Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 96
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

1,3-as huzalból a 2x40v-os szekunder van.A 12v-osak kb 0,5-ös huzalból vannak.
(#) llaci56 válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Csináltál hozzá vetélőt?
(#) Flatlander válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Óhhhh.Akkor én betekerem papírszalaggal és azt úgy szigszalaggal az jó?És akkor azt a pár menetet rátekerhetem műanyag szigetelésű kábellal?
(#) szabi83 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Igen csináltam.
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

De az, eddig nem volt baj vele
A zománcon van lakkszigetelés, úgy tudom, meg 200c°-ig jó.

(#) Flatlander hozzászólása Márc 16, 2009 /

Mibe lehet találni zománcozott 1,5mm-es huzalt?Ha 1mm-est rakok helyette sokat számít?
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ismét az áramsűrűségre utalnék. 1-es huzalon 2,5 ampert engedhetsz át nagyobb melegedés nélkül. 1,5-ösön 5,5A-t. Attól függ, hogy mit akarsz. Mennyi huzal kellene, hány méter?
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Sztem nemsok ha jól gondolom olyan 2menet 1volt kb nekem a 2x40-ből kéne 2x46v.De akkor inkább rátekerem műanyag szigetelésű 1,5-ös huzalból azt a pár menetet.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Nah megtekertem 1,8-as műanyagszigetelésű rézkábellal azt a pár menetet sztem jólesz 2x46v megvan.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Kicsit érdekesen néz ki letekertem olyan szalaggal amit a festők használnak pl két gipszkarton lap összerakásánál és utána széles celluxxal az egészet átttekertem Azabaj hogy a vastag kábel miatt nemsok hely maradt középen de a csavar azér átfér még
(#) Flatlander hozzászólása Márc 17, 2009 /

Nah sikerült letörnöm a primer két kivezetését de szerencsére maradt egy kis szál ahova tudtam forrasztani.Újra áttekertem a szekunderre amit tettem rá pár menet és mivel műanyag szigetelésű amit rátekertem utána az egész trafót szigetelőszalaggal szigeteltem le mivel az alatta lévő kábel miatt amit rátettem nemnagyon ér a zománcszigetelt huzalhoz max 1-2 kis helyen
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Nem is rossz! Ügyes. Milyen trafó volt ez eredetileg? Nem volt körbebandázsolva? Vagy lebontottad a szigetelő tekercseket, mielőtt feltekerted a plusz meneteket?
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Ez egy Castone végfok trafója volt.Haver akarta egy 100w-os végfokhoz de annak puferelve csak 2x40v kell.Montam neki szeggye le csomagolást és tekerjen le belőle.És utána jutott csak eszembe hogy ahoz az egészet lekell szedni és újra visza.Nekem meghalt a 100w-os végfok és elkértem tőle ezt a trafót mivel nekem puferelve +/- 64-65v kell(400w végfokhoz).Azért is tekertem rá mert ez eredetileg 2x40v.Meg az egyik 12v váltóbol csináltam 9-et ami egyenirányítva olyan 12v a másik az 16v lesz az jólesz a ventiknek.
(#) electricnusi válasza troby hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Olvastam egy kis toroid magra való tekercseléssel kapcsolatos problémát. Még ha "rendes" toroid magról is van szó, ami tekercselt kivitelű, irányított szemcseszerkezetű szalagból készül, akkor is a menetszámokkal lesz gond. Egy 1,25 cm2 keresztmetszetű vasra 230V/50Hz esetén kell 5400 menet. Ez nem fér el sajnos egy ilyen szűkös magon.
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Volt már dolgom egypár Castone trafóval. Tényleg nagyon jók! Nem csak ezért mondom, mert mi gyártjuk.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Amugy elég furcsa nevű Castone-ból való legalábbis neten nemtaláltam róla semmit.Castone CMA 303.A dobozra mindenesetre azvan írva hoyg max 400VA szóval akkor biztosan annyi
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Csak a toroid a mi ügyünk.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Legalább ha kell tudom kihez kell fordulnom Amugy összeraktam 2x10.000mikro pufferrel és elég szépen szólogat vele a 400w-os végfok 100w-os égőt jól meghúzza mikor bekapcsolom a trafót szóval szerintem tényleg megvan 400w.Kiváncsi leszek 2x40.000mikroval majd de az még odébbvan mert elég sok pénz.
(#) matheus666 hozzászólása Márc 18, 2009 /

Én úgy tudom, a transzformátorok elég sok veszteségi teljesítménnyel dolgoznak.
100W-nyi valós teljesítmény leadására +70%-ot kell számolni, tehát egy 100W-os erősítőnek kell minimum 170VA-s.
Most egy 2 x 100 W-os gitárerősítő építését tervezem...
Kell ugye minimum 340 VA-s, szimmetrikus, tehát plusz, minusz 40-50V. Neten néztem én a legolcsóbb ilyet amit találtam az 11000 HUF volt. Tényleg ennyire drágák ezek?
Hol tudnék megfelelőt olcsóbban szerezni?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) szamóca válasza matheus666 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

A transzformátorok nagyon jó hatásfokkal dolgoznak. (akár >98% felettivel is) Az AB osztályú beállításban működő végfokok 60-75% közötti hatásfokúak. Tehát egy 200W-nyi teljesítményhez, 270VA-es transzformátor elég. A toroidok ilyen árban vannak a kereskedelemben. Ha olcsóbbat akarsz, akkor hirdetésekben keresgélhetsz.
(#) besi99 válasza Placi84 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

megnézném a trafót 8A-nél milyen szép a lángja..dadada
(#) electricnusi válasza matheus666 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

A toroid transzformátoroknak híresen jó a hatásfokuk. Ugyan a 98% amit Szamóca írt nem minden esetben igaz, de lehet akár annyi is. Minnél nagyobb a trafó annál jobb a hatásfoka. A hatásfok karakterisztika pedig olyan, hogy 50% teljesítménykihasználásnál a legideálisabb. Egy 1000 VA-es toroid 500VA re terhelve pl tudja a 99 %-ot, 1000 Va-on meg a 97%-ot.
Ha megírod, hogy mi kell megnézem, hogy mim van. egy 320-ast durván 6800-ért megszámítok, de nem kell ekkor a 2x100W-hoz szerintem.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Egy 1,5kw-os 4x60v-os és 2x9v-os toroid durván milyen árban lenne mindennel együtt?
(#) rolandosss21 hozzászólása Márc 19, 2009 /

Sziasztok! Van egy Toroid trafóm és azt nem tudom hogy melyik rajta a 0. Csatolom a drótok kivezetéseit és abból remélem meg tudjátok mondani hogy melyik, mert nem nagyon szeretnék a toroidból egy nagy füstlgő cuccot látni. Csak így nem merem összekötni. Bocsi a kérdésért csak még amatór vagyok! Toroidot még nem kötöttem soha össze!
(#) retoocs hozzászólása Márc 19, 2009 /

Lenne egy kérdésem, van egy toroid vasmagom és szerintem elegendő réz huzalom az a problémám, hogy nem tudom hogy számoljak hány menet kell primerből és hány szekunderből itt is a vasmag keresztmetszetből kell számolni vagy sem? Kérlek segitsetek ha tudtok?!!!

Névtelen.jpg

(#) Imi65 válasza retoocs hozzászólására (») Márc 19, 2009 / 1

Van itt valami régi kis progi, ezt is megnézheted.
(#) Bassmester válasza retoocs hozzászólására (») Márc 19, 2009 / 1

Nagyjából 2,31 -es voltonkénti menetszámmal számolhatsz. Ha 230V/ 300VA-es primer kell, akkor kb. 530 menet, kb. 0,7 -es átmérőjű huzalból.
Egyébként ez a képlet: 10000/(4.44*B*f*A)
Egy jó toroidnál 1,2-1,5 között van a B.
(#) retoocs hozzászólása Márc 19, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm a segitségetzeket mostmár valahogy megoldom megyek is mónekilátok
(#) retoocs válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

A képlettel nem boldogulok amatőr révén nem igazán értem. És ha mondjuk akarok egy 2x32 voltot a szekunderen akkor ott milyen vastagságú és hány menetszámot tekerjek rá.
(#) Bassmester válasza retoocs hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Milyen vasad van? Eredetileg is trafó volt? Lényeges hogy ne fojtótekercsből vagy szabályzó toroidból származzon, mert azok nem ütik meg a trafóhoz kellő anyagminőséget.
Ha jóféle a vasad, akkor 300 VA-re méretezheted, 2,31-es voltonkénti menetszámmal. Tehát ha 2x32V AC szekundert akarsz, akkor 32*2,31=73,92 , tehát 2x 74 menet kell rá. A szekunder áramsűrűség egy ilyen toroidon nagyjából 3 A lehet, tehát az 1,5mm átmérőjű drót bőven jó lesz rá.
Következő: »»   16 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem