Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   440 / 1320
(#) Hp41C válasza Stakypot hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Szia!

A Z80-nak nagyon magas a feszültségigénye (VCC-0.6V) az órajel bemeneten a magas szintnél, amit a TTL kapuk nem tudnak szolgáltatni. Sok oszcillátort építettem Z80-hoz, de a legjobbak 74HC04 felhaszhálásával készültek. Mindenképen kell egy harmadik, leválasztó kapu, elég, ha ez HC.

A TTL kapuval megvalósított oszcillátor kimenetetét fel kell húzni az 5 Voltra 200-220 Ω ellenállásra. Jó volt egy tranzisztotos megoldás is.

A Texas TTL receptek szerint a szűrőkondi a 2. kapu kimenetén van, értéke LS sorozathoz 220pF/f[MHz] normál vagy S sorozathoz 680pF/f[Mhz].

A két kapu közötti kondi LS 10nF, normál vagy S sorozathoz kell a 100nF.

Ha a két kapu közötti kondi értékét csökkented (pl 1/3-ára) felharmónikus oszcillátort (3. harmónikus) lehet csinálni. (Régen egy 360K-s floppy illesztőt alakítottam ád 1.2M-re így.)
(#) bbalazs_ válasza kareszka1984 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Persze, de ilyen kesz kapcsolast nemigen talalsz. Ez egy ugynevezett programvezerelt feladat, amit elviekben ugyan ki lehet valtani mindenfele forgo tarcsakkal (mint a regebbi mosogepekben), de elegge bonyolult mechanikailag.

Ismeroskent beszelsz a PIC-rol, tudod esetleg programozni? Ha igen, akkor ezek az idozitesek nem jelentenek gondot.

Szerintem itt a legutosebb feladat az erme azonositasa, illetoleg elkulonitese a nadraggombtol, regi jugo paratol, stb.
(#) patexati hozzászólása Márc 22, 2009 /

Sziasztok! Sok topicot ,rajzot olvasgattam, nézegettem és gondoltam inkább megkérdezem! Most szeretnék nekiállni ismerkedni a pic-el és az lenne a kérdésem melyik az az égető mit érdemes megépíteni és megbízhatóan is működik természetesen külső táposra gondoltam! Jó lenne ha nyákrajz is lenne esetleg hozzá! Ja és szerintetek milyen pick-el kezdjem?? Köszönöm!
(#) potyo válasza patexati hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

MIELŐTT bármit is vennél vagy építenél, olvasd végig ezt a témát. Tudom, hogy hosszú, de a PIC sem egyszerű. Nem csak az égetőről volt már itt szó, hanem mindenről, ami menet közben fel fog merülni. Legyen az maga az égető kipróbálása, beállítása, az áramkörökben a többi alkatrész illesztése a PIC-hez, a PIC konfigurációja, mindenféle kommunikáció, egyszóval minden. Szánj rá egy hetet, és sokmindent tisztábban fogsz látni utána Hogy mire a végére érsz, odaérjenek a cuccok, rendelj meg egy 16F628A-t és egy 18F4520-at, meg egy ilyen égetőhöz az alkatrészeket: oshon égető, persze csak akkor, ha van párhuzamos port a gépeden.
(#) patexati válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Köszi! Igen van párhozamos is soros is a gépen! Igen olvasgatni azt akartam még csak a holnapi rendelésemmel akarok rendelni egy két cuccot,hogy az égető áljon rendelkezésre ha rászánom magam az égetésre!
(#) patexati válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Nyákterve esetleg??Mert most a vasalást akarom kipróbálni! A tavasz meghozta a kedvemet nincs hideg a műhelyemben
(#) kareszka1984 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hát igen, az érme szétszortírozás és azonosítás (nekem is van itthon egy kisebb doboz yugo dinárom és valóban működnek ) rész egy kisség fejtörős, de épp az előbb készítettem el az elgondolásom prototípusát, amely 3 féle érmét nagyság szerint válogat szét és a megfelelő csatornába továbbítja, de a finomítás még folyamatban van...amíg bele nem ződülök
Őszinte leszek, nem tudom programozni a PIC-eket De mivel viszonylag nem bonyolúlt programozásról van jelen esetben szó, csak találok valakit, aki megoldja nekem. Csak a rajz, amit még mindig nem találok sehol
(#) Rumcájsz hozzászólása Márc 22, 2009 /

Önállóan sikerült megoldani a PicKit2-ben lévő 16F690 PIC és a HD44780 kompatilbilis kijelző összekötését amit mikroC-ben vezérlek.

Melléklem a kapcsolási rajzot és a program a mellékletben!

LCD 4-bit.JPG

(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Javaslom olvasd el az oldalamon az infókat is.
(#) watt válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

A PICKit2-ben nincs 16F690, 18F2550 van benne!

Idézet:
„Önállóan sikerült megoldani”

Szégyeld magad! Én úgy láttam igen is sokat próbáltak neked segíteni, és erdemi infókat is kaptál. Ezzel végképp elvágtad magad azoknál is, akik hajlandóak voltak elviselni a értetlenkedései és szóba álltak veled!
(#) bbalazs_ válasza kareszka1984 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Rajzot nem is fogsz talalni, mert ez attol fugg, hogy hogyan programozod le PIC-ben.
Az LCD kijelzo kb 4+3 vezetek, ha szoveget is akarsz, ha csak osszeget, akkor eleg egy 3 digites 7 szegmenses piros, ahhoz kell 3+7 vezetek.

Az a dolog, ami elmozditja az ermet, az celszeruen barmi lehet, ha szilardtest-relevel vezerelt 230-as fogyaszto, akkor direktben hajthatod, ha viszont valami kisebb feszrol mukodo elektromagnes, akkor azt celszeru szerintem tranyo+rele parossal megcsinalni (ha par tiz ms nem szamit az idozitesi pontossagnal).

(#) Rumcájsz válasza watt hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

A döjfösséged és lekezelő stirlusod miatt Neked van okod..... Hagyjuk!
A doksit tanulmányoztam és egész este olvastam utánna.
Az önállóságot ez alatt értem, nem pedig hogy a naccságos watt elémtette a megoldást.....

Tényleg léptem...
(#) icserny válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Idézet:
„A doksit tanulmányoztam és egész este olvastam utána.”

Megjegyzem: ezzel kellett volna kezdeni, s csak utána kérdezni, ha valami nem világos.
(#) vzsolo hozzászólása Márc 22, 2009 /

Hy!
A mellékletben csatolt tesztprogit LPT-ssel beleégetem a PIC-be, majd átrakom a másik kapcsolásba, és rádugom USB-re (ti. onnan kapja a tápfeszt, az adat vezetékek ilyenkor nincsenek csatlakoztatva), ám PORTB-n nem jelenik meg fesz. Resetelés után sem.
A többi konfig bitet is be kellene állítanom, vagy ennyivel is el kéne indulnia?
Továbbá feltűnt, hogy ha törlöm a PIC-et akkor is marad valami a 00082A-0008FD közötti tartományban. Ez normális?

mukodj.c

(#) potyo válasza vzsolo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Legjobb, ha az összes konfig bitet beírod a kódba, hogy biztos legyél abban, hogy az kerül oda, amit te akarsz. Kitudja az MPLAB vagy a C18 mit tart alapértelmezettnek, jobb ha odaírod az összeset, de legalábbis a fontosakat. A kódvédelem például nem annyira fontos, de az oszcillátorbeállítás nagyon fontos, és az USB-s chipeknél nem csak annyiból áll, mint a többinél. Nézz meg egy USB-s példaprogit és nézd meg az adatlap oszcillátorról szóló szekcióját. Eltart egy darabig, mire kisakkozza az ember, hogy mire van szüksége, de indulásnak jó lesz egy olyan beállítás, amivel az USB-s példaprogramok mennek.

Ami biztos, hogy a PORTB-n vannak analóg-digitális átalakítók, amik konfig bittel is és programból is tilthatók, de alapértelmezésben mindenféleképpen engedélyezve vennak.

És még valami, ami jelen esetben biztosan nem a probléma okozója, de később az lehet: 18F-nél sose a PORTx regisztert írd, hanem MINDIG a LATx regisztert! PORTx regisztert csak a lábakról történő olvasáshoz használd!
(#) vzsolo válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

ADCON állítgatás is volt, de úgy sem adta ki.
Viszont most jó(!), tényleg kell neki egy pár konfig beállítás a legegyszerűbb programhoz is, úgyhogy már ezt is tudom, meg a megfelelő értékeket is, tehát nincs más hátra, ismét megpróbálkozok az USB-s programozással.
Köszönöm a segítséget és a tanácsokat!
(#) Beles hozzászólása Márc 22, 2009 /

Írtam egy AD konverter progit, ami 0-5V bemenő jel hatására kiírja a számokat kijelzőn 0-1024-ig. A problémám az, hogy ahogy tekerem fel a fesz.osztó potit a bemeneten, nem folyamatosan alakít át. Szóval: 128-ig jó, utána felugrik 140-re majd 256-ra, kicsit megáll, aztán 384-ig megint jó,majd felugrik 512-re stb. Gondolom valami beállítást ronthattam el, vagy nem tudom. Aki csinált már ilyet, biztos tudja mi lehet a bajom asm file-t mellékelem.

5VOLT.asm

(#) trudnai válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Igen, ez mar alakul. A Vdd es a Vss koze "kotelezo" egy zavarszurot vagy hidegitot tenni (decoupler capacitor), meghozza fizikailag olyan kozel a PIC labaihoz amilyen kozel csak lehet. Ennek low ESR kondinak kell lennie, es altalaban mindenki 100nF-et hasznal, de akar 1µF-ig is elmehesz, de csak es kizarolag low ESR pl keramia kondi.

Masik, hogy nem ismerem ezt a mikroC-t, de sok PIC-es C ugy van megcsinalva, hogy a startup kodban vegtelen ciklusban hivogatjak meg a main fuggvenyt. Ez azt jelenti, hogy mivel a mikroknal nincs hova kilepni a programbol, ezert ha a programozo megis 'kilepne' akkor 'ujra leuttatjak' kvazi a programot - magyaran vegtelen ciklusban ujra es ujra felinicializalod a portokat, az LCD modult es kiirod ra a szoveget.

A harmadik eszrevetel, hogy egy firmware eseteben meghatarozo a konfiguracios beallitas is. Ezt is bele kell helyezni a forras allomanyba, hogy lehessen latni az megfelelo-e. Pl. ha nincs kikapcsolva a WDT akkor az kb 18ms-enkent ad egy resetet az MCU-nak amit ilyen kis nyulfarknyi demo-nal lehe meg nem is erzekelsz. Vagy be van kapcsolva a BOR es egy fesz ingadozas miatt ugyancsak resetet idez elo amit normalis esetben nem tapasztalnal. Vagy egy rossz oscillator beallitas miatt nem mukodik vagy csak igen megbizhatatlanul az eszkozod.

Amugy kiprobaltad, es mukodik a kiiras?
(#) bbalazs_ válasza Beles hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Elsokent bizonyosodj meg, hogy a szamkiiro jo. Tehat csinalsz egy egyszeru ketbyte-os szamlalot es annak az eredmenyet iratod ki. Lepteted egyesevel 0-1024, mondjuk fel masodpercenkent. De kezdheted 100-tol is, akkor csak par lepest kell megvarnod.
Nekem anno volt mar ez hibam, hogy a jo erteket rosszul irta ki, a szam-atalakito rutin hibaja miatt.

Ha ott a hiba, akkor szimulatorban lepesenkent futtasd es kijon majd a hiba.
(#) Beles válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Az jó,mert leteszteltem, meg amúgy is, csináltam olyat, hogy egyből kiiratom ledekre a bináris számokat porton keresztül, és ott is ugyan ez a szitu.
(#) El_Pinyo válasza Beles hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Szia!
Az nem lehet, hogy logaritmikus léptékű potmétert használsz a feszültség osztódban?
(#) bbalazs_ válasza Beles hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Akkor allitsd be a leheto leglassubbra, (fosc/64 vagy mi es a TDA-t is tedd legnagyobbra.
Aztan mennyire stabil a tap (ugye van tantal a PIC taplabai kozott?) koss egy 1-2nF kondit a fold fele direktben az AD bemenetre. Aztan hasznalj kisebb erteku potit, mondjuk 4K7-est. A potit is csereld ki masikra, hatha...
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Én úgy emlékszem, hogy a 2550/4550 típusoknál van egy olyan config bit (lehet, hogy a többinél is, csak anno itt néztem, pont az USB miatt), hogy ha azt bebillenti az ember HVP felprogramozáskor, akkor utána programból nem lehet a config-ot megváltoztatni.

Szerintem egy USB bootloader-nél ez létfontosságú lenne, én a saját PK2 klón prototípusomnál be is billentettem ezt a bitet, mert az nem az eredeti, 20MHz-es kvarccal lett megépítve, hanem egy 12MHz-essel. Féltem tőle, hogy egy esetleges firmware frissítés nyakon veri a configot és akkor nem fog menni a 12MHz-es kvarccal. Egyébként sem célszerű bármit megváltoztatni a configban utólag egy bootloaderrel működő áramkörben (nem csak USB-snél, egy soros bootloader is elmászhat, ha megváltozik a proci sebessége). Egyszer kell felprogramozni a configot jól a bootloaderrel együtt, utána azt a configot kell használni.
(#) Beles válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

ÓÓ, köszönöm! Ezer hála! Fosc/32-re állítottam, és máris működik! Már csak azt lenne jó tudni, hogy ez miben befolyásolta!
(#) Hp41C válasza Beles hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

szia!

- A 37. sorban felülírod a 28.-ban beállított ADCON1 értéket.

- A csatorna kiválsztás és a A/D indítás között 2TAD időt kell várni.

- Az órajel nem nagyobb ferkvenciájú véletlenül, mint az A/D beállításhoz tartozó maximum 1.25MHz? - Nagyobb osztás kell - ld. adatlap.

Végül ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalt.

Szia.
(#) vzsolo hozzászólása Márc 22, 2009 /

Hello!

A konfig bitek révén sikerült működésre bírnom a bootloadert is (bár továbbra is el kell távolítani, és újra felismertetni minden csatlakoztatásnál, hogy jó legyen), de most van egy másik problémám is.
Olyan jól sikerült a LED villogtatás, hogy úgy is maradt. USB-n PDFSUSB-vel ráküldtem a progit, és remekül villog is a LED, de nem bírom vele törölni a programot, hogy újabbat tölthessek fel.
Rákattintok az Erase Device-ra, kicsit lelassul a LED villogása amíg dolgozik, aztán kiírja, hogy sikerült törölni, de továbbra is a villog a LED. Felülírni sem tudom, bár azt is sikeresnek jelzi.
Egyedül a Boot Block Write Protection van bekapcsolva, de csatolom a progit, hátha mégis rosszul van beállítva benne valami, és amiatt nem jó.
Gondolom azért az LPT-s égetővel tudom majd törölni ha USB-ről mégse menne, de épp az lenne a lényeg, hogy ne kelljen átrakosgatni, és USB-ről tudjam programozni szerencsétlent.

villogo.c

(#) potyo válasza vzsolo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Miért nem kötöd oda azt az öt vezetéket, ami az LPT portos égetőről megy? Én nem eröltetném a bootloadert, főleg fejlesztéshez. Persze tudom, hogy néhol elengedhetetlen, de majd ha készen van a fejlesztés, akkor ráérünk belőni a bootloadert a projekthez, ha kell hozzá. ICSP röviden
(#) vzsolo válasza potyo hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

A fejlesztés azután jönne, hogy megtanultam kezelni az USB-s kommunikációt, tehát mivel a végső hardver gerincét képezi az USB, ezért nélkülözhetetlen, hogy már most is megfelelően működjön. Azért csak ezután jönne a fejlesztés, mert pár gomb, meg potméter állását küldeném ki a számítógépre, amin nincs sok fejleszteni való USB nélkül.
Visszatérve az eredeti kérdéshez, mi lehet az oka, hogy nem tudom USB-ről törölni az onnan egyszer már feltöltött programot?
(#) potyo válasza vzsolo hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Egy dolog, hogy valami USB-n kommunikál a számítógéppel, és egy teljesen másik az USB bootloader. A kettő nincs mereven egymáshoz kötve, a bootloaderre akkor van szükség, ha később igény merülhet fel a firmware frissítésére.

Szerintem valami pragma vagy valami még hiányzik. Nincs bootloader demó program a Microchip csomagjában?
(#) skeletornb válasza vzsolo hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Lehet, hogy hülyeséget mondok, még soha nem használtam USB-t PIC-el. De szerintem a bootloadernek és az USB-s kommunikációnak nem kell feltétlenül együtt lenniük. Nem akarlak kioktatni, de én a helyedben a következőket tenném:

1. A bootloadert elfelejteném, helyette ICSP égetőt használnék(ahogy használok is PK2-t). Mivel komplett terved van, ezért dugdosós próbapanelen kirpóbálnám, hogy áramkörileg jók-e a részegységek, AD, gombérzékelés.
2. Egy gyorsan összedobott nyákot terveznék neki ICSP kivezetéssel, USB csatlakozóval, olcsóbb, esetleg bontott alkatrészekből összeraknám. Aztán ezen fedezném fel az USB-s kommunikáció rejtelmeit.
3. Ha már kész a végleges program, megtervezném igényesen a nyákot és igényes alkatrészekkel megépíteném.

szerkesztve: előttem potyo írta a lényeget, szóval nem tévedtem
Következő: »»   440 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem