Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   41 / 221
(#) fazksg válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Szia!
Meg tudnád mondani, hogy miért kell ennyire túlméretezni? Sok helyen olvastam már, de nem tudtam rájönni! Mert ugye elvileg 30 V-os tápfeszültségnél 25 V-nál sokkal több nem is kerülhet ki a kimenetre 8csak 1-2 Volttal, és az is csak rövid időre). Vagy tévednék? Homályosíts fel, légyszi!
Üdv: FazksG
(#) frecsko hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
2200µF / 63V-os kondit tettem bele és az is melegszik mikor rárakom a 10ohmos műterhelést.
(#) CIROKL válasza fazksg hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Gyakorlatilag nem kellene ezt túlméretezni csak ajánlatos ! Majd lessz itt aki neked ezt tudományosan megfoghja magyarázni ?Hogy miért is , viszont ha jól emlékszem erről már volt itt szó . megkeresem ha megtalálom ? én ezt a kimeneti kondi túlméretezést csak csupán már gyakorlatból mindig úgy szoktam hogy legalább a tápfesz 1,5 -e Itt a jó példa ha frecsko nem 25 voltos kondit rakott volna bele hanem 50 voltost akkor még most is halgathatná az erősítőjét ! De viszont ahogyan olvasom a problémáját OTT már nem csak a konderzátor a gond . Nála már kiváncsi lennék az alkalmazott műterhelésre meg hogy miért is van rajta a műterhelés / Mérni akarja vagy csak tesztelni ?/ kérdés még hogy a bemenetre is mivan akasztva ? Viszont az emlegetett gondból valamiféle gerjedésre lehet következtetni . Ennek a megálapítására már kellene neki egy szkóp , s megnézni a gerjedés okát .
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
A kimeneten rövidzár van, most akarom éleszteni az egyik oldalt. 10 ohm /5W os műterhelés van rajta most állítom hozzá a nyugalmi áramot és a feszközepet.
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Az élezstéshez nem kell a kimenetet beterhelni , a feszközepelést ugyebár a kimenő konderzátor előtt végzed ? Beterhelni csak mérésnél , vagy hiba keresésnél szoktam ! A nyugalmi áramot is terheletlenül kell beállítani , Viszont ha úgygondolod hogy már bevan állítva akkor a végén a terheléssel is ráellenőrizhetsz hogy nem -e mászott el ?
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Vázolom a menetemet:
Összeraktam az egyik oldalt, potik közép állásban, majd rákapcsoltam a 30V-os tápot, Rövidre zárt bemenettel.
A pozitív ágba kötött ampermérő kitért majd szép lassan beállt 0,8A -re. A plusz és a két végtranzisztor közös pontja között mértem a feszültséget / kondi előtt/.
Beállítottam a 15V-os tápközepet majd az 1A-es nyugalmi áramot.
Ezután rövidrezárt bemenettel műterhelést raktam rá ( 10 ohm 5W-os ellenállást).
Ismét beállítottam a tápközepet és a nyugalmi áramot csakhogy a kondim és a terhelésem melegedett az előbbi el is pukkant.
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Tudnál a műről képet feltenni ? Most már szerintem 100 % a valami féle gerjedés ? Zárt bemenetnél nem volna szabad ezt produkálnia ! Az a 10 ohm 5wattos ellenálás az műterhelésnek karcsú Az ha minden rendben lenne az erősítőddel akkor is kevés lenne . Nem is csoda hogy az melegedik 5 Watt ! Ide kellene nim 20 Wattos
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
20W-osom nincs.
De a próba verziónál is ezt használtam ott meg nem volt semmi probléma. Képet nem tok sajnos feltenni.
Basszus A kimeneten nem kellene egyenfeszültséget mérnem nem?
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Hát a kicsatoló konderzátor után már nem illene ?
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
11V-ot mérek a kimeneten. Nem lehet hogy valamelyik tranyóm bemondta az unalmast?
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Ha zárt bemenettel a kicsatoló konderzátor előtt 11 voltot mérsz ! És a féltápfeszt nem tudod állítani akkor kikapcs . Lehet végigmérni az összes tranzisztort , alaposan ellenőrizd végig az egész paneledet . Érdemes megvizuálni ilyen estben az összes beépítet alkatrészt .
(#) frecsko válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Azon vagyok éppen.
(#) Tibi98 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Sziasztok!
Örömmel jelentem be, hogy a "felemás melegedés" problémája megszűnt, mindössze annyi volt a probléma, hogy az egyik végtranyón a tápfesz 90%-a a másikon meg a 10%-a volt jelen
ezt nem is mértem még először, mert nyugtalanított az a 100fokos tranyó, aztán minden potit maxra tekertem, így is felemásan melegedtek, viszont a "forróbbik" is csak 50fokos volt, szóval már elkezdtem méregetni...
Beállítottam nagyjából a féltápfeszt a tranyókon, aztán a nyugalmi áramot (amit én 0,9A-tól tudok állítani) és így már egyformán forrósodtak a tranyók
életem első erősítője volt ezt, és bár nem egy bonyolult kapcsolás, de sikerült is elsőre jól összerakni, ami azért okozott némi fejfájást, lévén, hogy légszerelve raktam össze, aztán egy idő után kissé nagy volt a kavar...
szóval nem lett szép, DE elsőre szólt, és ahhoz képest, amilyen kókányul lett összerakva, még nem is olyan rosszul
Biztos vagyok benne, hogy miután szerkesztek hozzá egy lamalas-féle panelt, és normálisan összerakom, nagyon jó kis erősítő lesz ez... főleg hideg téli estéken...
amúgy 30-40perc üzem után, 1,3A-s nyugalmival felmásztak a végtranyók 90-95fokra... (ez kb annyit jelent, h meg lehet érinteni, de egy mp után már igencsak éget) a borda 50-55 fokra melegedett fel, de valószínű, hogy a végleges verzió nagyobb bordát kap majd
Jó kis topic ez, végigolvastam, és egyből kedvet kaptam az erősítő megépítéséhez... tervbe van még egy DoZ, egy B5, B8, és persze a jó öreg Quad 405
köszönöm mindenkinek a fórumban leírta tapasztalatokat, tanácsokat, sokat segítettek!
így tovább!
(#) CIROKL válasza Tibi98 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Idézet:
„a végtranyók 90-95fokra... (ez kb annyit jelent, h meg lehet érinteni, de egy mp után már igencsak éget) a borda 50-55 fokra melegedett fel, de”
Ezt az értéket mérted vagy csak úgy érzed hogy ennyi a hőfok ?
(#) Tibi98 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
multiméterrel mértem
csak volt itt egy kolléga, akinek nincs műszere, és ezért, írtam, hogy kb ennyit jelent, de ez persze a fájdalomküszöbtől, és a bőr vastagságtól is függ
(#) lamalas válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Udv,

Na akkor ontsunk picit tisztabb vizet a poharba A kicsatolo kondi feszultsege legalabb a mindenkori tapfeszultsegnek a felevel legyen egyenlo. Ha 30V a tapfesz akkor a kicsatolokondira elvileg elegendo 15V-os kondit betenni. De csak elvileg. Gyakorlatilag nem lesz eleg mert nem szeretunk semmit sem a hataradatok kozeleben uzemeltetni. Az alkalmazott 25V-os kondi mar jo egyebkent. Ha még biztosabbra akarsz menni akkor legyen legalabb a tapfeszultseggel egyenlo a kondi feszultsege abban az esetben ha veletlenul a teljes tapfeszultseg rakerulne a kicsatolo kondira.

A melegedes es durranas mas ok miatt lehet nem azert mert kicsi a kondi feszultseg turese Feltetelezem, hogy esetleg forditva lett bekotve a kondi?

Ha muterhelesen is egyenfeszultseget mertel akkor ott mar a kondi rossz es atvezet, azt hajitsd ki a kukaba. Egy uj kondi bekotesenel figyelj a polaritasra! A kondi - jelu kivezetese legyen a terheles fele, a masik pedig az erosito fele! Ha igy csinaltad akkor viszont eleg fura a dolog h. miert melegszik es megy tonkre a kondi. Mindket erosito ezt csinalja? Jo lenne tudni pontosan melyik kapcsolast epitetted meg.
(#) vendelkiraly válasza Tibi98 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Örülök, hogy sikerült beállítani mindent!
A lamalas féle paneltervet csak ajánlani tudom. Nem kell itt elbonyolítani a dolgokat, főleg ha kezdő vagy. Ha azt megcsinálod, onnan már csak egy lépés hogy tervezel egy rendes nyákot hozzá. Szerintem minden kezdőnek valami ilyesmivel kellene kezdeni, mielőtt belefog egy rendes nyomtatott huzalozású lemez elkészítésébe. Sok sikert kívánok a továbbiakban és jó zenehallgatást!
(#) frecsko válasza lamalas hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Szia.
Most 4700µF / 63V-os kondit raktam bele.
A polaritás helyesen van bekötve a kondinál.
Mellékelem a rajzot az erősítőről.
Amúgy lehet hogy rájöttem mi a baja. A BC212-es tranyót a nyákkészítő programomon a lábkiosztása nem egyezett a katalóguséval.
Remélem ez lesz a baja.

J.L. Hood.gif
    
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Mégsem foglalkozol tovább a paralel tranzisztoros végfokkal?? Kár...
(#) lamalas válasza frecsko hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Azt az 1ohmos R10-es ellenallast a T3 kollektorkorebol szedd ki mert teljesen felesleges oda! Bar mintha ezt mar egyszer mondtam volna/lattam valahol ezt a kapcsolast ... vagy csak kepzelodok?
(#) frecsko válasza lamalas hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Nem hiszem, hogy az lenne a baja. Jól el van az a figyelő ellenállás ott. most csak a hibára koncentrálok, hogy végre megszólaljon.
(#) lamalas válasza frecsko hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Nem azt mondtam, hogy az a baja hanem azt, hogy teljesen felesleges oda
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Szia, ma kimarattam a belinkelt- LAY odat, kíváncsi vagyok erre is, meglátjuk jó lesz e, egy beültetésit tudnál adni hozzá?
Köszönettel : Doncso
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Inkább egy kapcsolási kellene ha lehet, a beültetést megoldottam, nem tudom eldönteni ez most melyik verzió, nézegettem a 2000-es hez képest de ez más, segíts légyszives.
Köszi.
(#) frecsko válasza lamalas hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Meglett a hiba. A BC212-esem rossz volt.
Most már működik.
Állat hangja van
(#) CIROKL válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Ebben a formában nincs továbbá szándékom ezzel a pararel tranzisztoros kapcsolással foglalkozni ! Engem az olyan erősítő tervezési vágyak nem kötnek le ?Ha van egy tuti kapcsolás azt szivesen megépítem és tesztelgetem meghalgatom . Az építés az ami engem inspirál nem a fejlesztés azt meghagyom a nálamnál .... Szóval az az átalakítás viszont azért egy csöppet érdekelne ?Amit végre hajtottál azon a bizonyos JLH -erősítőn ha valamilyen formában megosztanád ? ha már 100 % a működő képessége akkor azt megköszönném amennyiben valamely formában publikus?
(#) CIROKL válasza frecsko hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Ennek igazán örülök hogy sikeredett a hibát fellelend , meg még ha az erősítő hangzása is tetszik az még egy jó pont !
(#) igi hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek!
Hosszas olvasgatás, tervezgetés után a pillanatnyi állapot a képeken látható. Még az élesztés-dobozolás van hétra.
Köszönet a fórumon kérdező-válaszoló-segítő tagoknak.
Nyákterv "fazksg" nyáktervének saját igényre történő átgyúrásából született (elméletileg nem ronttam el).
A többi infó innen a fórum olvasásából, illetve az erősítővel kapcsolatos más irodalmak átolvasásából.
(#) CIROKL válasza igi hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Ez eddig szép csak nem látni a végtranzisztorokat ? Azok hol vannak ? Gondolom az L idomok alatt de hogyan azok netán fordítva vannak , minden estere érdekes ! Mostmár kiváncsi lennék rá , ha szabad kérdezni hogyan is van -ez?
(#) igi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Szia!

Kérésed ezennel teljesül

A kettő közül választok, béta mérés után.

Ezennel külön köszönet "lamalas"-nak a ki nem használt bétamérési lehetőségért
(kiderült, hogy 1 régi kollégámnak van gyári műszere)
Következő: »»   41 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem