Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   45 / 382
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Húú most boldoggá tettél.
köszi a segítséget.
(#) rolie hozzászólása Márc 18, 2009 /

Sziasztok! Egy vasmagos 20 VA-es trafóm van 2x9V kivezetéssel. Az a baj, hogy üresjáratban és kb. 4W terhelésnél is fél óra altt nagyjából 45 fokosra melegszik szobahőmérsékleten. Az a gyanúm, hogy menetzárlatos.
Ezt mérni tudom valahogy? (Bár úgyis cserélem újra, de sajnálnám kukába dobni)
(#) LGS94 hozzászólása Márc 19, 2009 /

Sziasztok van egy trafóm amit egy magnóból szereltem ki elég régi gyártymányból de a trafó nem olyan fos benne. Nincs rajta semmi adat ezért megmértem, hogy hány voltot ad le. 11V-ot ad le de azt szeretném megtudni, hogy hány VA-es. Ezért arra gondoltam, hogy megmérem, hogy hány Amper áramerőséget ad le de ehez be kell kötni egy fogyasztót vagy ellenálást de úgy tudom, hogy akkor csökken az áramerősség és mindenhol ugyan akkora. Ezért kérdezem tőletek, hogy mekkora ellenálást kössek be. vagy hogyan tudom könnyen kiszámolni pontossan az áram erősséget?
(#) szamóca válasza rolie hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Nem feltétlenül hibás a trafód. A 45fok normál üzemvitelnek minősíthető egyes távol keleti gyártmányoknál. Ugyanis spórolnak a transzformátorlemezzel, mivel a tekercselőhuzal szigetelése, 110foknál is magasabb hőmérsékletet elvisel, ki is használják a haszon fejében.
(#) Scorpyo hozzászólása Márc 20, 2009 /

Sziasztok !

Van egy Puskás trafóm 2x12-os. Párhuzamosan lehet kötni a két szekunder tekercset a nagyobb teljesítményleadás érdekében?
(#) Imi65 válasza Scorpyo hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ha 4 kivezetése van a 2 tekercsnek, akkor igen, de a fázisviszonyokra ügyelni kell. Magyarul, összekötöd a tekercsek egyik végét, és a másik két szabadon maradt vég között váltófeszt mérsz. Ha az 0V, akkor azokat is összekötheted. Ha 24V, akkor az egyik tekercsvéget felcseréled, és ismét mérsz. Csak akkor kötöd össze, ha nincs feszkülönbség.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Márc 21, 2009 /

Sziasztok, van egy monitorból kiszedet nagyfrekvenciás trafóm a kérdésem az hogyan lehet szétszedni, anélkül, hogy eltörne?
A másik kérdésem hol találok méretezési leírást róla, vagyis mekkora teljesítményt vihetek át rajta, a keresztmetszete: 3cm.2-es
(#) Scorpyo válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Köszi !
(#) foxi63 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Hali!
A szétszedése: Anyucitól vasaló...
Fejrefordítod, kitámasztod, és a trafó vasát ráteszed. Forgatva a 3 oldalán átforrósítod, majd,ha 90-100 fok körül van, akkor egy rossz póló közé fogod, és óvatosan széthúzod. Ha nagyon makacs, akkor forró állapotban egy vékogy sniccerpengét betolsz a cséve éa a vasmag közé.( Ez egyes trafókra végzetes lehet)
A teljesítmény( p=A*A*F*4)
A = a vaskereszmetszet cm"
F =működési frekvencia Hz
p =milliVA

tekercs menetszám: négyszögjel esetén:
U*10000/4*B*A*F
B = mágneses indukció porvasnál 0.2-0.3Tesla (0.2vel számolj)
A = vaskeresztmetszet (cm*cm)
F = használt frekvencia.
(A számított teljesítményhez meg kell nézni, hogy belefér-e az adott mennyiségű réz vezeték.Az ablak tiszta keresztmetszetének kb. 50-55% a rézkereszmetszet, primer és szekunder a többi csévetest és szigetelés)
Remélem segítettem.
üdv. Foxi
(#) sebestyen_ferenc válasza foxi63 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Köszönőm a pontos trafó szétszedési technológiát.
nagyon hálás vagyok a képletekért is,de lenne egy kérdésem,mi a vasmag fajlagos induktivitása, amit a trafo méretezés oldalon ír róla?
(#) rolie válasza szamóca hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Köszönöm a választ, hamarosan beújítok egy másikat a biztonság kedvéért, de a mostanit megtartom, hátha jó lesz még valamire.
(#) viktorka0011 hozzászólása Márc 26, 2009 /

Hello sziasztok van egy régi trafóm és szeretnék többet megtudni róla mielőtt össze vissza próbálkoznék vele ész nélkül,ezért fordultam hozzátok!
pl:kíváncsi lennék hogy tudnám megalapítani mely a sec és mely a primer oldal...stb..
A választ előre is köszönöm!!

DSC00005.JPG

(#) Tomi20 válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Biztos hogy hálózati trafó? Meg kellene mérni minden vezetéknél, hogy hol mekkora az ellenállás.
(#) viktorka0011 válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Annyit tudok róla hogy egy Tv-be volt! Mindjárt megmérem az ellenállásokat és megosztom veled ,hátha jutunk valamire!!
(#) martin96 hozzászólása Márc 26, 2009 /

ugyanilyen trafó volt a az erősítőmben.
(#) viktorka0011 válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

A mérés eredményeí piros +piros:3ohm
kék+barna:36ohm
(#) Doncso válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Ahol a legnagyobb ellenállást méred, az lesz a 230-as rész, egy biztosítékon keresztül bedugod, majd a másik két vezetéken megméred multival mekkora feszültség jön ki. Máris közelebb jutsz hogy megismerd a trafódat.
Üdv.
(#) zolika60 válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Azt gondolnám, hogy a kék-barna a primer.
(#) viktorka0011 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Tehát ha a mellékelt kép szerint kötöm be egy bisztivel akkor jó lesz?

trafo.JPG

Így van.

Meg is mértem 16.7v az eredmény sajna arra gondoltam hátha tudok róla hajtani egy 24v-os pákát!
Ez nem jött össze!
Köszönőm a segítséget!

Szivesen, azért ha egyenirányítod és megpuffereled egy 22V-ot kihozhatsz belőle,bár a fene tudja, lehet ez a 16,7V az üresjárati csak, ha leterheled leeshet 14-15V ra, így egyenirányítva 19-21V lesz. Az viszont már kevés.

Elvileg a páka 18v-24v között működik,lehet hogy megpróbálom! Legfeljebb nem fogja elkapkodni a felfűtést!
(#) Doncso válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Próba cseresznye, bajt biztosan nem okozol vele. Puffernak szerintem egy 4700µF-ot tegyél be.
(#) viktorka0011 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

megpróbáltam 21.3 jön ki belőle igaz egy 10.000mf/25v-os kondít akasztottam rá,most már csak annyira lennék kíváncsi hogy meddig terhelhetem!!?
(#) Dante hozzászólása Márc 29, 2009 /

Adott a képen látható tekercs(ek), illetve transzformátor(ok). Elektronikát kedvelő (és részben hozzáértő, de most pont nem ) laikusként teszem fel a kérdés(eket) : Mi ez pontosan, miben lehetett, mire használhatták? Mire használható, és hogyan? Ér e esetleg valamit, ha igen kb. mennyit? Előre is köszi a valóban a kérdésemre választ adó, segítő válaszokat!
(#) Doncso válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Hogyhogy meddig? ezt nem értem, úgy érted mit bír a trafód?
(#) viktorka0011 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Arra gondolok hogy hány watt-ott tudhat!
(#) Doncso válasza viktorka0011 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

A szekunder vezeték keresztmetszetéből meg lehetne állapítani, de ránézéste kb 100w körüli lehet.
(#) berkigyuri hozzászólása Márc 29, 2009 /

Sziasztok.
Aki ismeri ezt a típusú trafót legyen szíves megmondani ,hogy ez kb.:hány VA-es.
Gyanítom,hogy nagyobb teljesítményt lehet kiszedni belőle,mint a sima vasmagosból.
A primert rajta hagytam.
10cmX6cm . Az átmérője: nem kör keresztmetszetű: 2cm
Köszönöm.

DSC00401.JPG

Következő: »»   45 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem