Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   39 / 221
(#) Doncso hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Sziasztok, a napokban szereztem egy 300VA-os 24V-os trafót, de sajnos csak egy szekunderes, van valami akadálya hogy sztereó JLH-hoz használjam? Mi a véleményetek?
Üdv.
(#) vendelkiraly válasza Doncso hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Szia!

Szerintem semmi akadálya! Attól még, hogy egy szekunderes simán rákötheted mindkét csatornára. Nem lesz Dual-Mono kivitel, na puff! Ilyen gazdasági válságban annak kell örülni ami van
(#) Doncso válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Idézet:
„Ilyen gazdasági válságban annak kell örülni ami van”


Ez jó volt!
Végül is igazad lehet, egy quad-ban sincs két trafó, nem tudom mennyivel jobb egy dual mono, még nem építettem, de szerintem jó lesz ez így is.
Üdv.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Idézet:
„nem tudom mennyivel jobb egy dual mono”


Én nem azt mondanám, hogy jobb, hanem hogy más. A két külön trafó miatt, teljesen el lehet szeparálni a két erősítőt, mintha két külön mono doboz lenne. Ez jót tesz a két csatorna elszeparálásának, kisebb az áthallás, gyakorlatilag csak a hálózaton látja egymást a két oldal.
De van egy másik érvrendszer is, mert ugye a két kisebb trafó az nem ugyanaz mint egy nagyobb. A nagyobbnak sokkal jobbak a paraméterei, kevesebb menetszám, vastagabb vezeték, kisebb ellenállás nagyobb tartalékok a gerjesztésben stb. Ezek sokak szerint fontosabbak mint a csatornák egymásra hatása.

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az egy trafó az kompromisszum lenne. Inkább az van, hogy aki épít valamit, az igyekszik műszakilag alátámasztani a saját kivitelének rendkívüliségét. Ha kicsit átfilozofálom, akkor lehet, hogy a két trafó az sokkal inkább az építő lelkének tesz jót, mint a hangnak.

És végül van egy köztes megoldás is, amit én magam, abszolút favorizálok, mivel nincs hátránya. Ez az egy trafó, de külön tekercsek minden csatornának. Így megmaradnak az előnyök, de mégsincs galvanikus kapcsolat a két csatorna tápja között. Kizárólag a bemeneti csatlakozónál közösödik a rendszer. Viszont ide dupla tápegység-elemkészlet kell, ami azért jelenet egy kis többletet.
(Ne gondold, hogy valaha is olcsóbb lesz valamit megépíteni otthon, mint megvenni. Drágább lesz, de talán jobb, és a befektetett munka miatt esetleg kedvesebb a teremtőjének.)

Alkotó
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Hali!

ha csak nem az igényed....
Egy A-osztályú erősítőt én dual mono-ra építenék. Hidd el van különbség a hangjában, az egy trafós és két trafós változat között. Precízebb lényegesen a két trafós változat.
Csak abba gondolj bele, hogy sztereo jelet hallgatsz az erősítődön, és mivel sztereo ezért valószínűleg a két csatornán egyidőben nem teljesen ugyanaz fog szólni. Na már most az egyik csatorna szélsőséges esetben irgalmatlan mélyeket ad, a másik meg valami kis beszéd, vagy más fajta mély, stb...hát akkor a tápból nem fogja tudni úgy kiszedni amire szüksége van, ha a másik oldal jól megrángatja.

Építettem már egy trafós egy tápos, egy trafós két tápos, két trafós két tápos változatot is, de utóbbi maradt meg.

(#) Cirboja hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok!

Megtörtént a deszkára szerelés,most járatom,fülelem a JLH-t.160W ,24V trafó ,32V egyenfesz 20000µF oldalanként, 1,3A nyugalmival üzemel.
Meglepődtem,mert még üres bemenetekkel is teljes a csend a hangszórókon,semmi brumm.
Nem gondoltam volna,hogy ennyire másképp szól majd,mint az eddig hallgatott Gainclone.Tényleg "melegebb"a hangja,jó a közép,bluesos ,akusztikus zenén nagyon jó.De a Gainclone jóval precízebb,részletezőbb,"sűrű",gyors zenéknél sokkal több mindent megmutat.
Szóval teljesen más,de szerethető hangja van mindkettőnek.
A bedobozolásra még gyúrnom kell.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Hapró!

Miért szívatod ostobaságokkal az amatőr kollégát?
Az egy vagy több trafó eldöntése az végeláthatatlan vita, ki ezt, ki azt tartja fontosnak. Nem is ezzel van a bajom, hanem az érveléseddel.

Idézet:
„a tápból nem fogja tudni úgy kiszedni amire szüksége van, ha a másik oldal jól megrángatja”


Elég durva így leírva, remélem te is látod már! Itt semmi nem fog semmit rángatni. Az áramfelvétel hajszál pontosan azonos lesz mindig. Éppen ettől "A" osztály!

Amiről te beszélsz, az egyéb osztályoknál előfordulhat elvileg, csak éppen gyakorlatilag nincs akkora jelentősége mint amennyit elveszít az ember a kis trafók hibái miatt (ez magánvélemény).

Alkotó
(#) lamalas hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Na igen ... az, hogy a tapot mennyire "rangatja" egy erosito az fugg az erositotol (A, AB, B osztaly, hogy csak a "hagyomanyos" erositoknel maradjunk), illetve a tapegysegben hasznalt trafotol, annak tulajdonsagaitol, a pufferek meretetol, stb. vagy ha ugy tetszik es a tapegyseget egy egysegnek tekintjuk (mint ahogy a neveben is benne van) akkor a belso ellenallasatol.

Az hogy kinek melyik valtozat (egytrafos, kettrafos) jon be majd eldonti maga. Vannak mindket megoldas mellett ervek es vannak ellenervek is ellenuk. Kompromisszumkotesrol szol minden. Ki ezt a kompromisszumot tartja elfogadhatonak, ki azt
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
nos igazad van.

Attól még a tény tény, a füleimnek hiszek.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ezzel egyetértek abszolút.

A lényeg, hogy a hang a végén tetszen.
Aztán, hogy mitől lett olyan, amilyen, az már részletkérdés. Lehet, nem is a több trafó miatt, de ki tudja.

Én is kisérleteztem már több "A"-s csodával, és azt tapasztaltam, hogy egy ésszerű határon túl már semmi értelme a tápot erősíteni. Kell egy kis tartalék az igaz, kell pár tízezer mikrós szűrés, de aztán már csak pénzherdálás.
Viszont nálam nagyon jól bevált (sokkal egyértelműbb javulást hozott mint a táp turbózása), a kicsatoló kondi több darabból való összerakása. Tudom javasolni mindenkinek.
És a lényeget majdnem elfelejtettem. Kimondottan célszerű JÓ végtranyókat használni. A 2N3055-ből elég sok vitatható gyártmány pihen a boltok polcain. Az MJ15003, nem véletlenül kerül ötször annyiba.

Alkotó
(#) vendelkiraly válasza Cirboja hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Tetszik ez erősítőd! Gratiulálok!
Írtál pár szót a két erősítő közti különbségekről. Kb. én is ezeket vettem észre az A-s és az AB-osztályú erősítőimnél. Mindegyiknek megvan a külön saját hangzásvilága, ami tagadhatatlanul különbözik. Márcsak ezért sincs értelme győztest hírdetni
(#) Doncso hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Gyerekek, azért ne vesszetek össze egy kérdésen!
Mindazonáltal köszi mindenkinek az építő véleményeket, mindenképp hasznos volt, végülis úgy döntöttem meghallgatom egy táppal, mivel ez most itt van kéznél, annyira nem vagyok elengedve, hogy beruházzak két 150VA-trafóra, talán majd egyszer, de köszi mindenkinek a válaszokat és a meglátásokat!!
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ez a végfok valamiféle kapcsüzemű tápból kitermelt végtranyókkal épült,a típusa:TT 2148,semmit nem tudok róla,de kb.a BD 245-nek felelhet meg,csak nagyobb fesz-t bírhat,és garantáltan eredeti...és csakis azért dobtam össze,h a bipoláris tranyók fet-re való helyettesíthetőségét próbálgassam rajta.A nyugalmi-t néhány mA-től,200-ig állítottam,de valószínű,A-osztály közelébe is fel lehet vinni,most 100mA körül van.Sima pufferelt tápról fut jelenleg,búgás semmi,de ez csak "próbaverzió".
(#) ngyzoli válasza Cirboja hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Nagyon rég foglalkoztam már ezzel az erősítővel,de emlékeim szerint ugyanazt tapasztaltam,a JLH enyhén a középsávra koncentrál,de kellemesen meleg,viszont kissé "elnagyolt" a hangzása,a finomfelbontás,a fókusz és a transzparencia,hmm...nem éppen az erősségei közé tartoznak.Nemrégiben egy barátomnál az LM 3875 szinte az ellenpontja volt a JLH-nak,a csöves vég'után hallgatva nekem kissé "technicista ízű",de tény,h elég gyors és részletekbe menően zenél...a kettőt lenne jó valahogy ötvözni.
(#) Cirboja válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Igen,valamiféle elnagyoltság mindenképp van a hangzásában.Főleg rock-metál zenékkel hallgatom,az első fülelésnél kicsit meg is lepődtem,mert szinte egy nagy "massza"jött ki a hangszórókon.Később ráéreztem az ízére és kiderült ,hogy nagyon szépen szól,csak teljesen máshoz szoktam.
Egy sztori,hogy mennyire jó a "tere"az erőlködőnek:A Tool 10000 days c. lemezén a 4. számban van valami mennydörgés+eső effekt,ami eddig figyelmen kívül maradt nálam.
Ebéd utáni relax,az első dörgésnél (konkrétan a hátam mögül szólt) kimentem megnézni az eget(esőre állt),be-a másodiknál megint ki-utána esett le hogy csak a szobában van vihar. Még egy párszor meghallgattam azt a részt,gyönyörködni benne...
A technicista 3875 mellett valóban a másik véglet.
(#) ngyzoli válasza Cirboja hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Igen,ismerem ezt a feelinget... :yes: A JLH-nak ez a hangzásbeli jellemzője,hogy ti."túl tompa ceruzával rajzolja a kontúrokat",valószínű,a rém-egyszerű kapcsolástechnikájából ered,ezért mostanság már nem preferálom annyira ezt a kis végfokot,de megértem,ha valaki szimpatizál vele.Végülis az A-osztály varázsa éppen abban rejlik,h terjedelmes,dögnehéz,és nagyon fűt... Nekem az ic-s viszont kicsit "fémesen"szólt,de ha el lehetne érni,h valamivel lágyabb legyen a hangja,akkor,-főleg a felvett/leadott teljesítmények szempontjából,-már nincs verseny a kettő között.Mióta ilyen drága az energia,a villanyóra pörgése kissé nyugtalanít... Mondom ezt én,de azért néha-ünnepnapokon- bekapcsolom a "csöves"-t,mert ha ZENÉRŐL van szó,nálam még mindig az a favorit.Végső soron nem fogyaszt többet,mint a JLH...
(#) stefikeke hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
SZIASZTOK lenne egy keresem remelem tudtok segiteni! keresek egy olyan erosito rajzot melynek a kimenete trafoval van levalasztva. nagyobb hejsegben szeretnem az erosites megoldani ugy hogy tobb hangszorot helyeznek el a terem tobb pontjan es ezeket "halozati kapcsolasall" kotnem ossze . a bibi hogy sehol nem talaltam ehhez rajzot ! segitsetek ... elore is koszi.! klassz az oldal sziasztok
(#) CIROKL válasza stefikeke hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Sajnos ezzel a kérdéseddel rossz helyen vagy ? Ha ilyen erősítőt keresel ami trafós kimenetű akkor ITT Szerintem fogsz találni a beagos topikokban !
(#) CIROKL hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Sziasztok :Ma megtörtént a próba üzeme ENNEK a JLH pararel tranzisztoros erősítőnek ! Az aggodalmakkal ellentétben semmi gond nélkül szinte az első bekapcsolásra tökéletesen indult !A két trimmert alap helyzetben előzőleg a max értékre tekertem , majd a bekapcsolás után szép finoman elkezdtem fölfelé állítani .Első lépésként a kimeneten beállítottam a 0 át , ez egyébként max értékre föltekert potival 100 m volt környékén van ? A nyugalmi áramot beállító potit is max értékről indítottam , ez az érték alapból olyan 750 m amp. Mindkét szabályozási lehetőség nagyon korrekt , helipot trimmerek lettek alkalmazva . Ezekkel nagyon pontosan lehet az értékeket álítani . Elsőként be állítottam a nyugalmi áramot 1,8 Amp -ra , ezzel a beállítással nézegetem méregettem kb egy órán keresztül . Még csak hangszóró nélkül , majd kapcsoltam a kimenetre hangszórót . Egy kicsikét halgatgattam ? első megítélésem hogy furcsa volt a fülemnek a hallott hangzás . /Már két hónapja csak csöveseket halgattam / Lehet ézért de 20 -30 perc elteltével már kezdtem megbarátkozni vele! Szerintem dettó ugyan az mint a Doz ? Visszatérve a kisérleti üzemre : amikor már bemelegítettem a bordákat 30 c fok ra akkor jött a nagy megméretés a félvezetőim számára ? föltekertem a nyugalmi áramot 4 AMP - ra lessz ami lessz alapon . Nos így járattam még egy órát ezzel a beállítással! Úgy néz ki hogy azok a 2N3055 -ök nem hamisak ? Viszont a Q3 és a Q8 ra nem kell szinte csak egy gyűszűnyi hűtés .Ezek a tranzisztorok szinte semmit sem melegednek ! Ja a tápfesz az +-21 volt és a pufferer az 2X40000 uf . Mára ennyire futotta a délutánom , majd folytatom a további meghalgatásos kisérletezést?
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Hát, ahhoz képest , hogy próbának építetted, gyönyörű és hibátlan munka! Gratulálok!
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
A munkával nem is lenne gond csak .... máris van eredményem ezzel az erősítővel kapcsolatban : Ez így van ahogyan már többször is hangoztatam hogy egy próbának szántam ezt az egéssz project-et , és ami azt illeti még sosem hallottam szólni az eredeti JLH-ás erősítőt ? De ezt most volt alkalmam meghalgatni és összevetni a DoZ -om mal ! Tegnap délután még amikor Őtt halgattam szingliben akkor bátran rávágtam hogy ezek tök egyformák !De eljött az összehasonlítás ideje ma reggel és azt kell hogy mondjam a DoZ elsöprő fölénnyel nyert nálam !Úgy hogy ezt a kapcsolást felejtősé teszem , még esetleg szintén kisérlet képpen csinálok egy klasszikus JLH-át .Most már ezek utánn nagyon kiváncsi lennék annak is a hangzására ? Ja még egy két gondolat erről a kapcsolásról : mint ahogyan tegnap is írtam nagyon tuti rajta mindkét álítási lehetőség , ezzel a megoldással .Meg még a kisérletemben előteret nyert az hogy a nyugalmi áramot akár 6 AMP -ig is föl lehet tekerni ! Bár ennek már semmi értelme . Ezzel be is fejezném ennek a kapcsolásnak a történetét !
(#) bgsf hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
Idézet:
„.Meg még a kisérletemben előteret nyert az hogy a nyugalmi áramot akár 6 AMP -ig is föl lehet tekerni ! Bár ennek már semmi értelme .”

Van még ezen az oldalon aki elektronikai műszerész?
Mi a fenének kell egy A-osztályú végfoknak 6 Amper? A 2n3055 1A-nál már a lineáris szakaszban dolgozik, felesleges ezt tovább növelni! Tanulta valaki a tranzisztorok karakterisztikáját, vagy csak attól jó egy erősítő ha minnél melegebb?
Tele van a hócipőm a fanyalgásokkal, meg a "HŰDEKAFAERŐSÍTŐTÉPÍTETTEM"! Mi a fenéért nem lehet egy objektív értékelés erről a végfokról?
PL! XY azt mondja: megmértem a frekvenciaátvitelt és a torzítást és belefér a Hi-Fi kategóriába, vagy megmértem, de nem fér bele viszont jól szól és nekem tetszik..... Mitől másabb ez a DOZ-től, vagy más A osztályú végfoktól?
Könyörgöm! Csak erre válaszoljon valaki! De itt ne azt hogy lágyabb a hangja, mert ezt a kimenőkondi könyökből intézi. Nézte már valaki háromszög, vagy négyszög jellel a bemenetet/kimenetet? Mit produkált?
Pedig megfogadtam hogy ide nem szólok hozzá!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Hát szerintem ne is szólj? Ha figyelmesen olvasnál nem csak össze vissza reagálnál a beírásokra akkor rájöhetnél hogy ez a dolog csak csupán egy kisérlet volt tehát senki nem mondta hogy egy A osztály erősítőnek 6 amer kellene ?
Idézet:
„"HŰDEKAFAERŐSÍTŐTÉPÍTETTEM"”
Ezt meg jobb lenne ha mellőznéd mert már mondtuk itt neked sokan és sokszor hogy mutass már fel végre valamit, erre te csak mindig jössz hogy van -e itt Műszerész ?
Idézet:
„Tele van a hócipőm a fanyalgásokkal,”
Viszont ha ennyire unod magad hogy telivan ...akkor építkezz ... várjuk az eredményeidet
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Szia! várom hogy TE mit építettél.....
Szeretném ha elmagyaráznád egy A-osztályú erősítő munkapont beállítását, egy A-osztályú erősítő tápegység és hűtés méretezését! Gondolom midehhez értesz!
Amúgy meg a szakmám elektronikai műszerész, és amekkora hülyeségeket olvasok ebben a topicban, már nem bírtam! (Modik! Jöhet a bünti)
Szóval! Mivel ez egy A osztályú végfokos topic akkor kérlek számold ki itt mindenki előtt a végtarnyók munkapont beállítását A-osztályban! Aztán az ehhez az értékhez tartozó hűtőfelületet, valamint a tápegységet! Gondolom ez neked semmi, hiszen osztod az észt!
Két hétig le leszek tiltva, de megéri!!!
Kérlek hogy szkópos méréseket is végezz már, mert kiváncsi vagyok a négyszög/háromszög kimenőjelekre is!!!!!Please! Please!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Hozzátok még a nap sem süt be az ablakon? Több vagy kettőnél az már bizti ! Őszintén miért is kell itt kötözködni ,Mi itt beszélgetünk a JLh -s erősítőről te meg csak csupán kötözködsz ? Nézd ha netán neked ez a topik nem tettszene akkor menj át egy másikba ahol biztan majd fogadják a te ott léted .
(#) Mzolee hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
OFF:
Ne fajuljon el a dolog én pl. erősítő védelem panelt akartam gyártani a mai hétvégén, de a jó idő miatt kimegyek inkább a szőlőtelkemre és lemetszem a szőlőimet.
ON!

s.jpg
    
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Idézet:
„Hát szerintem ne is szólj?”

Kérdés, vagy válasz?
Addig írok amíg le nem tíltanak!
Minden erősítőnél igyekezni kell a végtranzisztorok munkapontját úgy beállítani hogy az a lineáris szakaszba essen. Az A-osztályú végfoknál a lineáris szakasz közepére állítják be a munkapontot, hogy ezáltal a kereszttorzítás a legkisebb legyen!JA!!! És minden végtranyónak külön beállítás kell!
Az AB osztályúnál a kereszttorzítást úgy küszöbölik ki hogy még a nem lineáris szakaszban működtetik a végtranyókat, de úgy hogy a torzítás még ne jelentkezzen. Ezzel a beállítással (AB) csökken a nyugalmi áram, viszont nő a torzítás, amit nem hallani és 0,001%-alatt van. Szerintem felesleges olyan AMPER temetőket építeni mint a JLH, mert 2X10W mi a fenéért kell kihajintani az ablakon 2X40W-ot? Ez kábé olyan mint ha valaki még tolná is a benzines kocsiját, és még fékezné is!
Tudom mindennek meg van az ára, de nem mindenáron!
Sosem olvastam ebben a topicban egy objektív leírást, és egy hiteles mérést sem
Részemről ennyi, és ha valaki csak a villanyszámláját akarja növelni sznobizmusból, akkor tőllem teheti!
Egyszer megépítem, de sznobokkal nem vitatkozom, csak tényekről és adatokról......
(#) frrrrr válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Szia,
örülök, hogy "föltekerted" 6 A-ig. Most már mindannyian többet tudunk. Ha jól értelek (kérlek egyértelműsítsd) MJ-k helyett 2N-et raktál be. Ha jól gondolom, a 6 ampér az valójában 2x3 A áganként(Q2, Q2A). Továbbgondolva, az 1,8 A "csak" 0,9 A volt tranzisztoronként. Már régebben olvastam a HEn, hogy azért 1,7 A kell ezeknek a végtranzisztoroknak.

UTÓIRAT: Ez a JLH fórum nekem jó. Folyamatosan figyelemmel kísérem. Azt gondolom, hogy néha jobb válasz az, ha a hozzászólást válaszra sem méltatunk. Ez a fórum arra van, hogy a tapasztalatainkat megosszuk egymással, ill. segítsünk egymásnak, ha tudunk.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
A DOZ nálam is jobban szólt. Persze én a saját utánépítéseimről beszélek. A JLH túl érzékeny. Szinte minden befolyásolja a hangját, míg a DOZ-t szinte nem is lehet úgy összerakni, hogy ne legyen jó.

6A az durva, én nem javasolnám.

Alkotó
(#) CIROKL válasza frrrrr hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Ez így van teljes mértékben jól látod ! Ez így a megduplázott végtranzisztorokkal simám elviseli akár a 6 Ampert is ! A képen talán látni igen a kisérleti példányomban 2N3055 -ök lettek bevetve , ebből oldalanként 4 összesen 8 darab !Valami Valvo gyártmány ? De ez mondanám kisérlet semmi más , pusztán kiváncsiság és a tranzisztorok tesztelése volt a fő irányadóm ! Meg még egy gyakorlati megálapítás történt , szóval az itt alkalmazott hűtőbordák azok ugyan olyan felületűek mint a DoZ -om nál alkalmazottak voltak! A DoZ -nál ugyebár csak 4 darab végtranzisztor van Itt 8 darab , A tápfesz gyakorlatilag megeggyező mindkét erősítőnél , a beállított nyugalmi áramot is úgy állítottam be mint a DoZ -nál 1,8 ra . Szóval a DoZ egy órai járatás után már 45 c fok körül jár , viszont ez egy órai járatás utan is csak 28 c fok !már mint a hűtőborda . Ez viszont így van rendjén szerintem mert it megoszlik a nyugalmi áram a dupla tranzisztorokon ! Annyi biztos hogy ennek fele akora hűtőfelület is sok mint a DoZ -nál

Következő: »»   39 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem