Fórum témák
» Több friss téma |
A C1-es valóban nem elkó. Egy sima műanyag vagy fólia 1µF-os. T1;T3;T4 tranyók BC 639, a T2 MJE 340, a T5-T6 BC212; a T7-T8 (meghajtók) MJE 15031, a T9-T10 (végfok): MJ 15003.
Ami a D5 fölött van az R37-ből indul és elmegy a C9 és C10 felé. A D5-höz NEM kapcsolódik. A kondikat tekintve nekem vegyesen van kerámia, műanyag, és az ún multilayer. A C8-C9-C10 kondikra fóliát javasoltak, de ilyen kiszerelésben ilyen értékben nem kaptam, ezért én műanyagot raktam oda. Kérdésem lenne nekem is: a tekercseket csévetestre készíted vagy valamire feltekered, beforrasztod és úgy hagyod? Ezzel kicsit megvagyok lőve.
Hali!
A csévetestel kapcsolatban: ha találok 13mm átmérőjű csévetestet akkor arra, ha nem akkor lehet hogy fogok egy kb. 11-12mm (azért ennyi mert miután rátekered, egy kicsit rugózik és nagyobb lesz a belső átmérője, ezt máshol olvastam ) átmérőjű valamilyen rudat és arra tekerem rá, csévetest nélkül! Kondikkal kapcsolatban pedig akkor nincs megkötve, hogy most ez meg ez a kondi ilyen meg ilyen legyen? A kapcsrajzon ugy van feltüntetve hogy a bc 639 az pnp az adatlapján pedig az van (én ugy emlékszem), hogy npn! ( de ez nem biztos) A teljesítményéről mit tudsz? 8ohm-on mekkora a teljesítménye? Köszi! Üdv:Csonty
"200W szinuszos teljesítményhez 4 ohmos hangfal esetében 80Vpp jel szükséges. Ha azt akarjuk, hogy az erősítő a csúcsteljesítmény határán se rogyjon össze, ehhez a jelszinthez ą (50-55)V körüli tápfeszültség szükséges. Még bonyolultabb lesz a helyzet 8 ohmos hangfalak esetében. Itt a kimenőjel szintje jó közelítéssel 110Vpp. Az ehhez szükséges tápfeszültség értéke pedig ą (60-65)V."
A tranzisztorról kicsit később. Jó hogy szóltál, mert elfelejtettem modani, hogy nem 639-es van benn. Azok mindenképp PNP tranyók. 639-el nem is menne. Ha jól emlékszem BC 212 van helyette. Biztosan csak állítom, ha már utánajártam. UI.: kössz a figyelmeztetést. Egy mezei piros pontot elkönyvelhetsz. Remek észrevétel.
Hali!
Bocsi de egy idelye nem jutottam számítógép közelébe. Igen minden világos es nagyon nagyon köszi a segítségedet! Üdv.:Csonty
Van valami ötleted, hogy a pauszra nyomtatott nyáktervet hogyan vigyem fel jó minőségben a sz.gépre?
Hali!
Ide felraktam a pauszos nyák javított verzióját. Az ACDSee sokmindenre képes. Nem ártana még azért mondjuk Painttal átrajzolni itt-ott. A kép 6Mb, nem akartam kisebbe a minőségromlás miatt. Egyébként úgy tudom, hogy a 2006/04-es Rádiótechnikában van róla cikk, ott talán jobb minőségben lenne a nyák. Üdv
Csak félig meddig hozza le a képet utána egy nagy feketeség van. Ez miért van??
Nekem lejön rendesen.
Próbáld meg jobbegérgombbal elmenteni. Üdv
Hali!
Hát szerintem ennél jobban csak úgy tudnád ha valamilyen nyáktervezővel megrajzolod. Én dolgozom már rajta sprint-layout-ban ha kész lesz felteszem képformátumban is! De ez kb. jövőhét vége . És lenne még egy kérdésem, az mekkora gond ha nincsenek összeválogatva a meghajtó- és a végtranzisztorok? Üdv.:Csonty
Anno én sem válogattam össze a tranzisztorokat és működik vele. Valószínú válogatással jobb hatásfok érhető el, de gondolom nincs se kedved, se időd babrálgatni. Meg még műszered sincs ami kirajzolja a tranyók karakterisztikáját. Mennie kell nem válogatott tranyókkal is.
Hali!
Átrajzoltam sprintlayoutban a nyákot! Beültetési rajza nincs valakinek? üdv
Hali!
Bocsi egy kicsit elkéstem a rajzal. Nézzétek át tüzetesen mert ez csak egy béta verzió! Ha találtok hibát kérlek szoljatok! Üdv.: Csonty
Hi!
Tudna nekem mondani valaki olyan helyet ahonnan lehet rendelni quadot kit-ben lehetőleg a 2n3442-vel vagy a BD249-el, esetleg összerakott, élesztett darabokat? Sürgős lenne. üdv Frank
a hqvideoba van kit.
[link]http://www.hqvideo.hu/pr?srch=KIT-11&ls=20&sm=2[/link] ui: nem tudom milyen tranyóval van, telózd meg! üdv
Hát sajna nem tudtam még vele foglalkozni, most is 1 óra, és 10 perce jöttem Zágrábból...
De ígérem amint lesz időm, megnézem.
Hi Scott!
Te megcsináltad ezt a kapcsolást? (ruszki Quad) Milyen tranyókat használtál?
Van egy problemam a quad 405 erositovel nem talalom a rajzat ha meg van valakinek akor kuldje mar el.Koszi
Üdv!
Lassan befelyezek egy Quadot, többek közt Skori honlapja alapján. De nem merem még bekapcsolni. (meg nincs is még minden kész ) Mikre kell odafigyelni amikor élesztem? Van amit be kell állítani? Érdemes vmit megmérni?
Szija TyeDa!
Haver is most csinálja ua mint te teljesen ua-t bementeválasztóval stb. Az erősítő az müxik kipróbáltuk.
SZiasztok!
én meg szeretném építeni a qvqd-405-öst de 100w-hejett 400w-ra és 4ohm-osra. wan egy tápom ami 1000w-os szimetrikus 70v-ot ad ki. a normál qvadnak meg 50v-kell. ha valaki csinált már ilyet érdekelne. ja és van 16 db 2n3442-es tranyó. sztereó erősítőt akarok építeni ami csatornánként 8 ilyen tranyót fog tartalmazni ha valaki már csinált ilyet érdekelne kapcsolás vagy ha nyákterv is hozzá az mégjobb lenne. előre is kösz.
ZsoltyFM,
A Terminal forumon mar leirtam, hogy hol jelentkeznek problemak a projekteddel kapcsolatban.
Halihó, valszeg a 0,85V-tal lesz a baj, ui az eredeti Q405 nem stúdiószintre (1,55v szimm.), nem is hifi0dB-re (0,775v) hanem 0,5V névleges bem. feszültségre készült, valószínű az Urbán Pisti sem változtatott az érzékenységen, nem tudom, már régen láttam az ő rajzát. Asszem itt a bemeneti Ic NE5534, aminek a nem egészen +6dB túlvezérlést kéne bírnia. Meg kellene tudni pontosan az erősítő névleges érzékenységét, aztán az IC körül vizsgálódni : az iC maga, a ZPD15-ök feszültsége kivezérelt állapotban, ezek előtétellenállásai. Ha van szkópod, könnyen elbánsz a hibával, ha nincs, akkor Célszerű a vizsgálatot egy komplex műterhelésen végezni (200W/8ohm+párhuzamosan 1uF), négyszögjellel jól kivezérelni, és figyelni a jelelakot+a tápfeszültségégak szimmetriáját áramfelvétel szempontjából kivezérelve és lezért bemenettel.Ezután színusszal is meg kell nézni, nem keletkezik-e keresztezési torzítás nagy jelszinten, vagyis nem mászik-e el a B-osztályú munkapont? Ezért nem győzzük hangsúlyozni elégszer, hogy műszepark nélkül TILOS nekiállni építeni Sok sikert, üdvözlettel:
Kiss Béla lászló
keresztezesi torzitas nagy jelnel ? hat az inkabb a kis jeleknel erezheto jol.
Mikor A osztalyban mukodik akkor nincs keresztezes. B-ben meg mar tul van vezerelve es a keresztezesi torzitas elenyeszo . Talan az "atkapcsolas" korul van egy "huppanas"? A-bol B-re? szerintem nem negyszogjellel kel merni , probalni, hanem szinuszos jellel , negyszogjelnel felmehet az ero meg 80%-al is .mivel az efektiv feszultseg megnohet 42%-al. minusz a feszultsegeses mert a tap nem fogja birni tartani a tapfeszultseget ,a kondik "kiurulnek". Ugy szemre konyebb a szinuszjellel nezelodni , a szimetria az also vagy felso vagas jobban kiertekelheto.Persze megkozelitoleg mert csak durva torzitast lathatsz a szkopal , nem lehet szemmel kiertekelni a szinuszgorbe eltorzitasat.De vagast , szimetriat, oszcilaciot lehet latni , meg a brumm-ot. Negyszogjellel nem kel tulvezerelni , a negyszogjel formajabol jol lathatjuk az atviteli tulajdonsagokat , a derivalast az integralast , ebbol levonhatjuk a kovetkezteteseket hogy az erosito hogy viszi at a magas ,s a mely hangokat es hogy eleg "gyors" e. Torzitash mereshez meg kellene egy es mas muszer. |
Bejelentkezés
Hirdetés |