Fórum témák
» Több friss téma |
A diódákat azért nem karikáztam be mert nem szokott bajom lenni az egyenirányítással
![]()
Ezt én még midig nem nagyon értem
![]()
Az hogy egy fet 125 Wattos az azt jelenti, hogy ideális hűtés esetén 125W-ot tud eldisszipálni.
Az pedig, hogy egy táp 200W-os az nem azt jelenti hogy a benne lévő feten 200W disszipálódik, hanem hogy ennyit képes leadni. Javaslom olvass utána ezeknek a dolgoknak: feszültség, áram, teljesítmény, kapcsoló üzem.
Üdv! Igen a két pohár víz közé persze, hogy nem bele
![]() A törékenységet én magas hőmérsékleten még nem tapasztaltam, valószínű vigyázni kell vele és csak óvatosan. Szikrázni nem szikrázott, persze ez lehet mikro függő. Én még a forralást nem próbáltam de ha Skori mondja akkor tuti működik, elvégre ott is pár perc alatt felmelegszik a gyanta és könnyen széthúzható. Régen olvastam, hogy nitrohígitóban áztatták 2-3 hétig, ilyen szempontból egyszerűbb és megbízhatóbb új magot szerezni persze ha van rá lehetőség. Lenne egy-két kérdésem: A kivehető teljesítményt egy légréses, 1,68cm^2 ablak keresztmetszetnél mennyire lehet saccolni? Nagyobb (kW-os) teljesítményre PP vagy félhíd elrendezés ajánlatosabb, vagy kizárólag teljes hídban érdemes gondolkodni?
Légréses mag szerintem nem használható nyitóüzemű konverterbe (mint: full és félhíd, pussh pull, forward.. stb)
Az átvihető tejelsítményt nagyrészt az határozza meg, hogy mennyi veszteséget engedhetsz meg (vas és réz), és ezekkel a korlátokkal rá férsz-e a magra. (Adott frekin, adott indukcióval, adott rézkeresztmetszettel és menetszámmal.) Ha nem férsz rá, és mégis az a mag kell, akkor értelemszerűen valamelyik veszteség rovására fog menni, ha a kimenő teljesítmény nem változik. (kevesebb rézkeresztmetszet rézveszteség nől és/vagy, nagyobb indukció a magban és/vagy freki növelés, vasveszteség nől (viszont a menetszám csökken)) Veszteség növekedése a hatásfok csökkenését okozza(ha a Pki nem változik). Ha nem férnél fel egy magra, akkor egyel nagyobbal kell próbálkonzi, vagy ha nincs jobb 2 egyforma magot párhuzamosan lehet használni . (dupla keresztmetszet -> dupla dfi -> fele mentszám)
Hello!
Segítséget kérnék tőletek. Elkezdtem építgetni a saját tápomat. Egyenlőre ott tartok hogy számítások/beszerzés. A számításban kellene segíteni, kaptam egy toroid ferrit magot, a mag megfelel a táphoz mert elvileg átviszi a 100-150Khz et is. Ez egy Ae 295 cm2 keresztmetszetű vas.(bővebb adatok a Tali Bt. oldalán a ferritek->toroidok->1360 tip. vasmagról van szó). Elkezdtem kiszámolni de nem vagyok benne teljesen biztos hogy jó az amit csináltam. A mellékelte excel fájlban van a számításom? A tekercshuzal átmérőt én úgy gondolom hogy prim. nek elég a 14 szál 0,3mm huzal? Ha valaki leellenőrizné azt megköszönném. A mások pedig hogy miután a vas is bírja ezért szeretnék egy kicsit nagyobb teljesítményt kivenni a tápból kb400 500W. Ennek értelmében változtattam a kapcsolófeteket IRFP460 asra, ez a fet megfelel a tápba? Miután IR21531 ez használnék amiben ott a ShutDown funkció, az ott lévő fet milyen típusú legyen, BS170 megfelel erre a célra?? Üdv!
Hello!
Kb olyan 60Khz körül járatnám olyan szép kerek szám ![]() Egyenlőre nekem nem az a cél hogy minél nagyobb tápot építsek hanem hogy fel tudjak építeni egy kapcsolóüzemű tápot és annak megtanulni az építés során a tulajdonságait. A teljesítmény egyenlőre teljesen mindegy de azért ha működik 300W ki szeretnék termelni belőle! Üdv!
Amiket írtál alkatrészeket, azok biztosan kiszolgálják a kívánt teljesítményt. Én IRFP 450, IR 21531, BS 170, BYV 79-200 alkatrészekből és ETD 49 -N67 magból csináltam meg a Cimó féle tápot és játszva leadja a 600W-ot.
nálam a menetszámok
Np: 10,6 ~11 menet Ns: 3,8 ~4 menet keresztmetszetek (3A/mm^2): Ap: 0,7mm^2 azaz 10-11 db 0,3mm es CuZ. As: 1,8mm^2 azaz 29-30db 0,3mm es CuZ (ez mindkét szekunder egyben, gondolom +-55V, és 150-150W, szóval 30 dbot kell kettéválasztani, és egyik végét a másik elejével összekötni.)
Hello!
Köszi a válaszokat, akkor jól számoltam én is, ennek örülök. Gulyi hozzád fordulnék, hogy te hogyan számoltad hogy milyen átmérőjű huzal kell x teljesítményhez, a képletre vagyok kíváncsi hogy kicsit el tudjak játszani vele ![]() üdv!
egyszerűen:
ismert a teljesítmény meg a feszültség, ebből számolsz áramot és a keresztmetszethez felveszel egy áramsűrűséget. P=U*I -> I=P/U áramsűrűség (J) trafóméretezésnél maximum 3-5A/mm^2 keresztmetszet A=I/J átmérő pedig gyök(4A/pi)
Hello!
Menyiben befolyásolja a táp működését a nagy mennyiségű (200u/200u) rezgőkondi a frekin kívül, mert ma sikerült megmérnem a trafóm induktivitását, 12,5uH jött ki ehhez, a képlet segítségével kiszámítottam kb hogy 400uf kondival 71kHz menne a táp. Nem baj az ha túl sok a rezgő kondi? Üdv!
Hogy mérted a 12,5uH-t? Mert az elég kevés, a kondi meg akkor is túl sok lenne ha nem számoltad/írtad volna el. Ugyanis így több mint 40A folyna a feteken induláskor, ez pedig az IRFP450-nek kicsit sok. Ha működne is a táp nem lenne valami üzembiztos. A fet 0,4 ohmos ellenállása is lehetne kisebb, mert így a terheléstől melegedni is fog.
Hello!
Hűűűűűűűűűűűűűű nagyon elírtam, elnézést, nanot akartam írni de mikrot sikerült ![]() Valahogy ma semmi nem akar nekem sikerülni. Viszont lehet hogy a induktivitás mégsem annyi amennyi mert ez egy ujj műszer amivel mértem és lehet hogy még nem tapasztaltam ki. Majd hétfőn még megmérem párszor. Amúgy pedig úgy mértem hogy a szek tekercsek rövidre zárva a prim pedig közvetlen a műszerbe csatlakozik. Üdv!
Hello!
Ti rendeltetek már a Tali bt.-től? Mi a tapasztalatotok vele? Nemrég írtam nekik egy e-mailt, amiben megkérdeztem néhány vasmag árárt, a levél felére válaszoltak is. Aztán írtam még egyet amiben rendeltem E65-ős magot csévével és 2db D=42mm-es toroidot. Válasz még nem jött, és csomag se. Még két lehetőségen gondolkodok, szerintetek melyik lenne a jobb? 1, Rendelek RET-től etd49-et N87-es anyagból van most nekik. valaki írta itt, hogy 550W kijött belőle. 2, Van itthon pár AT táp. Szétszedném az EI33-as magokat, kettőt egymás mellé tennék, így is meglenne a 2,2cm^2 keresztmetszet, viszont így nekem kell csévetestet csinálnom. Esetleg ha valakinek van elfekvőben 2db Tali bt-s D=42 es toroidja vevő lennék rá. Üdv: Balázs
Mit írtál nekik, illetve milyen gyorsan válaszoltak? Én már két levelet küldtem nekik, de még egyre sem válaszoltak!
![]()
Igen, én írtam az 550W-ot. Bár az enyém az N67-es anyagú.
A főnök mostanába nagyon elfoglalt, amikor betévedek hozzájuk álltalában nem ér rá, vagy már nincs is ott (eléggé el vannak havazva / most költöztek új telephelyre).
(megadta a számát, hogy mielött megyek egyeztessünk időpontot ). Szóval valószinűleg ezért nem válaszolnak a kis megrendelők emailjaira. (biztos más lenne a helyzet, ha 1000res tételszámról lenne szó)
M2TNC-s torroidokra közelítőleg használható a 4,4huf/gramm ár...
E/ETD magokra még nem számoltam.
Az első levélre még aznap válaszoltak, a többire azóta se.
![]()
Azt én is sejtettem, hogy ha 1000 db-ot vennék nem így álnának hozzá.
![]() Viszont máshonnét nem nagyon lehet beszerezni ezeket a vasakat, ma egész délelőtt a net-et bújtam, hogy van e más forrás. Gulyi ha te így ismered a főnököt, megoldható lenne, hogy te megveszed és továbbküldöd azt a pár vasat amire szükségem lenne? Természetesen a fáradozásaidat se ingyen gondoltam. Ha megoldható lenne részleteket beszéljük meg privátban. Üdv: Balázs
Hello! A TME-től is tudsz rendelni habár sokkal drágább. A Tali Bt. telephely Vácon érhető el? Üdv
TME-t néztem én is. Nincs toroidjuk, és E65 2600Ft és ha jól sejtem ez nem kettőnek az ára, szóval horror.
Igen Vácon.
Vonatállomás és buszpályaudvartól kb 5-7 perc gyalog.
A RET-nél is vannak ETD-k (Epcos) és az áruk sem horror. Kb 2200 Ft-ból kijön egy komplett 49-es.
Én is azokat néztem ki, ha más nem lesz olyat rendelek.
Tali bt-nél kiszolgálnak ha oda megyek? Holnap mennem kell pestre és ha minden jól alakul kilépnék vácra.
Elöbb azért próbálj meg telefonon egyeztetni...(weboldalon..)
Sikerült vettem vasakat.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |