- CODEPAGE NAME=boot START=0x0 END=0x7FF PROTECTED
- CODEPAGE NAME=vectors START=0x800 END=0x0x829 PROTECTED
- CODEPAGE NAME=page START=0x82A END=0x7FFF
- CODEPAGE NAME=idlocs START=0x200000 END=0x200007 PROTECTED
- CODEPAGE NAME=config START=0x300000 END=0x30000D PROTECTED
- CODEPAGE NAME=devid START=0x3FFFFE END=0x3FFFFF PROTECTED
- CODEPAGE NAME=eedata START=0xF00000 END=0xF000FF PROTECTED
- ACCESSBANK NAME=accessram START=0x0 END=0x5F
- DATABANK NAME=gpr0 START=0x60 END=0xFF
- DATABANK NAME=gpr1 START=0x100 END=0x1FF
- DATABANK NAME=gpr2 START=0x200 END=0x2FF
- DATABANK NAME=gpr3 START=0x300 END=0x3FF
- DATABANK NAME=usb4 START=0x400 END=0x4FF PROTECTED
- DATABANK NAME=usb5 START=0x500 END=0x5FF PROTECTED
- DATABANK NAME=usb6 START=0x600 END=0x6FF PROTECTED
- DATABANK NAME=usb7 START=0x700 END=0x7FF PROTECTED
- ACCESSBANK NAME=accesssfr START=0xF60 END=0xFFF PROTECTED
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Helo!
Kapcsolási rajzot keresek, amely működése egy nagyon egyszerű számológép alapján működik. Lényegében konkrétan egy számológép, azzal a különbséggel, hogy csak 3-4 számot tud kezelni (pl.: 5, 10, 20). Működése pedig úgy nézne ki, hogy ezek a számok mikrokapcsolók, vagy fénysorompók (egerekben található), a szerkezet pedig számol és egy előre meghatározott érték elérésekor (mondjuk 50) relén keresztül nyit egy másik áramkört. Tehát működés közben megnyomom az "5"-öst, majd rányomok egy "10"-est, majd egy "20"-ast, majd még egy "10"-est és végül egy "5"-öst és ezt a PIC regisztrálja, sorban adogassa folyamatosan össze (5+10+20+10+5), eléri az 50-et és nyissa a relét. Nemtudom érthető voltam-e, de ha igen, van-e valakinek erre valami megoldása?
Szerintem egy mikrovezerlo, harom kapcsolo es egy tranyo, meg a rele.
a peldadra a 6 labu pic10f206-os, talan 150 Ft. Ha tobbfele szam kell, akkor nagyobb labszamu vezerlo. Belul egy szamlalo, amihez hozzaadodik mindig az aktualis ertek, vizsgalat, hogy elerte-e az 50-et, ha igen, akkor rele bekapcsolasa. kb tiz perc megirni es beegetni. De ha kinyitotta a relet, akkor vege van? Szabad megkerdezni, hogy mi lesz ez? Valami penzerme-kezelo?
Nézd, én éppen ma délután a lentebbi BASIC-es problémám miatt kotortam egy kicsit a netet és találkoztam a MikroBasic-kel is. Belenéztem a doksijába, hogy abban hogyan kell kezelni az LCD-t, olyan részletességgel van leírva és annyi doksi van hozzá a MikroE honlapon, hogy szerintem nem kellene, hogy gondot okozzon az elindulás. De elindulni hadd ne nekünk kelljen már Helyetted...
Ez nem játszik? Vagy túl egységsugarú a topik színvonalához?
Szerintem csak nem nagyon használja itt senki ezt az USB-s bootloader-t.
Én ICD2-t, a legtöbben szerintem Pickit2-t, esetleg az egyszerü LPT portos programozókat.
Sziasztok
Egy kis segítség kellene, mellékeltem egy kapcsolást. Ez egy kis Z80-as mikrogép oszcillátora. A probléma az, hogy nagyobb órajelű procit kellene bele rakni, de ez a generátor "csak" 3 MHz-ig tud olyan jelet generálni, ami még jó a CPU-nak. Esetleg a kapcsolásban lévő passzív alkatrészek értékét lehet-e úgy módosítani hogy 5 MHz-es jelet is tudjon szolgáltatni? Előre is köszönöm mindenkinek
Hát én ezt most nem értem. Áramköri környezetben szeretném programozni a PIC-et, továbbá USB-n akarok majd vele kommunikálni. Hogy jön ide az LPT-s égető, meg a többi? A gyári Microchip USB bootloader miért nem jó?
Szerintem az ICD2 és a Pickit2 pont arra való hogy az áramköri környezetben lehet vele programozni és debuggolni a PIC-et.
Köszönöm szépen, most már aztán mindent tökéletesen értek!
![]() Idézet: „Akkor melyiket használják?” Inkább a PICkit2-őt... De az egyik bootloader véletlenül be van töltve egy PIC18F87J50-be (talán a HID) és már többször használtam, nem volt gond vele. Nem lehetséges, hogy a programoddal vagy a bootloadert vagy a CONFIG biteket elrontod/felülírod? Biztosan hasznos volna az FSUSB demó programok tanulmányozása!
Szerintem a legegyszerűbb ha a kívánt órajelnek megfelelő 4 lábú oszcillátort építesz be.
Bővebben: Link Idézet: „A gyári Microchip USB bootloader miért nem jó?” Az is jó. Nem akarunk lebeszélni róla! Csak nem biztos, hogy tudunk érdemi segítséget nyújtani - saját tapasztalatok híján.
Szia
Az a baj, hogy a készülék már készen van, tehát csak az alkatrészek értékének változtatása jöhet szóba... ![]()
A Config bitek MPLAB-ban be vannak állítva, és exportálva fordítom, tehát elvileg bele kerülnek a hexába. De amúgy is megegyeznek a bootloaderben is, meg a programban is.
És pl. a PICkit2 bootloadert tudom használni az én kapcsolásomhoz?
Még ezt találtam: Bővebben: Link
Talán hasznos lesz neked. Ugyanez a kapcsolás (series resonant oscillator) szerepel más értékekkel, egy próbát megérne.
Szia!
Egyrészt azt a 220pF-es kondit én kivenném vagy legalábbis erősen lecsökkenteném (felére), másrészt lehet, hogy az LS04 helyett inkább LS14-et kellene beépíteni. Anno pl. a Primo-ban hasonló oszcillátor volt, 15MHz-es órajelet állított elő és ebból osztódott a képalkotáshoz és a CPU felé is az órajel. Nézd meg, hátha át lehet alakítani az oszcillátor környezetét ilyenre nálatok is. Bővebben: Link
Noigen, itt a 120pF kicsit más helyen van, az első kapu bemenetén, nem a második kimenetén. Ez egy klasszikus kapcsolás, sok helyen alkalmazták anno.
(Meg a 3.6k-k is soknak tűnnek, LS IC-knél párszáz ohmokat szoktak használni ilyen helyeken.) Idézet: „És pl. a PICkit2 bootloadert tudom használni az én kapcsolásomhoz?” Bocs, ha valami félreérthető volt: én a PICkit készüléket használom programbeégetésre. Nem PICkit2 bootloaderről beszéltem. Ami a problémádat illeti: nem világos, hogy mikor és mitől romlik el. Új program letöltésekor romlik el? Vagy programletöltés nélkül is? Én arra gyanakodtam, hogy akkor romlik el, amikor a bootloaderrel letöltesz egy általad fordított programot és az felülírja a bootloadert (mert nem jó kódot gyártasz). A MCHPUSB bootloaderhez használt .lkr állományod így nézett ki? (különös tekintettel a PROTECTED szekciókra)
Előszedtem egy panelom amin rajta van ez a lehetőség, kipróbáltam és nálam rendben müködött. Lehúztam -> eltünt, visszadugtam majd reset+USB boot gomb -> újra megjelent felkiáltójel nélkül. A demo2-t kicsit átírva (ledek portD-> portB-re) is rendesen működik. Az sem kizárt hogy nálad a windows gyengélkedik.
Azt még nem árt tisztázni, hogy nálam az USB stack 2.2-es változata van telepítve. Más verziónál más méretű lehet a bootloader program. De a hozzátartozó .lkr állomány is ott van mellette.
Azért csodálkoztam, mert én is úgy tudtam, hogy az egy égető. De a kérdésem konkrétan erre a kapcsolásra vonatkozik amiben majd később is lesz, ebben akarom programozni, mert USB eszköz lesz, tehát szükséges a megfelelő kommunikáció megléte.
A részletes folyamat a következő: Watt LPT-s égetőjével töltöm fel a bootloadert, majd a PIC-et átrakom a fent említett Goryéhoz hasonló kapcsolásba. Azzal rádugom a gépre USB-n keresztül, ekkor felismeri mint Custom USB Devices, ám felkiáltójel is jár hozzá, mert az Eszközállapot: "Az eszköz nem indítható el (Kód: 10)", ekkor eltávolítom az eszközkezelőből, hardver hozzáadásánál megkerestetem, itt magától, beavatkozás nélkül felismeri, és ezután megfelelőnek jelzi. Majd a benjami által csatolt módon feltöltöm rá a programomat, ami Proteusban működik, tehát elméletileg jónak kell lennie. Természetesen ekkor semmi hibaüzenetet nem kapok. Ezután reset gomb, eltűnik eszközkezelőből, de ezen kívül nem történik semmi. A linker fájl tökéletesen úgy néz ki, ahogy bemásoltad. 2 gépen is megpróbáltam, mindkettőn így viselkedik. Kivétel egyedül a PIC legelső indítása volt, mert akkor egyből jól ismerte fel. Lehúztam, majd másnap már ismeretlen eszközként tüntette fel, és hiába mutattam meg neki újra a drivert, azt mondta, hogy a mostaninál nem jobb. Ekkor ezen topikban rábukkantam erre a szituációra valaki más esetében is, és akkor arra a következtetésre jutottak, hogy valszeg a tápfesz megszűnése belebabrált a bootloaderbe. Szépen újraégettem az LPT-s égetővel, a Brown Out Voltage-t feljebb állítva, azóta a fentebb leírtakat csinálja. Őőő, és mi is az az USB stack? Idézet: USB Framework for PIC18, PIC24 & PIC32. Úgy látom most 2.4-es a legújabb. „mi is az az USB stack?”
Ja, hogy ő! 1.3-al toltam eddig. De akkor nyilván cserélem újabbra, és megnézem azzal.
Köszi!
Akkor működik a programod ha a watt féle LPT-s égetővel égeted bele?
Az 1.3-al is működnie kell, legalábbis én most hirtelenjében pont azzal próbáltam.
Senki nem marházott itt le téged, sőt, mindenki próbált rávilágítani a hiányosságaidra, mit kéne még megérteni s hogyan.
ON: Mint mondtam múltkor - mivel én "" használtam "" (írtam benne 4-5 programot) - mikroC -t, a feltelepített könyvtárában rengeteg példaprogram van, az egyszerű LCD kezelés/kiiratás is szerepel közöttük. A mikroC librarieseivel csak az a baj, hogy ezeket a saját fejlesztőpaneljeikhez igazították; sokan itt buknak el, azt hiszik, hogy hű de könnyű a mikroC, aztán mikor nem oda kötik a vezetékeket, ahova ők azt "definiálták", akkor gond van; más kérdés, hogy a helpjében azért bemutatnak sok alternatívát ennek kiküszöbölésére. ( LCD_Config helyett LCD_Custom_Config, és a többi...), csak felmerül itt a kérdés, hogy érdemes -é belevágni ezek elmagyarázásába annak függvényében, hogy Basic programokat nézegetsz C helyett, holott már rá lett világítva nem egyszer, hogy használd a mikroC által megírt példákat.
Csak magát a programomat nem próbáltam, majd megnézem úgy is. Remélem csak valami banális dolog zavar be, és nem nulláztam ki a PIC-et...
Köszi szépen
![]() Igen, pénzérme-kezelő szerűség lenne... ...ha találnék hozzá kapcsolást is... ![]() A relé kezelne egy szerkezetet, amely mondjuk másik út felé terelné a pénzéméket (még nincs megoldva, fejlesztés alatt). Bár mondjuk az se ártana, ha a relé egy bizonyos ideig nyitva is maradna (majd kikapcsol mondjuk 5 másodperc után és nullázódnak az adatok a PIC-ben, várja a következő számolást), amit finombeállításként egy potméterrel lehetne szabályozni. Tudnál esetleg segíteni nekem ennek a megvalósításában? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |