maj'nem a fejemet a falba vertem, mikor észrevettem, hogy a - ág nincs bekötve, s ezen kívül még a 13 lábat sem kötöttem be. A nyákra nem volt pénzem (gazd.-i válság), így egy próbanyákra sűrítettem össze az összes kis alkatrészt. Vettem kondikat is, a 470 nF kondival nem szólnak igazán a mélyek, az 1 microF viszont szépen szól. Egyébként kipróbáltam, nem feltétele a kondi & az ellenállás, hogy szóljon a ketymere. A tápról amiatt nem tettem fel képet, mert egy kedves ismerősömtől kaptam egy erősítőt (mellesleg azokban is kettő db 7294-es megy), mert az erölkődőnek a tápjára kötöttem rá a kapcsolásomat. Ami újabb problémám, hogy nagyon halkan szól, mikor a keverőnél 0 db fölé megyek, akkor jelentősen elkezd torzítani. A másik problémám meg az, hogy nagyon melegszik. A fényképen látható hűtőborda valamikor egy P2-es bent ment, s körülbelül 1 perc alatt felmelegszik annyira, hogy alig lehet hozzáérni.
Az a hűtő ventillátoros üzemre való. Hol van ez a dobozban levőkhöz képest. Csinálj egy ilyen hűtőt, ez nem fog még langyosodni sem.
számomra is ez a kisebbik probléma, de érdekes módon, amit kaptam "gyárilag" erőstőt, azokban a TDA7294-eseket nem bírtam kiakasztani... Maximum kézmelegre melegedtek fel, pedig max 2* akkora passzív hűtés van benne. Ennél meg ventilátor mellett is köbö kézmeleg...
A nagyobbik problémám, hogy csak hallkan szól, mint egy kisrádió köbö... Erre tudnál/ tudnátok vmit tanácsolni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |