Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   40 / 221
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Idézet:
„6A az durva, én nem javasolnám.”
Ez csak a kisérlet kedvéért volt , nagyon kiváncsivá tett a dolog mert csak tekertem a potoit és tekertem hogy vajon meddig megy -EL? Meg aztán azok a 2N -ek is vonzották a fantáziámat ? Ha ezt kibirják akkor biztosan jók még valamire . Számomra ismeretlen gyártmámyok , s még sosem látott példányok ! Úgy hogy nálam ITt ezzel a tranzisztoros A- osztály lezárva ....Marad a DoZ A ból elég ennyi , a JLH-ra szánt alkatrészekből meg majd lessz valami más ?
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Sajnos ismét más a véleményem .
Csak abban értünk egyet , hogy mérni kell és érdemes is , de a mérési eredmény még nem garancia a várható hang minőségére.
Mérhetünk egy erősítőn "tökéletes" átvitelt , mindenféle jelalakkal , de ettől még nem biztos , hogy jól fog szólni .
CIROKL nem mondott mást , csak bemutatta és elmondta tapasztalait az általa kipróbált erősítőről , kérlek ezt vedd figyelembe !
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Figyelembe veszem és elfogadom!
(#) CIROKL válasza frrrrr hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 

Idézet:
„hogy azért 1,7 A kell ezeknek a végtranzisztoroknak.
Ez igy is van ennek az erősítőnek is az ajánlott csatornánkénti nyugalmi árama az 3,5 Amp . Ez osztva kettővel 1,7 Amp tranzisztoronként ! A képen látható beáítás is csak a kisérlet kedvéért lett/1,8 Amp/ ! A nyugalmi áramot egyébként 700 ma -tól lehet már állítani egészen 6 Amperig A kapcsolási rajzon szereplő és a beépítet alkatrészekkel ! Igazából én a 4 Amperos beállításban halgatóztam ? Kipróbáltam 4 illetve 8 ohm -os terheléssel is , nekem a hangerejével semmi bajom nem is volt az még elég is , csak a hangzása nem igazán tetszik az egéssz olyan furcsa nem is igazán tudom leirni . A mélyek azok jók erőteljesek a közepek is a helyükön vannak , nem annyira erőteljes mint a Doz -nál a magasak azok már nem tetszenek . Meg még egy észrevétel nekem olyan mintha a csúcsok közelében torzítana is ? Viszont ezek a megállapítások mind csak füllel való halgatózás eredményei ? Valószinű ha elkezdeném méregetni akkor kiütközne valami gond , csak hogy ez már nálam lejáttszott meccs . Ha első hallásra nem jön be a hangzása akkor ezzel úgy vagyok hogy fölös vele a további vesződés ?
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Ez már nevetséges amit művelsz, de tényleg, folyton azt hangoztatod, hogy elektronikai műszerész vagy, holott azt hiszem egy fél éve álltál neki egy JLH-nak, ami persze azóta sem készült el, akkor meg minek kötekszel CIROKL-val? Ő azért azt hiszem tett már le ezt azt az asztalra és mutatott nekünk egy két gyönyörű munkát ellentétben veled, a másik az hogy ő többek közt a JLH-sok miatt is osztja meg a tapasztalatait a munkájáról, nem az észt osztja ellentétben veled.
Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy inkább építő jellegű hozzászólásaiddal kellene gazdagítanod a fórumot és ezt a remek topicot.
Üdv.
(#) Norberto válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Idézet:
„Szeretném ha elmagyaráznád egy A-osztályú erősítő munkapont beállítását, egy A-osztályú erősítő tápegység és hűtés méretezését!”


Természetesen mindent lehet, néha kell is. De azért ezek után azt nem kell elmesélni (legalábbis remélem), hogy mindenféle elméleti számítás az egyrészt csak közelítő-számítás, másrészt a számítás eredménye pedig csak egy erős ajánlás szokott lenni, nem pedig egy világmegváltó, minden létezőt elsöprő, atombiztos és mindenféle körülménytől független, vakon figyelembevehető megoldás.

Amennyiben nem fogadod el ezt az egyszerű fentebb írt tényt, sajnálatos módon kell egyöntetűen megállapítanunk, hogy nálad az elméleti sík teljes egészében, 100%-osan megegyezik a gyakorlati síkkal. És ezek után csak reménykedni tudunk abban, hogy az élet más területein ez nincs így.
(#) lamalas hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
Emberek! Nyugi Mindenkinek van velemenye, vannak tapasztalatok, osszuk meg ezeket normalisan egymassal. Vannak dolgok amikkel egyetertek es vannak amikkel nem de nem esek a masik torkanak emiatt. Szoljon ez a topik (es a forum is) a muszaki dolgokrol/elektronikarol

bgsf!

Nekem vannak mereseim a JLH erositomrol (illetve mas erositokrol is). Egyszer mar feltettem erre a forumra (ha jol emlekszem) ... csak mar nemtom melyik topikba Keress ra a hozzaszolasaim kozott.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Szia!
Semmi gond, utánna nézek!
A problémám a topiccal kapcsolatban az a túlmisztifikálás! Igaz hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő erősítőt építsen! Igaz hogy egyénenként másak vagyunk, de valami objektív mérés is kellene!
Szerinted hogyan lehet úgy tesztelni egy erősítőt hogy mindenki más forrással, hangsugárzóval és "vájtfüllel" teszteli!
Néhány emberkének elő kellene venni a HIFI Magazin régi számait és kicsit megismerni hogy milyen is egy Hi-Fi erőítő mérése ésatöbbi!
(#) Tibi98 hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
sziasztok!
megépítettem a topic elején belinkelt oldalon található 2000-es jhl váltzatot (légszerelve)
a következő problémák merültek fel:
-a kapcsolásik rajz alapján a felső végtranzisztor (2N3055) melegszik jobban (fél perc után kb 100fok) az alsó pedíg kb 40-45fok
-a + tápfesszel sorba kötött 1,1ohm-os (2x2,2ohm/5W) ellenálláson 2,3 volt esik
-ha jól értettem akkor a féltápfeszt azt a bemeneti + ág, és a két végtranyó közös pontján kell mérnem/beállítanom?
valamint Q4-nek BC212B-t használtam, viszont gyártótól függően, két különböző lábkiosztást is találtam hozzá... :S esetleg okozhatja ez a végtranyók különböző melegedését, hogy pont a "rossz féle" lábkiosztással dolgoztam?
a tranyóra egész pontosan ez van írva: CTBC212BLE ez alapján valaki ki meg tudná mondani a gyártóját? mert akk biztos lehetek benne, hogy helyesen kötöm be...

U.I.: tápnak egy 29VAC 80W-oss trafót használok egyenlőre, 2x4700µF szűréssel terhelve ~35vDC ( persze csak a próba idejére)

Válaszotokat előre is köszönöm, Üdv, Tibi!
(#) vendelkiraly válasza Tibi98 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Szia!

A BC212-vel valóban vigyázz, mert ha jól tudom a Motorola fordított lábkiosztással gyártja, legalább is adatlap alapján.
A féltápfeszt a két végtranzisztor C-E lábai között mérd. Tehát ha mindkét tranzisztor C-E lábain egyenlő a feszültség, akkor jó. Szerintem te máshogyan állítottad ezt be, és ezért melegszik jobban az egyik. De még sok más oka is lehet. BC212 helyett jó még mondjuk a BC559, 560, de jó oda sokminden, lényeg, hogy paramétereibe stimmeljen.
(#) bakos13gab válasza Tibi98 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Nem tudom, de a 100 fok elég soknak hangzik...
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Amúgy most jut eszembe, a + (táp)oldal felőli tranyó nálam is gyorsabban melegszik, de én nem éreztem ekkora differenciát közöttük. Mekkora nyugalmi áramot állítottál be rajta? Nekem 1,3A van és a tranyókat még éppen meg tudom érinteni (nem hinném, hogy 100 fokos lenne, de nincs ilyen hőmérőm).

Én csináltam olyat, hogy felcseréltem a végtranyók C-E-jét és akkor történt az, hogy az első piszokul melegedett, a másik meg nemigazán. Nézd meg a bekötését, hogy biztos jó-e.
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Tisztelt bgsf fórumtárs!
Igazán nem értem,miért is húzod fel magad az ilyen hozzászólások miatt..?? CIROKL mindössze annyit tett,h megépített és kipróbált egy bizonyos erősítő kapcsolást,és ennek a tapasztalatait megosztotta mindenkivel.Az,h ő éppen nem műszaki/méréstechnikai oldalról közelítette meg a problémát,az egy dolog...Nem mindenkinek egyformák az otthoni adottságai,és nem áll mindenkinek a rendelkezésére professzionális mérőlabor.Mintahogyan az is nyilvánvaló tény,h az ide írogató fórumozók nem mindegyike műszerész végzettségű(sőt!),de attól még kedvelheti az elektronikát,mint lelkes amatőr.És adott esetben lehet,h többet ér egy erősítő hangzásáról egy szubjektív véleményalkotás,mint az az adat,hogy:az X-edik harmonikusok milyen szinten vannak jelen a kimeneti jeben...azon egyszerű oknál fogva,h a zenei jelet mindenki a hangdobozával hallgatja,és nem a műszereivel.(már ha vannak)Ha pedig valamilyen konkrét műszaki dologgal nem értesz egyet,azt kultúráltan is meg lehetne vitatni,erre(is)való a fórum.De az,h ki hány amperrel(kiloamperrel)fűti a szobáját,az megintcsak mindenki magánügye.Mellesleg én sem preferálom a sokamperes áramfelvételű energiafaló erősítőket.(régebben építettünk egy fet-es végfokot,az 24voltról 5A-rel ment,nem szólt rosszul,de rövid idő alatt letettem róla...)
Amúgy nem írsz butaságokat,és a te hozzászólásaidból is lehet okulni adott esetben,DE(...)mindenki véleményéből le kell szűrni a SZÁMUNKRA hasznos tanulságokat,sztem.Ha vannak ilyenek.S ha nincsenek,akkor is lehet ütköztetni a véleményeket,de mindenkinek jobb,ha meg tudunk maradni a kultúrált társalgás keretein belül.Hosszú távon mindenképp.
Én is a "hifi-magazinon nőttem fel",de attól függetlenül a hajszálra pontosan ugyanúgy reprodukált erősítőt is mindenki teljesen más(vagyis a saját)környezetében fogja használni,ezért sincs értelme a szőrszálhasogatásnak.
(#) Norberto válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Idézet:
„a zenei jelet mindenki a hangdobozával hallgatja,és nem a műszereivel”


Na kérem, ezzel egy akkora világigazságot mondtál ki, hogy ha ennek mértékét hosszban fejeznénk ki, a Föld-Nap távolságot megtízszerezhetnénk akár
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Na ennek igazán örülök, akkor marad csak a DOZ projekt, és nem fogom kérni a meghallgatást ennek a verziónak, bár ha nyerek a lotto-n és akkor majd nagyon rá fogok érni, és nem fogok tudni mit kezdeni a sok időmmel, akkor esetleg kipróbálom.
(#) cua válasza hapro hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 

Sosem tudni! Tessék kipróbálni, hátha a te véleményed más lesz. Nekem volt sok erősítőm, úgy alakult, hogy a JLH maradt napi használatra. Az igaz, hogy a GU50-es újraépítésre vár, de nincs igazán bajom a jelenlegivel.
Mindezektől (és a megépítettektől) függetlenül, az idei tervem 4 (különféle) csöves erőstő elkészítése, figyelmen kívül hagyva, hogy ezek egy része már ketyegett nálam. Most nem ajándékozom/adom el egyiket sem, szeretném összevetni (és nem mérni) egyidőben őket. DoZ még nem szólt nálam, de nem tekintem különösebb kihívásnak (a megépítését). Ha lesz rá időm még az idén kipróbálom azt is.
Sok beszédnek sok az alja, a lényeg, a második mondat, építsd meg, ha nem tetszik ajándékozd/add el, vagy szedd szét


(#) ngyzoli válasza Norberto hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Arra akartam csupán utalni,h a kiváló mérési paraméterek ellenére nem biztos,h hangzásra is minden oké,bár kétségtelen,a két dolog szorosan összefügg.
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
A DoZ-t én is jobbnak tartom a JLH-nál,mind műszakilag,mind hangminőségre(bár a különbség azért csekély),ezért utóbbival mégsem foglalkozom újra,jóllehet,be volt tervezve.Ha jól értelmeztem az utóbbi néhány hozzászólásod,az általad megépített készülék (hangja) nem vált be,ez az a bizonyos rajz,aminek én az egyszerűbb változatát tettem fel.Nálam a bipoláris tranyók csak néhány percig voltak az áramkörben,csak az élesztés idejére.Majd ezeket lecseréltem fet-ekre,tehát az eredeti verzióról nem tudok érdemben nyilatkozni.A slusszpoén az a dologban,h én ezt a kapcsolást NEM is "A"-osztályban használom...na mindegy.Most 80mA a nyugalmija.Ma elkészült a másik csatorna,és megejtettem egy egyszerű bemérést.A tápom 2X19v,csak pufferről.A kimeneti jel vágása 19,5W-nál kezdődik,5,5ohmos rezisztív terhelésen,szimmetrikusan,vagyis a munkapont a helyén,az átalakítás tehát sikeresnek mondható.Észrevételeim szerint nagyon lényeges alkatrész a 470µF-os bootstrap-kondi(!!),ez nálam 1000uF,-ilyen volt itthon.És ez a te verziódon NINCS rajta!Hangminőségre igen jónak tűnik.(FETekkel,és AB-osztályban is)S nálam csak egy pár fet van,nincs paralel üzemmód sem.Szerintem még ne írd le teljesen,próbálj meg egy-két átalakítást,mert valószínűleg ez a kapcsolás is igen nagymértékben variálható,ha a "fet-esítés"is sikerült.Első körben a nyug-áram beállító részt alakítsd át az egytranyós verzióra,s mindenképp kösd be a bootstrap-ot,ami így már megtehető.Esetleg vedd lejjebb az áramot,néhány 100mA körülire.Kíváncsi lennék a változásra.A két kapcsolás az említett különbségeket kivéve ugyanaz...
(#) frecsko hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
Hali mindenkinek.
Súlyos gondom van.
Építettem régen próba JLH-t.
Gondoltam most megépítem normális panelon mind a két oldalt.
Nyugalmi áram és feszközép beállítása megvolt. Terheléses próbánál viszont a kimeneti csatoló kondim melegszik nagyon sőt már kettőt el is durrantottam.
Mi lehet a baj forrása?
(#) martin96 hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
hány voltos a kondi?
(#) frecsko válasza martin96 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
25v-os
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Hát ehhez a kérdéshez tudni kellene az erősítőd alkalmazott tápfeszültségéről ? + az alkalmazott kicsatoló konderzátor feszültségéről ?Szóval hány voltos konderzátorok voltak amik kidurrantak? És még ezek a kondik hogyan és milyen körülmények közt durrantak ki , MAX hangerőnél ?Ez nem olyan súlyos gond ez csak csupán kellemetlen !
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
30V a tápom.
A kondi 25V-os volt mind a két darab.
A feszközép be lett állítva.
Műterhelésnél durrant ki mind a kettő. Először melegedtek és utána pufff....
(#) martin96 hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
ez nekem is ugyan így volt rátettem egy 50 voltos kondit és megszűnt.
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Ez így van a 30 voltos tápfeszhez legalább min 50 voltos kicsatoló illik! Akkor soha többé nem fog kidurrani .
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Oké kipróbálom.
Köszi az ötleteket
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Ja és még valami kis ötlet ha teheted akkor a kicsatoló kondit rakd össze több darabból ! Pl 2darab 2200uf vagy 2darab 4700uf STB Ezt már megfogod hallani amikror teszteled hogy hogyan milyen érték az ami tetszik ?
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
4700uf-os van benne, a próbaverzióban ezzel szólt a legjobban.
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Próbáld ki ha teheted 2 darab 4700 uf -dal !
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Oké, majd veszek mert már kifogytam belőle.
Következő: »»   40 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem