Fórum témák
» Több friss téma |
Balázs!
Milyen gyantát használsz? És főleg: Honnan szerzed be?
A Lomex-nél és az Árwill-nál is van, de csak az a Wolf féle: Itt egy link róla!
Én jobban szerettem azt a fajtát, ami kis kiszerelésben volt, egy olyan kis lapos fém tégelyben. Annak a tetejére rárakom a drótot, és hozzányomogatom a pákát. Csak már nem látom sehol... Ennek a doboznak az aljára viszont nem tudok lenyúlni pákával, ha kiszedem a gyantát, akkor meg folyik mindenfelé.
Legújabb értesüléseim szerint lehet még kapni azt a fémtégelyest! Van az Árwill mellett egy másik elektronikai bolt, állítólag annál van. A nevét nem tudom-
8g ~110Ft az SOS electronic -ánál, Miskolcon.....
kis fém tégelyben van, tök szép, mint a sárga üveg olyan. lencsét lehetne belőle önteni.
Na igen, az az, amire én gondolok. Csak asszem maradok az Árwill melletti üzletnél, mert békási vagyok...
Egy kép a gázos pákáimról.
Nekem nem merül le olyan hamar, és sima öngyujtógázt kell bele eredetileg is tölteni. Igaz, hogy nincs hozzá ennyi kütyü, meg az is igaz, hogy gyujtóval kell meggyújtani, de szerintem így is (bizonyos értelemben) praktikusabb, mint az elektromos.
De ha már említetted, hogyan olvasztottad ki az alkatrészeket anélkül, hogy a panel lángra kpott volna? Lehet, hogy az én pákám teljesítménya nagyobb egy kicsit? Egyébként beteszem a linket, ahonnan vettem, és nézd meg az adatait. link egyébként másra is kipróbáltam, és pl. remekül lehet vele rézdrótot égetni, meg mindenféle csúnya fémeket vörös izzásig hevíteni.
ez engem is érdekel. . mennyibe kerül egy feltöltés, meddig bírja vele kb? kössz
Azt nem állítottam hogy nem égettem el 1-2 helyen a nyákot. Szóval ügyeskedni kellett vele. Teljesen levettem a lángját kb.1,5-2cm -re.
Tiszta Butánnal szebben dolgoznak csak nagyon drága. Igen úgy nézem a tiédnek nagyobb a tartálya. Főleg a Conrados-ból fogy ki a gáz könnyen. Amióta ilyen pákám van, azt mondom pótolhatatlan. Azon már gondolkodtam hogy SMD csipekket ezzel fogok beforrasztani. Igaz ehhez kellene az a spec. paszta amiben már bele van keverve az ón por.
Szia !
Ugye csak viccelsz ? Nyilt lángot nem használnak elektronikában.
ón port meg gyantát keverjünk össze és kész
port lehet csinálni csiszolással, csak össze kell vhogy gyűjteni...
Én is gondoltam már az ón por gyanta por keverékre. Ezer százalék hogy jó lesz.
Kellő távolságból melegítve a nyákot és acél lemezekkel leárnyékolva a védendő IC ket szerintem müködőképes lehet a dolog. Majd ha aktuális lesz egy SMD IC beforrasztása akkor írok a tapasztalatokról. Remélem nem egy ilyen smile-val. Egyébként annál az SMD forrasztási technikánál ahol ezt a speciális forraszanyagot használják az egész nyákot kemencében teszik. Ahhoz hogy biztonságosan beolvadjon az ón ahhoz legalább 240C -kel.
Szia !
Ha mindenképpen ilyen bonyolult módon akarod az SMD-ket forrasztani, vegyél egy hőlégfúvót ls csinálj rá egy szűkítőt, többet érsz vele mint a lángal. A meleg és a tűz között óriási különbség van
Hát, az igazat megvallva nem tudom pontosan, mert még nem használtam el egy egész üveg (350 ml) öngyújtógázt, ami egyebkent (olyan 350 Ft körül rémlik). De azt tudom mondani, hogy kb 2 órát ment közepes lángon folyamatosan, és még közben néha fentebb is húztam az áramlást, úghogy elég sokáig bírja, de ha felteszem a forrasztáshoz készült fejet, akkor még tovább is kitart, úgy egy órával, mert nem kell minid mennie a gáznak, ugyanis, ha egyszer bemelegedett, akkor gyujtó nélkül is meggyullad.
Sziasztok! Érdekel az elektronika, de én inkább számítógépeket javítok ami ugye legtöbbször szoftveres beavatkozás. Összejött viszont már jópár kondihibás alaplapom, a ezeket szeretném sajátkezűleg cserélni. Milyen felszerelésre lenne szükségem ill. hol találok esetlegesen valami képi anyagot a forrasztási praktikák elsajátításához?
Kell egy normális páka. Én WS81-es állomást használok erre. Kell egy 1-1,5mm széles hegy. Kell egy jó minőségű ónszippantó. Egy jó csipesz. Ón, én nem szeretem az ólommentes forrasztóónt. Fémharisnya a felesleges ón eltávolításához. Néhány kukás alaplap és lehet gyakorolni. Ha a kukásokon szépen megy, lehet az élest kezdeni.
A praktikát könyvből nem fogod megtanulni csak ha nekiálsz és gyakorolsz esetleg áthívsz egy ilyen téren járatos havert.
Köszönöm a gyors választ! Ha forrasztóállomást keresek, milyen hőmérséklettartományt kell, hogy át tudjon fogni ill. mekkora teljesítményű legyen? A kiforrasztó állomás mennyire hasznos - gondolok itt a kompresszoros vákumos ónelszívóra...? Mivel lehet kimérni a gyanús kondenzátort? Bocs a sok kérdésért de sajna nincs olyan ismerősöm akit otthon lenne a témában...
Alapvetően a rossz kondi púpos, látszik rajta, hogy baja van, de ha csinálod, akkor ne gondolkodj LOW-ESR típusú 105Celsius - os kondikkal kondizd át az egészet. Vannak ESR és kapacitásmérők, de ki kell forrasztani, akkor meg én nem tenném vissza akármennyire jó.
A Wellerek általában 150-450 Celsius fokig szabályozhatóak. Kiforrasztáshoz általában melegebbre veszem kb. 350-400C-re. A beforrasztáshoz max. 300C-t használok. Az enyém 80W-os. Ha csak erre kell az 50W-os is elég, de ehhez nagyon finom könnyű pákát adnak, amivel nagyon jó dolgozni. Ha nagyobb dolgokat pl. árnyékolódobozt kell kiszedni jól jön a teljesítménytartalék. Én 3 hegyet használok: 0,2mm-es tű SMD-hez. 1,5mm -es véső a finom alkatrészekhez és a diszkrét SMD-hez. 2,5mm-es a durvább dolgokhoz. Szerintem a vákuumos hiperszuper csodák ehhez feleslegesek. Amit így nem szedsz ki azzal mókolhatsz a vákuumossal is, IC-t meg ha jól sejtem nem fogsz kiszedegetni notebook-ból, de azt is meg lehet csinálni szépen vele.
Ismét köszönöm a reakciót! Most már csak egy jó online boltra lenne szükségem ahol mindez emberi áron beszerezhető.
Mi a vélemény erről a fenti célokra? ST50-D DIGITÁLIS FORRASZTÓÁLLOMÁS, 50WA 80W-os változatra gondolok elsősorban...
Sziasztok!
Ha már mindenki megosztotta a nagyérdeművel, akkor én sem szeretnék kimaradni! Nekem egy FERM FSK-100 forrasztópáka készletem van. Nem mondom, hogy olyan elterjedt, mint egy Weller, de nekem megfelel és szerencsére még semmi bajom nem volt vele. A feleségemtől kaptam ajándékba pár szerszámkészlettel együtt. Mellesleg 3 év teljeskörű garanciát vállal rá a cég (csakúgy, mint minden termékére!), ami most decemberben jár le. Bocsi, nem reklámnak szántam, csak szerintem ez a mai világban elgondolkodtató. Erről várnám a hozzászólásokat, véleményeket, esetleg tapasztalatokat. Ezen kívül van még egy pillanatpákám az ősidőkből (Működik!), két másik forrasztó páka valamint egy Metcal páka, csak hiányzik hozzá a vezérlés, de egy másik topic már foglalkozik a témával. A folyatóanyagokhoz hozzászólva: nekem a FLUX vált be a legjobban. Még a régi munkahelyemen használtam először, de azóta is csak az kell. Ezek mellé még szerintem legyen pár tekercs ónharisnya, meg legalább 3 külömböző méretű ón. Igaz nekem még ot figyel az asztalon a gyanta is! :yes: Egyenlőre ennyi! Várom a reakciókat! Üdvözlettel: DJerry!
vatom
Nem ismerem a terméket, de az ára és a paraméterei barátságosak. Mondjuk én bemennék a boltba és kézbevenném, hogy megnézzem milyen a méret a súly....stb.
Az a kulcs, hogy olyan szerszámot vegyél, amire szükséged van és megtudod fizetni. Fölösleges barkácsolni többszázezer forintos csodákat venni és aztán próbapanelon forrasztgatni vele. Vannak, akik azt hiszik a szerszám dolgozik helyettük.
Én a kompromisszum híve vagyok, és nem vagyok hasraesve a nagymárkák előtt.
Sajnos mifelénk erre nincs lehetőség. :no:
Sziasztok!
Mivel már akartam egy pákát a pisztoly helyett, úgydöntöttem veszek egyett, mivel itt a december... szóval: Ersa 30s vs. Weller wm20L Szerintetek melyiket vegyem? illetve van-e valakinek valamelyikkel valamilyen negatív, pozitív tapasztalata? ersa versenyzője: 6990,- weller versenyzője: 6990,- A weller 20W-os; at ersa 30w-os; mindkettő ugyanannyiba kerül; mindkettő neves cég;mindkettőbe hosszú élettartamu hegy van. Csak kisebb dolgokhoz: alkatrészbeültetésre használnám, szeretnék vele smd-t is forrasztani! szerintetek melyik lenne jó nekem? a segítségeteket előre is köszönöm
Én a magam részéről inkább a Wellert támogatom, de nem biztos, hogy más nem mondja az ellenkezőjét.
Sztem menj el az üzletbe, és vedd kézbe mind2t. Amelyiket kényelmesebben használhatónak találod, azt vedd meg. (Tekintve, hogy nem "bádogos" munkára szánod, a 10W különbség a teljesítményben nem olyan vészes.)
Hi
a Weller csak 15Wattos. És lehet olcsóbban is venni nem csak a Conrádban. Az szerintem amúgy is drága általában. Ersa 30 S 5830FT Isa |
Bejelentkezés
Hirdetés |